• چهارشنبه / ۷ آذر ۱۴۰۳ / ۱۱:۴۸
  • دسته‌بندی: تفریح و سرگرمی
  • کد خبر: 1403090704772
  • خبرنگار : 30200

پاییز نگارستان دیدنی است

از نارنجستان فتحعلی شاه تا نگارستان ما

از نارنجستان فتحعلی شاه تا نگارستان ما
موزه باغ نگارستان واقع درخیابان بهارستان تهران

اکثر اوقات مواجهه فرزندان ما با تاریخ کشورشان توسط کتاب‌هایی است که در دوران مدرسه آموخته‌اند و ممکن است خیلی زود آن را فراموش کنند اما بدون شک آن‌ها چیزهایی را که با لذت آموخته‌ باشند هرگز از یاد نخواهند برد.

به گزارش ایسنا، موزه‌ها، فضایی را ایجاد می‌کنند تا کودکان بتوانند خارج از قالب و روش‌های مرسوم کلاس‌های درس، با تاریخ و گذشته کشورشان ارتباط برقرار کنند و آن را دوست داشته باشند. همین کارهای به ظاهر ساده اما لذت بخش سرآغازی می‌شود تا آن‌ها هویت فرهنگی و ملی خود را بیابند و به آن علاقه‌مند شوند.

برخی از موزه‌ها علاوه بر اینکه امکانی برای تفریح جمعی خانواده ایجاد می‌کنند، می‌توانند محرکی برای رشد کودکان باشند. آشنایی آن‌ها با چهره‌های تاثیرگذار در عرصه فرهنگ و هنر می‌تواند الگویی برای آینده‌شان باشد و آنها را به زمینه‌هایی علاقه‌مند کنند که مسیر زندگی و تحصیلی آنها را تغییر دهد.

از نارنجستان تا نگارستان

موزه باغ نگارستان واقع در میدان بهارستان تهران یکی از موزه های هنرهای معاصر است که قدمتی نزدیک به دو قرن دارد .این باغ به دستور فتحعلی شاه قاجار ساخته شده و با معماری دل انگیزش بهشت کوچکی برای علاقه مندان به تاریخ و فرهنگ است.

فتحعلی شاه، به این باغ علاقه ویژه‌ای داشت و اغلب مدتی از تابستان را در این باغ به سر می‌برد. به‌همین جهت، به ساختمان‌ها و تزئینات آن اضافه می‌کرد؛ به‌طور مثال، به دستور او گلخانه بزرگی در ضلع شمالی باغ احداث شد که به نارنجستان شهرت یافت. این باغ در گذشته به عنوان ییلاقات شاه انتخاب می‌شد و در بستری از تاریخ وقایع مهم و تلخ و شیرینی را به خود دیده است. 

جشن ولیعهدی محمد میرزا و تاج گذاری او در سال ۱۲۴۹ هجری قمری و همچنین مراسم عروسی ناصرالدین شاه در سال ۱۲۵۸ در همین مکان برگزار شده است و همچنین حادثه تلخ قتل قائم مقام فراهانی، سیاستمدار کاردان قاجار نیز جز حکایت های این عمارت است .گفته می‌شود هنگامی که قائم مقام در باغ نگارستان زندانی بود این شعر را گفته است:

روزگار است اینکه گه عزت دهد گه خوار دارد    چرخ بازیگر از این بازیچه‌ها بسیار دارد

مهر اگر آرد بسی بی‌جا و بی‌هنگام آرد               قهر اگر آرد بسی ناساز و ناهنجار دارد

لشکری را گه به کام گرگ مردم خوار خواهد    کشوری را گه به دست مرد مردمدار دارد

این باغ در طول زمان کاربردهای متعددی مثل مدرسه، دانشسرا، اداره دولتی داشته واز  سال ۱۳۹۲ به عنوان  موزه به ثبت رسیده است.هنگامی که به این عمارت وارد می‌شوید در سمت راست ورودی باغ یاد بود حافظ شیرازی قرار دارد که دل شما را به حافطیه شیراز می‌برد. حوض‌های پر از گل‌های نیلوفر با ماهی‌های کوچک و بزرگ با دور چین‌ گل‌های شمعدانی همگی می‌توانند شما را از فضای شهری لحظه‌هایی رها کنند.

از نارنجستان فتحعلی شاه تا نگارستان ما

موزه‌ها نمایش تاریخ‌اند

وسعت اولیه این باغ ۴۳,۲۰۰ متر مربع بود که در حال حاضر ۱۱,۴۶۹ متر مربع از آن باقی مانده است. در این باغ عمارت‌ها و تالارهای چون عمارت دلگشا، تالار سلام، تالار قلمدان و چندین حوض‌خانه بر پا شده بود. در سمت شمال این قصر تالار سلام به‌همراه اتاق‌هایی جای داشته و به مراسم‌های رسمی اختصاص داشته است. دیوارهای این تالار مزین به نقاشی شاه، شاهزادگان، بزرگان، امرا، سفرا و حکام بوده است. گفته شده که فتحعلی شاه، وقتی عازم سفر می‌شد، ابتدا به این باغ عزیمت می‌کرد و بعد از تعیین ساعت سعد برای روز حرکت، سفر خود را آغاز می‌کرد. در آن روز، روحانیان، شاهزادگان و رجال به این باغ می‌آمدند، برای سلامت شاه دعا می‌کردند و احیاناً هدایایی تقدیم می‌کردند.

از نارنجستان فتحعلی شاه تا نگارستان ما

در وسط باغ حیات خلوت و ساختمان‌های یک طبقه، در قسمت جنوبی حیات تالار مصور و در جبهه شمال غربی نیز حمامی با ستون‌های سنگی حجاری شده و منقش با سنگ‌های مرمر قرار داشت که گفته می‌شود قائم مقام فراهانی در این حمام به قتل رسید. این حمام سرسره نامیده می‌شد. کشیک خانه و محل سکونت نگهبانان و خدمه نیز در ورودی باغ واقع بود.

از نارنجستان فتحعلی شاه تا نگارستان ما

باغ موزه نگارستان از مجموعه‌های متنوعی تشکیل می‌شود که از جمله این مجموعه‌ها می‌توان به آثار ملک الشعرای بهار، موزه مکتب کمال‌الملک، تالار منیر فرمانفرمائیان، سردیس فردوسی، مجموعه محمود روح الامینی، آثار مینیاتور و معرق چرم علی اسفرجانی، اتاق کاشی‌های باغ نگارستان، مجموعه اهدایی غلامعلی ملول و... اشاره کرد بر دیوارها و تالارهای باغ نگارستان نقاشی‌های متعددی وجود داشته است و دلیل نام‌گذاری این باغ نیز وجود همین نقاشی‌ها است.‌

عمارت‌ها قصه‌های خودشان را دارند

موزه‌ها قصّه‌های زیادی را با خود به همراه دارند. کودکان در بازدید از موزه‌ها می‌توانند قصّه‌ ساخته شدن بناها و اشیاء و هم‌چنین سرگذشت آدم‌ها، شهرها و … را گوش کنند. این کار نه‌تنها باعث می‌شود که تاریخ را یاد بگیرند بلکه همدلی و همراهی آنها با اشخاص و حکایت سرنوشت آن‌ها را برایشان شنیدنی‌تر می‌کند.

محفل بزرگان

در طول بیش از نیم قرن، افراد نامی و معروف زیادی در باغ نگارستان به تحصیل و تدریس پرداخته‌اند. تعداد زیادی از شخصیت‌های علمی، ادبی و هنری کشور چون ملک‌الشعرای بهار، کاظم عصار، علی اکبر دهخدا، بدیع‌الزمان فروزانفر، علی نقی وزیری، جلال همایی، سعید نفیسی، ابراهیم پورداود، غلامحسین صدیقی، پرویز خانلری، محمد معین، محمد ابراهیم باستانی پاریزی، علی ‌محمد کاردان و محمود حسابی از جمله این افراد هستند. در گوشه‌ای از باغ و در جلوی کتابخانه می‌توانید تندیس برخی از مشاهیر بزرگ ایرانی را ببینید. برخی از این نامداران در کتاب درسی بچه‌ها برایشان شناخته شده‌تر هستند.

از نارنجستان فتحعلی شاه تا نگارستان ما

گوشه به گوشه باغ حکایتی است

در قسمتی از باغ یک کتابخانه بزرگ وجود دارد که پروین اعتصامی به‌عنوان کتابدار در آن مشغول به فعالیت بوده است. در یک  سمت دیگر باغ تالاری برای بازدید از سبک های مختلفی هنری وجود دارد که هر ایرانی را به شوق می آورد. وقتی شما در تالارها مختلف قدم می‌زنید با سبک‌ها، موضوعات و با تکنیک‌های مختلفی که در آثار هنری وجود دارند مواجه خواهید شد که همین نکته می‌تواند به بچّه‌ها کمک کند تا بتوانند با ویژگی‌های مشترک و متضاد پدیده‌های هنری و تاریخی آشنا شوند و در مورد آن صحبت و گفت‌وگو کنند. 

تابلوهای تماشایی محمد غفاری معروف به کمال الملک، معروف‌ترین نقاش دوره قاجار به همراه آثار شاگردان او در بخشی از موزه قرار دارند. عکس های تاریخی و دست نوشته‌های استاد ملک الشعرای بهار و همچنین آثار علی اسفرجانی در زمینه مینیاتور، تذهیب و معرق بخشی دیگر از آثار هنری در این موزه‌ است. وجود فرش‌هایی که متعلق به دوره قاجار است می‌تواند توجه شما را به روحی که در کالبد هنر فرش ایرانی است مجذوب کند، نقش به نقش و رنگ به رنگ....

و اما موزه‌گرد کوچک

موزه‌ها به دلیل حساسیتی که در برخورد با آثار تاریخی دارند محیطی هستند که از قبل باید در خصوص آن با فرزندتان صحبت کنید. نقش والدین در کنار راهنمایان موزه می‌تواند به تقویت روحیه‌ پرسش و پاسخ و استفاده از فضای موزه به آنها کمک کند. در این زمینه می‌توانید از راهنمای موزه کمک بخواهید این تعامل و پرسش و پاسخ باعث می‌شود که حس کنجکاوی در فرزند شما تقویت کند.

اگر والدین قبل از حضور در موزه نسبت به آن اطلاعاتی داشته باشند بهتر می‌توانند توجه فرزندان خود را به اموری معطوف کنند و با حضور در محیط موزه لذتی توام با شناخت را تجربه کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha