• شنبه / ۲۱ مهر ۱۴۰۳ / ۱۵:۱۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1403072116333
  • خبرنگار : 71021

توضیحات پایگاه تخت جمشید درباره وضعیت آرامگاه اردشیر دوم

توضیحات پایگاه تخت جمشید درباره وضعیت آرامگاه اردشیر دوم
آرامگاه اردشیر

پایگاه میراث جهانی تخت جمشید درباره ریزش سقف آرامگاه اردشیر دوم هرچند تایید کرده است «در بیرون صخره کوهستان منافذی وجود دارد که رطوبت باران از طریق رگه‌های خاک به داخل سقف آرامگاه نفوذ پیدا می‌کند» اما در ردِ ریزش کامل سقف این آرامگاه این توضیح را داد که «مطالعه اسناد و عکس‌های آرشیوشده این آرامگاه (اردشیر دوم) نشان می‌دهد عوارضی که بر سقف و دیواره این بنا مشاهده می‌شود تمامی مربوط به سال‌های دور بوده و بارندگی‌های سال‌های اخیر و بهاری امسال تاثیری در گسترش احتمالی آسیب‌ها در این اثر جهانی نداشته است.»

به گزارش ایسنا، به دنبال انتشار گزارشی با عنوان «وضعیت وخیم سقف آرامگاه پادشاه هخامنشی» که از ریزش بخشی از سقف این آرامگاه در پی بارندگی‌های شدید بهار گذشته خبر داده شد، روابط عمومی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در توضیحاتی که در اختیار رسانه‌ها قرار داد، تاکید کرد: «خبر ریزش سقف آرامگاه اردشیر دوم در تخت جمشید صحت ندارد». این درحالی است که در گزارشی که جمعه ۲۰ مهرماه ۱۴۰۳ در ایسنا منتشر شد درباره ریزش «بخشی از سقف» این آرامگاه و وضعیت وخیم آن با انتشار عکس‌هایی که حدود سه ماه پیش (۱۴۰۳) گرفته‌شده است، هشدار داده و با توجه به فرا رسیدن فصل بارندگی، این مطالبه مطرح شده است که «عملیات مرمتی و حفاظتی روی آن انجام شود.»

تصاویری که اکنون پایگاه تخت جمشید از داخل آرامگاه اردشیر دوم منتشر کرده نیز مؤید وضعیت ناگوار سقف این آرامگاه است و در بخشی از توضیحات آن هم اشاره شده است که «رطوبت باران از طریق رگه‌های خاک، سال‌هاست به داخل سقف آرامگاه نفوذ پیدا می‌کند».

توضیحات پایگاه تخت جمشید درباره وضعیت آرامگاه اردشیر دوم
این عکس را پایگاه میراث جهانی تخت جمشید فرستاده که گویای وضعیت این آرامگاه است.

با این حال، ایسنا توضیحات پایگاه میراث جهانی تخت جمشید را در این‌باره منتشر می‌کند که به این شرح است: «بررسی‌های کارشناسی و مطالعه اسناد و عکس‌های آرشیو شده این آرامگاه (اردشیر دوم) نشان می‌دهد عوارضی که بر سقف و دیواره این بنا مشاهده می‌شود تمامی مربوط به سال‌های دور بوده و بارندگی‌های سالهای اخیر و بهاری امسال تاثیری در گسترش احتمالی آسیب‌ها در این اثر جهانی نداشته است.  

همچنین براین موضوع تاکید دارد در تصاویری که در برخی از رسانه‌ها منتشر شده، مشاهده می‌شود که بخش‌هایی از سقف دچار فرسایش شده‌اند به گونه‌ای هستند که سطح فرسایشی آنها نشان می‌دهد این فروریختگی‌ها مربوط به سال‌های اخیر نیست؛ چراکه لبه‌های بخش‌هایی که دستخوش تغییراتی شده‌اند با فرسایش همراه است که نشان از گذشت زمان دارد و لذا این عوارض جدید نیست.  

آرامگاه اردشیر دوم در تخت جمشید در صخره کوهستانی کوه رحمت در درون سنگ کنده شده است. در داخل این آرامگاه تابوت‌های سنگی تعبیه شده و سقف آنها طاق‌های هلالی شکلی است که در حقیقت، بخشی از کوه است. در بیرون صخره کوهستان منافذی وجود دارد که رطوبت باران از طریق رگه‌های خاک به داخل سقف آرامگاه نفوذ پیدا می‌کند و این موضوع قرن‌ها در این محل وجود داشته و مسئله تازه‌ای نیست زیرا سقف آرامگاه صخره کوهستان است.   

در دهه‌های اخیر برنامه حفاظت و انتقال آبراهه‌های کوهستانی به سطح بیرون در محدوده پشت سقف آرامگاه‌ها انجام شده است و برنامه پایش آرامگاه‌های تخت جمشید نیز به عنوان بخش مهم برنامه مرمت و حفاظت به صورت دائمی در حال انجام است. مرمت گسترده نمای این آرامگاه انجام شده و نقوش نمای آن تثبیت و استحکام‌بخشی شده‌اند. همچنین سازه‌های خشتی بیرون آرامگاه در سال اخیر مرمت شده‌اند و مسیر آبراهه‌های کوهستانی پشت این آرامگاه زهکشی شده و هدایت آب‌های سطحی به بخش بیرونی در هر دو طرف محدوده سقف انجام شده است. برای شناسایی رگه‌های نفوذ آب در صخره‌های کوهستانی کوه رحمت برنامه مطالعات اسکن صخره‌ها با اتکا به سیستم (GPR) در حال انجام است و نمونه آن در آرامگاه خشایارشا در نقش رستم انجام شده است و در این مرحله برنامه اسکن سایر آرامگاه‌ها در دست اقدام است و به محض تامین اعتبار انجام خواهد شد.

آرامگاه‌های هخامنشی همچون سایر یادمان‌های سنگی و خشتی این بخش به طور مداوم مورد حفاظت و مرمت قرار می‌گیرند و عملیات حفاظت و مرمت هیچگاه در مجموعه جهانی تخت جمشید  متوقف نمی‌شود.

در پایان باید اضافه کرد عملیات حفاظت و مرمت روندی بسیار پیچیده و تخصصی است و تعجیل در اتمام پروژهای حفاظت و مرمت جایز نیست زیرا هرگونه اقدامی  باید مبنای علمی داشته و براساس برنامه و تصویب طرح در شورای فنی صورت گیرد، نتایج آن در هر محله مورد پایش قرار گیرد. این پایگاه همواره از نظر متخصصین و دلسوزان میراث فرهنگی حمایت و استفاده می‌کند و در حال حاضر برنامه‌های گسترده‌ای برای حفاظت و مرمت تخت جمشید در دست اقدام دارد.»

توضیحات پایگاه تخت جمشید درباره وضعیت آرامگاه اردشیر دوم
این عکس را پایگاه میراث جهانی تخت جمشید فرستاده است که گویای وضعیت این آرامگاه است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha