• سه‌شنبه / ۵ تیر ۱۴۰۳ / ۰۹:۱۷
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1403040502914
  • خبرنگار : 50528

تربیت ولایی و وظایف ما در قبال امیرالمؤمنین(ع)

تربیت ولایی و وظایف ما در قبال امیرالمؤمنین(ع)

ایسنا/اصفهان یک نویسنده و محقق علوم اسلامی با بیان اینکه اغلبِ ما نسبت به حضرت علی (ع) و جایگاه ایشان معرفتی داریم اما این معرفت اگرچه لازم است، اما کافی نیست، گفت: در کنار این اعتقاد و معرفت، نیاز است که نسبت به وظایف خود در قبال آن حضرت هم آگاه بوده و به آنها عمل کنیم.

حجت‌الاسلام محمد بیرانوند، نویسنده، محقق و مبلغ تخصصی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان در گفت‌وگو با ایسنا و با اشاره به ویژگی‌های ‌حضرت علی(ع) به‌عنوان ولی خدا، اظهار کرد: یکی از ویژگی‌های امیرالمؤمنین(ع) آن است که ما را از خودمان بیشتر دوست دارند و زحماتی که حضرت برای نوع بشر و مسلمانان کشیدند به دلیل علاقه ایشان به عاقبت و سعادت انسان‌ها بوده است. دوم آنکه به نیازهای چندبعدی و همه‌جانبه ما آگاه است، و سوم آنکه ولی خدا علم دارد، آن هم نه علمی که فرضیه و تجربه حسی یا حدس و گمان باشد، بلکه علمی که جنسی از حقیقت و واقعیت و وحی الهی دارد؛ لذا دستورات و صحبت‌هایی که می‌گوید از روی علم الهی است.

او ادامه داد: چهارمین ویژگی حضرت، خیرخواهی مطلق ایشان نسبت به مردم است و آخرین ویژگی، عصمت امیرالمومنین است. اینکه خطا، گناه و نسیان ندارند و جمع این ویژگی‌ها در حضرت امیر(ع) باعث شده که شخصیت ایشان به‌عنوان ولی خدا اینچنین ماندگار شود و انسان‌ها در طول تاریخ، سخنان او را با گوش جان شنیده‌اند؛ لذا با توجه به اینکه والدین و به ویژه پدر هم نسبت به فرزندان مرتبه‌ای از ولایت دارد باید توجه کرد که برای آنکه حرف ولی در خانواده شنیده شده و پذیرفته‌ شود و نفوذ کلام و جهت‌دهی داشته باشد باید تا حد امکان ویژگی‌های ولی خدا را در خود ایجاد کند. برای مثال خانواده باید بفهمند که پدر، آنها را بسیار دوست دارد حتی بیش از خودشان، نسبت به آنها دلسوز و مهربان است، به نیازهای آنها اگاه است و ...

بیرانوند گفت: از وظایف مهم ما در قبال امیرالمؤمنین(ع) تلاش برای تربیت ولایی است، و تربیت ولایی از راه سه وظیفه به ما سفارش شده می‌گذرد؛ افزایش محبت حضرت علی(ع) در دل‌ها یکی از این وظایف است که از طریق بیان فضایل حضرت در خانواده محقق می‌شود.

این نویسنده تأکید کرد: در شرایطی که شک، شبهه، تردید و تزلزل به واسطه شبکه‌های اجتماعی و فضای رسانه‌ای غالب است خانواده‌ها باید بیش از در پی ثبات عقیده و اعتقاد فرزندان باشند و فضایل حضرت خصوصاً آنها که در قرآن و ذیل داستان‌هایی بیان شده را برای اهل خانواده بازگو کنند. برای مثال فرزندانِ ما باید بدانند که فضایل حضرت علی در داستان هل اَتی و سوره انسان ذکر شده "و یطعمون الطعام علی حبه مسکینا و  یتیما و اسیرا" و "إِنَّ ٱلۡأَبرَارَ یَشرَبُونَ مِن کَأس کَانَ مِزَاجُهَا کَافُورًا" که "ابرار" در این آیه اشاره به حضرت علی(ع) است و آیات دیگر این سوره که ذیل داستانی در قرآن به بیان ویژگی‌ها و فضایل حضرت می‌پردازد.

او با بیان اینکه فضیلت، تولید اشتیاق و محبت می‌کند، تأکید کرد: فرزندانِ ما باید بدانند که حضرت علی(ع) در آیه مباهله، جان پیغمبر شناخته شدند؛ "قل فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَکُمْ وَنِسَاءَنَا وَنِسَاءَکُمْ وَأَنْفُسَنَا وَأَنْفُسَکُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَی الْکَاذِبِینَ" علی(ع) جان و روح پیغمبر است، هر دو یکی هستند، فقط علی(ع) پیغمبر نیست؛ زمانی که مأمون از امام رضا(ع) پرسید چرا شما معتقدید علی بعد از پیامبر افضل است؟ امام فرمودند طبق آیه مباهله علی جان پیامبر است؛ آیه تطهیر که محور حدیث کساء است، درباره علی(ع) و خاندان بزرگوار او ذکر شده است و این‌ها باید برای نسل جدید ما بازگو شود.

این نویسنده اضافه کرد: دومین وظیفه‌ای که در رابطه با ولایت حضرت به ما سفارش شده، افزایش عظمت و ابهتِ ولایت حضرت در دل‌ها است، اما چگونه می‌توان این درک را ایجاد کرد؟ آنچه به ما سفارش شده آن است که نسبت به حضرت علی(ع) مودب باشیم و فرزندان خود را نیز نسبت به ساحت ایشان با ادب تربیت کنیم، ادب سرچشمه درک عظمت است و در ذهن فرزندان ما حریم و حرمت ایجاد می‌کند.

بیرانوند با اشاره به سومین وظیفه شیعیان و محبین نسبت به حضرت علی(ع) گفت: فعالیت و کار کردن برای آن حضرت و در مسیر تبیین و گسترش ولایت ایشان برای هرکس به قدر وسع از دیگر وظایف محبان و پیروان امیرالمؤمنین است.

این محقق علوم اسلامی با بیان اینکه سفارش پیامبر تمسک به دو ثقل قرآن و اهل بیت بوده است، اظهارکرد: اغلب ما نسبت به حضرت علی(ع) و جایگاه ایشان معرفتی داریم، اما این معرفت اگرچه لازم است اما کافی نیست، شیعیان باید برای گسترش و تسری ولایت حضرت امیر(ع) کار کنند و به عبارت قرآن تواصی به حق داشته باشیم  که حق،‌ آن‌طور که در تفاسیر ذکر شده حضرت امیرالمؤمنین(ع) و ولایت ایشان است‌؛ لذا بیان فضایل حضرت علی(ع) در جامعه و دعوت دیگران به شناخت و محبت حضرت، از راه‌های عمل صالح و تسری ولایت حضرت علی(ع) در قرآن معرفی شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha