به گزارش ایسنا، رسانه آمریکایی در مطلبی به اشاره به حمایتهای ایالات متحده از رژیم صهیونیستی در جنگ غزه و تلاش ظاهری برای تسهیل مذاکرات آتشبس، گزارش داد، این جنگ آمریکا را در منطقه زمینگیر کرده و فرصت رسیدگی به دیگر وعدهها و اولویتهای سیاست خارجی آمریکا را از کاخ سفید گرفته است.
به گزارش پالتیکو، زمانی که پس از عملیات طوفان الاقصی از بایدن پرسیدند آیا ایالات متحده میتواند همزمان در جنگ اوکراین و بحران جدید در غرب آسیا حضور داشته باشد، گفت: «معلوم است! ما ایالات متحده آمریکا هستیم! میتوانیم هر دوی اینها را مدیریت کنیم و همچنان دفاع بینالمللی کلی خود را حفظ کنیم.»
اکنون اما با گذشت یک سال از این جنگ، برخی از مقامات دولتی آمریکا میگویند کاخ سفید مجبور شده تصمیمات سختی بگیرد و برای رسیدگی به این بحرانها، از منابع دیگر اولویتهای سیاست خارجی خود کاسته است. از سوی دیگر، حمایت بایدن از رژیم صهیونیستی باعث شده تلاشهای ایالات متحده برای ایجاد روابط در برخی از مناطق دیگر جهان پیچیده شود، امری که به گفته کارشناسان، بیش از هر بحران دیگری نمایانگر محدودیتهای قدرت ایالات متحده است.
رسانه آمریکایی به نقل از یک مقام مقامات ارشد دولت ایالات متحده، گزارش داد که این درگیری به اولویت آمریکا بدل شده است. این مقام آمریکایی گفت: «چه دوست داشته باشیم و چه نداشته باشیم، این به اولویت سیاست خارجی ما تبدیل شده است.»
بعد از خروج پر هرج و مرج آمریکا از افغانستان، بایدن قرار بود اولین رئیسجمهور آمریکا باشد که به فصل پرهزینه حضور آمریکا در منطقه پایان میدهد، اما با آغاز جنگ غزه، ایالات متحده دوباره در غرب آسیا ماندگار شده است گویا عروسک تحت فرمانش در رژیم صهیونیستی از کنترلش خارج شده است.
یک مقام آمریکایی دیگر نیز گفت که گرچه آمریکا از ابتدا در حمایت از رژیم صهیونیستی تردید نداشت، اما با گذشت زمان، اختلافها میان تلآویو و واشنگتن زیاد شد و جنگ غزه در نهایت ایالات متحده را از رسیدگی به دیگر اولویتهای سیاست خارجه خود باز داشت، از جمله در ایندوپاسیفیک، اقیانوس آرام، اروپا و آفریقا. علاوهبراین، ایالات متحده سعی داشت برخی کشورها را از نزدیک شدن به روسیه و چین باز دارد، اما با در گرفتن جنگ غزه و حمایت واشنگتن از جنایات صهیونیستها، این سیاست نیز شکست خورد.
مقامات آمریکایی که نخواستند نامشان فاش شود، به پالتیکو گفتند این حمایت از رژیم صهیونیستی برای ایالات متحده تبعات زیادی داشته و متحدانی که با جنگ اوکراین تصویر خوبی از آمریکا پیدا کرده بودند را عقب رانده است. همچنین به دلیل مخالفت مردم آمریکا با جنایات صهیونیستها، هزینههای داخلی فراوانی به دولت بایدن تحمیل شده است.
به گزارش پالتیکو، برخی از مقامات آمریکا هم با اشاره به مواردی مانند تقویت ناتو و همکاری امنیتی آمریکا با ژاپن، استرالیا و کانادا، مدعی هستند دولت بایدن به دیگر سیاستهای خارجی خود هم پرداخته است، اما رسانه آمریکایی اذعان دارد بحران پیچیدهای مانند غزه حجم عظیمی از منابع آمریکا را به خود اختصاص داده و مناطقی که در حال حاضر مورد توجه نیستند، بعدها برای واشنگتن مشکلساز خواهند شد، از اهدافی مانند رسیدگی به رشد چین و چالشهایی که این رشد برای سلطه آمریکا ایجاد میکند.
چرخش بهسوی آسیا باز هم شکست خورد
دولت آمریکا از مدتها قبل شاهد رشد چین بوده و به این نتیجه رسیده است که این کشور تهدید اصلی برای آینده ایالات متحده است. از این رو، دولتهای متمادی در کاخ سفید کوشیدهاند تمرکز آمریکا را به این منطقه معطوف کنند.
به گزارش پالتیکو، متحدان آمریکا در این منطقه، مانند ژاپن، کره جنوبی و فیلیپین که شاهد ترک منطقه توسط ناوگروههای آمریکایی بودهاند، حالا مضطرب شده و خواستار بازگشت حمایت نظامی ایالات متحده هستند.
نظرسنجیها همچنین نشان میدهد کشورهای مسلماننشین مانند مالزی و اندونزی بیش از پیش به سوی چین متمایل شدهاند، زیرا شاهد حمایت آمریکا از جنایات صهیونیستها در غزه بودهاند.
بر اساس آمار، در سال میلادی گذشته محبوبیت آمریکا در تقابل با چین در این کشورها ۶۱ درصد بود، اما در حال حاضر کمتر از ۵۰ درصد از شهروندان این کشورها آمریکا را به چین ترجیح میدهند.
اوکراین کمرنگ شده است
سه مقام ارشد دفاعی و امنیتی اروپای شرقی استدلال کردند که بحران منطقه غرب آسیا توجه غرب را از جنگ در اوکراین منحرف کرده است، جایی که روسیه با وجود تلفات شدید در شرق اوکراین، سرسختانه به دستاوردهای فزاینده ای دست مییابد.
مقامات امنیتی و نظامی کشورهای شرق اروپا میگویند بحران در غرب آسیا توجه غرب را از جنگ اوکراین منحرف کرده و روسیه سرسختانه به دستاوردهای فزایندهای دست مییابد.
مقامات اوکراینی و دیگر تحلیلگران نیز نگران هستند که طرحهای صلح اوکراین تحتالشعاع سیاست آمریکا در غرب آسیا قرار گرفته باشد.
آمارها همچنین نشان میدهد در ماههای آغازین جنگ غزه، بایدن سخنرانیهای تندوتیز خود درباره جنگ اوکراین را متوقف کرد.
جنگ غزه همچنین توان تسلیحاتی ایالات متحده در ارسال همزمان سلاح به متحدانش در اوکراین، غرب آسیا و آسیا را زیر سوال برده است.
آمریکا که در جنگ اوکراین انبارهای تسلیحاتی مازاد خود را خالی کرده بود، با آغاز جنگ غزه و حمایت تسلیحاتی از رژیم اشغالگر، شاهد ورود فشاری مضاعف به انبارهای تسلیحاتی خود بود.
این در حالی است که نیروهای دریایی ایالات متحده نیز روزانه برای رهگیری موشکهای شلیکشده از سوی ارتش یمن در دریای سرخ گزافی برای پرداخت میکند.
از سوی دیگر، انتقاد آمریکا از حملات روسیه به اوکراین در عین حمایت از جنایات جنگی صهیونیستها در غزه، استاندارد دوگانه ایالات متحده را برجسته کرده است، امری که موجب نزدیکشدن کشورهای غیرغربی به روسیه شده و آنها را نسبت به آمریکا مردد کرده است.
دیگر مشکلات غرب آسیا
جنگ غزه همچنین یکی از اهداف مهم سیاست خارجه بایدن در غرب آسیا را غیرممکن کرده است، یعنی عادیسازی رابطه رژیم صهیونیستی با عربستان سعودی. پس از شروع جنگ غزه و کشتار فلسطینیان، ریاض به وضوح اعلام کرد و کارشناسان آمریکایی هم اذعان دارند که این هدف بدون ارائه برنامهای منسجم و جدی برای ایجاد کشور فلسطین، محقق نخواهد شد.
با این حال، در گزارش پالتیکو آمده است: «مقامهای ارشد کاخ سفید میگویند واشنگتن همزمان با مذاکرات آتشبس در غزه و کاهش تنش در لبنان، به دنبال دستیابی به موفقیت دیپلماتیک در توافق عربستان و اسرائیل است.»
علاوه بر این، بایدن در اوایل دوره ریاستجمهوری خود یک مقام ویژه را مسئول تلاش برای پایان جنگ یمن کرده بود، اما در حال حاضر که انصارالله یمن در حمایت از مردم فلسطین، به کشتیهای صهیونیستی در دریای سرخ حمله میکند، پایان رسمی جنگ یمن از همیشه دورتر به نظر میرسد.
غفلت از آفریقا
جنگ داخلی سودان یکی از بدترین بحرانهای بشری در جهان است که حدود ۲۵ میلیون نفر را در آستانه قحطی قرار داده، اما مقامات آمریکایی نگران هستند که جنگ غزه و تخصیص منابع آمریکا به این بحران، مانع از رسیدگی به بحران سودان شود.
پالتیکو همچنین با اشاره به اینکه امارات متحده عربی در بحران سودان نقش تامین سلاح به یکی از طرفهای متخاصم را داشته و به نسلکشی و پاکسازی قومی متهم است، گزارش داد تحلیلگران میگویند آمریکا نقش امارات را نادیده میگیرد، زیرا به حمایت آن در حلوفصل بحران غزه نیاز دارد.
کارشناسان بر این باورند که بایدن با تمجید از «روابط راهبردی» آمریکا و امارات، در واقع رابطه خود با کشورهای آفریقایی را قربانی مواضعش در غرب آسیا کرده و حق ندارد از تلاش برای پایان دادن به جنگ سودان دم بزند.
علاوه بر این، کشورهایی مانند سومالی و کنگو از دیگر مناطقی هستند که ایالات متحده از آنها غافل شده و به دلیل بحران فلسطین، توان پیگیری اهداف سیاست خارجه خود در این کشورها را ندارد.
ابطال ادعاهای حقوق بشری
چندین مقام دولت آمریکا گفتند بحران غرب آسیا به تلاشهای طولانیمدت بایدن برای در دست گرفتن رهبری جریان حقوق بشری در جهان آسیب بزرگی زده است.
ارتکاب جنایات جنگ توسط رژیم صهیونیستی با استفاده از سلاحهای آمریکایی و عدم مقابله آمریکا با این جنایات باعث شده مدافعان حقوق بشر در سراسر جهان دیگر قصد همکاری با ایالات متحده را ندارند و اعتبار آمریکا در این زمینه از گذشته هم ضعیفتر شده است.
دولت بایدن در سالهای گذشته به دلیل سرکوب مخالفان سیاسی، رسانهها و بدرفتاری ادعایی با زندانیان سیاسی در مصر، صدها میلیون دلار کمک نظامی به این کشور را متوقف کرده است، اما در حال حاضر گروههای حقوق بشری میگویند بایدن در ازای حمایت این کشور از مذاکرات آتشبس در غزه، فشار بر مصر را کاهش داده است.
دولت آمریکا امسال ۱.۳ میلیارد بودجه کمکی نظامی به مصر اختصاص داد و آن را در راستای «پیشبرد صلح منطقهای» و «اولویتهای امنیت ملی ایالات متحده» دانست.
به گزارش پالتیکو، ایالات متحده هنوز هم در پشت پرده گفتوگوهایی در زمینه حقوق بشر با بازیگران جهانی این حوزه دارد، اما یک مقام دولت بایدن در این باره به پالتیکو گفت: «جهان دیگر در این مورد به ما اعتماد ندارد.»
انتهای پیام
نظرات