• چهارشنبه / ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ / ۱۶:۲۴
  • دسته‌بندی: مهارت
  • کد خبر: 1403062113541
  • خبرنگار : 71958

راز همدلی در قرآن چیست؟

راز همدلی در قرآن چیست؟

بر طبق تعالیم دینی، انسان موجودی اجتماعی است و نمی‌تواند بدون دیگری نیازهای خود را برآورده کند. به سخن دیگر، انسان همان طوری که به جمع نیاز دارد تا در جمع باشد، فراتر از آن به اجتماع نیاز دارد تا نیازهایش را به کمک دیگران برآورده سازد.

به گزارش ایسنا، یکی از مهارت‌های زندگی مهارت همدلی است که از تاکیدات خداوند و قرآن است. همدلی، توانایی درک احساسی احساسات دیگران، دیدن مسائل از دیدگاه آنها و تصور خود در جای آنها است. اساساً، همدلی قرار دادن خود در موقعیت دیگری است و احساس آنچه دگری باید لمس کند را دارد. وقتی می‌بینید فرد دیگری رنج می‌برد، ممکن است بلافاصله خود را در جای شخص مقابل تصور کنید و نسبت به آنچه که او تجربه می‌کند احساس همدردی کنید.

یا به این معنی است که فرد در هر شرایطی، چه خوب و چه بد، بتواند دیگران و مشکلاتشان را درک کند. به این ترتیب، دیگران را دوست دارد و دیگران نیز او را دوست دارند. خداوند متعال در همین راستا فرموده است: وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِناتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِیاءُ بَعْضٍ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ یُقیمُونَ الصَّلاةَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ یُطیعُونَ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ أُولئِکَ سَیَرْحَمُهُمُ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ عَزیزٌ حَکیمٌ (توبه 71) مردان مؤمن و زنان مؤمن دوستان یکدیگرند. به نیکی فرمان می‌دهند و از ناشایست باز می‌دارند، و نماز می‌گزارند و زکات می‌دهند و از خدا و پیامبرش فرمانبرداری می‌کنند. خدا اینان را رحمت خواهد کرد، خدا پیروزمند و حکیم است.

در فرهنگ قرآن، مسلمانان مانند برادران با هم همدلی دارند چنانکه فرموده: إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَیْنَ أَخَوَیْکُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ (حجرات 10) 

این آیه مسلمانان را تشویق می‌کند تا بین خود اصلاح و آشتی کنیم، زیرا همه مومنان برادر یکدیگر هستند. این مفهوم تأکیدی بر اهمیت همدلی و ارتباط مثبت بین افراد است. نظم و انضباط هم جزو مهارت‌های فردی است که در قرآن تاکیدی فراوانی بر آن شده است. 

همچنین، در آیه ۱۳ سوره روم به مسلمانان گفته می‌شود که خداوند انسان‌ها را از مرد و زن آفریده و قوم‌ها و قبایل مختلفی را پدید آورده تا آن‌ها یکدیگر را بشناسند. این آیه بر اهمیت شناخت متقابل و ایجاد ارتباطات بین فردی مبتنی بر احترام و همدلی تأکید دارد. بنابراین، قرآن کریم راهنمایی‌هایی عمیق برای ایجاد و حفظ روابط اجتماعی سالم و مؤثر ارائه می‌دهد، که در آن همدلی و درک متقابل از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

بر طبق تعالیم دینی، انسان موجودی اجتماعی است و نمی‌تواند بدون دیگری نیازهای خود را برآورده کند. به سخن دیگر، انسان همان طوری که به جمع نیاز دارد تا در جمع باشد، فراتر از آن به اجتماع نیاز دارد تا نیازهایش را به کمک دیگران برآورده سازد؛ زیرا ممکن است یک نفر در جمع باشد ولی هیچ‌گونه احساس تعلق و نیازی به دیگری نداشته باشد این شاید تنها در محدوده زمانی و مکانی کوتاهی باشد؛ زیرا انسان فراتر از آنکه در جمع باید باشد و با جمعیت و دیگری بودن را دوست می‌دارد، اصولا نمی‌تواند بدون اجتماع نیازهای مادی و عاطفی خویش را برآورده سازد. 

عناصر همدلی از دیدگاه روان‌شناسان چیست؟

اگر می‌خواهید بدانید که آیا انسان همدل هستید به این 5 ویژگی نگاهی بیاندازید اگر در شما بود. شما یک فرد همدل هستید. اولین ویژگی این است که آیا دیگران را درک می‌کنید. دوم اینکه مشتاق کمک به دیگران هستید؟ سوم اینکه گرایش به خدمت رسانی دارید. دو عنصر دیگر بستگی بیشتر به قدرت شما در محیط کار بستگی دارد و آن نیز تنوع و آگاهی سیاسی است.

درک دیگران

این عنصر احتمالا همان چیزی است که اکثر مردم از مهارت همدلی می‌دانند. درک دیگران به معنی درک احساسات و دیدگاه‌های آن‌ها و نشان دادن تمایل به نگرانی هایشان است.

کسانی که دیگران را درک می‌کنند به نشانه‌های احساسی افراد توجه می‌کنند؛ نه تنها شنونده خوبی هستند، به ارتباطات غیر کلامی نیز دقت می‌کنند. این افراد نهایت کوشش را به خرج می‌دهند تا دیدگاه های دیگران را درک کنند.

کمک به دیگران:

معنی کمک به دیگران بیشتر در مورد توانمند سازی افراد است. کمک به دیگران برای همدلی بر اساس نیازها و نگرانی‌های افراد صورت می‌گیرد تا به آنها کمک کرده تا از حداکثر توان خود استفاده کنند.

برای رشد مهارت درک دیگران باید این راه‌ها را امتحان کنید؟ افراد را به خاطر نقاط قوت و دستاوردهایشان پاداش دهید و تحسین کنید و بازخوردهای سازنده ای برای بهبود عملکرد آن ها ارائه دهید.در حد توان خود، به منظور پیشرفت افراد، به آن ها آموزش دهید.

گرایش به خدمت رسانی

 از عناصر کلیدی مهارت همدلی گرایش به خدمت رسانی است، این مهارت بیشتر در موقعیت‌های شغلی آشکار می‌شود.

اعمال تنوع

عنصر تنوع در همدلی نیز بیشتر در موقعیت‌های شغلی کاربرد دارد. اختصاص دادن جایگاه لازم به افراد و استفاده توانایی های افراد تا از فرصت‌ها بهتر استفاده کنند توانایی اعمال تنوع است. افرادی که در به کارگیری تنوع خوب هستند، تعصب، نابردباری و کلیشه را زیر سؤال می‌برند و فضای کاری را فراهم می کنند که برای همه امن و قابل احترام باشد.

 آگاهی سیاسی در همدلی

آگاهی سیاسی به معنی پاسخ‌گویی به عواطف و احساسات گروهی و درک قدرت ارتباطات است که به مهارت همدلی منجر می‌شود. آگاهی سیاسی به افراد کمک می‌کند تا به‌ طور مؤثرتری در روابط سازمانی قرار بگیرند و از موقعیت‌هایی که افراد دیگر در آنها شکست خورده‌اند، آگاه شوند و در نتیجه، درس گرفته و از تکرار آن جلوگیری می‌کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha