• یکشنبه / ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ / ۰۹:۴۵
  • دسته‌بندی: دیدگاه
  • کد خبر: 1403061810374
  • منبع : مطبوعات

رویکرد مناسب برای بهبود رابطه ایران با ارمنستان چیست؟

کلید زنگزور

کلید زنگزور

هم ارمنستان برای حفظ امنیت و تمامیت ارضی خود و ارتباط اقتصادی و نظامی و امنیتی ایمن و همیشگی با جهان خارج به ایران نیاز دارد و هم ایران برای حضور و نقش‌آفرینی در قفقاز و آسیای میانه فعلا تنها ارمنستان را در اختیار دارد و این کار از طریق باکو با توجه به شدت نفوذ اسرائیل، انگلیس و ترکیه و تبلیغات گسترده ضدایرانی در رسانه‌ها و مدارس و دانشگاه‌ها و سایر دستگاه‌ها و هویت‌سازی و تاریخ‌سازی و تمدن‌سازی جعلی ضدایرانی فعلا ممکن نیست.

به گزارش ایسنا، دکتر احسان موحدیان، کارشناس ارشد مسائل قفقاز در یادداشتی در وطن امروز نوشت: پس از وقوع جنگ ۲۰۲۰ قره‌باغ، ایران مقطع حساسی را در روابط خود با ارمنستان پشت سر می‌گذارد. روند نارضایتی عمومی از تحولات داخلی در این کشور تشدید شده که البته فعلا نمود بیرونی ندارد ولی چون علت وقوع این ناآرامی‌ها (نارضایتی مردم از روند صلح ناعادلانه میان ارمنستان و آذربایجان و اعتقاد عمومی به عدم حرکت این کشور در مسیری درست برای ایستادگی در برابر باکو) پابرجاست و برطرف نشده، احتمال بی‌ثباتی سیاسی در این کشور در آینده وجود دارد. بر اساس تازه‌ترین نظرسنجی‌ها در ارمنستان که توسط گالوپ انجام شده، نه حزب حاکم تشکیل‌دهنده دولت آقای پاشینیان نخست‌وزیر و نه احزاب سیاسی مخالف با دیدگاه‌های مختلف، محبوبیت زیادی ندارند. اکثر مردم هم از روند مرزبندی با آذربایجان راضی نیستند و آن را ناعادلانه می‌دانند و چندان به آینده امیدوار نیستند. در عین حال امیدواری به تاثیرگذاری نهادهایی همچون سازمان امنیت جمعی به رهبری روسیه و اتحادیه اقتصادی اوراسیا که ایران به تازگی با آن پیمان تجارت آزاد منعقد کرده، در جامعه ارمنستان رو به کاهش است. در شرایط کاهش امید عمومی به دولت ارمنستان و احزاب سیاسی مخالف آن، علاقه به پیوستن به اتحادیه اروپایی در این کشور افزایش یافته که با توجه به نگاه منفی محور شرق به این تحول و همزمانی این تغییر با تشدید تلاش‌های ناتو و آمریکا برای نفوذ در ساختارهای نظامی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ارمنستان، ممکن است شاهد واکنش منفی روسیه باشیم که شرایطی مشابه با گرجستان و چه‌بسا اوکراین را برای ارمنستان ایجاد خواهد کرد. 

همچنین در ارمنستان شاهد تلاش‌هایی برای تضعیف نهاد کلیسا به عنوان یکی از نهادهای اصلی ضامن تداوم حیات ارمنستان با هدایت پشت پرده آمریکا هستیم. رشد قارچ‌گونه فرقه‌های مذهبی انحرافی و ضد کلیسای ارمنی توسط غرب در جریان است. هدف از این اقدامات تضعیف هنجارها، تعلقات مذهبی مردم، تضعیف نقش کلیسا در تعیین سبک زندگی مردم ارمنستان و مقابله با نهاد کلیسا به عنوان یک نهاد کلیدی در تعیین و پیشبرد آرمان‌های جامعه ارمنی است. از این طریق و نیز با دستکاری کتب مذهبی و چه‌بسا با ایجاد تغییر در قانون اساسی ارمنستان تلاش می‌شود تعلقات و آرمان‌هایی که ارامنه درباره قره‌باغ کوهستانی (آرتساخ)، نسل‌کشی ارامنه، اهمیت حفاظت از زبان ارمنی، نمادهای ارمنی، تعلقات دینی و نهاد خانواده دارند تضعیف شود و این همان روندی است که انگلیس و صهیونیست‌ها در قبال جمهوری آذربایجان با تضعیف باورهای شیعی و ترویج وهابیت، سکولاریسم، همجنس‌گرایی، آموزه‌های صهیونیستی و... به شیوه‌ای دیگر پیگیری می‌کنند. اما درباره ارمنستان، غرب و به طور مشخص آمریکا با فرقه‌سازی تلاش می‌کنند نقش مرجعیت و رهبری کلیسای ارمنی را در جامعه تضعیف کنند. بدیهی است تضعیف کلیسای ارمنی که اختلافات عمیق تاریخی، هویتی و مذهبی با صهیونیسم دارد، باعث خواهد شد زمینه برای نفوذ اسرائیل در ارمنستان نیز فراهم شود. 

بنابراین نباید اجازه داد با چنین دستکاری‌هایی حساسیت‌های اساسی در جامعه ارمنستان دستخوش تغییر و زمینه برای ایجاد کریدور زنگزور به بهانه کاهش فشارهای اقتصادی و امنیتی فراهم شود، زیرا ایجاد این کریدور زمینه‌ساز تغییرات جمعیتی و هویتی در جنوب ارمنستان می‌شود که بر امنیت و اقتصاد ایران نیز تاثیرگذار است. با توجه به تشدید فشارهای غرب برای ایجاد این کریدور و همراهی ضمنی روسیه با این مساله با امید کنترل کریدور جعلی مذکور، نقش ایران برای حمایت از ارمنستان و کمک به حفظ صلح و ثبات در این کشور مهم قفقاز جنوبی اهمیت بیشتری می‌یابد.

در عین حال  شاهد افزایش تمایل دولت ارمنستان به همکاری با غرب (بویژه آمریکا و فرانسه) و روسیه‌زدایی از این کشور هستیم که تداوم این روند ممکن است باعث تنش و بی‌ثباتی در ارمنستان و سوءاستفاده جمهوری باکو و ترکیه شود. 

در این شرایط ایران باید چه سیاستی را در قبال ارمنستان در پیش بگیرد که ثبات و امنیت این کشور حفظ شده و بر چالش‌هایی مانند تلاش برای ایجاد کریدور جعلی زنگزور غلبه شود؟

۱- سیاست ایران در ارمنستان نباید تقلیل‌گرایانه باشد. جمهوری اسلامی باید تلاش کند کل جامعه ارمنستان و احزاب و جناح‌های سیاسی مختلف را در آغوش بگیرد و با آنها تعامل کند. بنابراین ایران باید کل جامعه ارمنستان اعم از حکومت، مردم، جناح‌های سیاسی و نهاد کلیسا را مورد توجه قرار دهد.

۲- هم ارمنستان برای حفظ امنیت و تمامیت ارضی خود و ارتباط اقتصادی و نظامی و امنیتی ایمن و همیشگی با جهان خارج به ایران نیاز دارد و هم ایران برای حضور و نقش‌آفرینی در قفقاز و آسیای میانه فعلا تنها ارمنستان را در اختیار دارد و این کار از طریق باکو با توجه به شدت نفوذ اسرائیل، انگلیس و ترکیه و تبلیغات گسترده ضدایرانی در رسانه‌ها و مدارس و دانشگاه‌ها و سایر دستگاه‌ها و هویت‌سازی و تاریخ‌سازی و تمدن‌سازی جعلی ضدایرانی فعلا ممکن نیست.

با توجه به این نیاز دوجانبه، ۲ طرف باید پیوندهای سیاسی، اقتصادی، امنیتی و فرهنگی خودشان با یکدیگر را تقویت کنند. بویژه ایران باید سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی (تهاتر برق و گاز) و راهسازی با هدف تقویت کریدور شمال - جنوب، روابط دوجانبه در بخش‌های مختلف پزشکی، امور فرهنگی و آموزش زبان فارسی را بیش از پیش تقویت کند. 

۳- ایران باید به دولت ارمنستان کمک کند این مساله را درک کند که حضور آمریکا در ارمنستان برای کمک به حفظ امنیت و تمامیت ارضی این کشور نیست و این حضور سرریز درگیری بزرگ آمریکا و روسیه است که دامنه آن به منطقه قفقاز هم کشیده شده است. در واقع آمریکا اهمیتی به حفظ تمامیت ارضی ارمنستان نمی‌دهد و تنها به دنبال روسیه‌زدایی از ارمنستان برای افزایش نفوذ خود در قفقاز و آسیای مرکزی است و اگر دولت ارمنستان بیش از حد به آمریکا تکیه کند و تعادل را در روابط خارجی خود رعایت نکند، ممکن است بلایی که در درگیری آمریکا و روسیه بر سر اوکراین و گرجستان آمد بر سر ارمنستان هم بیاید. باید به دولت ارمنستان تفهیم کرد غرب حتی اگر بخواهد هم نمی‌تواند به حفظ مرزهای ارمنستان کمک کند، چون کشورهای غربی نه با ارمنستان مرزی دارند و نه دسترسی و حضور فیزیکی، نظامی، اطلاعاتی و اقتصادی آنها در ارمنستان با توجه به سابقه روسیه در این کشور جدی و قدرتمندانه است. همچنین باید این تصور اشتباه در مقامات ارمنستان که ترکیه می‌تواند یک شریک بالقوه و قابل اعتماد اقتصادی و سیاسی برای این کشور باشد، اصلاح شود.

۴- تضعیف نفوذ روسیه در ارمنستان و کاهش محبوبیت این کشور در بین افکار عمومی ارمنستان، به‌رغم اینکه به افزایش نفوذ غرب کمک می‌کند و لذا رویدادی مثبت تلقی نمی‌شود ولی به هر حال برای ایران فرصتی برای افزایش نقش‌آفرینی و بازیگری در قفقاز نیز ایجاد می‌کند تا غفلت تاریخی خود در این منطقه حساس را جبران کند. در این شرایط ایران باید انرژی اعم از سوخت و گاز مد نظر ارمنستان را تامین کند، زیرا غرب که مرز و تجارت زیادی با ارمنستان ندارد، قادر به چنین کاری نیست و وابستگی ارمنستان به باکو برای تامین این نیاز نیز امنیت، تمامیت ارضی و یکپارچگی ارمنستان را به خطر می‌اندازد. در عین حال ایران نباید از افزایش نفوذ غرب در ارمنستان استقبال کند، صحیح نیست دقیقا از چشم روسیه به تحولات ارمنستان بنگرد و به گونه‌ای رفتار کند که در ارمنستان تصور شود ایران به طور کامل در قفقاز با هماهنگی و بر مبنای نظرات روسیه عمل می‌کند، زیرا روسیه به علت عدم کمک جدی به ارمنستان در جنگ ۲۰۲۰ و درگیری‌های بعد از آن و نیز برای حفظ قره‌باغ در پیش چشم افکار عمومی ارمنستان محبوب نیست. بنابراین ایران باید در نگاه خود به ارمنستان رفتاری مستقل و متعادل داشته باشد و منافع خود را در این کشور با نگاهی پدرانه و همدلانه و با توجیه افکار عمومی پیگیری کند، بویژه که روسیه در قفقاز با کسی شریک نمی‌شود و هنوز هم در برابر همکاری با ایران در ارمنستان در برابر تشدید نفوذ ترکیه و ناتو مقاومت دارد. موضع‌گیری اخیر این کشور درباره کریدور جعلی زنگزور نیز با هر نیتی صورت گرفته باشد، باز هم ثابت می‌کند جمهوری اسلامی ایران نیازمند یک سیاست مستقل در قفقاز جنوبی است. 

۵- ایران باید از بزرگنمایی غیرواقع‌بینانه و دور از واقعیت تعاملات ارمنستان با غرب خودداری کند. به عنوان مثال اگر غرب و آمریکا با همکاری ارمنستان یک مانور محدود برای مهار شورش‌های شهری انجام می‌دهند، ایران نباید این مانور محدود را بزرگ جلوه داده و در محکومیت این نوع همکاری‌ها در ابعاد و با شدتی مشابه روسیه، ترکیه و جمهوری باکو شریک شود، بویژه که جمهوری باکو از نظر عمق و سابقه این نوع همکاری‌ها با ناتو سوابق به مراتب گسترده‌تر و طولانی‌تری دارد و ترکیه نیز عضو ناتو است. 

لذا نباید به علی‌اف و اردوغان اجازه دهیم از احساسات ضدآمریکایی در ایران سوءاستفاده کنند و دولت ارمنستان را بیش از حد منکوب و محکوم کنیم و دولت پاشینیان را با چنین روشی بیش از حد به سمت غرب برانیم. 

۶- در نهایت ایران باید با همکاری دولت ایروان برای ایجاد فرصت‌های شغلی در ارمنستان بویژه استان حساس سیونیک برای مردم تلاش کند و در این زمینه سرمایه‌گذاری‌های مرتبط را انجام دهد. این امر مانع شکل‌گیری کریدور جعلی و ضدایرانی زنگزور به کمک مردم خود ارمنستان خواهد شد، همچنین به جلوگیری از مهاجرت ارامنه از ارمنستان، افزایش امید به آینده و تمایل به مقاومت در برابر تهاجم خارجی و ایجاد حس وحدت ملی و همدلی در این کشور و مقابله با چنددستگی و اختلافات کمک می‌کند.

در مجموع باید به میزانی که ارمنستان به سمت ایران گام برمی‌دارد و راه را برای نقش‌آفرینی تاریخی ایران در قفقاز باز می‌گذارد، با آن همکاری کنیم و راه را برای تعامل با این کشور باز بگذاریم. ایران باید بر مواضع اصولی خود درباره مخالفت با ایجاد تغییر مرزهای بین‌المللی با ارمنستان و هرگونه دستکاری ژئوپلیتیک در منطقه تاکید کند و درباره امکان سوءاستفاده باکو از تحولات ناشی از پیروزی احتمالی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا که فضای تنفسی تازه‌ای برای علی‌اف و اردوغان در قفقاز فراهم می‌کند، هوشیار باشد.

***سفیر ایران در ایروان درباره دالان زنگزور: نباید حاکمیت ملی ارمنستان نقض شود

سفیر جمهوری اسلامی ایران در ارمنستان، در مراسم افتتاح پل جدید آلاوردی در شمال شرق این کشور اعلام کرد «خواب‌ها و رویاها در ارتباط با زنگزور هیچ وقت تعبیر نخواهد شد». مهدی سبحانی که جمعه گذشته در کنار گنل سانوسیان، وزیر زیرساخت و مدیریت منطقه‌ای جمهوری ارمنستان و جمعی از مقامات محلی و مردم منطقه آلاوردی در این مراسم شرکت کرده بود، در پاسخ به سوالی مبنی بر رفع انسداد مرزها در منطقه قفقاز گفت: «موضع ما در ارتباط با رفع انسداد کاملا مشخص است، مخالف رفع انسداد نیستیم اما تمام رفع انسدادها باید تحت حاکمیت ملی و سرزمینی ارمنستان باشد». او تاکید کرد: «خواب‌ها و رویاها در ارتباط با موضوعاتی مانند زنگزور  هیچ وقت تعبیر نخواهد شد». دیپلمات ارشد کشورمان که سابقه سفارت در سوریه و پاکستان را نیز دارد، همچنین با رد تعیین نماینده‌ای از کشور ثالث برای کنترل مرز ایران و ارمنستان گفت: «این موضوع را دولت ارمنستان به طور مشخص اعلام کرده است. ما طرفدار این هستیم که تمام کنترل‌ها و نظارت‌ها توسط دولت ارمنستان و حاکمیت این کشور باشد. اکنون قرن ۱۹ نیست، ما در قرن ۲۱ هستیم، کشورها استقلال و حاکمیت دارند و این حاکمیت را اعمال می‌کنند». شایان ذکر است پل منطقه آلاوردی در شمال شرق ارمنستان که بر اثر سیل تخریب شده بود، اخیرا توسط یک شرکت ایرانی در مدت کوتاهی ساخته و نصب شد.

* همکاری ۳ میلیارد دلاری

سفیر ایران در ایروان همچنین در حاشیه این مراسم با اشاره به  ظرفیت‌های بسیار زیاد همکاری‌های ۲ کشور گفت: «اقدام‌هایی بویژه در زمینه ساخت جاده، پل و ساختمان جهت خدمت به مردم ۲ کشور و توسعه رفت‌وآمدها در حال انجام است. رهبران ما هدف ۳ میلیارد دلاری را برای توسعه تجارت میان ۲ کشور پیش‌بینی کرده‌اند و ما مصمم هستیم با اقدام‌های‌مان به آن هدف برسیم». وی نوید آینده بسیار روشنی در روابط ۲ کشور را داد و تاکید کرد: «ما مصمم هستیم از همه ظرفیت‌ها استفاده کنیم. ما در کنار شما هستیم و خواهیم ماند».

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۰:۰۶

نظرات به کل دشمن گرانه شما باعث نفوذترکیه واسرائیل شده برید دنبال کا های خودتان بزار ملتها درکنارهم زندگی کنند شماها باعث شدین دولت وملت آذربایجان بادولت ایران به مشکل بخوره مشکل شما آذربایجان نیست مشکل پیوند ملت ترک هست

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۲۱:۲۹

تنها راه ملحق کردن آذربایجان به ایران است‌...

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۳:۰۴

بسیار تحلیل عالی و جامعی داشتید باتشکر از سر دبیر محترم ..امیدوارم مسولین موارد فوق را مد نظر قرار دهند

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۳:۱۱

تنها راه برای حل مشکل باید تمام سرزمین آذربایجان شمالی و نخجوان به ایران بر گردانده شود.

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۹ ۰۱:۵۷

درودبرایران وایرانی

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۳:۲۵

با صلح دو‌کشور، امکان احیا مسیری که قبلاً وجود داشته مجددا فراهم شده، و ضرر هم برای ما دارد ولی ما نمی توانیم مانع شویم عقل حکم می کند همکاری کنیم

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۴:۵۸

عقل حکم میکند باکو از بین برود

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۳:۴۴

این کریدوربه نفع ایران است اگر درست ببینیم.

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۹ ۱۹:۵۷

اشتباه میکنی.

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۳:۵۱

مگر شیر ایرانی مرده باشه

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۳:۵۵

با این خنجرهای روسیه اون از بیانیه روسیه در خصوص جزایر سه گانه ایران به نفع امارات اینم ازبیانیه روسیه درخصوص کریدور زنگ زور به نفع جمهوری آدربایجان

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۴:۰۷

با همه همسایگان باید رابطه برقرار کرد بخصوص کشورهای تورک زیرا نصف کشور تورک هست

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۲۱:۳۰

20 در صد

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۴:۱۴

البته این مقاله از روی احساسات نوشته شده و فاقد راهبرد است زنکه زور طرفدار جدید پیدا کرده یعنی روسیه و بزودی بازگشایی می شود چون هم غرب هم روسیه و هم چین وام کشورها بجز ارمنستان موافق گشایش هستن ارمنستان در آخر با فشار آمریکا و روسیه تسلیم خواهد شد

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۴:۱۴

امیدوارم این رفتارهای بی خردانه روسیه بدلیل احساس خطر از جانب ایران مبنی بر روابط اقتصادی با غرب وامریکا وپایان تنش با جهان باشد

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۴:۱۴

عاقلانه ترین راه برای ارتباط آذربیجان به نخجوان حفر یک تونل زیر زمینی توسط آدربایجان و ارمنستان ونخجوان هست . وگرنه مشکلات زیادی بوجود می اورد .

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۴:۲۹

با تاییدنظرات کارشناس محترم برای این که روابط ما با ارمنستان محکم تر شود بایستی ان همسایه را از نظراقتصادی و سیاسی و نظامی کمک کنیم تا در اغوش دشمنان دوست نمای قفقاز قرار نگیرد

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۴:۳۶

یعنی میفرمایید اکثرمردم ارمنستان ازاشغال اذربایجان توسط ارمنستان طی سالیان حمایت میکردند۷۷

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۴:۳۹

حضور علیف با حضور اردغان و نتانیاهو همراه است روسیه هم بدش نمیاد دوباره مشکل برای ایران درست کنه انگار سنت شده

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۴:۴۰

دخالت در امور کشورهای دیگه خلاف قوانین بین المللیه. حد خودتون رو بدونید. زنگه زور خاک آزربایجان است

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۲۱:۵۰

کلش واس ماس

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۵:۱۳

در کشور خودمون نمی توانیم همبستگی ملی ایجاد کنیم اون وقت می خواهیم اینهمه اقدامات را در ارمنستان انجام دهیم ترا خدا اون ایجاد اشتغالی که در سیونیک ارمنستان قراره انجام بدهید مقداریش را در بلوچستان خوزستان و آذربایجان جنوبی انجام دهید تا این اقوام نیز

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۵:۴۲

لازم بود حکومت ایران در دوران انقلاب اکتبر ۱۹۱۷با استفاده از ضدیت وتنفر حاکم در نظام تازه شکل گرفته شوروی از حاکمان قبلی روسیه و تزارها ویا در دوران پاشیدگی شوروی ۱۹۹۰با حاکمان وقت شوروی بر سر بازگرداندن بخشهایی از این منطقه رایزنی جدی انجام می دادند

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۵:۴۲

تحلیل از اساس اشتباه بوده و این رویکرد گفته شده باید در قبال آذربایجان عمل شود آذربایجان برادر ماست ارمنستان دشمن است

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۵:۵۱

سلام بیشترین ضرر ضربها به ایران از طرف انگلیس وروسیه بوده نه امریکا همکاری با امریکا وغرب بهتر از انگلیس وروسیه در زنگزور است ما باید با نیرو وارد زنگزور شویم

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۶:۱۳

سلام قطعا دالان زنگزور بوجود نخواهد آمد چرا که آنکه آنزمان لازم دیده که نخجوان جدای از باکو و ارمنستان همسایه ایران .آن ایدئولوژی بصورت آتش زیر خاکستر نظرش این نیست که راهی برای اردوغان والهام هموار سازد که امپراطور ترک از ترکیه تامرز چین را بوجود د

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۶:۲۹

تمام خاک ارمنستان کنونی مال آذربایجان است و این موضوع را خود مردم ارمنی اظهار میدارند. وکل خاک ارمنستان کنونی اشغال شده و مال آذربایجان است و ارمنستان یکی از استانهای غربی جمهوری آذربایجان میباشد. باید به آذربایجان برگردد.

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۲۰:۰۶

. اخه خود باکو تا صد پنجاه سال پیش جزو ایران بوده.

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۲۰:۱۷

شما مطمعن هستی،؟شاید کل (آران)جمهوری آذربایجان و قیمت وسیعی از آناتولی و ترکیه قبلاً متعلق به ارامنه بوده

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۲۲:۰۶

واذربایجان باید به ایران برگرده یاتون نره

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۹ ۰۲:۰۰

تمام استان باکووقره باغ خاک ایران است.

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۶:۴۶

روسهابه هرطریقی میخواهندایران راباناتو ازطریق ترکیه درگیرکنند

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۶:۵۸

اگر امکان داشت ارمنستان بخشی از خاک خود رو که باکو مدعی آن است رو به ایران واگذار می کرد این مشگل برای همیشه خاتمه می‌یافت؟

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۷:۳۴

با ارمنستان برای ایران آب گرم نمی شود شرط بندی روی اسب بازنده ورشکستگی به بار می آورد.

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۲۰:۲۰

ارمنستان ایرانی هستند و مردم ارمنی هم نژاد و هم فرهنگ دیگر مردم ایرانی حالا میخواد آب گرم بشه یا نشه ما مردم ایرانی نژاد ارمنی را که هم خون و هم نژاد و هم فرهنگ و برادران و خواهران ما هستند را نمی‌توانیم تنها بگذاریم

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۸:۱۸

تاریخ آینه عبرت است ، در طول تاریخ این مملکت از دو کشور بیشترین ضربه را خورده ۱. انگلیس ۲ . روسیه اگر بیشترهم کنکاش شود رد پای انگلیس هم در این قضیه دیده میشود پس باید هوشیار بود چون روسیه هم تاریخ ثابت کرده همیشه خائن بوده

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۹:۲۲

تنها راه قطعی این مشکل برگرداندن زنگخور و نخجوان به‌ خواستگاه مادری یعنی ایران هست تا هم روسیه و هم آذربایجان حد و مرز خودشون بدونند.

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۹:۵۶

من یک پیشنهاد دیگری دارم. اذربایجان مال ایران است از گرو های وطن پرست ایرانی بخواهید هر هفته یک مسله را مطرح که نیاز هست اذربایجان هر چه زودتر به ایران منتقل شود. قول می دم در دراز مدت تاثیرش را ببینی.

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۲۰:۵۵

روسیه ذاتا دشمن ایران و ایرانیان می باشد و جنایت این نجس ها را در جنگ های قفقاز و خوارزم و آذربایجان و مرو را ما ایرانیان هرگز فراموش نخواهیم کرد و در حافظه ی تاریخی ما ایرانیان تا ابد باقی خواهد ماند

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۲۱:۰۶

عاقبت دولت ایران چرامی گذارد. نخجوان رهاشده خودمختار جزوسرزمین پدرومادر خودش نشود. چراپیشنهادبه گروهی نمی دهد تابامردمش صحبت کنند. وسیاست دلالت پیش بروند. نگذارندجولانگاه. الهام علیف و اردوغان سفت شود. ومحل شرارت تصمیم گیری آنها باشد.وووو

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۲۱:۱۶

هرچه زودتر باید به خاک ایران برگردد.هم ارمنستان هم آذربایجان

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۲۱:۵۷

ایران بایدپای ارمنستان به ایستد درغیراینصورت قافیه رابه اردوغان وپوتین وعلیف،واگذارمیکند وعواقب وخیمی برای ایران مادارد این نتیجه بیخیالی دولتهای قبلی است که ازشمال غرب قافل شدیم

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۲۲:۲۳

روسیه بخاطر اینکه اگر ارمنستان به اتحادیه وصل شود ایران با اتحادیه اروپا همسایه می شود واز این نظر کشورهای ترکیه وروسیه می خواهند جلو این روند را با از بین بردن مرز ایران وارمنستان به هدف خودشان برسند

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۲۲:۲۷

اذربایجان شمالی و‌نخجوان باید به ایران عودت داده شود همین والسلام

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۲۲:۵۵

مگر این راه نباید از خاک ارمنستان عبور کند . خب ارمنستان وقتی موافق نباشه چه جوری می خواد اجرا شود

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۹ ۱۵:۴۳

اقادست ازسرروسیه بردارید

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۹ ۱۸:۲۰

اگر نخجوان رابه نقشه ایران اضافه کنن همه مشکلات منطقه حل میشه .وآذربایجان هم تکلیفش مشخصه

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۱۹ ۱۹:۲۳

ریس جمهور باید یک کارگروه ویژه که شامل دیپلمات‌های برجسته باشد رامسئول امور قفقاز کند ...

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۲۰ ۰۲:۱۵

چرا ما باید زن گزور راخاک سرزمن خود را به شما بدهیم