وقتی در مورد پیشگیری و مدیریت سرطان بحث میشود معمولا فکر نمیکنیم که تغییر رژیم غذایی در این پیشگیری بسیار مفید است اما تحقیق اخیر نتایج متفاوتی را نشان داد و مشخص کرد، تغییرات رژیم غذایی، مانند تغییر در مصرف انواع مختلف روغنهای پختوپز، ممکن است در کند کردن رشد تومور در بیماران سرطانی نقش داشته باشد.
کارشناسان بر روی مردان مبتلا به سرطان پروستات در مراحل اولیه تمرکز کردند و تفاوتهای قابلتوجهی را در پیشرفت تومور بر اساس عادات غذایی مشاهده کردند. این یافتهها میتواند راه را برای تغییر سبک زندگی برای تکمیل راهبردهای درمان سرطان هموار کند.
روغنهای پختوپز علاوه بر طعم، نقش مهمی در سلامت بدن شما دارند. بسیاری از روغنها، مانند روغن زیتون سرشار از چربیهای مفید برای قلب هستند که میتوانند به کاهش کلسترول بد کمک کرده و قلب شما را سالم نگه دارند. از طرف دیگر، اگر میخواهید رژیم غذایی متعادل داشته باشید، خوب است که مراقب روغنهای سرشار از چربیهای اشباعشده مانند روغن پالم باشید. انتخاب روغن مناسب میتواند وعدههای غذایی شما را هم از نظر طعم و هم از نظر تغذیه بهبود بخشد.
نتایج تحقیق یک ساله شامل ۱۰۰ مرد مبتلا به سرطان پروستات در مراحل اولیه بود. محققان شرکتکنندگان را به دو گروه تقسیم کردند. یک گروه از رژیم غذایی کم چرب امگا ۶ (موجود در روغن دانه) و پر از چربی امگا ۳ (در ماهیهایی مانند سالمون) پیروی کردند. گروه دیگر به رژیم معمول غربی خود ادامه دادند. در پایان تحقیق، شرکتکنندگانی که رژیم غذایی خود را تنظیم کردند، کاهش ۱۵ درصدی در نشانگرهای تومور را نشان دادند.
در همین حال، گروهی که از رژیم غذایی استاندارد غربی استفاده کردند، شاهد افزایش ۲۴ درصدی در این نشانگرها بودند. نتایج نشان میدهد که چربیهای غذایی ممکن است بر پیشرفت سرطان تأثیر بگذارند.
یافتهها نشان میدهد، چیزی به سادگی تنظیم رژیم غذایی میتواند بهطور بالقوه رشد سرطان را کاهش دهد و زمان لازم برای مداخلات تهاجمیتر را افزایش دهد.
روغن دانهها، مانند روغن کانولا و ذرت جزء اصلی رژیم غذایی هستند. آنها سرشار از چربیهای امگا ۶ هستند که در برخی مطالعات با افزایش التهاب مرتبط است. التهاب به نوبه خود میتواند با آسیب رساندن به بافتها و تضعیف توانایی بدن برای مبارزه با تومورها، رشد سرطان را تحریک کند.
از سوی دیگر، چربیهای امگا ۳ که در ماهی، آجیل و دانههای کتان یافت میشوند، به دلیل خواص ضدالتهابی خود شناخته شدهاند. آنها ممکن است از سیستم ایمنی حمایت کرده و خطرات رشد تومور را کاهش دهند. مطالعات حیوانی قبلی همچنین از این ایده حمایت کرد که کاهش مصرف امگا ۶ و افزایش دریافت امگا ۳ میتواند پیشرفت سرطان را آهسته کند.
این تفاوت قابلتوجه نشان میدهد که تغییرات رژیم غذایی ممکن است به کند کردن رشد سرطان کمک کند و بهطور بالقوه نیاز به درمانهای تهاجمیتر را به تاخیر بیندازد یا حتی از آن جلوگیری کند.
با وجود این یافتهها، برخی نهادهای پزشکی پیشرو معتقدند روغنهای دانه بیخطر هستند و با سرطان مرتبط نیستند. علاوه بر این بحث، روغن دانه را با افزایش موارد سرطان روده بزرگ در بزرگسالان جوان مرتبط دانستهاند.
محققان پیشنهاد کردند که چربیهای موجود در روغن دانهها ممکن است باعث التهاب شوند، بنابراین محیطی مناسب برای رشد تومور ایجاد میکنند. اگرچه یافتههای آنان امیدوارکننده است، اما تحقیقات بیشتری برای تایید ارتباط بین رژیم غذایی و پیشرفت سرطان مورد نیاز است.
شواهد نشان میدهد که کاهش مصرف چربیهای امگا ۶ و ترکیب غذاهای غنی از امگا ۳ میتواند پیشرفت سرطان پروستات در مراحل اولیه را کاهش دهد. با این حال، متخصصان موافق هستند که برای تایید این یافتهها و ارائه دستورالعملهای غذایی عملی نیاز به تحقیقات بیشتر وجود دارد.
در حال حاضر، اتخاذ رژیم غذایی متعادل و غنی از غذاهای ضدالتهابی مانند ماهی، آجیل و دانهها ممکن است مزایای بیشتری برای بیماران سرطانی داشته باشد. اگرچه رژیم غذایی به تنهایی سرطان را درمان نمیکند، اما میتواند نقش مهمی در بهبود نتایج و کیفیت زندگی داشته باشد.
سرطان سینه از عوامل شایع مرگ ومیر است و کنترل فاکتورهای محیطی ازجمله الگوی تغذیهای و روش زندگی از عوامل اساسی کنترل و پیشگیری مرگ ناشی ازسرطان سینه است. سرطان سینه از شایعترین علل مرگومیر است که آمار مبتلایان آن روند صعودی چشمگیری را در دهههای اخیر نشان میدهد. مبتلایان به این سرطان درمعرض کاهش کیفیت زندگی هستند. علاوه بر این بار سنگین اقتصادی و بهداشتی در پی دارد.
نتایج مقاله «بررسی ارتباط مصرف چربی و روغنهای غذایی بر خطر ابتلا به سرطان سینه» ارائه شده در هشتمین کنگره بینالمللی سرطان سینه نشان داد، مصرف چربی و روغنها با خطر ابتلا به سرطان سینه تاثیرات متناقضی را نشان میدهد. مصرف روغن زیتون با کاهش التهاب، استرس اکسیداتیو و تعدیل سیستم ایمنی و همچنین با کاهش ۷ درصدی خطر ابتلا به سرطان سینه و افزایش مصرف روغن کانولا، سویا، ذرت، آفتابگردان با کاهش خطر سرطان سینه همراه است.
مصرف روغنهای جامد، کره، پیه، دنبه و سس غنی از اسیدهای چرب اشباع و اسید چرب ترانس باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه میشود همچنین تفاوت ژنتیکی، وجودگیرندههای استروژن و پروژسترون میزان تاثیر متفاوتی ناشی از مصرف چربیها را نشان میدهد.
به گزارش ایسنا، مصرف غذاهای کم چرب و جایگزین کردن چربی دریافتی با روغن زیتون خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش میدهد.
انتهای پیام
نظرات