به گزارش ایسنا، توقعات نابجای زوجین از یکدیگر یکی از مسائلی است که میتواند باعث آسیب به بنیان خانواده یا حتی در برخی از مواقع از هم پاشیدگی آن شود. شاید در گذشته با توجه به سبک زندگی مردم موضوعاتی این چنینی زیاد به چشم نمیآمدند اما امروزه با پیشرفت رسانههای جمعی و شبکههای مجازی وجود مسائلی از این قبیل در زندگی زوجین دیده میشوند. این توقعات میتواند متاثر از رفتارهای والدین با فرزندانشان، یا تحت تاثیر فیلمهایی که بیشتر شبکههای ماهوارهای یا شبکهها یا کانالهای مجازی تبلیغ میکنند، باشد. اکثر چیزهایی که ما در این شبکهها یا گروهها شاهد آن هستیم، انتظاراتی را در ما ایجاد میکند که چرا نباید همسر من هم این خصوصیات یا رفتار را داشته باشد. این در حالی است که شاید طرف مقابل ما توانایی یا ظرفیت انجام آن کار را نداشته یا شاید بسیاری از این کارها با فرهنگ و آداب ما سخنیتی ندارند و هزاران دلیل دیگر. این که این توقعات نابجا چه تاثیری بر زندگی مشترک میگذارد یا چگونه میتوان از ایجاد چنین توقعاتی جلوگیری کرد؟ موضوعی است که به بهانه آن با «مهتا ساداتی» کارشناس امور تربیتی به گفتو گو نشستیم که در ادامه میخوانید:
توقعات نابجای زوجین از یکدیگر چه تاثیراتی بر زندگی مشترک آنها میگذارد؟
توقع نابجا داشتن در هر جایگاهی میتواند آسیب زا باشد. مخصوصاً در محیط خانواده این مسئله میتواند آسیب زیادی به بنیان این نهاد کوچک بزند و ستونهای خانواده را به لرزه وا دارد.
همسرانی که از یکدیگر توقعات نابجا دارند، شانس یک زندگی زناشویی سالم را از دست میدهند و مشکلات زیادی در زندگیشان به وجود میآید.
توقعات نابجا و غیر معقول در زندگی زناشویی به تدریج زوجین را به سمت ناامیدی و بیانگیزگی سوق میدهد. اعتقاد به اینکه همسر شما موظف است تمام انتظارات و خواستههای شما را برآورده کند، زمینه مناسب بر ایجاد احساس خشم و عصبانیت را در وجود هر دو طرف فراهم میسازد. افراد وقتی وارد رابطه عاطفی میشوند بهتر است سرشان به زندگی خودشان باشد و به اهداف و پیشرفتهای خود دقت کنند و از چشم و هم چشمی دور بمانند تا در این گرداب هولناک گرفتار نگردند.
زوجین باید انتظارات و توقعات خود را به صورت شفاف بنویسند و بعد آنها را بررسی نمایند که چقدر منطقی یا چقدر غیر واقعی هستند. در اعتقادات و انتظارات بیشتر ما، مجموعهای از اعتقادات شوکه کننده و معمولاً آسیب رسان وجود دارند که میتواند باعث وقفه در ازدواج شده یا آن را با شکست مواجه کند.
* چگونه میتوان از ایجاد این توقعات جلوگیری کرد؟
یکی از مهمترین تکالیف هر زن و شوهری در سالهای اول ازدواج این است که توقعات خود را از همسر خود به طور واقع بینانهای مدیریت و نقطه تعادل این توقعات را پیدا کنند. سپس این توقعات را اولویتبندی کرده و بر اساس واقعیت طبقهبندی کنند. زوجین باید به این اصل مهم آگاهی داشته باشند که با سبک کردن توقعات خود نسبت به هم میتوانند زندگی شادتر و موفقتری را برای خود رقم بزنند.
همسران باید از هرگونه چشم و هم چشمی بپرهیزند، چون این موضوع باعث پیدایش توقعات نابجا از طرف مقابل خواهد شد، چرا که ما همیشه باطن زندگی خود را با ظاهر زندگی بقیه مقایسه میکنیم و این طرز فکر میتواند به آرامی زندگی ما را به ورطه ناکامی بکشاند. ما باید انتظاراتی در حد معقول و در حد تواناییهای همسرمان از او داشته باشیم.
چنین توقعاتی معمولا در چه خانوادههایی بیشتر دیده میشود؟
توقعات نابجا از همسر ممکن است در هر خانوادهای با هر طرز فکر و فرهنگی وجود داشته باشد ولی معمولاً در خانوادههایی به چشم میخورد که همسران در آن خانواده به تفاهم و توافق نسبی نرسیده باشند و بیش از آنکه به آرامش درونی، عشق و محیط خانواده ایمان داشته باشند، به جذابیتهای محیطی، جمعهای دوستانه و تعاملات بیش از حد در فضایی غیر از خانه و خانواده میپردازند. البته فضای مجازی و استفاده بیش از حد آن در محیط خانواده نیز میتواند تبعات بسیار بدی در توقعات نابجای همسران نسبت به هم داشته باشد. چه بسا همسرانی که با الگوبرداری از فضای جذاب مجازی توقعات و خواستههای نابجایی از همسران خود دارند و در راستای آن بحثهاو کشمکشهای زیادی در محیط خانواده رخ خواهد داد.
انتهای پیام
نظرات