دکتر محمود قربانزاده در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: منشاء حدود ۵۰ درصد بیماریهای عفونی در انسان، دام است که به این بیماریها مشترک بین انسان و دام (زئونوز) گفته میشود و در حقیقت به دلیل ازدیاد مخازن دامی، این امراض از اهمیت ویژهای برخوردار هستند؛ در تعریف دامپزشکی دام به معنای تمام موجودات زنده حیوانی از جمله حشرات و بندپایان تا سگ و گربه را شامل میشود.
وی ادامه داد: برخی از بیماریهای مشترک بین انسان و دام، در حیوان فاقد علامت بوده و علائم تنها در انسان دیده میشود، مانند بیماری تب کریمهکنگو که کنه ناقل ویروس بوده و این بیماری در دام فاقد علائم است ولی با خوردن گوشت دامی غیراستاندارد توسط انسان و عدم تشخیص به موقع، میتواند به شدت کشنده باشد که این مهم، دلیلی برای اهمیت و حساسیت این نوع بیماریها است.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی بیان کرد: اهمیت و حساسیت بالای بیماریهای مشترک بین انسان و دام دلیلی برای کنترل و جلوگیری از عواملی است که انسان را در معرض این نوع بیماریها قرار میدهد و حیوانات پرسهزن و یا بدون صاحب، یکی از عوامل گسترش بیماریهای زئونوز بوده که متاسفانه اخیرا فرهنگ غذا دادن به این نوع حیوانات در فضای مجازی بسیار تبلیغ میشود.
قربانزاده عنوان کرد: حیوانات دارای سیستم فیزیولوژی و جمعیتی مختص خود هستند که انسان با ورود و مداخله اشتباه و خودخواهانه، باعث ناترازی زاد و ولد و همچنین آسیب به چرخه زندگی و سلامت انسانها و حیوانات میشود که تنها محل ورود مجاز انسان در این چرخه، پرورش حیوانات دارای سود در جهت تامین گوشت، پشم، تخممرغ، عسل و... بوده که در این راستا قوانین بسیاری در ابعاد گوناگون وضع شده است.
وی با اشاره به ازدیاد تولهها در هر زایمان سگ و گربه، بیان کرد: انسان با غذا دادن به حیوانات بدونصاحب و پرسهزن مانند سگ و گربه، باعث افزایش جمعیت و ورود بیشتر این حیوانات به محل زندگی شهری شده و از طرفی انسان با در اختیار قرار دادن غذا باعث زاد و ولد بیشتر آنها شده که در گام نخست باعث بر هم خوردن سیکل زندگی حیوانات و در ادامه انتقال بیماریهای مشترک بین انسان و دام میشود.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی با اشاره به اینکه اخیرا شاهد ورود حیوانات وحشی به داخل شهرها و روستاها بودهایم، ادامه داد: زمانی که انسان شرایط را برای حضور حیواناتی مانند سگهای پرسهزن در شهر فراهم میکند، منجر به ایجاد بستری برای افزایش حملات، انتقال بیماریها و سلب آرامش عموم افراد میشود.
قربانزاده با تاکید بر اینکه حضور حیوانات در بسیاری از اماکن، نقض بهداشت محیط است، ادامه داد: تمامی افراد جامعه نسبت به فرهنگسازی در مورد این مهم، مسئول هستند و اخیرا شاهد افزایش حضور و تجمع حیوانات پرسهزن در اطراف برخی اماکن مانند رستورانها هستیم که وظیفه اجتماعی، اطلاعرسانی به ارگانهای نظارتی است که در حقیقت جامعه مؤثرترین بازرسین بوده و در این راستا باید مطالبهگری و اعتراض انجام شود.
نگهداری طولانی مدت حیوانات در فضای منزل، ریشه بیماری آسم و بسیاری از آلرژیها است
وی با تاکید بر اینکه هاری مهمترین بیماری مشترک بین انسان و دام است، اظهار کرد: احتمال انتقال هاری از سگ و گربه به انسان، بیشتر از سایر حیوانات است و مواردی از هاری در گربه دیده شده است؛ گربه از طریق چنگزدن میتواند انتقالدهنده این بیماری باشد؛ در حقیقت بروز هاری به دو حالت خشمگین- تهاجمی و آرام- افسرده بوده که آگاهی و اطلاعات مردم نسبت به حالت آرام هاری کمتر است.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی خاطر نشان کرد: ایجاد حساسیت در انسان میتواند ناشی از پوست، شوره، ادرار و مدفوع حیوانات باشد و از طرفی ریشه بسیاری از آلرژیها و آسم، نگهداری طولانی مدت حیوانات در فضای غیراستاندارد منزل است.
قربانزاده افزود: امکان انتقال بسیاری از بیماریهای انگلی مانند توکسوکاریازیس از گربه باعث تب، سردرد، سرفه و درد معده شود و از طرفی بیماری توکسوپلاسموزیس ناقله از گربه باعث سقط جنین و بروز نابینایی در سنین جوانی میشود. انواع جربها (نوعی بیماری انگلی) و انواع بیماریهای قارچی امکان سرایت به انسان را دارند.
وی ادامه داد: قطعا دامپزشکان نقش مؤثری در جهت کنترل بیماریهای مشترک بین انسان و دام دارند و همچنین این افراد پزشک و دلسوز حیوانات بوده و اگر نظریهای مورد تائید این جامعه باشد، قطعا به جهت مطالعه، تحقیق و دانش است و لذا از مردم خواهشمندم در نگهداری، تماس، خرید حیوانات خانگی و فرآوردههای خام دامی به دستورالعملها دقت کرده تا کمترین خطری، تهدیدکننده سلامت جامعه نباشد.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی عنوان کرد: افراد در هنگام خرید فرآوردههای دامی باید به تاریخ تولید، انقضا و شماره پروانه بهرهبرداری دامپزشکی، همچنین در هنگام خرید به نظافت محیط، فرد و گوشت دقت کنند.
انتهای پیام
نظرات