چربی ترانس به طور طبیعی در گوشت و غذاهای لبنی حیوانات نشخوارکننده مانند گاو، گوسفند و بز یافت میشود و به همان اندازه چربی ترانس تولید شده در صنعت نیز مضر هستند.
چربی ترانس تولید شده صنعتی نیز در مارگارین، روغن نیمه جامد، غذاهای سرخ شده و محصولاتی مانند کراکر، بیسکویت، کیک و ... وجود دارد. در نظر داشته باشید که فست فودها، غذاهای خیابانی و رستورانی سرخ شده، اغلب دارای چربی ترانس صنعتی هستند.
چربیهای ترانس نه تنها هیچ مزیت شناخته شدهای ندارند، بلکه خطرات زیادی برای سلامتی داشته و هزینههای هنگفتی را برای سیستمهای سلامت به همراه دارند.
در مقابل، حذف چربی ترانس مقرون به صرفه است و فواید زیادی برای سلامتی دارد. طبق توصیه کارشناسان تغذیه بهتر است چربیهای ترانس تولید شده در صنعت را با چربیها یا روغنهای سالمتر، بدون تغییر هزینه و یا طعم، جایگزین کرد.
متأسفانه استفاده از چربیهای ترانس در سالهای اخیر بهطور چشمگیری افزایش یافته است، زیرا این چربیها نسبت به چربیهای سالمتر ارزانتر و دارای چندین ویژگی شیمیایی و فیزیکی هستند، مانند جامد بودن در دمای اتاق که آنها را برای انواع محصولات غذایی فرآوری شده مناسب میکند.
همانطور که میدانید بیماریهای قلبی و عروقی عامل اصلی مرگ و میر در جهان هستند. عمده عوامل خطر ابتلا به این بیماریها عبارتند از رژیم غذایی ناسالم، عدم تحرک بدنی، مصرف دخانیات و الکل.
یکی از موارد رژیم غذایی ناسالم، مصرف زیاد چربیهای ترانس است. چربی ترانس شریانها را مسدود میکند و خطر حمله قلبی و مرگ را افزایش میدهد. بیش از ۲۷۸ هزار مرگ سالانه در سطح جهان را میتوان به مصرف چربی ترانس تولید صنعتی نسبت داد.
بهتر است بدانید که مصرف زیاد چربی ترانس، خطر مرگ به هر دلیلی را تا ۳۴ درصد، مرگ ناشی از بیماری عروق کرونر قلب را تا ۲۸ درصد و ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را تا ۲۱ درصد افزایش میدهد.
جایگزینی چربی ترانس با روغنها و چربیهای سالمتر در تهیه مواد غذایی، یک راه حل کم هزینه برای دولتها به منظور نجات جان شهروندانشان است. تجربیات در چندین کشور نشان میدهد که چربی ترانس تولید شده صنعتی می تواند با روغنهای سالمتر جایگزین شود.
سازمان جهانی بهداشت حذف چربی ترانس را به عنوان یک مداخله مقرون به صرفه، برای کشورهای با درآمد کم و متوسط توصیه میکند. توصیه WHO برای بزرگسالان این است که مصرف چربی ترانس را به کمتر از یک درصد کل انرژی دریافتی، محدود کنند که برای یک رژیم غذایی ۲ هزار کالری کمتر از ۲.۲ گرم در روز است. در کشور ما روغنهای نیمه جامد و مارگارین به صورت زیرو ترانس (ترانس کمتر از ۲ درصد) تولید میشوند، اما روغنهای قنادی که در صنعت و صنف برای تولید انواع مواد غذایی مانند کیک و کلوچه، انواع شیرنی ها خشک و خامهای استفاده میشود، دارای ترانس ۵ درصد هستند.
انتهای پیام
نظرات