• دوشنبه / ۱۲ آذر ۱۴۰۳ / ۱۱:۰۴
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1403091208234
  • خبرنگار : 50237

معاون امور توانبخشی بهزیستی استان همدان:

همدان، شهری که برای معلولان مناسب‌سازی نشده است

همدان، شهری که برای معلولان مناسب‌سازی نشده است

ایسنا/همدان معاون امور توانبخشی بهزیستی استان همدان گفت: دسترس‌پذیری و مناسب‌سازی محیط‌های عمومی یکی از مطالبات همیشگی جامعه معلولان است و اگرچه قوانین متعددی برای حمایت از این قشر وجود دارد، اما بسیاری از دستگاه‌های دولتی و عمومی به این موضوع بی‌توجه هستند.

محمد قادری احسانپور با بیان اینکه در استان همدان ۴۱ هزار معلول شناسایی شده‌است که از این تعداد، ۳۰ هزار و ۸۷۵ نفر تحت پوشش خدمات حمایتی و توانبخشی بهزیستی قرار دارند که این خدمات بر اساس نوع و شدت معلولیت به آنها ارائه می‌شود، اظهار کرد: یکی از ابتدایی‌ترین خدمات بهزیستی برای این افراد، پرداخت مستمری و حق پرستاری است که به منظور حمایت از زندگی روزمره و تأمین نیازهای اولیه به معلولان ارائه می‌شود.

وی تصریح کرد: وضعیت حمل‌ونقل عمومی برای این افراد همچنان با چالش‌های جدی مواجه است و با وجود ادعای شهرداری همدان مبنی بر اضافه شدن ۱۶ اتوبوس مناسب‌سازی شده به ناوگان حمل‌ونقل عمومی، شهروندان معلول می‌گویند که این اتوبوس‌ها هنوز به‌طور کامل عملیاتی نشده‌اند و تاکنون این از این اتوبوس‌ها در سطح شهر استفاده نکردند.

اجرای ماده ۲۷ قانون حمایت از معلولان؛ ۵۰۵۰ نفر مشمول کمک‌هزینه معیشتی می‌شوند

وی افزود: مقدمات اجرایی شدن بخش اصلی ماده ۲۷ قانون حمایت از افراد دارای معلولیت در حال انجام بوده که بر اساس این ماده قانونی، افراد دارای معلولیت شدید و خیلی شدید که توانایی مالی ندارند و فاقد شغل و دارایی هستند، مطابق با قانون کار مستمری دریافت خواهند کرد که این اقدام که سال‌ها معطل مانده بود، اکنون با تلاش مسئولان بهزیستی همدان در سطح استان در حال پیگیری است و این طرح شامل ۵۰۵۰ نفر می‌شود که از کمک‌هزینه‌های معیشتی بهره‌مند خواهند شد و امیدواریم همزمان با روز جهانی معلولین، این طرح به مرحله اجرا برسد تا گامی موثر در جهت بهبود وضعیت معیشتی این قشر برداشته شود.

معاون امور توانبخشی بهزیستی استان همدان با بیان اینکه مراکز نگهداری و توانبخشی معلولان و سالمندان روانی مزمن در استان همدان پراکنده هستند، اضافه کرد: این مراکز شامل پنج مرکز در شهر همدان، چهار مرکز در ملایر و یک مرکز در هر یک از شهرهای کبودراهنگ و نهاوند می‌شود، همچنین پنج خانه نگهداری حمایتی از معلولان در استان فعال است که به شکل آسایشگاه‌های کوچک عمل می‌کنند.

قادری با بیان اینکه در این خانه‌ها، هر ۱۰ تا ۱۲ معلول تحت نظارت یک مدیر و مسئول فنی زندگی کرده، آموزش می‌بینند و برخی از آن‌ها حتی شاغل هستند و سازمان بهزیستی با رویکردی جدید در تلاش است تا این نوع خانه‌های حمایتی را گسترش دهد، ادامه داد: استان همدان دارای پنج مرکز مراقبت در منزل و پنج مرکز ویزیت در منزل است و مراکز مراقبت در منزل نیروهای متخصص را برای ارائه خدمات هفتگی به خانه معلولین اعزام می‌کنند همچنین، تیم‌های تخصصی مراکز ویزیت در منزل ماهانه دو تا سه بار خدمات کاردرمانی، گفتاردرمانی و دیگر خدمات تخصصی را به این افراد ارائه می‌دهند.

 راه‌اندازی شش مرکز روزانه آموزش و توانبخشی جدید تا پایان سال

وی با بیان اینکه استان همدان دارای ۲۸ مرکز روزانه آموزش و توانبخشی است که خدمات متنوعی را به افراد دارای معلولیت ارائه می‌دهند، گفت: این مراکز به صورت مجزا و بر اساس نوع معلولیت فعالیت می‌کنند و شامل مراکز رشدی-هوشی زیر ۱۴ سال، مراکز معلولان جسمی-حرکتی، اوتیسم، حرفه‌آموزی، کارگاه‌های حمایتی، و مراکز مادر و کودک برای کودکان کم‌شنوا هستند.

قادری با بیان اینکه تجهیزات توانبخشی موردنیاز معلولان، از جمله ویلچر، عصا، واکر و سمعک، مطابق دستورالعمل‌ها تامین و توزیع شده است و در حال حاضر، مشکلی در تامین و توزیع این تجهیزات وجود ندارد، اظهار کرد: تا پایان سال‌جاری شش مرکز جدید در شهرهای ملایر، تویسرکان، همدان، بهار، کبودراهنگ و اسدآباد راه‌اندازی خواهد شد که موافقت‌های اصولی برای تأسیس این مراکز صادر شده و هدف این است که این مراکز تا پایان سال در مدار خدمت‌رسانی قرار گیرند و به بهبود وضعیت توانبخشی و آموزش معلولان در استان کمک کنند.

معاون امور توانبخشی بهزیستی استان همدان با بیان اینکه سال گذشته، ۴۰۰ ویلچر تهیه و بین افراد دارای معلولیت در استان توزیع شد و این اقدامات در راستای بهبود کیفیت زندگی و افزایش استقلال این افراد انجام می‌شود، تصریح کرد: بهزیستی استان همدان اقدامات گسترده‌ای برای حمایت از افراد دارای معلولیت انجام داده است و این اقدامات شامل پرداخت کمک‌هزینه‌هایی برای مناسب‌سازی منازل، راه‌پله‌ها و رمپ‌های ورود و خروج، همچنین خرید خدمات توانبخشی، پرداخت هزینه تحصیلی و شهریه دانشجویان معلول می‌شود که شهریه این دانشجویان در دانشگاه‌های دولتی به‌صورت تشویقی و در دانشگاه‌های پیام نور و آزاد کامل تحت پوشش قرار می‌گیرد.

قادری با بیان اینکه در حال حاضر، ۳۳۷۰ نفر از معلولان شدید و خیلی شدید در دهک‌های یک تا سه از کمک‌هزینه حق پرستاری بهره‌مند هستند، خاطرنشان کرد: ۸۰۰ معلول دارای ضایعه نخاعی تحت پوشش خدمات بهزیستی قرار دارند که شهرستان تویسرکان بیشترین آمار را در این زمینه دارد همچنین بهزیستی در سال گذشته ۱۲ هزار بسته پوشینه بزرگسال تهیه و میان افراد نیازمند توزیع کرده‌است.

معلولان همدان همچنان با چالش مناسب‌سازی مواجه هستند؛ وعده‌ها عملی نشده است

وی با بیان اینکه دسترس‌پذیری و مناسب‌سازی محیط‌های عمومی یکی از مطالبات همیشگی جامعه معلولان است و اگرچه قوانین متعددی برای حمایت از این قشر وجود دارد، اما بسیاری از دستگاه‌های دولتی و عمومی به این موضوع بی‌توجه هستند، افزود: وضعیت حمل‌ونقل عمومی برای این افراد همچنان با چالش‌های جدی مواجه است و با وجود ادعای شهرداری همدان مبنی بر اضافه شدن ۱۶ اتوبوس مناسب‌سازی شده به ناوگان حمل‌ونقل عمومی، شهروندان معلول می‌گویند که این اتوبوس‌ها هنوز به‌طور کامل عملیاتی نشده‌اند و تاکنون این از این اتوبوس‌ها در سطح شهر استفاده نکردند.

قادری بیان کرد: مناسب‌سازی فضاهای شهری و ساختمان‌ها از جمله آپارتمان‌ها، جدول‌ها و پل‌های پیاده‌رو همچنان ناقص است و این موضوع استقلال فردی معلولان را تحت تأثیر قرار داده است و مدیران و مسئولان موظف‌ هستند خدمات را به گونه‌ای ارائه دهند که افراد معلول بدون نیاز به کمک دیگران بتوانند زندگی روزمره خود را ادامه دهند، اما عدم اجرای کامل این قوانین، چرخه زندگی شهری را برای معلولان مختل کرده است.

معاون امورتوانبخشی بهزیستی استان همدان ادامه داد: بر اساس قانون، شهرداری موظف است حمل‌ونقل رایگان عمومی برای معلولان فراهم کند و وزارت راه نیز باید وسایل حمل‌ونقل بین‌شهری مناسب‌سازی شده را با تعرفه نیم‌بها ارائه دهد اما در عمل، نه تنها اتوبوس‌های بین‌شهری مناسب برای استفاده معلولان وجود ندارد، بلکه بسیاری از ترمینال‌ها نیز فاقد امکانات اولیه دسترس‌پذیری هستند.

وی با بیان اینکه زندگی شهری همچنان برای معلولان پر از چالش است. اگرچه از طریق ستاد مناسب‌سازی استان برخی ادارات مناسب‌سازی شده‌اند، اما این اقدامات وقتی کارآمد خواهند بود که مسیر دسترسی به این ساختمان‌ها نیز برای معلولان فراهم باشد، گفت: وقتی معلولان نتوانند به ساختمان‌های مناسب‌سازی شده برسند، این اقدامات عملاً بی‌فایده است. ایجاد یک چرخه کامل از مناسب‌سازی، از مسیرهای پیاده‌رو و حمل‌ونقل تا ورودی و فضای داخلی ساختمان‌ها، ضروری است تا استقلال و مشارکت اجتماعی این قشر تضمین شود.

۱۵۷ معلول در شرف استخدام در دستگاه‌های اجرایی

قادری با بیان اینکه در سال گذشته، ۳۲۰ واحد مسکونی برای معلولان در استان همدان ساخته و تحویل داده شدو  امسال نیز ساخت ۲۷۰ واحد مسکونی دیگر در دستور کار است که پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال به بهره‌برداری برسد اظهار کرد: در سال گذشته ۱۹۰۰ مورد تسهیلات اشتغالزایی برای معلولان در زمینه مشاغل خانگی و خرد پرداخت شده است و این تسهیلات با نرخ سود  چهار درصد و به میزان ۱۵۰ میلیون تومان به‌صورت میانگین پرداخت شد و این اقدامات در راستای بهبود وضعیت مسکن و اشتغال معلولان استان انجام شده و به افزایش استقلال مالی آن‌ها کمک می‌کند.

وی تصریح کرد: طبق قانون سه درصد از سهمیه استخدامی دستگاه‌های اجرایی و دولتی و شرکت‌هایی که از بودجه دولتی استفاده می‌کنند، باید به معلولان اختصاص یابد و با این حال، بسیاری از دستگاه‌ها تاکنون به این الزام پایبند نبودند اما امسال برای اولین بار آزمون استخدامی ویژه افراد معلول برگزار شد و ۱۵۷ نفر در شرف استخدام در دستگاه‌های اجرایی هستند.

قادری گفت: تمامی دستگاه‌های اجرایی مشمول این قانون همکاری خوبی در این زمینه داشته‌اند، به جز آموزش و پرورش که در این خصوص همکاری لازم را نداشته است و در آنجا برخوردهای سلیقه‌ای در فرآیند گزینش معلولان، به ویژه افراد کم‌بینا و نابینا، وجود داشته و به بهانه‌های واهی برخی از آن‌ها رد شده‌اند و بهزیستی استان به‌صورت کشوری پیگیر این مسائل است تا حقوق معلولان در این فرآیند رعایت شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha