حسین سیماییصراف در اختتامیه همایش رودکی و پیوندهای فرهنگی ایران و تاجیکستان که شامگاه چهارشنبه، پنجم دی ماه در سالن رودکی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: رودکی از حلقههای وصل ایران فرهنگی است، اولین شاعر ایرانی نیست اما پدر شعر فارسی است چون اشعار دیگر شعرای این قرن به پای شعر او نمیرسد.
وزیر علوم افزود: رودکی به عنوان پدر شعر فارسی است و اشعار او از دیگر شاعران همعصرش برتر بوده زیرا که این برتری باعث حفظ میراث ادبی او شده است. رودکی نقش بسیاری در پاسداری از زبان فارسی دارد. ایران فرهنگی فراتر از مرزهای جغرافیایی ایران است و شامل تمامی همسایگان نیز میشود.
از رودکی تا ابنسینا، از فخر رازی تا خواجه نصیر، از شیخ مفید تا حاکم نیشابوری؛ همه متعلق به ایران فرهنگیاند. در حدیث، تاریخ، فلسفه و کلام در ادب عربی، همه جزو ایران فرهنگیاند. بدون شیخ طوسی و شیخ صدوق و بدون طبری که تاریخ اسلامی در کار نیست.
وی ادامه داد: برخی هم که متولد ایران فرهنگی نیستند و کوفی و یا بغدادیاند، رشد و نمو آنها در ایران بوده است. ثقفی در اصفهان بوده، فارابی و شهرستانی متعلق به خراسان بزرگ بود؛ خراسانی که مرزش مرز تقسیمات کشوری نیست و مرزش، مرز فرهنگی است که آن را تاریخ و ادبیات تعیین میکند و نه دولتها و سازمانهای بینالمللی و این همه توفیق و افتخار ماست.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اضافه کرد: افتخار ماست که عقلگرایی در دین و جریان حکمت در اسلام متعلق به ایرانیان بزرگ است. قالب فقهای حوزه هزار ساله نجف اشرف متعلق به ایران فرهنگی است. آخوند خراسانی اگر هراتی یا افغان باشد متعلق به ایران فرهنگی است. تمنای من این است که همه ما برای ایران فرهنگی تلاش کنیم، بدون نگاه به سرشت ایرانی، بدون فهم هویت چهل تکه ایرانی و بدون توجه به ریشه تمدنی ایران و صرفاً با برنامه و بودجهریزی خوب آنچه که باید بشود نمیشویم.
سیماصراف افزود: این پرچم ایران فرهنگی را کسی چون رودکی به نسلها و عمق تاریخ دست به دست کرده تا به دست ما رسیده، ما نیز باید هم و غم خود را برای این زبان، زبانی که ملت ما را ملت کرده است به کار بگیریم. متاسفانه یک مغالطهای گاهی در تاریخ فرهنگی ما شده است، در تاریخ اسلام و ایران شده است که باید تذکری بدهم در این خصوص و باید به تعمق و تحقیق اشتباهات و خطاهایمان را تصحیح کنیم اما تصحیح خطاها به عقیده من کافی نیست و باید بدون لکنت زبان این خطاها را افشا و اعتراف کنیم تا درسی شود برای دیگران و آیندگان تا دیگران نیز التفات به خطا پیدا کنند.
وی عنوان کرد: در همین حوادث جاری جهان اسلام و در حوادث جانکاه، دلخراش و ضدانسانی غزه و لبنان، عدهای از روی لجبازی با جمهوری اسلامی، طرفدار اسرائیل و دشمن فلسطین شدند که این جز نگاهی مغالطهآمیز یا جاهلانه یا ناشی از بغض و کینه اخلاقیستیزانه است؟ اما گروهی دیگر به خصوص در گذشته تاریخ ما به دلیل بغض به حقی که نسبت به استبداد شاهنشاهی داشتند، با تمدن ایرانی دشمن شدند و ایران گرایی را مقابل اسلام گرایی قرار دادند و چقدر به دین و ملت با این دوگانگی جفا کردند اما عالمان روشنضمیر ما البته هیچگاه چنین تلقی نداشتند.
وزیر علوم، فناوری و ارتباطات اظهار کرد: استاد مطهری از خدمات متقابل اسلام و ایران گفت. در سفر اخیرم به قم خدمت آیت الله جوادی آملی نسبت به برخی مسائل اجتماعی کشور بیشتر اظهار نگرانی کردم که ایشان تعبیر جالبی داشتند و گفتند که من نگران نیستم، چون ما ایرانی هستیم. ایران و ایرانیان بزرگ و بزرگزاده هستند و گفتند که نگران نیستم چون مسلمانیم.
وی با اشاره به یک نوید و یک بیم خاطرنشان کرد: نوید آنکه سیاست وزارت علوم توجه به مرجعیت علمی، داد و ستد علمی و ایران فرهنگی است لذا در دیپلماسی علمی ما، همسایگان به ویژه اعضای ایران فرهنگی مانند کشور دوست و عزیزمان تاجیکستان اهمیت فراوان و اولویت دارد اما بیم ما در خصوص نسل زد است. خوبیهای فراوانی دارند از جمله اینکه اهل گفتگو است، اما مثل نسل ما و دیگر نسلها بیعیب و ایراد هم نیست.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اضافه کرد: یک اشکال بزرگ که ممکن است آفتش ایران ما را بگیرد و ادبیات ما را خدشهدار کند، این است که این نسل با زبان ادب فارسی خیلی مانوس نیست. شعر و ادب فارسی را خوب درک نمیکند، فارسی روان نمیتواند بخواند، خوب بگوید و راحت بنویسد و این درد است.
الان در دانشگاه بزرگ فردوسی یک محفل ادبی و فرهنگی به این فاخری تشکیل شده ولی جمعیت دانشجویی دانشگاه اگر یک صدم آنها میآمدند حتما باید سالن بزرگتری را اختصاص میدادیم.
وی در انتها بیان کرد: چه خوب است که دانشجویان ما در هر رشتهای که تخصصی هستند به فرهنگ هم برسند، اگر شما فقط در رشته خودتان متخصص بشوید، علاوه بر تخصص خودتان به یکی از حوزههای تاریخ، ادبیات، فلسفه، سیاست، جامعه شناسی و روانشناسی و یکی از این معارف و معلومات عمومی هم کسب کنید.
انتهای پیام
نظرات