مجتبی بزمآرا در گفت و گو با ایسنا، احداث شبکه پایاب سدهای درونگر و ابیورد را ضروری دانست و گفت: سد درونگر و ابیورد درمجموع با ظرفیت اسمی حدود ۶۰ میلیون مترمکعب پیشبینی و با هدف ذخیرهسازی سیلابها و آب مازاد رودخانههای درونگر و زنگلانلو احداث شده است.
بزمآرا تصریح کرد: متأسفانه به دلیل اجرانشدن شبکه پایاب سدهای مذکور آب ذخیرهشده در کانالهای سنتی پس از طی مسیر طولانی ۲۰ تا ۳۰ کیلومتری با افت شدید دبی در اختیار بهرهبرداران قرار میگیرد. برای اجرای پروژه پایاب سد درونگر ۲۵۵ میلیارد تومان و برای پایاب سد ابیورد ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز است.
وی در ادامه بر اهمیت ایجاد بازارچه مرزی و منطقه ویژه اقتصادی شهرستان درگز اشاره کرد و گفت: با توجه به وجود زیرساختهای مورد نیاز و پیشینه مراودات تجاری جمهوری اسلامی با شوروی سابق صدور مجوز برای احداث بازارچهای مرزی مشترک و ایجاد منطقه ویژه ضمن ایجاد اشتغال باعث تأمین معیشت مرزنشینان و ساماندهی فعالیتهای مرزی و رونق اقتصادی میشود.
فرماندار درگز با اشاره به مهمترین مشکلات و موانع توسعه شهرستان، روکش آسفالت جاده بینشهری درگز-لطفآباد را ضروری دانست و افزود: جاده درگز به لطفآباد به طول حدود ۲۵ کیلومتر به عنوان جاده بین روستایی و توسط جهاد سازندگی در سالیان قبل احداثشده ولی هماکنون به عنوان محل تردد ناوگان ترانزیت مورداستفاده قرار میگیرد.
فرماندار شهرستان درگز بیان کرد: احداث جادهای استاندارد و متناسب با شأن مردم عزیز میهن اسلامی در این خطه مرزی، با توجه به احتمال ۲۴ ساعته شدن پایانه و گمرک لطفآباد در آیندهای نهچندان دور و افزایش محسوس و چشمگیر حضور و تردد ناوگان ترانزیت به عنوان اولویت اول و روکش آسفالت این محور به عنوان گزینه دوم مورد درخواست شهرستان است.
چالشهای ناشی از کمبود آب کشاورزی
فرماندار شهرستان درگز در ادامه به وضعیت احداث بند خاکی لطفآباد اشاره کرد و گفت: با توجه به هدر رفت میلیونها مترمکعب سیلاب و آبهای سطحی از کشور در ایام سال، ضرورت بند خاکی برای ذخیرهسازی منابع ارزشمند مذکور با توجه به چالشهای ناشی از کمبود آب کشاورزی و انتقادات شدید مردم از وضعیت موجود و به عنوان شرط احیا و رونق بخشی بخش کشاورزی و دامداری و فعالیت بخش صنایع تبدیلی ضروری است.
وی با اشاره به بحران سفرههای زیرزمینی و خشکسالی سالهای اخیر، ممنوع شدن حفر چاههای عمیق در دشت آزاد کلات و محدودیت در برداشت آب از چاههای موجود را ضروری دانست و افزود: ممنوعیت صدور مجوز چاه عمیق و... در این شهرستان به عنوان یک منطقه مرزی با توجه به هدر رفت سالانه میلیونها مترمکعب آبهای سطحی و زیرزمینی به خارج از کشور و تنشهای آبی و مشکلات اجتماعی ناشی از کمبود منابع آبی مورد نیاز کشاورزان منطقه، ضرورت مساعدت خاص وزارت نیرو را برای تجدیدنظر و اخذ تخصیص کشاورزی و صنعت، برای آب زیرزمینی در دشت آزاد کلات که هماکنون در کمیته مدیریت منابع آب ایران در دست بررسی است اجتنابناپذیر کرده و در صورت موافقت، امکان حفر چاههای جدید و افزایش برداشت چاههای موجود فراهم میشود.
تبدیل شهرستان به مرکز توریسم درمانی
وی در ادامه بر ارتقاء کیفی و کمی سطح خدمات بیمارستان امام خمینی این شهرستان تأکید کرد و افزود: در صورت تأمین پزشکان متخصص در شهرستان با ایجاد جاذبههای مالی موردنیاز و رفع کمبودهای فراوان این حوزه در مقوله تجهیزات و امکانات سختافزاری و نرمافزاری، امکان ارائه خدمات کیفی درمانی به آسیای میانه با توجه به نزدیکی مسیر و تبدیل شهرستان به مرکز توریسم درمانی فراهم میشود.
وی در همین خصوص از راهاندازی بخش توریسم درمانی بیمارستان امام خمینی (ره) شهر درگز خبر داد و گفت: اکنون این واحد درمانی پذیرای اتباع کشور ترکمنستان است.
فرماندار شهرستان درگز بر توجه بیشتر در زمینهٔ سرمایهگذاری در صنعت گردشگری تأکید کرد و افزود: با توجه به موقعیت جغرافیایی منطقه و وجود ظرفیتهای بسیار مناسب شهرستان برای گسترش اکو توریسم و رونق بخشی به صنعت گردشگری با وجود تفرجگاه چهل میر، دره ارغوان نو خندان و منطقه زیبای میانکوه در صورت سرمایهگذاری مناسب و فراهم کردن زیرساختهای مورد نیاز از جمله جاده مناسب و... با توجه به رونق این صنعت در طی سالیان گذشته امکان تبدیل این خطه مرزی و تاریخی، به عنوان قطب گردشگری استان میسر خواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه هرگونه قطعی در فیبر نوری در مسیر قوچان – درگز باعث قطعی خطوط ارتباطی درگز و کلات میشود، پیشنهاد داد تا نسبت به راهاندازی فیبر نوری از کلات به مشهد اقدام شود تا با ایجاد این حلقه، قطعی سیستمهای ارتباطی و مخابراتی به حداقل برسد.
بزمآرا ایجاد سردخانه در شهرستان را ضروری دانست و خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه دامداری و کشاورزی شغل نیمی از اهالی شهرستان درگز به شمار میرود، به لحاظ تولیدات دام و طیور و همچنین محصولات کشاورزی، برای گسترش سردخانه موجود حداقل به ۵ میلیارد تومان و تأسیس یک سردخانه برای نگهداری و همچنین صادرات آن به سایر شهرها و حتی کشورهای همسایه مورد نیاز است.
ضرورت پیگیری دستگاه دیپلماسی برای جابهجایی مقسم آب کشاورزی از ترکمنستان به ایران
وی با اشاره بهقرار گرفتن مقسم آب کشاورزی مشترک ایران و ترکمنستان در خاک کشور همسایه گفت: قرار گرفتن مقسم آب کشاورزی مشترک ایران و ترکمنستان در خاک آن کشور محدودیتهایی جدی را برای دسترسی کشاورزان، لایروبی و ... این سازه در مواقع مورد نیاز ایجاد کرده است.
فرماندار شهرستان درگز بیان کرد: پیگیری دستگاه دیپلماسی برای جابهجایی سازه مذکور به خاک کشور با توجه به اینکه همچنان جزو مطالبات جدی کشاورزان بوده و هست مورد درخواست شهرستان است.
شهرستان ۷۵ هزارنفری درگز هممرز با ترکمنستان، علاوه بر چهار شهر درگز، لطفآباد، نو خندان و چاپشلو تعداد ۱۲۲ روستا دارد که ۱۱۰ روستای آن دارای جمعیتی بیش از ۲۰ خانوار هستند.
شهر مرزی درگز در فاصله ۲۸۰ کیلومتری شمال مشهد و ۱۳۰ کیلومتری جنوب عشقآباد، پایتخت ترکمنستان قرار دارد.
انتهای پیام
نظرات