پرفشاری خون یک عامل خطر مهم برای مشکلاتی همچون سکته مغزی، بیماری عروق کرونر، بیماری شریانی محیطی، نارسایی قلبی، از دستدهی بینایی و نارسایی مزمن کلیوی محسوب میشود. گرچه برخی از عوامل مانند سن، جنسیت، ژنتیک، نژاد و قومیت در بروز پرفشاری خون تغییرناپذیر است، اما اصلاحات شیوه زندگی در کاهش فشارخون بالا نقش دارد. همچنین در صورت نیاز باید از داروها استفاده کرد.
در ادامه به بخشی از تغییرات رژیم غذایی در کنترل فشار خون بالا اشاره میشود.
الگوی غذایی DASH
یک الگوی غذایی سرشار از میوهها، سبزیها، لبنیات کمچرب، غلات کامل و دانههای روغنی و دارای میزان کمی از چربی و چربی اشباع شده است. این الگوی غذایی میتواند به طور قابل توجهی فشار خون را کاهش دهد.
همچنین مدارکی قوی از نقش مهم کاهش دریافت سدیم و یا نمک در پیشگیری و کاهش فشار خون بالا حمایت میکند. به علاوه ترکیبی از الگوی غذایی DASH و محدودیت مصرف سدیم میتواند فشارخون را بیش از هر کدام از این روشها به تنهایی کاهش دهد.
برای محدودیت دریافت سدیم توصیه میشود که تنقلات شور همچون چیپس، پفک و مغزهای شور، غذاهای فرآوری شده و کنسروی، فست فودها، گوشتهای دودی شده، ترشیها، دوغ و خیارشور محدود شده و غذاها به صورت کم نمک پخت شود.
نتایج برخی از پژوهشها نیز حاکی از آن است که اثرات مفید کاهش مصرف سدیم بر فشار خون، ممکن است با افزایش مصرف پتاسیم، افزایش یابد. به همین دلیل توصیه میشود غذاهای غنی از پتاسیم مانند گوجه فرنگی، سیب زمینی، قارچ، موز، پرتقال، زردآلو، شیر یا ماست کم چرب در رژیم گنجانده شود.
البته باید در نظر داشت که مصرف زیاد پتاسیم میتواند در برخی از بیماران کلیوی، مصرفکنندگان داروهای خاص، یا هر شرایطی که بر نحوه تنظیم پتاسیم در بدن تأثیر میگذارند، مضر باشد. در این شرایط باید با متخصص تغذیه مشورت شود.
افزون بر این موارد، کنترل وزن بر کاهش فشارخون دارای نقش است. در افراد دارای اضافه وزن، کاهش وزن به تنهایی، یکی از مهمترین درمانهای غیردارویی پرفشاری خون است. گزارش شده است که حتی کاهش وزن به میزان ۵ تا ۱۰ درصد میتواند در کاهش فشارخون بالا به مقدار قابل توجهی مؤثر باشد.
انتهای پیام
نظرات