به گزارش ایسنا، غلظت نمک در خاک اگر بالاتر از آستانه بهینه برای رشد گیاهان باشد، میتواند با به خطر انداختن بهرهوری کشاورزی و کیفیت محصول، امنیت غذایی جهانی را تهدید کند. در مقالهای که در نشریه Physiologia Plantarum منتشر شده است، محققان پتانسیل استفاده از نانومواد را برای حل این مشکل بررسی کردند. طی یک دهه گذشته نانومواد به عنوان ابزاری امیدوارکننده برای کاهش استرس شوری مورد توجه دانشمندان بوده است.
به نقل از ستاد توسعه فناوری نانو، نانومواد میتوانند پاسخ گیاه به استرس شوری را از طریق مکانیسمهای مختلف تعدیل کنند، به عنوان مثال با تأثیرگذاری بر بیان ژنهای مربوط به تحمل نمک یا با تقویت فرآیندهای فیزیولوژیکی مانند فعالیتهای آنتی اکسیدانی میتوانند به حل این مشکل کمک نمایند.
هنگامی که محققان ۴۹۵ آزمایش از ۷۰ نشریه مربوط به چگونگی تعامل نانومواد مختلف با گیاهان تحت استرس شوری را ارزیابی کردند، دریافتند که نانومواد در هنگام استفاده در دوزهای پایینتر باعث افزایش عملکرد گیاهان و کاهش استرس شوری میشوند. با این حال، در دوزهای بالاتر، نانومواد برای گیاهان سمی است و حتی ممکن است استرس شوری را بدتر کند.
همچنین، پاسخهای گیاه به نانومواد در بین گونههای گیاهی، خانوادههای گیاهی و انواع نانومواد متفاوت است. دامیانو کسواسلما از محققان دانشگاه کشاورزی سوکین، در تانزانیا گفت: «تجزیه و تحلیل ما نشان داد که گیاهان نسبت به نانومواد تحت استرس نمکی پاسخ مثبتی از خود نشان میدهند که این موضوع نشان میدهد که نانومواد برای حل مشکل استرس نمکی مناسب هستند. این یافتهها مسیر را برای در نظر گرفتن نانومواد به عنوان گزینه آینده برای مدیریت استرس شوری هموار می کند.»
نظرات