• دوشنبه / ۲۱ آبان ۱۴۰۳ / ۱۵:۵۷
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 1403082115755
  • خبرنگار : 71429

رییس کل دادگستری استان تهران:

مسئولیت پزشکی قانونی از قاضی بیشتر است

مسئولیت پزشکی قانونی از قاضی بیشتر است

رییس کل دادگستری استان تهران گفت: مسئولیت پزشکی قانونی از قاضی بیشتر و بالاتر است.

به گزارش ایسنا،  علی القاصی مهر در مراسم تکریم مهدی فروزش مدیر کل سابق پزشکی قانونی تهران و  معارفه امیدرضا کارگربیده مدیر کل جدید پزشکی قانونی تهران گفت: شرایط استان تهران  کاملا متفاوت است. تهران فقط سرویس دهی و پزشکی قانونی را به استان تهران نمی‌دهد بلکه به کل کشور در موارد مهم  ارائه می‌دهد. پزشکی قانونی تهران متولی انجام خدمت و اعلام نظر در خصوص موضوعات پزشکی قانونی برای تهران و سراسر کشور است. 

وی افزود: در مجموعه قوه قضاییه، امر قضا و قضاوت مسئولیت خطیری است و متنوع، پیچیده و مهمترین موضوع و ماموریت، امر قضاوت است زیرا زمانی که قضاوت  برعهده قاضی گذاشته شده است و می‌خواهد اعلام نظر و حکم صادر کند و با صدور حکم احقاق حق و اجرای عدالت را ساری و جاری کند، به این معنا نیست که قاضی بر همه علوم و موضوعات اشراف دارد. خیر اینگونه نیست؛ بلکه مسائلی که به مرجع قضایی ارجاع داده  می شود مختلف است. آیا قاضی که میخواهد در  موضوعات گوناگون تصمیم گیری کند، این اشراف و آگاهی را به این موضوعات دارد؟ قطعا خیر. بخشی  مرتبط با مسایل مهمی است که با سازمان پزشکی قانونی مرتبط است و عمدتا مسائلی است که مربوط به معاینات پزشکی است. عمده مسائل مربوط به جسم و روح و روان انسان و علت وقوع صدمات و جراحات و ابتلای افراد به بعضی بیماری‌ها در حوزه پزشکی قانونی خلاصه می شود. 

القاصی مهر ادامه داد: یکی از بخش‌هایی که در قوه قضاییه، قاضی را در مقام قضاوت کمک می‌کند، این حوزه است و حوزه بسیار حساسی است. یکی از کسانی که در فرآیند قضاوت سهیم است، پزشکی قانونی است. حکم و تصمیم نهایی را قاضی صادر می‌کند ولی این تصمیم مبتنی بر نظر پزشکی قانونی در پرونده‌های مرتبط با این حوزه است زیرا امر فنی و تخصصی و پیچیده است و ملاک و مبنا نظر پزشک است.

وی گفت: جایگاه پزشک و پزشکی قانونی در امر قضاوت و دستگاه قضایی و رسیدگی‌های قضایی روشن و مهم است.  مهمترین پرونده‌های ما که عمدتا پرونده‌های سلب حیات و قتل‌هاست و آنچه که تعیین‌کننده است و علت تامه فوت و مرگ را تشریح می‌کند، کار کارشناسی است که پزشکی قانونی آن را انجام می‌دهد و از عهده کسی بر نمی‌آید؛ لذا می‌بینید نقش پزشکی قانونی چقدر تعیین کننده است؟

وی افزود: مسئولیت پزشکی قانونی از قاضی بیشتر و بالاتر است. پزشک محترم است که ابهامات و مجهولات در پرونده را با تیزبینی و احراز صحیح از ناصحیح مشخص می‌کند و به قاضی برای صدور حکم عادلانه کمک‌ می‌کند. اگر بخواهیم قضاوت صحیح و عادلانه و دقیق و براساس موازین و واقعیت‌ها داشته باشیم، نیازمند این هستیم که در بخش کارشناسی که یک بخش آن پزشکی قانونی است،  کارشناسی مبتنی بر علم و دانش و سلامت و واقعیت داشته باشیم. 

وی گفت:  ما و  قضات و دستگاه قضایی انتظاراتی از پزشکی قانونی داریم که اگر به موقع انجام شود می‌توانیم در انجام این رسالت مهم پاسخگوی مردم باشیم. 

القاصی مهر ادامه داد: پزشکی قانونی در موضوعات مختلف اظهار نظر می کند. در ابتدای صحنه جنایی و معمولا در منازعات و درگیری‌ها و قتل‌ها ... از همان صحنه جنایت پزشکی قانونی حضور دارد و  یک پای بررسی صحنه جرم است. در کنار ضابطین فعالیت می‌کند و در اولین رخدادی که در جنایت و صحنه نزاع رخ می دهد، حضور دارد. در فرایند رسیدگی پزشک در کنار بازپرس است و به  نظریه ای که پزشکی قانونی می دهد توجه می شود و  تا پایان و صدور حکم و اجرای حکم، آن نظریه مورد توجه است. در سلب حیات و قصاص که صورت می‌گیرد باز هم پزشکی قانونی حضور دارد  که باید آن را تایید کند. در واقع  در تمام این فرآیندهای رسیدگی،  پزشکی قانونی نقش اساسی و مهمی دارد. 

وی تاکید کرد: یکی از عوامل موثر و دقیق و تعیین کننده در فرآیند رسیدگی‌ها، حضور پزشکی قانونی است. انتظار ما این است که پزشکان  تسلط و اشراف  به موضوعاتی که به آنها ارجاع می شود داشته باشند زیرا بعضا می بینیم نظرات متعارض داده می شود.  باید موضوعات فنی  طوری باشد کمترین خطا را داشته باشد. بعضی وقتها می‌بینیم  در مورد علت تامه فوت، نظرات متفاوت است.‌ باید بهترین و با استعدادترین نیروهای متخصص در پزشکی قانونی به عنوان دستیار قاضی باشند. 

وی گفت: اعلام نظر به موقع  در پرونده ‌ا بسیار مهم است که باید به آن توجه شود.‌ در بعضی پرونده‌ها می‌بینیم به نحوی اعلام نظر شده که قاضی را دچار تردید می‌کند؛ لذا اظهارنظر صریح و شفاف و بدون ابهام از لوازم پزشکی قانونی است.

القاصی مهر گفت: در یکی از پرونده‌های مهم در جریان اغتشاشات، نظر پزشکی قانونی تعیین کننده بود و  اینکه علت فوت فردی که مورد ضربه قرار گرفته در اثر کدام ضربه بوده، مهم بود. اینکه یک یا چند ضربه بوده و در کدام ناحیه منجر به فوت شده است مهم بود.  اینکه چند نفر را به عنوان مشارکت در قتل تحت تعقیب قرار دهیم و در مقام بازجویی و محاکمه از باب مشارکت و همکاری در قتل تحت تعقیب قرار دهیم مبتنی بر نظر پزشکی قانونی است. اینکه  آیا یک یا همه ضربات کشنده بوده و آیا ضربه‌ای که از ناحیه سر یا سایر قسمت‌ها وارد شده کشنده بوده است مهم بود. اینها موضوعاتی هستند که معادله و مسیر تحقیقات را  تغییر می‌دهند؛ لذا به موقع اعلام نظر کردن و دقیق و  مبتنی بر یافته‌های علمی و بدون ابهام نظر دادن از موضوعاتی است که یک پزشک قانونی باید مورد توجه قرار دهد.‌

وی  گفت: سلامت در کار مهم است زیرا جان یک انسان دست پزشکی قانونی است.  اینکه پزشکی قانونی چه نظری داشته باشد مهم است زیرا ممکن است آن نظر منجر به برائت یا قصاص فرد شود. در برخی موضوعات ممکن است آبروی یک فرد در گروی اعلام نظر پزشکی قانونی باشد؛ لذا ایمان و اعتقاد و سلامت مجموعه مهم است و مساله‌ای عادی نیست که در مقام رسیدگی اشتباهی رخ دهد و بعدا آن را جبران کنیم  بلکه دخل و تصرف در مال و جان و آبروی مردم است.

القاصی مهر تاکید کرد: یکی از مهمترین کارشناسی‌ها و دستگاه‌هایی که در این حوزه بیشترین نقش در امنیت جامعه را دارد سازمان پزشکی قانونی است.‌احکام دادگاه‌هاست که بسترساز امنیت جامعه است. یکی از کنشگران امنیت در جامعه که اقدامش با امنیت مرتبط است، مجموعه پزشکی قانونی است.‌ الحمدالله مجموعه پزشکان ما و افرادی که در این حوزه فعالیت می‌کنند از مدیران و نیروهای نخبه و با ایمان و متعهد و خداترس هستند. خط قرمز پزشکی قانونی جلوگیری از نفوذ در اعمال نظر و سلامت در انجام فرایند کار است‌.  

به گزارش ایسنا، در این مراسم علی القاصی رییس کل دادگستری استان تهران، علی صالحی دادستان تهران، قاضی شهریاری سرپرست دادسرای جنایی تهران، قاضی شفیعی بازپرس شعبه پنجم دادسرای جنایی تهران، عباس مسجدی رییس سازمان پزشکی قانونی کل کشور و ... حضور داشتند.

در این مراسم از زحمات مهدی فروزش مدیر کل سابق پزشکی قانونی تهران قدردانی و امیدرضا کارگربیده به عنوان مدیر کل جدید پزشکی قانونی تهران معرفی شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha