«محمدرضا خادمی بهابادی» نماینده فرماندار شهرستان بهاباد در دبیرخانه کنگره جهانی علامه «ملاعبدالله بهابادی یزد» در گفتوگو با ایسنا، ضمن اشاره به نامگذاری ۲۵ دی به نام روز جهانی منطق، اظهار کرد: به همین مناسب امروز یکشنبه ۲۳ دی نشست هم اندیشی با هدف جهانیسازی تفکر ملاعبدالله بهابادی در شهر یزد برگزار شد.
وی علامه «ملا عبدالله بهابادی» را برجستهترین عالم منطق در ایران و جهان اسلام خواند و گفت: خوشبختانه علی رغم غفلت صورت گرفته برای معرفی این شخصیت فرزانه در کشورمان، سازمان یونسکو به این موضوع ورود کرده و روز ۲۵ دی را به عنوان روز جهانی منطق نامگذاری کرده است.
وی گفت: قرار است ششم شهریورماه نیز که مصادف با روز پایانی تالیف کتاب «الحاشیة علی تهذیب المنطق للتفتازانی» در نجف است، به عنوان روز ملی منطق و روز بزرگداشت ملاعبدالله بهابادی نامگذاری شود که این موضوع در انتظار تصویب در شورای فرهنگ عمومی کشور است.
خادمی با اشاره به این که علامه بهابادی در دوران شاه طهماسب صفوی حاکم شهر نجف و همچنین تولیت حرم مطهر حضرت امیرالمونین(ع) را برعهده داشته است، گفت: ملاعبدالله بهابادی به جای منطق جدالی، معتقد به منطق استدلالی بوده به نوعی که علاوه بر شیعیان، مورد احترام اهل سنت نیز بوده و از همین رو نیز میتوان علامه بهابادی را پیشروی وفاق در ایران و جهان اسلام دانست.
به گفته این فعال فرهنگی، کنگره جهانی ملاعبدالله بهابادی اواخر بهمن ماه امسال در دانشگاه نجف اشرف برگزار میشود و امیدواریم سال آینده شاهد برگزاری این کنگره جهانی در همین ایام در ایران و شهر قم باشیم.
دکتر «علی صادق دقیقی» عضو کمیته راهبردی بزرگداشت روز جهانی منطق شورای بین المللی فلسفه و علوم انسانی یونسکو و معاون بینالملل کنگره جهانی علامه ملاعبدالله بهابادی یزدی در این نشست هم اندیشی تصریح کرد: روز جهانی منطق در سال ۲۰۱۹ به پیشنهاد کشور برزیل و از سوی یونسکو به تصویب رسید و برهمین اساس نیز کشورهای عضو از جمله ایران همه ساله بزرگداشتهایی را به همین مناسبت برگزار میکنند که با توجه به مصادف شدن ۲۵ دی با ولادت حضرت امیرالمومنین(ع)، این برنامه در کشورمان با تاخیر برگزار خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: یونسکو نیز در همین راستا ماموریت نظارت بر این مراسمهای بزرگداشت را برعهده شورای بین المللی فلسفه و علوم انسانی این سازمان قرار داده که این شورا علاوه بر نظارت بر این رویدادها، کشورهای عضو را تشویق به ورود به حوزههای مرتبط با منطق اعم از جنبههای مختلف از جمله کاربردهای دینی، علوم ریاضی و کامپیوتر و غیره میکند.
معاون بینالملل کنگره جهانی علامه ملاعبدالله بهابادی یزدی از صاحب کتاب حاشیه و نیز «سید محمد کاظم طباطبایی یزدی» صاحب کتاب عروه به عنوان مفاخر عالم شیعه و استان یزد یاد کرد و افزود: خوشبختانه هم اکنون شاهد شکل گیری موجی در سطح ملی و بین المللی راجع به شخصیت ملاعبدالله بهابادی هستیم که مسئولان استان یزد باید این فرصت را مغتنم بدانند.
وی در بخش دیگری از سخنانش مهمترین وجه کنگرههای معرفی و احیای شخصیتهایی مانند ملاعبدالله بهابادی را بخش سندی و مکتوب این رویدادها خواند و تصریح کرد: علامه بهابادی خود دوران خود آثار متعدد خطی برجای گذاشتند که به دلیل مشابهت اسم با برخی شخصیتهایی دیگر، دچار اختلاط شده و لازم است در قالب کار تحقیقی نسبت به تفکیک آثار اصلی ایشان اقدام شود.
دقیقی افزود: از طرفی دول استعمارگری مانند انگلیس، روس و فرانسه نیز در زمان استقرار بر کتابخانههای جهان اسلام و به بهانههای مختلف نسبت به سرقت آثار علما اقدام میکردند که هرچند بعدها علمای بزرگ اسلام تلاشهایی برای بازگشت و حفظ این آثار داشتند، ولی برگزاری این کنگره بهانهای شده تا درخصوص تجمیع آثار این شخصیت ارزنده از سراسر جهان اهتمام شود.
وی با اشاره به برخی معارضات موجود برای از بین بردن بعضی آثار علمای اسلام، گفت: در همین رابطه حتی گاهاً کشورها به عمد در تلاش برای نابودی آثار ملاعبدالله بهابادی هستند که در قالب رایزنیهای سیاسی در حال پیگیری برای حفظ این آثار هستیم.
دقیقی در همین رابطه از اعزام هیاتهایی به کشورهای مختلف برای شناسایی و تفحص نسخ و آثار ملا عبدالله بهابادی خبر داد و گفت: در کشورهایی که دسترسی به آنها به لحاظ سیاسی دشوار است نیز مسئولان دانشگاه جامعه المصطفی در حال پیگیری به روشهای مختلف برای دستیابی به نسخ اسلامی از جمله آثار علامه ملاعبدالله بهابادی هستند.
وی در ادامه عنوان کرد: یکی دیگر از موضوعات در دست اقدام، تصحیح نسخ مذکور است که این موضوع به مرکز پژوهشهای آستان قدس رضوی در مشهد و مرکز احیای آثار در قم سپرده شده است و امیدواریم خروجی آن منجر به چاپ کتابی جامع از این شخصیت علمی جهان شیعه شود.
معاون بینالملل کنگره جهانی علامه ملاعبدالله بهابادی از تلاش برای نامگذاری روز ملی منطق در کشورمان به نام این عالم وارسطه در جهت تبلیغ و معرفی علامه در داخل کشور خبر داد و گفت: از انجایی که ملاعبدالله بهابادی هنوز هم در عالم اسلام و سطح جهان ناشناخته هستند، همایشهایی را نیز در سطح فرامرزی و کشورهایی مانند عراق و لبنان و مصر تدارک دیده و در دستور کار داریم.
وی افزود: البته علاوه بر این اقدامات نیز سازمانهای بین المللی مانند شورای بین المللی فلسفه و علوم انسانی یونسکو و شورای جهانی علوم نیز به این موضوع ورود کرده که امیدواریم از سوی این مجامع نیز نسبت به معرفی این عالم فرزانه در سطح جهان اقدام شود.
دقیقی در پایان متذکر شد: در راستای معرفی این چهره علمی در سطح دنیا نیز ترجمه برخی آثار ملاعبدالله بهابادی را برای معرفی این شخصیت در دست اقدام داریم.
دکتر «محمد جعفر جامه بزرگی» استاد دانشگاه و عضو هیات علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران و مدیر کتابخانه و مرکز اسناد و مدارک علمی این موسسه هم طی سخنانی در این نشست پیرامون اندیشه علامه بهابادی در ساخت تمدن اسلامی در بطن قرنی که او در آن میزیسته است، پرداخت و گفت: علت برگزاری کنگره ملاعبدالله بهابادی به صورت جهانی، نوع سلوک اندیشهای، علمی و عملی علامه بوده است.
وی گفت: برخی روشنفکران اساساً هویت دینی را گرفتار نوعی جبرگرایی و عدم انعطاف میدانند و سهمی را برای اندیشه دینی برای ساخت هیچ تمدنی متصور نیستند چرا که هویت دینی را فاقد عقلانیت در این باره میدانند و براساس این نگاه، نوعی سیطره دینی را در یک فرهنگ دینی به عنوان مانعی برای رشد و شکوفایی انسان شاهدیم.
جامه بزرگی افزود: این در حالی است که تفکر دینی حداقل در دین مبین اسلام، با عقلانیت عینیت دارد و در تمدن اسلامی میتوان سهم عقلانیت دینی را لحاظ کرد که نگاه علامه بهابادی در این باره بسیار قابل تامل است.
وی با اشاره به شاخصه مهم زمان حیات ملاعبدالله شامل روی کار آمدن حکومت شیعی صفوی و فعالیت مکاتب دینی در اصفهان و شیراز، گفت: سهم ملاعبدالله بهابادی در تفکر شیعی صفوی دارای نقاط عطفی است که از آن جمله میتوان به هویت تمدنی به واسطه ویژگی عقلانیت دینی که امروز نیز همچنان در حال تبلور است، اشاره کرد.
این استاد دانشگاه با اشاره به انتخاب علامه بهابادی برای نوشتن حاشیه بر کتابی از اهل سنت، اظهار کرد: برای انتقال تفکر نیازمند زبان مشترک هستیم و زبان مشترک در علوم عقلی، منطق است لذا ملاعبدالله بهابادی در کتاب خود بر کتابی حاشیه زده که نه تنها موجب وفاق مذاهب شد بلکه به مدت ۴۰۰ سال در حوزههای علمیه اهل سنت و شیعه تدریس شد.
وی ابراز تعجب نسبت به حذف این کتاب از حوزههای علمیه، به سهم علامه بر نظاموارگی تمدن اسلامی نیز اشاره و این حرکت را کاملاً معنایی و با حکمت خواند.
وی همچنین عرضه و تزریق هویت دینی از طریق حکومت صفوی را یکی از اقدامات کم نظیر ملاعبدالله بهابادی دانست و گفت: علامه در دوران تشکیل حکومت شیعی صفویه که همراه با برخی اعتراضات و تفرقه افکنیها بود، تفکر عقلانی و شیعی خود را مطرح و باعث شکل گیری هویت دینی شد.
به گفته عضو هیات علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، علامه بهابادی هویت خونی و هویت گروهی و قبیلهای را به هویتی ملی در قالب هویتی دینی تبدیل کرد.
جامه بزرگی در پایان نیز نیاز امروز کشورمان و در این برهه حساس تاریخی را چنین هویت بخشی در جامعه دانست.
انتهای پیام
نظرات