دکتر سید محمود رضوانی امروز، ۲۱ آذرماه در جمع خبرنگاران، با اشاره به پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم که با شعار «روغن مناسب، غذای سالم، خانواده سالم» از ۱۷ لغایت ۳۰ آذرماه در حال برگزاری است، اظهار کرد: برای اینکه خانواده ای سالم داشته باشیم، باید غذای سالم مصرف کنیم و غذای سالم در گرو روغن مناسب است.
وی رشت را شهر خوراک دانست و افزود: بهتر است برند شهر خوراک را با روغن مناسب عجین کنیم تا خوراکی های ما موجب کلسترول و دیابت و فشار خون نشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه امروزه بیماری های غیرواگیر جای بیماری های واگیردار را در مرگ و میرها گرفته، عنوان کرد: ۸۴.۹ درصد مرگ و میرها در گیلان طی سال گذشته ناشی از بیماری های غیرواگیر و ۱۵ درصد واگیردار بوده که سهم بیماری های قلبی و عروقی ۴۸.۲ درصد است.
رضوانی ۷۶ درصد بیماری ها در ایران را مربوط به غیرواگیر شامل فشار خون، دیابت، چاقی و... دانست که وابسته به الگوهای تغذیه ای است و متذکر شد: مصرف زیاد چربی ترانس مرگ و میرها را تا ۳۴ درصد افزایش می دهد.
وی با بیان اینکه خوشبختانه از روغن جامد به نیمه جامد و مایع رسیدیم، ادامه داد: گیلان رتبه اول کلسترول بالا را در کشور دارد؛ همچنین در ابتلا به تریگلیسیرید رتبه ششم را داریم.
معاون علوم پزشکی گیلان ۷۱ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال استان را مبتلا به اضافه وزن و چاقی دانست و خاطرنشان کرد: گیلان در شیوع ابتلا به فشار خون نیز رتبه اول را دارد.
رضوانی خواستار کاهش مصرف نمک، قند و چربی شد و اضافه کرد: به دنبال فرهنگ سازی درباره نقش روغن ها و چربی ها در برنامه غذایی سالم، اصلاح باورهای نادرست درباره روغن ها و چربی ها، فرهنگ سازی برای آشنایی جامعه با روغن کانولا و ترغیب به مصرف آن و پیشگیری از بیماری های مزمن و غیرواگیر با انتخاب روغن مناسب هستیم.
وی با اشاره به فرصت ها و تهدیدهای رسانه ای و تاثیر آن در انتخاب روغن ها، تاکید کرد: روغن جامد حاوی اسیدهای چرب اشباع بوده که به شدت باعث افزایش کلسترول بد خون(ال.دی.ال) می شود؛ روغن های نیمه جامد نباتی نیز دارای اسیدهای چرب اشباع بوده و ترانس بالایی دارند.
معاون علوم پزشکی گیلان روغن های مایع را به دو بخش معمولی و سرخ کردنی تقسیم کرد و گفت: برای سرخ کردن عمیق و طولانی مدت حتما باید از روغن سرخ کردنی استفاده کرد، اما برای پخت و پز و تفت دادن در حرارت کم، روغن مایع معمولی مناسب است.
وی روغن های موجود در بازار را شامل آفتابگردان، ذرت، سویا، کلزا، زیتون، کنجد، هسته انگور، سبوس برنج و مخلوط دانست و بیان کرد: این روغن ها عمدتا حاوی اسیدهای چرب امگا۶ هستند و اگر زیاد مصرف شوند، نسبت امگا۳ و امگا۶ بدن را نامطلوب می کنند که موجب فرایندهای التهابی در بدن می شود لذا باید مصرف امگا۳ را افزایش دهیم که در روغن کانولا(کلزا) موجود است. در واقع کانولا بهترین روغن برای مصرف بوده و امگا۳ و امگا۶ مناسبی دارد.
رضوانی روغن زیتون و روغن کنجد را نیز دارای ارزش تغذیه ای بالا دانست و اضافه کرد: این روغن ها نمی توانند نیاز امگا۳ بدن را تامین کنند.
وی روغن مخلوط را شامل آفتابگردان، سویا و کانولا دانست و بیان کرد: از خرید و مصرف روغن هایی که به صورت سنتی و با روش پرس سرد و در معرض دید تولید می شوند مانند کنجد، خودداری شود، زیرا خطر ابتلا به آفلاتوکسین وجود دارد.
معاون علوم پزشکی گیلان روغن کانولا و روغن مخلوط را بهترین انتخاب برای پخت و پز دانست و متذکر شد: برای پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی مصرف چربی و روغن را کاهش دهید؛ در هنگام انتخاب روغن ها نیز حتما باید به برچسب تغذیه ای(پروانه بهداشتی ساخت) توجه کرد و در صورت قرمز بودن اسید چرب ترانس، از خرید آن خودداری شود.
وی با بیان اینکه روغن های مایع باید دور از نور و حرارت نگهداری شوند، تاکید کرد: مصرف روغن های نیمه جامد را حذف کنید و به جای آن از انواع روغنهای مایع(البته به مقدار کم) استفاده کنید. همچنین روغن های حیوانی، دنبه و پیه به دلیل میزان بالای اسید چرب اشباع که عامل ایجاد سرطان و گرفتگی عروق است، مصرف نشود.
انتهای پیام
نظرات