جعفر خالقی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به مهمترین آسیبهای بخش کشاورزی در این شهرستان گفت: وضعیت پوشش گیاهی بالادست و از سویی فشار چرایی که دامداران به مرتع میآورند موجب شده همه ساله شاهد وقوع سیلابهایی در شهرستان باشیم.
وی با بیان اینکه وقوع سیلاب به خصوص سیلابهایی که در تابستان جاری میشود خسارتهای بسیاری به بخش کشاورزی شهرستان کلات وارد میکند، اظهار کرد: سالیانه در ۵ حوضه آبریز شهرستان شاهد خسارتهای بسیاری به بخش کشاورزی هستیم.
مدیر جهاد کشاورزی کلات با اشاره به اینکه در سال جاری ۴ سیل بزرگ در شهرستان داشتیم که دو سیلاب خسارتهای قابل توجهی از خود برجای گذاشت، بیان کرد: سیلابهای امسال خسارتهای جدی به باغات و به خصوص مزارع شالی وارد نمود.
وی تصریح کرد: دلایل مختلفی از جمله حریم بستر و لایروبیها، حجم سیلاب و... موجب شده شالیزارهای شهرستان بیشتر از سیلابهایی که همه ساله داریم تأسی بگیرند.
خالقی با بیان اینکه در دو سیلاب امسال فقط ۲۶۱ میلیارد تومان خسارت به اراضی دیم و آبی، باغی، دام سبک، دام سنگین، واحدهای دامداری و... وارد شد، گفت: متأسفانه در این سیلاب ۶۰ رأس دام سبک و ۴ رأس دام سنگین تلف شدند و به ۵۸ واحد دامداری خسارت وارد شد.
وی همچنین به از بین رفتن ۳ تن و ۶۰۰ کیلوگرم ماهی و خراب شدن دو دستگاه ماشینآلات کشاورزی خبر داد و افزود: متأسفانه بسیاری از زمینهای کشاورزی و لوله و ابنیه زیربنایی دچار سیل بردگی شدند.
بالغبر ۲۷۵ میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی
مدیر جهاد کشاورزی کلات با اشاره به اینکه ۲۱ مورد خسارت سنگین به اراضی کشاورزی داشتیم، اظهار کرد: به جز دو سیلاب قبلی در سیلابهای تیرماه که بیشتر منطقه ارتکند، سررود و قلعه نو تحت تأثیر قرار گرفتند به سر دهنههای آبگیر خسارت جدی وارد شد.
وی با بیان اینکه در سیلاب ۲۲ تیرماه بالغبر ۷ میلیارد و ۹۵۰ میلیون تومان خسارت به این تعداد روستا وارد شد، خاطرنشان کرد: عمده خسارتها به زمینهای کشاورزی و درختانی بوده که در حاشیه و حریم بستر رودخانه قرار داشتند.
خالقی مجموع خسارتهایی که امسال به بخش کشاورزی وارد شد را بالغبر ۲۷۵ میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: احتمال افزایش میزان خسارتها وجود دارد.
وی گفت: در مجموع به دلیل سیلابهای امسال به ۲۲ هکتار از مزارع آبی، ۱۸۰ هکتار از باغات، ۸۰۸ هکتار اراضی دیم، ۴۸ واحد دامداری، دو دستگاه ماشینآلات، ۱۵ هزار متر لوله، ۲۱ مورد تأسیسات و دیوار باغات و بندها و ۱۰۰ سازه کشاورزی و... خسارت وارد شد.
۸۰ درصد اراضی کشت برنج در معرض سیلاب هستند
مدیر جهاد کشاورزی کلات با بیان اینکه حدود ۸۰ درصد از اراضی کشت برنج در معرض سیلاب هستند، بیان کرد: با توجه به شیب رودخانهها و حریم بستر و ... امکان خطر سیلاب همه ساله ما را تهدید میکند.
وی با اشاره به اینکه با انجام کارهای آبخیزداری توسط منابع طبیعی و لایروبی و ایجاد دیوارهای ساحلی توسط منابع آب و ... میتوان میزان خسارتها را به میزان قابل توجهی کاهش داد، اظهار کرد: پس از وقوع سیلابها بلافاصله ستاد مدیریت بحران تشکیل و وارد عمل شدیم.
خالقی با اعلام اینکه برای جلوگیری از آسیب بیشتر اراضی بلافاصله وارد عمل شدیم و با اعتباری که از سوی ستاد مدیریت بحران اختصاص یافت توانستیم اقدامات قابل توجهی را انجام دهیم، افزود: مرمت و بهسازی جادههای بین مزارع همچنان در حال انجام است و با استفاده از چندین دستگاه ماشینآلات اجازه ندادیم کشاورزان به تأسی از سیلاب دچار خسارتهای بیشتری شوند.
استقبال از بیمه کشاورزی رضایتبخش نیست
وی در ادامه استقبال از بیمه کشاورزی را بنا به دلایل مختلف رضایتبخش ندانست و گفت: با توجه به اینکه کلات شهرستان بلاخیزی است و همه ساله با مشکلاتی از جمله خشکسالی و سیلاب مواجهیم میطلبد شرایط لازم برای استقبال بیشتر کشاورزان از بیمه کشاورزی در شهرستان فراهم شود.
مدیر جهاد کشاورزی کلات گفت: بر اساس صحبتها و جلساتی که با صندوق بیمه کشاورزی داشتهایم تلاش میشود بتوانیم با فرهنگسازی مردم را بیشتر به این سمت سوق دهیم؛ از سویی آنها هم میزان پرداختی خسارتها را عادلانهتر کنند.
وی افزود: گرچه در شهرستان کلات ۵ رودخانه پرآب داریم اما به شدت از خشکسالی رنج میبریم و آسیب میبینیم، از سویی چون اقتصاد منطقه وابسته به دام و دیم است در سالهایی که با خشکسالی مواجهیم مشکلات به شدت افزایش پیدا میکند.
خالقی با بیان اینکه برای جلوگیری از خسارتهای خاموشی چاه موتورها ناشی از قطعی برق اطلاعرسانی و اتخاذ تدابیر لازم از مدتها قبل انجام شده است، افزود: تاکنون گزارش خسارتهایی ناشی از خاموشی چاه موتورها در شهرستان نداشتهایم.
خرده مالکی یکی دیگر از معضلات و مشکلات شهرستان
مدیر جهاد کشاورزی کلات خرده مالکی را یکی دیگر از معضلات و مشکلات شهرستان دانست و گفت: یکی از مشکلات و آسیبهای جدی خرده مالکی در انجام مکانیزاسیون است.
وی در ادامه خشکسالی و سیلاب را یکی دیگر از معضلات و مشکلات جدی دانست و افزود: متأسفانه در سالهای مختلف با چنین مشکلاتی مواجه بودیم و دور از انتظار نیست.
خالقی بر لزوم انجام کارهای مشترکی با اداره منابع طبیعی و آبخیزداری و منابع آب تاکید و بیان کرد: اگر عملیات آبخیزداری، ایجاد دیوار ساحلی، تعیین حریم بسترها و لایروبی بستر رودخانهها انجام شود میزان خسارتها به بخش کشاورزی کاهش قابل توجهی خواهد داشت.
وی اظهار کرد: همه ساله در شهرستان با سیلاب مواجهیم اما با مدیریت میتوان خسارتها را کاهش داد. سیلابها و از بین رفتن محصولات کشاورزی اقتصاد مردم منطقه را تحت تأثیر قرار داده است.
مدیر جهاد کشاورزی کلات افزود: میزان خسارت وارده به تمامی مزارع و باغات مشخص شده و بلافاصله پس از اینکه اعتباری از سوی استان تخصیص یافت به عدالت و در کمترین زمان ممکن بین خسارت دیدگان توزیع خواهد شد.
وی در خصوص ترکیب جمعیت شهری و روستایی کلات پس از ارتقاء چنار و لائین به شهر گفت: در حال حاضر ۵۰ درصد جمعیت شهرستان شهری و ۵۰ درصد نیز روستایی هستند.
خالقی گفت: پس از وقوع سیلابها این روزها در حال بازگشایی سربندهای کشاورزی و مرمت راههای کشاورزی و دامی خسارت دیده از سیل هستیم.
شهرستان کلات دارای حدود ۲۵ هزار هکتار اراضی دیم مرغوب و ۷۰۰۰ هکتار محصولات آبی است. همچنین این شهرستان تامین کننده ۱۰ درصد گندم دیم و ۱۴ درصد گردوی مورد نیاز خراسان رضوی است.
انتهای پیام
نظرات