• یکشنبه / ۱۱ آذر ۱۴۰۳ / ۱۲:۰۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403091107434
  • خبرنگار : 50664

اهمیت رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان در بهینه‌سازی مصرف انرژی

اهمیت رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان در بهینه‌سازی مصرف انرژی

ایسنا/خراسان رضوی از زمانی که قطعی برق به حوزه مصارف خانگی و به سراغ منازل مسکونی آمده، بیش از همیشه مسئله بهره‌وری انرژی مورد توجه قرار گرفته است. بخشی از این مسئله بهره‌وری انرژی مربوط به حوزه ساختمان‌سازی بوده و اگرچه اقداماتی از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان و وزارتخانه راه و شهرسازی در زمینه مقررات ملی ساختمان و مبحث ۱۹ صورت گرفته اما در زمینه ساختمان‌سازی به لحاظ مصرف انرژی هنوز با استانداردها فاصله داریم.  

در همین راستا ایسنا با رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خراسان رضوی و یک مهندس عمران و متخصص در حوزه ساختمان‌سازی به گفت‌وگو نشست.

مصرف انرژی را مدیریت نکرده‌ایم

نسرین یوسفی عارفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خراسان رضوی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: طبق آمار، ۵۸ درصد کل مصرف گاز خراسان رضوی در بخش خانگی و تجاری بوده و صنایع معدنی و سیمانی ۸ درصد از کل مصرف را به خود اختصاص داده‌اند؛ لذا اگر حداقل ۲۰ درصد مصرف در حوزه خانگی کاهش پیدا کند، می‌توان بخش عمده‌ای از ناترازی را برطرف کرد. در سال جاری زمستان یک ماه زودتر از موعد فرارسیده و با کاهش دما شاهد افزایش مصرف گاز هستیم.

وی افزود: اگر قرار باشد ناترازی انرژی تنها به حوزه صنعت و تولید فشار وارد کند در صورتی که این حوزه در میزان مصرف سهم کمی دارد، این موضوع ناعادلانه است؛ به ویژه آنکه طبق بررسی‌های انجام‌شده، مصرف‌کننده انرژی در کشور تنها ۱۰ درصد قیمت واقعی گاز را می‌پردازد و ۹۰ درصد یارانه نهفته در گاز داریم و در این شرایط باید به موضوع مدیریت مصرف جدی‌تر توجه شود.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خراسان رضوی با اشاره به اینکه در کشور میزان مصرف انرژی را مدیریت نکرده‌ایم، تصریح کرد: الگوهای ساخت و مقررات ملی ساختمان در زمینه بهینه‌سازی مصرف انرژی اجرایی نشده و در خصوص مقررات ملی ساختمان، روی کاغذ مستنداتی وجود دارد اما شهرداری‌ها و وزارت راه و شهرسازی به جد به این موضوع ورود پیدا نکردند. تمام عوامل دست‌به‌دست هم داده تا مشکل ناترازی انرژی برای کشور ایجاد شود.

یوسفی عارفی با بیان اینکه ما به‌عنوان شهروند وظیفه داریم مصرف خود را مدیریت کنیم، عنوان کرد: با توجه به ارزانی قیمت انرژی در کشور، ضرورت دارد نگاه اقتصادی به سرمایه‌های ملی داشته باشیم و از مصرف بی‌رویه جلوگیری کنیم.

وی با اشاره به مشکلات در حوزه بهره‌وری انرژی خاطرنشان کرد: در مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان صراحتاً حوزه انرژی و برچسب‌گذاری آن تعریف‌شده و در قانون آمده اما در اجرا مشکل داریم و دولت باید به این موضوع ورود کند و از احداث ساختمان‌هایی که الزامات را رعایت نمی‌کنند ممانعت شود.

اهمیت رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان در بهینه‌سازی مصرف انرژی

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خراسان رضوی اضافه کرد: باید اتفاقی در حوزه سیلینگ(درزبندی) انرژی در ساختمان شروع شود زیرا قانون و مستندات در این رابطه وجود دارد اما نه شهرداری‌ها الزام به اجرا دارند و نه وزارت راه و شهرسازی برای اجرایی شدن آن اقدام کرده است.

یوسفی عارفی ادامه داد: کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خراسان رضوی چندین بار با شرکت توزیع نیروی برق مشهد جلساتی داشته و این موضوعات تنها در حد تفاهم‌نامه بین مسئولان پیگیری می‌شود؛ حال آنکه می‌بینیم طبق آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان اگر بنایی آسانسور نداشته باشد از سوی شهرداری پایان کار داده نمی‌شود اما در حوزه انرژی که هم برای امروز و هم فردای جامعه مؤثر است، به فکر مدیریت مصرف انرژی نیستیم.

جدیت در رعایت مقررات مدیریت مصرف انرژی در صنعت ساختمان

همچنین محمد خباززاده، مهندس عمران و عضو نظام مهندسی خراسان رضوی، در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: طی سال‌های اخیر، تغییرات چشمگیری در صنعت ساختمان‌سازی ایجاد شده و رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان که به مدیریت مصرف انرژی می‌پردازد، به یک الزام جدی تبدیل شده است. اگرچه درگذشته توجیه رعایت این موارد برای کارفرما از سوی پیمانکار سخت بود اما در حال حاضر وضعیت تغییر کرده است.

وی با اشاره به اینکه در گذشته، رعایت این مقررات چندان جدی گرفته نمی‌شد، افزود: اکنون به طور جدی سازمان نظام مهندسی ساختمان و وزارت راه و شهرسازی درزمینهٔ مقررات ملی ساختمان و حوزه مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان ورود کرده‌اند تا در مصرف انرژی صرفه‌جویی شود. رعایت مقررات ملی ساختمان الزامی است و طی سال‌های اخیر، آموزش‌های گسترده‌ای برای مهندسان برگزار شده تا آن‌ها پیمانکاران و افراد صلاحیت‌دار را به اجرای این مقررات ملزم کنند.

این مهندس عمران گفت: طی ۲۰ سال گذشته، صنعت ساختمان پیشرفت قابل‌توجهی داشته است. در گذشته، ساختمان‌ها بدون استفاده از سیستم‌های مقاوم‌سازی مانند بادبند و شناژ ساخته می‌شدند و این امر باعث ناپایداری شدید در برابر زلزله می‌شد. اما امروز، توجه به جزئیاتی مانند عدم فروریختن قاب‌بندی‌ها و شیشه‌ها در زلزله، نشان‌دهنده رشد چشمگیر در رعایت مقررات ملی ساختمان است.

خباززاده با اشاره به حذف مصالحی که پرت انرژی بالایی دارند، گفت: استفاده از آجرهای قدیمی که پرت حرارت زیادی داشتند، منسوخ شده و در حال حاضر، ساختمان‌سازی تحت نظارت مهندسان چهارگانه معمار، برق، مکانیک و عمران انجام می‌شود. در مشهد، برای مدیریت مصرف انرژی، پشت‌بام‌ها به‌صورت آکاستیو با تراکم ۲۵ پوشیده و سپس شیب‌بندی می‌شوند تا از پرت حرارت جلوگیری شود. همچنین، بلوک‌های جداره‌های بیرونی ساختمان به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که حرارت را حفظ کنند و پنجره‌های دوجداره و دیوارهای خارجی عایق، میزان پرت انرژی را به حداقل رسانده‌اند.

وی به برخی تناقض‌ها در مقررات اشاره کرد و گفت: برخی آیین‌نامه‌ها از یک‌سو بر بستن تمام منافذ تأکید دارند، اما از سوی دیگر، برای تهویه هوا در صورت وجود تجهیزات گازی در ساختمان، قرار دادن حفره‌ای در نما الزامی است. این تناقضات می‌تواند به افزایش پرت حرارت منجر شود. افزایش تعداد مهندسان، آموزش‌های گسترده و افزایش آگاهی عمومی، صنعت ساختمان را به سمت پیشرفت سریع سوق داده و تغییرات مثبتی در این زمینه ایجاد کرده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha