حسین سیستانی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: قریب به سه سال است که بهعنوان مشاور در پروژه صنایع دارویی، شیمیایی و غذایی شهید مدرس فعالیت میکنم. آغاز عملیات این پروژه از زمانی شکل گرفت که در سالهای ۶۵ تا ۷۱ بهعنوان فرماندار شهرستان نجفآباد مشغول به کار بودم.
وی افزود: این شهرستان در حوزه نفوذ و مدیریت منطقه قرار داشت و فعالیتهای استقرار این مجموعه در آن دوران آغاز شد. پس از دوران بازنشستگی و دعوت از سوی مسئولان مجموعه، از سه سال گذشته بهعنوان مشاور در کنار این مجموعه برای انجام فعالیتهای اجرایی و مشاورهای حضور داشتم.
مشاور مجتمع دارویی، شیمیایی و غذایی شهید مدرس ادامه داد: این پروژه از سال ۶۴ با هدف خودکفایی صنعت دارو در کشور و نیاز به تولید مواد پایه و اولیه دارو در دستور کار قرار گرفت. در آن زمان، شخصیتهای متعهد و متخصصی همچون مرحوم اژئیان و شهید فقیهی در سازمان صنایع ملی ایران پیگیر این طرح بودند. با توجه به وابستگی زیاد کشور به واردات دارو از خارج، اقدامات اولیه برای تحقق این هدف انجام شد.
سیستانی با بیان اینکه پس از انجام مطالعات و بررسیهای لازم در کشورهای مختلف، تصمیم به ایجاد یک مجتمع دارویی بزرگ در کشور گرفته شد، خاطرنشان کرد: مکانیابی این مجموعه ابتدا در شهرستان شهرضا و سپس در منطقه کرون مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت این منطقه برای آغاز فعالیتها انتخاب شد و با در نظرگرفتن۵۰۰۰ مترمربع زمین برای پروژه و با همکاری مسئولان محلی استان و شهرستان، این زمین در اختیار مجموعه قرار گرفت.
وی اضافه کرد: نخستین پروژهای که در این مجموعه به بهرهبرداری رسید، کارخانه تولید منیزیم بود و پس از آن پروژه تولید سوربیتول، بهعنوان ماده اولیه بسیاری از داروها و مواد غذایی، در دستور کار قرار گرفت.
مشاور مجتمع دارویی، شیمیایی و غذایی شهید مدرس اظهار کرد: کارخانه تولید سوربیتول، نخستین کارخانهای بود که در کشور به تولید این ماده پرداخت و از تکنولوژی پیشرفتهای از ایتالیا استفاده شد. این کارخانه در سال ۱۳۷۵ با حضور مرحوم هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهور وقت، افتتاح شد. پس از چند سال بهرهبرداری، به دلیل برخی مشکلات، تولید متوقف شد، اما از سه سال گذشته، با اورهال مجدد، راهاندازی این کارخانه در دستور کار قرار گرفت.
سیستانی افزود: سازمان صنایع ملی پس از مدتها این کارخانه را به جهاد دانشگاهی واگذار کرد. ۷۰ درصد سهام این کارخانه به جهاد دانشگاهی و ۳۰ درصد به شرکت سرمایهگذاری امید وابسته به بانک سپه تعلق دارد. با توجه به ضرورت راهاندازی این پروژه، مدیران جهاد دانشگاهی با دلسوزی و احساس مسئولیت ویژهای وارد این عرصه شدند.
وی گفت: مشکلات حقوقی و اجرایی مختلفی وجود داشت که با همت مدیران و کارشناسان برطرف شد. از مهمترین اقدامات، استفاده از تخصص متخصصان صنایع دفاع بود که برای راهاندازی مجدد کارخانه کمک شایانی کردند.
مشاور مجتمع دارویی، شیمیایی و غذایی شهید مدرس ادامه داد: در حال حاضر، با پیگیریهای مستمر، بهویژه از سوی مدیرعامل جدید، این پروژه در مراحل نهایی راهاندازی قرار دارد. ایشان با استقرار در اصفهان و حضور روزانه در کارخانه، شرایط را برای تسریع در راهاندازی فراهم کردهاند.
سیستانی با بیان اینکه بنده نیز از ابتدای فعالیت در این پروژه، پیگیر رفع موانع و مشکلات اجرایی بودهام، اضافه کرد: با توجه به محدودیتهای ناشی از تحریمها در تأمین قطعات و مواد اولیه، مشکلاتی در راهاندازی کارخانه به وجود آمد، اما با تلاشهای کارشناسان متعهد و مدیران مجموعه، این مشکلات برطرف شد و اکنون این مجموعه آماده بهرهبرداری است.
وی اظهار کرد: این پروژه قرار است در تاریخ ۲۴ دی سال جاری با حضور مقامات عالی کشور، مجدداً به بهرهبرداری برسد. در طول این سالها، جهاد دانشگاهی بهعنوان یک نهاد انقلابی و مسئولیتپذیر با تکیه بر ظرفیتهای داخلی و بدون وابستگی به ظرفیتهای خارجی، برای راهاندازی پروژه تلاش کرده است. آنچه که من شاهد بودم، سختیهایی بود که برای تأمین قطعات و مواد اولیه به دلیل تحریمها تحمل کردند، اما با اراده قوی، این پروژه به سرانجام رسید و هماکنون بدون هیچگونه مشکل جدی، آماده بهرهبرداری است.
مشاور مجتمع دارویی، شیمیایی و غذایی شهید مدرس با بیان اینکه در آن سالها، بهعنوان فرماندار شهرستان، در زمینه ایجاد مقدمات لازم برای استقرار واحدهای صنعتی و تولیدی، تلاشهای خود را به کار گرفتم و همکاری نزدیکی با مجموعه مدیران وقت از جمله مرحوم اژئیان داشتم، افزود: آن دوران، سالهای پرآبی بود و پیشبینی شده بود که در مساحت ۵ هزار مترمربع که در اختیار این مجموعه قرار میگرفت، بین ۲۰ تا ۳۰ واحد صنعتی دارویی مادر ایجاد شود که بسیاری از مواد اولیه دارویی کشور را تأمین کرده و یا نیازهای اساسی کشور را برآورده کنند، همچنین اقدامات لازم برای کشت گیاهان مادر دارویی که مواد اولیه مورد نیاز این واحدها را تأمین میکرد، در دستور کار قرار داشت.
سیستانی ادامه داد: با گذشت زمان و بهدنبال تغییرات اقلیمی و بروز مشکلات و موانعی که بر سر راه این مجموعه قرار گرفت، تنها واحد تولید سوربیتول توانست به بهرهبرداری کامل و جامع دست پیداکند. واحد تولید منیزیم نیز مدتی فعال بود، اما به دلیل برخی مسائل، نیمهفعال و غیرفعال شد که امیدواریم در آینده مجدد راهاندازی شود.
وی گفت: با توجه به خشکسالیهای پیدرپی و محدودیتهای موجود در تأمین منابع آبی، در حال حاضر برای تأمین آب مورد نیاز کارخانه سوربیتول، حداقل به ۱۰ لیتر آب در ثانیه نیاز داریم که این امر چالش جدی ایجاد کرده است که با همکاری مقامات عالی استان و سازمانهای مرتبط مانند سازمان آب منطقهای و آب و فاضلاب استان، این مشکلات تا حدی مرتفع شده است، اما هنوز با چالشهایی مواجه هستیم. با این حال، به نظر میرسد با تدابیر اندیشیدهشده و تفاهمنامهها و قراردادهای تکمیلی، این موانع برطرف و با همت مدیران مرتبط در حوزه آب، این مشکل حل خواهد شد.
مشاور مجتمع دارویی، شیمیایی و غذایی شهید مدرس اضافه کرد: در این مجموعه، یک منبع ۱۵ هزار متر مکعبی وجود دارد که باید به طور مداوم حداقل دو سوم آن پر باشد و تأمین این مقدار آب کار سادهای نیست، اما با تلاشهای مستمر، این امر اجرایی خواهد شد.
سیستانی ادامه داد: تأثیر شگرفی که این مجموعه میتواند در اقتصاد و اشتغال منطقه بگذارد، واقعاً قابل توجه است. آن سالها که بندهبه عنوان مسئول در این مجموعه فعالیت میکردم، برآوردهای اولیه نشان میداد که این پروژه به مقیاس و ابعادی مشابه با پروژه فولاد مبارکه اصفهان خواهد رسید، با این تفاوت که این پروژه عوارض زیستمحیطی فولاد مبارکه را نخواهد داشت و بهعنوان یک صنعت پاک شناخته میشود. به طور قطع، با راهاندازی واحدهای مکمل، شاهد تغییرات چشمگیری در زمینه اشتغال و تحولات اقتصادی در منطقه خواهیم بود.
به گزارش ایسنا، نخستین فاز بزرگترین مجتمع داروسازی(تولید سوربیتول) غرب آسیا در منطقه تیران و کرون اصفهان و در مجموعه صنایع دارویی، شیمیایی و غذایی شهید مدرس، به همت جهاد دانشگاهی و با شعار «سلامی به سلامت پایدار»، ۲۴ دی راهاندازی میشود.
انتهای پیام
نظرات