• جمعه / ۱۶ آذر ۱۴۰۳ / ۱۴:۰۲
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1403091611277
  • خبرنگار : 71021

آغاز نمایش ۲۱۱ آثر تاریخی ایران در سومین استان چین

آغاز نمایش ۲۱۱ آثر تاریخی ایران در سومین استان چین
جام زرین مارلیک با نقش اسب شاخدار، دوره آهن ۲

نمایشگاه «شکوه ایران باستان» که پیش‌تر در دو شهر پکن و شانگهای برپا شده بود، اینک به سومین نمایش عمومی خود در استان «سین‌کیانگ» چین رسیده است.

به گزارش ایسنا، در این نمایشگاه که از جمعه ۱۶ آذرماه آغاز می‌شود، حدود ۲۱۱ اثر تاریخی ایران با قدمت تا ۳۰۰۰ سال به نمایش گذاشته شده است. همراه این آثار، ۵ اثر بازآفرینی‌شده از هنر و تمدن ایران نیز به نمایش درآمده است.

محل نمایش این مجموعه تاریخی و موزه ای ایران در موزه منطقه خودمختار اویغور سین‌کیانگ (The Xinjiang Uyghur Autonomous Region Museum) است که به «موزه سین‌کیانگ» شهرت دارد و در شهر اورومچی استان سین کیانگ قرار دارد. وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی موزه سین کیانگ را یکی از موزه‌های سطح یک چین معرفی کرده است که در آن بیش از ۴۰ هزار شیء نگهداری می‌شود.

جبرئیل نوکنده، رئیس موزه ملی ایران که در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه در استان سین‌کیانگ حضور دارد، می‌گوید: ۲۱۱ اثر تاریخی به همراه ۵ اثر بازآفرینی‌شده هنر و تمدن ایران با قدمتی از حدود سه هزار سال پیش تا دوره صفویه به نمایش گذاشته شده است. نمایش این آثار قرار است تا ۱۶ اسفندماه ۱۴۰۳ در این موزه ادامه داشته باشد تا بخش غربی سرزمین پهناور چین را با ایران آشنا کند.

او یادآور می‌شود: این نمایشگاه پیش از این به مدت سه ماه در کاخ موزه شهر پکن، پایتخت چین و همچنین به مدت چهار ماه در موزه شانگهای نظر دوستداران بسیاری را به فرهنگ، هنر و تمدن ایران جلب کرد.

نمایشگاه «شکوه ایران‌باستان» جمعه ۱۶ آذر، با حضور علی دارابی، قائم‌ مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و معاون میراث‌ فرهنگی در موزه منطقه خودمختار اویغور سین کیانگ گشایش می‌یابد.

استان سین‌کیانگ که از گذشته‌های دور دروازه و مسیر اتصال جاده ابریشم به ایران و جهان غرب بوده است، منطقه‌ای خودمختار و نیز بزرگ‌ترین استان چین به شمار می‌آید که در شمال غرب این کشور واقع شده و اورومچی مرکز آن است. نژاد غالب مردم این منطقه، اویغور است که از اقوام ترک‌تبار و عمدتاً مسلمان محسوب می‌شوند.

موزه سین‌کیانگ اورومچی چین

مجموعه ارزشمند تاریخی ایران نیز به دنبال مصوبه هیأت وزیران که در جلسه ۲۲ آذرماه سال ۱۴۰۲ به پیشنهاد وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به استناد اصل ۱۳۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران صادر شده، از کشور خارج شده است. خروج این آثار از ایران و انتقال به چین بنابر این مصوبه «موقتی» بوده است.

هیأت وزیران، نخست مجوز خروج ۲۱۱ شیء تاریخی ایران را به مدت ۶ ماه صادر کرد که این آثار در موزه شهر ممنوعه پکن به نمایش گذاشته شد. در خردادماه ۱۴۰۳ این مجوز برای ۶ ماه دیگر تمدید شد و آثار برای نمایش به شانگهای فرستاده شد. اکنون این آثار در سومین استان چین، سین‌کیانگ به نمایش گذاشته شده است. به این ترتیب، این آثار تقریبا تا پایان سال در چین خواهند ماند.

در این زمینه بخوانید:

مجوز نمایش ۲۱۱ شیء تاریخی ایران در چین یک ساله شد!

کدام آثار تاریخی ایران به چین فرستاده شد + عکس

بنابر مستندات، چین ۲۱۱ شیء تاریخی ایران را به مبلغ ۱۱۴ میلیون و ۲۰۵ هزار یورو بیمه کرده است. بیشتر این آثار از موزه ملی ایران خارج شده است.

جبرئیل نوکنده، رییس‌موزه ملی ایران پیش تر گفته بود: در «شکوه ایران باستان» آثاری از بیش از ۶۰ محوطه باستان‌شناسی که تقریباً سراسر ایران را شامل می‌شود، در معرض نمایش گذاشته شده است. بیشتر این آثار حاصل کاوش‌های علمی و باستان‌شناسی بوده است.

تکوک زرین هخامنشی به شکل شیر نشسته از همدان، جام زرین مارلیک با نقش اسب شاخدار، آجر لعابدار قلایچی با نقش جانور، پارچ دسته‌دار نقره‌ای همدان، جلو تنه شیر تخت جمشید از جنس لاجورد، سرمجسمه تخت جمشید از خمیر آبی، تکوک زرین هخامنشی، نیم‌تنه انسانی گچی از حاجی‌آباد فارس، کاسه شیشه‌ای ساسانی از دیلمان گیلان، بشقاب نقره‌ای ساسانی و بشقاب پایه‌دار نقره‌ای ساسانی با نقش سوارکار، از جمله شاخص‌ترین آثار این نمایشگاه هستند که در کنار مجموعه‌ای از سکه‌ها و زیورآلات طلایی و نقره‌ای و ظروف شیشه‌ای، برنجی و مسی، پلاک‌ها و مُهرهای مفرغی، تکوک‌ها، تندیس‌ها و مجسمه‌های سنگی و گِلی، کاشی‌های لعابدار و همچنین کتیبه‌های تخت جمشید، ‌ «موقت» و «امانی» به چین منتقل شده‌اند.

سرستون گاو کاخ آپادانای تخت جمشید، نسخه اویغوری از مجموعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی، یک برگ نگارگری از خمسه نظامی و یک ورق نگارگری از سده ۱۶ و ۱۷ میلادی، به همراه مجسمه داریوش، پنج شی‌ائی هستند که بازآفرینی شده‌ و مولاژ آن‌ها به نمایش گذاشته شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۹ ۲۱:۲۶

بسیار عالی