• شنبه / ۱۷ آذر ۱۴۰۳ / ۱۰:۱۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403091711650
  • خبرنگار : 50105

فناوری‌ نانو؛ استفاده بهتر از منابع محدود

فناوری‌ نانو؛ استفاده بهتر از منابع محدود

ایسنا/خراسان رضوی عوامل پیشرفت و توسعه هر کشور توجه به علوم و فناوری‌های نوین در گستره توسعه مبتنی بر دانایی است و در این میان فناوری نانو به‌عنوان روزآمدترین فناوری دنیا، تمام زندگی انسان را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

فناوری نانو در کوتاه‌مدت توانایی ارائه کامپوزیت‌های سبک‌تر و محکم‌تر را دارد که بسیاری از صنایع همچون خودروسازی و هوافضا را تحت تاثیر قرار خواهد داد. این فناوری در میان‌مدت با تاثیر بر صنایع مختلف در ذخیره و توزیع انرژی، نانوذرات و نانولوله‌ها، انقلابی را در صنعت تولید و ذخیره‌سازی انرژی ارائه خواهد کرد.

تاثیر فناوری نانو در علم پزشکی و صنایع الکترونیک

فناوری نانو، رشته‌ای از دانش کاربردی و فناوری است که موارد بسیاری را در نظر می‌گیرد. موضوع اصلی این علم، مهار ماده یا دستگاه در ابعاد حدود یک تا ۱۰۰ نانومتر است. در واقع نانو فناوری درک و به کارگیری خواص جدید از مواد و سیستم‌هایی در این اندازه است که اثرات فیزیکی جدید از خود نشان می‌دهند. نانو فناوری، دانش میان رشته‌ای مرتبط با رشته‌های بسیاری ازجمله فیزیک کاربردی، شیمی ابرمولکول‌ها، داروسازی و پزشکی است.

فناوری نانو و حمل‌ونقل

مواد جدیدی که از نانو ذرات تولید شده‌اند به میزان زیادی موجب کاهش وزن وسایل نقلیه خواهند شد. در خودروهای آینده از نانو کامپوزیت‌هایی به جای فولاد استفاده خواهد شد که وزن بسیار اندک و استحکامی شگفت‌انگیز دارد. کاهش وزن منجر به سرعت بالاتر و کاهش مصرف سوخت نیز خواهد شد که البته در کاهش تولید آلاینده‌ها نیز موثر هستند. در حال حاضر با استفاده از این مواد، لاستیک‌هایی تولید می‌شود که با داشتن درصدی خاک رس، مقاومت سایشی بسیار بالا و عمر چندبرابری نسبت به لاستیک‌های دیگر دارند. انتظار می‌رود که نانو کامپوزیت‌ها با کاهش وزن و کاهش مصرف سوخت بتوانند تحولی بزرگ در اقتصاد صنایع هوانوردی و هواپیماسازی نیز ارائه کنند.

با توجه به پیشرفت نانو فناوری و ارائه آن در زمینه فضا، سفرهای فضایی، ساخت کاوشگرها، امدادگرها و سفینه فضایی نیز ساده‌تر و ارزان‌تر خواهد شد. ربات‌های فضایی با هزینه کمتر تولید می‌شوند تا برای شناسایی و انجام آزمایش به سیاره‌های دیگر ارسال شوند. اندازه ماهواره‌های ارسالی به فضا نیز کوچکتر خواهد شد و دیگر نیازی به استفاده از موشک‌های غول پیکر برای فرستادن ماهواره های چندتنی به فضا و قرار گرفتن آنها در مدار نخواهد بود و هزینه‌های چشمگیر کاهش خواهند یافت.

فناوری‌ نانو؛ استفاده بهتر از منابع محدود

فناوی نانو و پزشکی

روش معمول برای درمان، تجویز دارو است، دارو وارد بدن می‌شود اما علاوه بر قسمت‌های بیمار بدن، به بافت سالم بدن نیز سرایت می‌کند در نتیجه بافت‌های سالم با مشکل مواجه خواهند شد. محققان با استفاده از فناوری نانو، کپسول‌هایی را با ابعاد نانومتری برای بیمار در نظر گرفتند که علاوه بر اندازه غیرقابل تصور آنها قابلیت تشخیص بافت بیمار را دارند و به‌طور دقیق بر روی بافت بیمار قرار می‌گیرند و به آن نفوذ می‌کنند. این پدیده را دارورسانی می‌گویند و البته فناوری نانو راه را برای ساخت اندامک‌های سازگار با بدن هموار کرده است و می‌تواند بسیاری از بیماری‌های غیرقابل علاج را درمان کند که در این میان، درمان سرطان در مراحل اولیه شناسایی بیماری، بسیار مهم است زیرا می‌توان از این طریق سلول‌های سرطانی را از بین برد و بیمار را درمان کرد.

فناوری نانو الکترونیک

سازندگان تجهیزات الکترونیکی، گرایش به کوچک کردن ابعاد و بالا بردن قدرت محاسباتی این تجهیزات دارند. فناوری نانو باعث دگرگونی این دنیا شده است زیرا نسل جدیدی از رایانه‌ها به نام کوانتومی ارائه می‌شوند که هزار برابر نسبت به رایانه‌های معمول قدرت دارند و سرعت دستیابی به اطلاعات آنها صدها برابر شده و برتری زیادی نسبت به سایرین ایجاد کردند.

فناوری نانو در تولید، انتقال و توزیع انرژی

دستگاه‌های مورد استفاده در نانومترولوژی شامل میکروسکوپ اسکن‌کننده پروبی، میکروسکوپ اسکن‌کننده تونلی، میکروسکوپ نیروی اتمی، میکروسکوپ الکترونی عبوری و میکروسکوپ اسکن‌کننده الکترونی است.

بر اساس نتایج مقاله «فناوری نانو و صنعت»، با محدود شدن منابع زیستی و با توجه به رشد جمعیت، فناوری‌های جدید مورد نیاز است تا با دقت، اعتماد بالا، سرعت بیشتر، ابعاد کمتر، خصوصیات تازه بتوانند موادی را تولید کنند که با کاربرد آنها از منابع محدود، استفاده بهتری کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha