• دوشنبه / ۱۹ آذر ۱۴۰۳ / ۱۲:۱۷
  • دسته‌بندی: سمنان
  • کد خبر: 1403091913693
  • منبع : نمایندگی سمنان

بازگشت شپشک به تاغ‌های درمان‌شده سرخه/ آلودگی ۵۰ هزار هکتار از تاغزارهای سمنان

بازگشت شپشک به تاغ‌های درمان‌شده سرخه/ آلودگی ۵۰ هزار هکتار از تاغزارهای سمنان

ایسنا/سمنان رئیس اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان از آلودگی ۵۰ هزار هکتار از تاغزارهای این استان به بیماری سفیدک سطحی و آفت شپشک خبر داد.

حمیدرضا عبدوس امروز ۱۹ آذرماه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: این تاغزارهای آلوده در هفت شهرستان از هشت شهرستان استان وجود دارند.

وی از تاغزارها به عنوان مهمترین جنگل‌های دست‌کاشت در این استان نام برد و افزود: بیماری سفیدک سطحی یا آفت شپشک آسیب‌های جدی به تاج پوشش جنگل‌های دست کاشت تاغ در این استان وارد می‌کند.

رئیس اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با اشاره به قدمت این جنگل‌های دست‌کاشت ادامه داد: قدمت کاشت برخی از این جنگل‌های دست‌کاشت به قبل انقلاب برمی‌گردد.

وی با اشاره به دلایل احتمالی آلودگی تاغ‌ها و شیوع این بیماری در جنگل‌های دست‌کاشت استان، خاطرنشان کرد: تغییر شرایط اقلیمی، شرایط نامناسب محیطی، آلودگی نهالستان تولید نهال کویری، کاشت نهال‌های آلوده به سفیدک، تراکم زیاد پایه در هکتار و زادآوری بیش از حد، عدم اجرای تنوع گونه‌ای در احیای مناطق بیابانی و ... از دلایل احتمالی شیوع بیماری سفیدک سطحی تاغ است.

وی با اشاره به نقش مهم و حیاتی تاغزارها در جلوگیری از پیشروی بیابان در مناطق جنوبی استان، گفت: این جنگل‌ها که از مهمترین سرمایه‌های طبیعی استان محسوب می‌شوند به دلیل وجود این بیماری در معرض خطر جدی قرار دارند.

عبدوس با بیان اینکه طی دوره‌های قبل با هدف مبارزه با این بیماری اقدامات کنترلی در استان انجام شده، تصریح کرد: متاسفانه بازدید اخیر کارشناسان فاتر امور بیابان و حفاظت و حمایت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از تاغزارهای منطقه صوفی آباد شهرستان سرخه نشان می‌دهد که با وجود این اقدامات کنترلی و قطع و برش تاغزارهای دارای آلودگی شدید، به علت عدم اجرای اقدامات پیشگیرانه موثر، بیماری و آفت شپشک دوباره بر روی پایه‌های جست زده این تاغ‌ها مستقر شده است.

وی بر لزوم اقدامات پیشگیرانه جدی در این راستا تاکید و خاطرنشان کرد: کارشناسان تاکید دارند که باید در قالب یک طرح پایش مجدد باید عوامل خسارت زا مجددا شناسایی شده و فرآیند رصد و پایش عرصه‌های آلوده و اقدامات پیشگیرانه در دستور کار منابع طبیعی استان قرار گیرد.

رئیس اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان گفت: بیماری سفیدک سطحی تاغ، یکی از بیماری‌های مهم و با درصد خسارت بالا روی درختچه‌های تاغ است که در چند سال اخیر به شدت تاغزارهای استان سمنان را تهدید کرده است. متاسفانه در اثر شدت بالای آلودگی بیماری سفیدک به همراه آفت شپشک سفید در مواردی موجب تضعیف و نهایتا خشک شدن درختچه‌های تاغ در استان شده است.

بازگشت شپشک به تاغ‌های درمان شده سرخه!/  آلودگی ۵۰ هزار هکتار از تاغزارهای سمنان
تاغزارهای دست کاشت- جنوب میامی

عبدوس تاکید کرد: عامل ایجاد بیماری سفیدک سطحی تاغ، یک نوع قارچ است و در آن علایم بیماری به صورت پوشش سفیدرنگ قارچ که همان رشته‌های میسلیومی قارچ‌اند روی کل سطح برگ‌های تاغ را می‌پوشاند.

این کارشناس منابع طبیعی با بیان اینکه این پوشش سفیدرنگ اندام رویشی و غیر جنسی قارچ است افزود: در اواخر فصل پاییز در لابلای این پوشش، نقاط ریز نارنجی رنگ و تیره رنگی مشاهده می‌شود که بار جنسی قارچ یا به اصطلاح علمی پریتسیوم محسوب می‌شود.

وی به مقاومت بالای این آلودگی‌ها به سرما و خشکی اشاره کرد و افزود: با آلودگی تاغ‌ها به این بیماری، در واقع زمستان گذرانی قارچ به صورت پریتسیوم طی می‌شود در سال بعد با مساعد شدن شرایط پریتسیوم‌ها با جذب رطوبت پاره شده و آسکسپورهای داخل آن خارج شده و به وسیله باد یا عوامل دیگر روی گیاه میزبان جدید قرار گرفته و پس از استقرار در صورت وجود شرایط مساعد جوی رشد کرده و با تشکیل میسلیوم یا همان پوشش سفید رنگ، آلودگی‌های جدیدی در درختچه‌های تاغ به وجود می‌آورد.

 وی اظهار کرد: عامل بیماری به علت ایجاد پوشش قارچی سفید رنگ روی برگ‌ها و شاخه‌ها، مانع رسیدن نور به برگ‌ها شده و در نتیجه از فرآیند فتوسنتز جلوگیری می‌کند و لذا موجب کندی رشد و خسارت جدی به تاغ‌ها می‌شود.

عبدوس با بیان اینکه شدت این بیماری در اواخر تابستان و ابتدای پاییز است افزود: معمولا در این شرایط، میسلیوم قارچ سفیدک‌های سطحی وارد نسج گیاه می‌شود و بافت گیاه سفید رنگ و خشک می‌شوند که ضمن تضعیف گیاه میزبان، بذردهی تاغ را نیز به شدت کاهش می‌دهد و نهایتا موجب خشک شدن تاغ می شود.

رئیس اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تاکید کرد: متاسفانه وجود درختان تاغ آلوده به سفیدک، کانونی برای آلودگی تاغ‌های دیگر است.

به گزارش ایسنا، درختچه کویری تاغ یکی از سازگارترین گونه‌های گیاهی برای مقابله با پیش‌روی کویر است. تاغ‌زارهای جنوب استان سمنان که عمدتاً از جنگل‌های دست کاشت استان هستند، در بیش از نیم قرن گذشته، با تلاش منابع طبیعی و سازمان جنگل‌ها ایجاد شدند. مساحت تاغ‌زارهای دست‌کاشت استان سمنان بیش از ۱۳۰ هزار هکتار برآورد می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha