• چهارشنبه / ۳۰ آبان ۱۴۰۳ / ۰۵:۲۴
  • دسته‌بندی: هوش مصنوعی
  • کد خبر: 1403082921739
  • خبرنگار : 71654

احتمال تشدید ممنوعیت سرمایه‌گذاری در استارت‌آپ‌های چینی هوش مصنوعی

آمدن ترامپ چه عواقبی برای استارت‌آپ‌های هوش مصنوعی چینی خواهد داشت؟

آمدن ترامپ چه عواقبی برای استارت‌آپ‌های هوش مصنوعی چینی خواهد داشت؟

دولت بایدن به شرکت‌های چینی که مدل‌های هوش مصنوعی پیشرو را توسعه می‌دهند محدود شد، اما دونالد ترامپ می‌تواند رویکرد بسیار گسترده‌تری را در اجرای این محدودیت‌ها در پیش بگیرد.

به گزارش ایسنا، اواخر ماه گذشته، وزارت خزانه‌داری آمریکا محدودیت‌های جدیدی از نظر امنیت ملی نهایی کرد که تعیین می‌کرد شرکت‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر آمریکایی می‌توانند در چه نوع استارت‌آپ‌های فناوری چینی سرمایه‌گذاری کنند. زمانی که این اقدامات در ماه ژانویه اجرایی شود، شرکت‌های آمریکایی سرمایه‌گذاری خطرپذیر و سایر سرمایه‌گذاران از دادن پول به مدل‌های پیشرفته هوش مصنوعی چینی منع می‌شوند. پس از روی کار آمدن ترامپ، دولت او ممکن است قوانین را گسترش دهد و آنها را حتی سخت‌تر کند.

به نقل از وایرد، در حالی که ایالات متحده همچنان در توسعه هوش مصنوعی پیشرفته در جهان پیشتاز است اما دولت آمریکا به طور فزاینده‌ای نگران این است که چین به زودی به آن برسد. محدودیت‌های سرمایه‌گذاری خارجی جدید به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در کنار سایر اقدامات، مانند کنترل‌ صادرات تراشه‌های رایانه‌ای پیشرفته و کمیته سرمایه‌گذاری خارجی در ایالات متحده(CFIUS)، مانع پیشرفت هوش مصنوعی شرکت‌های چینی می‌شوند یا دستکم سرعت آنها را کاهش می‌دهند.

محدودیت‌های جدید دو محدوده ممنوعه گسترده را برای سرمایه‌گذاران هوش مصنوعی ایالات متحده مشخص می‌کند. اولین مورد، شرکت‌هایی است که فناوری‌هایی را توسعه می‌دهند که به طور انحصاری برای استفاده‌های حساس مانند ارتش و سرویس‌های اطلاعاتی چین طراحی شده‌اند، که سرمایه‌گذاران از سرمایه‌گذاری در آنها صرف نظر از اینکه توانایی‌های هوش مصنوعی آنها چقدر پیشرفته است، منع می‌شوند.

در مورد استارت‌آپ‌های چینی که روی مواردی مانند هوش مصنوعی مصرف‌کننده کار می‌کنند، شرکت‌های سرمایه‌گذار خطرپذیر آمریکایی باید از محدوده خاصی برای تعیین اینکه آیا می‌توانند روی آنها سرمایه‌گذاری کنند یا خیر، استفاده کنند.

مدل هوش مصنوعی یک استارت آپ نمی‌تواند بزرگتر از ۱۰۲۵ فلاپ یا ممیز شناور در ثانیه باشد. ممیز شناور یک معیار عددی است که اندازه و قابلیت‌های یک مدل هوش مصنوعی را نشان می‌دهد. یک محدوده پایین‌تر با ۱۰۲۴ فلاپ، برای سیستم‌های هوش مصنوعی که با استفاده از داده‌های توالی زیستی آموزش داده می‌شوند، استفاده می‌شود زیرا بیم آن می‌رود که چنین ابزارهایی برای مقاصد حساس مانند ایجاد سلاح‌های زیستی استفاده شوند.

جیمی سویلا(Jaime Sevilla) مدیر سازمان تحقیقاتی Epoch AI که مسیر صنعت هوش مصنوعی را دنبال می‌کند می‌گوید: یک مدل ۱۰۲۵ فلاپ، پیشرو به حساب می‌آید. بزرگترین مدل‌هایی که امروزه وجود دارند، همگی در این باند بین ۱۰۲۵ تا ۱۰۲۶ فلاپ هستند. اینها شامل همه نام‌های بزرگی مانند چت جی‌پی‌تی اُپن‌ای‌آی، جمینای گوگل، لاما فیسبوک و کلود آنتروپیک می‌شود. سویلا توضیح می‌دهد: مدل ۱۰۲۴ فلاپ همان چیزی است که پیشرو در سال ۲۰۲۲ بود. امروزه آموزش موارد بالای ۱۰۲۴ فلاپ برای اکثر افراد بسیار رایج‌تر است.

سازمان Epoch AI در حال پیگیری تعداد فلاپ‌هایی است که شرکت‌های هوش مصنوعی به طور عمومی افشا کرده‌اند یا می‌توان از مشخصات فنی آنها تخمین زد، اگرچه سویلا می‌گوید که شرکت‌ها در مورد افشای اندازه‌گیری‌های دقیق مدل‌های خود محتاط‌تر می‌شوند.

در حال حاضر، تنها دو شرکت چینی، مالک تیک تاک(TikTok)، بایت دنس(ByteDance) و ژیپو(Zhipu AI)، وجود دارند که توسعه مدل‌های بیش از ۱۰۲۵ فلاپ را به طور عمومی اعلام کرده‌اند. وقتی صحبت از مدل‌های چینی می‌شود که عمدتا بر روی داده‌های توالی زیستی آموزش دیده‌اند، هیچ‌ کدام از ۱۰۲۴ فلاپ فراتر نرفته‌اند.

امیلی کیلکریز(Emily Kilcrease)، کارشناس ارشد اندیشکده مرکز امنیت جدید آمریکا، می‌گوید که اجرای محدودیت ۱۰۲۵ فلاپ از سوی وزارت خزانه‌داری برای دولت آمریکا آسان‌تر از ممنوعیت کل سرمایه‌گذاری در سیستم‌های هوش مصنوعی با کاربردهای نظامی است. او می‌گوید: با توجه به اینکه هوش مصنوعی اساسا کاربردی دوگانه دارد، من همیشه محدودیت‌های استفاده را اساسا غیرقابل اجرا می‌دانم.

با تنظیم استاندارد ۱۰۲۵ فلاپ، وزارت خزانه‌داری بخش نسبتا باریکی از بخش هوش مصنوعی چین را هدف قرار داده است که بلافاصله از هرگونه سرمایه‌گذاری بالقوه ایالات متحده از ماه ژانویه جلوگیری خواهد کرد. با توجه به دامنه کوچک آنها، محدودیت‌ها ممکن است تاثیر مالی فوری محدودی داشته باشند، اما احتمالا به منصرف شدن همه شرکت‌های چینی هوش مصنوعی از جستجوی کمک مالی یا غیره از ایالات متحده در آینده کمک خواهد کرد. این ممکن است به ویژه در صورتی صادق باشد که دولت آینده ترامپ تصمیم بگیرد که آن محدودیت‌ها را حتی سخت‌تر کند.

چندین نفر از منصوبان اولیه ترامپ سابقه طولانی در برخورد سخت با چین دارند و برخی به طور خاص علاقه خود را برای مهار جریان پول سرمایه‌گذاران از ایالات متحده به جمهوری خلق ابراز کرده‌اند.

 مارکو روبیو(Marco Rubio)، سناتور آمریکایی از فلوریدا که برای سمت وزیر خارجه جدید ترامپ نامزد شده است، در ماه سپتامبر لایحه‌ای را پیشنهاد کرد که میزان مالیاتی را که سرمایه‌گذاران باید بر روی سرمایه‌گذاری‌های خود در شرکت‌های چینی بپردازند، به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد.

در کوتاه مدت نمی‌توان گفت که آیا صنعت هوش مصنوعی چین تأثیر قوانین جدید را احساس خواهد کرد یا خیر.

جریان سرمایه‌گذاری بین ایالات متحده و چین به دنبال سال‌ها روابط پرتنش بین دو کشور، به ویژه در مورد مسائل مربوط به فناوری پیشرفته، پیش از این به قطره‌ای کاهش یافته است. ابهامات نظارتی، اقتصاد ضعیف چین و سرکوب فناوری داخلی چین، همگی به کاهش فعالیت سرمایه‌گذاران کمک کردند.

سارا بائرل دانزمن(Sarah Bauerle Danzman)، دانشیار مطالعات بین‌الملل در دانشگاه ایندیانا، بلومینگتون، که پیش از این به دولت ایالات متحده در بررسی سرمایه‌گذاری‌های خارجی کمک می‌کرد، می‌گوید: میزان بالای این نوع سرمایه‌گذاری‌ها واقعا مربوط به سال ۲۰۱۶ بود. و از آن زمان، کاهش بسیار زیادی وجود داشته است. اما این احتمال وجود دارد که سرمایه‌گذاران آمریکایی دوباره به معامله با شرکت‌های هوش مصنوعی چینی علاقه‌مند شوند.

تأثیر قطعی‌تر کوتاه‌مدت، این است که سرمایه‌گذاران آمریکایی که همچنان به استارت‌آپ‌های هوش مصنوعی چینی علاقه‌مند هستند، باید بررسی‌های دقیق‌تری را انجام دهند. وزارت خزانه‌داری یک کمیته دولتی جدید ایجاد نمی‌کند که هر معامله‌ای را که سرمایه گذاران ارائه می‌دهند بررسی کند، و در عوض از آنها می‌خواهد تکالیف خود را انجام دهند و گزارش دهند که آیا معتقدند یک شرکت هوش مصنوعی چینی تحت پوشش قرار می‌گیرد یا خیر.

بر اساس قوانین جدید، حتی اگر مدل هوش مصنوعی یک استارت آپ چینی کوچکتر از آستانه اندازه ۱۰۲۵ فلاپ باشد، یک سرمایه گذار آمریکایی ممکن است همچنان این مسئولیت را داشته باشد که وزارت خزانه داری را در مورد تراکنش و کارهایی که انجام داده است مطلع کند. مدل حداقلی ۱۰۲۳ فلاپ است که اساسا تمام مدل‌های مقیاس بزرگ را در بر می‌گیرد که امروزه و در آینده توسعه می‌یابند. در واقع، این بدان معناست که دولت ایالات متحده در حال ایجاد سیستم خود برای نظارت بر جریان کلی پول است که از سرمایه‌گذاران آمریکایی به شرکت‌های چینی می‌رود.

رابرت فریدمن(Robert A. Friedman)، وکیل تجارت بین‌الملل در شرکت حقوقی هالند اند نایت(Holland & Knight)، می‌گوید: به منظور تأیید اینکه یک معامله خارج از محدوده است، نیاز به بررسی دقیقی وجود دارد که سرمایه‌گذاران آمریکایی انجام می‌دهند. او می‌گوید در حالی که این قوانین توسط شرکت‌های هوش مصنوعی داخلی و حامیان آن‌ها تجلیل شده‌اند، به مانعی برای سرمایه‌گذاران خطرپذیر تبدیل خواهند شد.

آینده نامشخص

محدودیت‌های سرمایه‌گذاری خارجی قرار است از دوم ژانویه اعمال شود و در این بین، وزارت خزانه‌داری گفته است که برخی تغییرات کوچک هنوز در راه است تا قوانین را شفاف‌تر کند. مقامات همچنین گفتند که برای هماهنگی با متحدان ایالات متحده، تلاش می‌کنند تا اقدامات مشابهی را ارائه کنند که از روی آوردن شرکت‌های چینی هوش مصنوعی به آنها در اروپا، کانادا یا ژاپن برای انواع سرمایه‌گذاری‌های ممنوعه در ایالات متحده جلوگیری شود.

بزرگترین ابهام در حال حاضر، مانند اکثر بخش‌های دولت فدرال ایالات متحده، این است که چگونه ریاست جمهوری دوم ترامپ ممکن است اوضاع را تغییر دهد. دانزمن خاطرنشان می‌کند که بسیاری از اعضای جامعه سرمایه‌گذاری خطرپذیر که از ترامپ حمایت می‌کنند مخالف انواع مقررات معرفی‌شده توسط وزارت خزانه‌داری هستند، بنابراین ممکن است به طور بالقوه سعی کنند رئیس‌جمهور را قانع کنند تا آنها را لغو کند. چندین شرکت بزرگ آمریکایی مانند تسلا و بلک استون که هر دو توسط میلیاردرهای طرفدار ترامپ هدایت می‌شوند، سرمایه گذاری‌های قابل توجهی در چین دارند و می‌توانند تحت تأثیر محدودیت‌ها قرار بگیرند.

انتظار می‌رود دولت جدید جمهوری خواه، دامنه قوانین را گسترش دهد. این امکان وجود دارد که ما شاهد یک فرمان اجرایی جدید باشیم. یا، با توجه به دولت یکپارچه جمهوری خواه، شاید گسترش از طریق اقدام قانونی صورت گیرد. این ممکن است به معنای اقدامات بیشتر برای در نظر گرفتن انواع دیگر استارت آپ‌های چینی، در بخش‌های مختلف از زیست فناوری تا باتری باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha