• یکشنبه / ۲۵ آذر ۱۴۰۳ / ۱۰:۱۶
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1403092517996
  • خبرنگار : 50976

علت‌های شایع چاقی در کودکان چیست؟

خانواده‌هایی که با یکدیگر غذا می‌خورند، الگوی غذایی سالم‌تری دارند

خانواده‌هایی که با یکدیگر غذا می‌خورند، الگوی غذایی سالم‌تری دارند

ایسنا/فارس  علت چاقی کودکان در کشورهای توسعه یافته و همچنین در کشورهای در حال توسعه مدت‌ها است در دست بررسی است. چاقی کودکان می‌تواند بر سلامت آنان تأثیر بگذارد. در این مجال مطلبی از زهرا مصلی‌نژاد، کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز را در این رابطه می‌خوانیم.

چاقی کودکان در کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه بسیار مشاهده می‌شود که می‌تواند بر سلامت جسمی، بهزیستی اجتماعی و عاطفی و عزت نفس کودکان تأثیر عمیقی بگذارد و این کودکان ممکن است با عملکرد ضعیف تحصیلی و کیفیت پایین زندگی مواجه شوند. 

همچنین اضافه وزن و چاقی در دوران کودکی می‌تواند تأثیرات قابل توجهی بر سلامت جسمی و روانی این افراد در سنین بزرگسالی بر جای بگذارد و ریسک ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر مانند دیابت و بیماری ‌های قلبی و عروقی را افزایش دهد. عوامل محیطی، کمبود فعالیت، الگوی نامناسب غذایی، سبک زندگی، محیط فرهنگی و موارد مشابه، نقش اصلی را در افزایش چاقی در سراسر جهان بر عهده دارد.

مصرف غذا یک موضوع چند وجهی است که شامل انواع غذاهای مصرفی، مکان صرف غذا، تهیه غذا و عادات غذایی سایر اعضای خانواده می‌شود.

نحوه تغذیه کودکان اغلب از سوی سرپرست آن‌ها تعیین می‌شود، بنابراین کودکانی که سرپرست آن‌ها عادات غذایی ناسالمی دارند و مقدار بیشتری چربی و روغن مصرف می‌کنند، در مقایسه با کودکانی که سرپرست­شان عادات غذایی مناسبی دارند بیشتر در معرض خطر چاقی قرار دارند. همچنین شواهد نشان می‌دهد خانواده‌هایی که با یکدیگر غذا می‌خورند، الگوی غذایی سالم‌تری دارند.

کودکان با الگوگیری از والدین و هم­سالان خود، میزان مصرف و نوع غذایی که مصرف می‌­کنند را انتخاب می‌کنند. دسترسی آسان و قرار گرفتن مکرر در معرض غذاهای ناسالم عامل اصلی ایجاد این رژیم غذایی نادرست در کودکان است. رژیم غذایی متشکل از چربی‌ها، روغن، نوشابه‌ها و موارد مشابه، ریسک چاقی را افزایش می‌دهد.

مصرف بیش از حد غذاهای فست­‌فود در سال‌های اخیر به شدت با چاقی کودکان ارتباط دارد. مواد غذایی اولیه­ که در فست‌­فودها استفاده می‌شود، موادی ناسالم با ارزش غذایی پایین و حاوی مقدار زیادی کالری است که استفاده بیش از اندازه از آن­‌ها منجر به چاقی، بیماری‌های قلبی عروقی، دیابت، فشارخون و بیماری‌هایی از این دست می‌شود. همچنین امروزه کودکان از ترکیبات غذایی ناسالمی مثل چیپس، پفک و شکلات در میان وعده‌های خود استفاده می‌کنند که این‌گونه ترکیبات کالری بالا با ارزش غذایی اندک، سبب چاقی و افزایش وزن و کوتاهی قد در کودکان می‌شود.

همچنین محققان معتقد هستند که تلویزیون، بازی‌های رایانه‌ای و استفاده از تلفن‌های هوشمند یکی از عوامل بسیار مهم در ایجاد چاقی کودکان است، زیرا سبب بی‌تحرکی کودکان شده و در هنگام تماشای تلویزیون، کودکان بیشتر مایل هستند تا غذاهای شیرین و ناسالم که کالری زیادی دارند مصرف کنند.

برای جلوگیری از چاقی و افزایش وزن کودکان توصیه می‌شود:

تا حد امکان، غذاهایی که مقدار زیادی کالری، چربی، شیرینی دارد و همچین نوشابه‌های قندی را از برنامه‌های غذایی خانواده­ خود حذف کنید.

هنگام تهیه مواد غذایی از خرید غذاهای آماده، شیرینی‌­ها و موارد مشابه خودداری کنید، زیرا غذاهای آماده اغلب کالری فراوان و ارزش غذایی پایینی دارد و استفاده از آن­‌ها موجب چاقی می‌­شود.

 برای کمتر شدن وزن کودکان بهتر است مقدار بیشتری سبزی‌ها، میوه‌ها و غذاهای سالم را در دسترس کودک قرار دهید.

تا جایی که می‌توانید مصرف فست‌فودها را برای کودکان خود محدود کنید، چرا که فست‌فودها یکی از مهم‌ترین علت‌های چاقی در کودکان است.

سعی کنید وعده‌های غذایی را در خانه دور همدیگر و به موقع مصرف کنید، چرا که تأثیر به سزایی در کاهش وزن و به اندازه خوردن کودکان دارد، همچنین به کودکان خود یاد بدهید که آرام غذا بخورند و خوب غذای خود را بجوند.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha