• چهارشنبه / ۳۰ خرداد ۱۴۰۳ / ۲۲:۴۸
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 1403033020901
  • خبرنگار : 71533

میزگرد اقتصادی

پورمحمدی: با کشمکش‌های جناحی نمی‌توان تحریم‌ها را شکست داد/ بخشی از تورم به‌دلیل یارانه‌هاست

پورمحمدی: با کشمکش‌های جناحی نمی‌توان تحریم‌ها را شکست داد/ بخشی از تورم به‌دلیل یارانه‌هاست

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: ما نمی‌توانیم با کشمکش‌های جناحی، رفع مشکلات و به ویژه شکستن تحریم‌ها را دنبال کنیم.

به گزارش ایسنا، حجت الاسلام و المسلمین مصطفی پورمحمدی امشب ۳۰ خرداد ۱۴۰۳ در میزگرد اقتصادی انتخابات ریاست‌جمهوری، اظهار کرد: اقتصاد مسئله مهم امروز کشور و دغدغه جدی مردم است. کارشناسان و مدیران از گرفتاری‌ها باخبرند اما مردم با گوشت و پوست خود این گرفتاری‌ها را لمس می‌کنند. ما باید روشن سازیم که روند آینده مدیریت کشور در این حوزه چه تحولی را ایجاد می‌کند و چه مسیری را پیش می‌گیرد.

وی افزود: وقتی با کارشناسان صحبت می‌کنیم، از فعالان بخش خصوصی اتاق بازرگانی تا استادان دانشگاه همه می‌گویند حل مشکلات اقتصادی صرفاً راه‌حل اقتصادی ندارد بلکه دو شریک جدی دارد؛ یکی مسائل بین‌المللی که ما را درگیر تحریم سخت و آزاردهنده کرده است و باید به رفع موانع در این بخش همت کنیم و دیگری اینکه به یک وفاق و اعتماد برای موفقیت رویکردها و ایده‌های اقتصادی نیازمندیم. اگر چنین نباشد به نتیجه‌ای که می‌خواهیم نمی‌رسیم.

پورمحمدی تصریح کرد: از کنار تحریم نمی‌توان به سادگی گذشت. ما در اوایل دهه ۹۰ با اقتصادهای موفق منطقه همپا بودیم اما در ۱۰ تا ۱۲ سال اخیر این توفیق نصیب ما نشد. ما در داخل هم دچار یک خودتحریمی شده‌ایم و بسترهای معیوب را تقویت کرده‌ایم. تشدید رانت‌ها و اعطای تسهیلات را شاهد بودیم که فسادهایی به همراه داشته است.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری افزود: ما ۱۳۰ میلیارد دلار در سال‌های اخیر رانت انرژی می‌دهیم که بخشی از آن ضایع می‌شود و مزایای آن هم نصیب افراد و بخشهای خاص شده است. همچنین موضوع ارز ترجیحی که برای کاهش قیمت‌ها بود متاسفانه در مواردی چندان کارآمد نبود و موجب تمتع افراد و گروه‌های خاص شد.

پورمحمدی گفت: رانت مجوزها و قیمت‌گذاری‌ها متأسفانه منجر به تشدید تحریم و تشویق تحریک‌کنندگان شد که به دهک‌های پایین ما افزود و فاصله میان دهک‌ها را افزایش داد و صدمات جدی به معیشت مردم وارد کرد. البته ما به تاب‌آوری ملی و اقتصادی خود شکی نداریم اما آسیب‌ها جدی شده است و برای آن باید برنامه‌ریزی کرد.

وی ادامه داد: اگر اعتماد مردم به ما جلب شود حل مشکلات اقتصادی و شتاب‌گیری رفع این مسائل تداوم خواهد یافت. ما نمی‌توانیم با کشمکش‌های جناحی، رفع مشکلات خود و به ویژه شکستن تحریم‌ها را دنبال کنیم. در دولت قرار مصمم هستیم که به تغییر رفتار اقتصادی دعوت کنیم.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: اکنون خانواده‌ها آزرده‌خاطر هستند. فرمول‌های اقتصادی باید دقیق انتخاب شود، از کنار تحریم با ساده‌سازی و ساده‌انگاری نمی‌توان عبور کرد.

وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه دیپلماسی اقتصادی دولت او چگونه عمل خواهد کرد؟ گفت: رویکردهای ما باید در داخل مشخص باشد و از اختلافات دور شویم. جلوی انحصارات را باید بگیریم تا فعالان اقتصادی هم بتوانند رقابت کنند و اقتصاد را به زایش و رویش بکشانند. باید به لوازم اقتصاد بازار پایبند باشیم و دولت را کوچک کنیم.

پورمحمدی تاکید کرد: رانت‌ها زنجیره فساد و تبعیض در کشور ماست. راهکار این وضعیت هم سه رکن است. مدیر عالی باید مسائل را بفهمد و اراده اجرایی داشته باشد و آن را به کار بگیرند و قادر به انجام عمل و دارای برنامه باشند.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه ما باید به کارشناسان داخلی بها دهیم، افزود: نمی‌شود مسائل کلان دیپلماسی را در کشمش‌های ضعیف و بدون پشتوانه دنبال کنیم. ما دارو وارد می‌کنیم باید خزانه‌داری آمریکا اجازه دهد. ما باید یقه تحریم را بگیریم.

وی گفت: تحریم‌کنندگان به فروپاشی اقتصاد ایران می‌اندیشند اما این قوت مردم و نظام اقتصاد ما بود که تاب‌آوری نشان داد و به این تاب‌آوری شک نداریم، اما فشارها زیاد و آسیب‌ها جدی است و با بی‌تدبیری این آسیب‌ها بیشتر شد.

پورمحمدی با بیان اینکه هزینه اختلافات ما را ملت پرداخته است، تصریح کرد: کوچک‌شدن سفره خانواده‌ها دودی است که از کشمکش‌های ما به چشم ملت رفته است. در حوزه اجرا و مدیریت کلان سم مهلک است که ما کارهای بزرگ را به هم‌گروه فکری خود بسپاریم، آن‌هم بدون درنظر گرفتن شایستگی.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: هم‌اکنون انحصارات زیادی داریم و با این انحصارات به فعالیت اقتصادی قفل زدیم، فعالان اقتصادی جسارت لازم را ندارند و ناچار هستند برای مصونیت به بخشی از حاکمیت و نقاط قدرت آویزان شوند. ما به قوانین پایبند نیستیم و دولت‌ها و نهادهای شبه‌دولتی فربه می‌شوند، عوامل و رانت‌های اقتصادی به مجموعه خاصی سوق داده می‌شوند و در این شرایط است که رقابت متوقف می‌شود. 

پورمحمدی گفت: خیلی‌ها ادعا دارند و وقتی از آنان پیشینه می‌خواهیم می‌گویند در دانشگاه بودیم و هنگامی که از آنان طرح‌های اجرایی موفق می‌خواهیم پاسخی ندارند. بنابراین موضوع اجرا اهمیت بسزایی دارد. امام راحل اگر در انقلاب پیروز شد و جنگ را به پیروزی رساند اعتماد مردم را جلب کرد و این صداقت، بازخورد اعتماد مردم بود؛ در حالی که ما این صداقت را از دست دادیم و اعتماد مردم را هم از دست دادیم چون قول دادیم و بعد به قول خود عمل نکردیم. 

وی تاکید کرد: مدیرانی می‌خواهیم که دانش، آگاهی، عزم و تجربه گذشته‌شان گواهی باشد بر اینکه به وعده خود عمل کنند و قدرت به کارگیری عوامل مجرب را دارند و می‌توانند با کارشناسان برجسته تعامل داشته باشند، زیرا همه ما کارشناس نیستیم و باید به دانشمندان و کارشناسان اهمیت دهیم و به تجربه داخلی اعتماد کنیم. 

کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری یادآور شد: در داستان نقل و انتقال پولی سال‌هاست که در کشور مشکل داریم و جزو سه کشوری هستیم که در لیست سیاه هستیم و قدرت نداریم آن را حل کنیم. معلوم است که ما اینجا بازیچه می‌شویم نه بازیگر. برای واردات کالای اساسی انتقال ارزی‌اش را آمریکا باید اجازه دهد. این خیلی خطرناک است. برجام یک مرحله بود اما تمام‌کننده نبود برجام نتوانست حق ما را کامل بگیرد، البته رفت‌وآمدی برای کاهش فشار تحریم بود که همین را هم خراب کردیم. همه مراتب کشور هم قبولش می‌کنند اما در عملیات شاهد هستیم که مختل شده است. 

پورمحمدی گفت: اراده ملی و اجماع ملی باید به دنبال اعمال سیاست‌های دیپلماتیک قرار بگیرد. سربازی که در صف مقدم جبهه است باید مطمئن باشد که از پشت به او آتش زده نمی‌شود، پهلو به او داده نمی‌شود تا دشمن دورش بزند؛ سرباز دیپلماتیک نیز این وضعیت را دارد، وقتی وارد میدان مبارزه دیپلماسی می‌شود می‌بیند که از پشت به آن حمله می‌شود بنابراین روحیه و انگیزه خود را از دست می‌دهد.  بعد هم با خود محاسبه می‌کند حیثیتش را از دست می‌دهد چون همه که حاضر به شهادت چه فیزیکی و چه حیثیتی نیستند و جاخالی می‌دهند.

وی تاکید کرد: حتما مدیریت فهیم، قاطع،‌ متکی به نظام دانشی و نظام تجربی موفق و امتحان‌داده می‌تواند از این مرحله عبور کند و تجربیات نیز این را نشان می‌دهد و امیدواریم رویکرد مناسبی برای عبور از مشکلات کشور داشته باشیم.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به پرسشی درباره اینکه چگونه اعتمادسازی خواهد کرد؟ گفت: در دوران کاری خود و در حوزه‌های مختلف با طیف‌های مختلف فکری کار صمیمانه انجام داده‌ام و شرط من این بوده که کار بلد باشند، فهم عمیق داشته باشند، مردم‌دار و مردم‌دوست و خدمتگزار آنان باشند. ما خدمتگزار نیستیم و بسیاری از ادعاهای خدمتگزاری را ناروا می‌دانم. باید از این رویکرد آقامنشی در مواجهه با مردم بازگردیم. 

پورمحمدی یادآور شد: در مدیریت‌های مختلف خود با تندترین رقیب سیاسی کار کردم به این شرط که تنش در محیط کار ایجاد نکرده باشند و در این زمینه دستاوردهای بسیاری نیز کسب کردم، در پیمانکاری نیز مردمی‌سازی نمی‌کنیم. پیمانکاری‌های بزرگ ما در دست شرکت‌های خصوصی نیست که از مشکلات کشور ماست.

وی گفت: رقابت در اقتصاد بازار، دولت غیرتصدی‌گر شکل می‌دهد، اقتصاد بازار به مردم و اقتصاد مردمی بها می‌دهد و سرمایه‌گذاری را محترم می‌داند و آن را رشد می‌دهد. در اقتصاد بازار، دولت فعالیت‌های اقتصادی را در بخش‌های خاص محدود نمی‌کند.

کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهورری افزود: معمولا رانت‌ها بیش از اینکه نصیب مردم شود به بخش‌های خاصی سوق می‌یابد. تجربه توزیع رانت‌ها نشان داده که منجر به ایجاد فاصله طبقاتی و ایجاد دهک‌ها و بلکه صدک‌های ویرانگر در اقتصاد شده است.

پورمحمدی اظهار کرد: در آموزش و پرورش کاری کرده‌ایم که بین ۲۰ تا ۳۰ نفر در وزارتخانه برای ۱۷ میلیون دانش آموز و بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر معلم، کارکنان و کادر اداری تصمیم می‌گیرند. دولت باید به آموزش عمومی کمک کند، اما نباید در مدیریت همه‌جا دخالت داشته باشد.

وی یادآور شد: وقتی به برخی بنگاه‌های خاص رانت بدهیم و حمایت کنیم، مردم چرا دیگر باید به ما اعتماد کنند؟ در این‌صورت، مردم دیگر همکاری را باور نمی‌کنند و آزرده‌خاطر می‌شوند؛ به مردم سهام عدالت دادیم، اما مدیریت این سهام را به مردم واگذار نکردیم. من جزو مدافعان سهام عدالت بودم، چون می‌خواستم بازار سرمایه توسعه یابد و نرخ مشارکت در بازار سرمایه به نرخ‌های خوب جهانی نزدیک شود. بازار سرمایه باید ملی شود و توسعه یابد، نه اینکه دست شرکت‌ها باشد و آن‌ها مدیریتش کنند؛ چراکه آن‌ها مردم نیستند، مهم این است که در مسیر درست حرکت کنیم تا همراهی ملی جلب شود و بعد هم اصلاح رفتار شکل گیرد.

کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری با اشاره به موضوع ارز ترجیحی، گفت: ارز ترجیحی نباید حذف شود چراکه بخشی از آن در سبد خانوار کمک خواهد کرد تا هزینه خانوار کاهش داده شود. اما رانت آن باید کنترل شود، ارز ترجیحی به شکل گسترده اعطا نخواهد شد و برای نحوه اعطای آن کار کارشناسی انجام می‌شود.

پورمحمدی یادآور شد: در دولت یازدهم اعلام کردم یارانه‌ها مشکل دارد و باید یارانه به دهک‌های خاص به‌صورت هدفمند و در جهت توانمندسازی اعطا شود اما اینکه یک کاندیدا مدعی اعطای یارانه ۴۰۰ هزارتومانی شود و نامزد دیگر بگوید یک میلیون یارانه می‌دهم، راهکار اقتصادی نیست، بلکه ویرانگری اقتصاد است.

وی تصریح کرد: بخشی از تورم اقتصاد ما به دلیل یارانه‌هاست. برای شرایط سخت امروز مردان جسور تصمیم‌گیری که حیثیت و آبروی خود را گرو گذاشته و به فکر محبوبیت نباشند می‌خواهیم، اینکه برای رسیدن به ریاست جمهوری یا رفتن به دور دوم یا رأی‌گرفتن مدعی شوم مشکلات اقتصادی یک‌شبه حل می‌شود، دروغ است. هر فردی هم مدعی شود، دروغ می‌گوید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha