• یکشنبه / ۳ فروردین ۱۴۰۴ / ۰۸:۰۰
  • دسته‌بندی: دولت
  • کد خبر: 1403122517142
  • خبرنگار : 71560

پزشکیان؛ سینه به سینه بحران‌ها

پزشکیان؛ سینه به سینه بحران‌ها

مسعود پزشکیان در انتخابات جمعه ۱۵ تیرماه سالی که گذشت در رقابت با سعید جلیلی به عنوان نهمین رئیس جمهور ایران اسلامی انتخاب شد اما بر کسی پوشیده نیست که رئیس دولت چهاردهم در طول هشت ماه گذشته روزهای پرتلاطمی را پشت سر گذاشته است.

به گزارش ایسنا، پس از شهادت آیت الله سید ابراهیم رئیسی در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳، اولین دور از انتخابات ریاست جمهوری در روز جمعه ۸ تیر ماه برگزار شد و در نهایت مسعود پزشکیان و سعید جلیلی دو نامزدی بودند که در رقابتی تنگاتنگ انتخابات را به دور دوم رساندند.

در نهایت در روز ۱۵ تیر ماه دومین دور انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد و این مسعود پزشکیان بود که پیروز عرصه رقابت انتخاباتی شد. رئیس جمهور منتخب از همان روزهای آغازین کار خود، پای وعده اصلی انتخاباتی خود ایستاد و تلاش کرد تا با وفاق ملی کابینه خود را به مجلس معرفی کند.

هر کس که پای سخنان رئیس جمهور در مناظرات انتخاباتی نشسته بود، بارها این کلام را از زبان رئیس جمهور منتخب شنیده بود که« ما با کسی دعوا نداریم و برای حل مشکلات دست خود را به سوی همه جریان های سیاسی و اقشار مختلف دراز می کنیم.»

مسعود پزشکیان، به عنوان رئیس جمهور منتخب مردم از همان ابتدا تلاش خود را به کار بست تا وفاق ملی را در همه ابعاد محقق کند. از زمان انتخاب به عنوان رئیس جمهور تا زمان برگزاری مراسم تحلیف، رئیس جمهور منتخب اهتمام خود را به کار بست تا کابینه ای به مجلس معرفی کند که نماد وفاق ملی باشد.

پزشکیان؛ سینه به سینه بحران ها

در نهایت در تاریخ ۷ مرداد ماه، مراسم تنفیذ رئیس جمهور منتخب در حسینیه امام خمینی (ره) برگزار شد و رئیس جمهور منتخب حکم تنفیذ خود را از دستان رهبر معظم انقلاب دریافت کرد. در فاصله‌ای کوتاه یعنی در روز ۹ مرداد ماه سال ۱۴۰۳ مراسم تحلیف رئیس جمهور ایران اسلامی در صحن مجلس شورای اسلامی و با حضور ۷۰ هیات خارجی و دبیران‌کل سازمان‌های بین‌المللی برگزار شد. یکی از مهمان های شاخص مراسم تحلیف نهمین رئیس جمهور ایران اسلامی، اسماعیل هنیه  رئیس دفتر سیاسی حماس بود. این رهبر ارشد حماس، از جمله مهمان هایی بود که پس از پایان صحبت های مسعود پزشکیان در مراسم تحلیف او را در میان انبوهی از جمعیت به آغوش کشید.

در تاریخ ۹ مرداد ماه سال ۱۴۰۳ مسعود پزشکیان رسما سکان دولت چهاردهم را به دست گرفت و در شرایطی که گمانه زنی ها برای لیست نهایی کابینه پیشنهادی دولت وفاق آغاز شده بود، تنها ساعتی پس از برگزاری مراسم تحلیف خبری جامعه را به بهت فرو برد. ترور شهید اسماعیل هنیه در بامداد دهم مرداد ماه در اقامتگاه خود در تهران به دست رژیم غاصب صهیونیستی، اولین چالشی بود که مسعود پزشکیان تنها ساعتی پس از نشستن بر مسند ریاست دولت چهاردهم با آن مواجه شد.

اقدامی تروریستی که آتش خشم ملت ایران را برانگیخت و ننگی دیگر بر کارنامه سیاه رژیم غاصب صهیونیستی برجای گذاشت. ناگفته نماند که سال ۱۴۰۳ در شرایطی آغاز شد که با حمله رژیم صهیونیستی در روز ۱۳ فروردین ماه به کنسولگری ایران در سوریه تنش بین جمهوری اسلامی ایران و رژیم صهیونیستی به اوج خود رسید و جمهوری اسلامی ایران با انجام عملیات وعده صادق ۱ در ۲۵ فروردین پاسخی کوبنده به تجاوز این رژیم غاصب داد.

مسعود پزشکیان در شرایطی سکان دار دولت چهاردهم شد که با جنایت جدید صهیونیست ها، موجی جدید از خشم در بین مردم ایران ایجاد شد و انتقام خون شهید اسماعیل هنیه و پاسخ به تجاوز آشکار رژیم صهیونیستی به عنوان یک مطالبه عمومی در سطح جامعه مطرح بود. از سوی دیگر دولتمردان اروپایی و آمریکایی با چشیدن طعم قدرت نظام اسلامی در عملیات وعده صادق ۱، دست به دامن دولت نوپای جمهوری اسلامی ایران برای خویشتن داری در برابر تجاوز اشکار رژیم صهیونیستی شدند.

پزشکیان؛ سینه به سینه بحران ها

باید اذعان داشت که به حرکت درآوردن لوکوموتیو دولت چهاردهم در سایه فشارهای داخلی برای پاسخ به تجاوز رژیم صهیونیستی و تمنای دولتمردان بین المللی برای خویشتن داری کار ساده ای نبود. اما خوشبختانه مسعود پزشکیان مردم میدان عمل بود و توانست در سایه همه این فشارها کابینه پیشنهادی خود را با شعار وفاق ملی به مجلس شورای اسلامی معرفی کند. علی رغم بالا گرفتن تنش ها مسعود پزشکیان بعد از سال ها توانست برای ۱۹ وزیر پیشنهادی خود در دور اول از مجلس شورای اسلامی رای اعتماد بگیرد و در کم ترین زمان ممکن با رای بالای نمایندگان کابینه خود را تشکیل داد.

اما دولت چهاردهم تنها با تهدید جنگ کار خود را آغاز نکرد، بلکه ناترازی در حوزه برق از دیگر بحران هایی بود که در فصل تابستان دامن گیر دولت چهاردهم شد. چندین سال است که کشور در فصل تابستان با چالش تامین برق خانگی و صنعتی مواجه است. اما ناگفته نماند که با اقدامات صورت گرفته در دولت سیزدهم خاموشی ها در فصل تابستان به حداقل رسیده بود. اما معضل ناترازی به خودی خود باقی بود. رئیس جمهور بارها در صحبت های خود تاکید کرده است که « ناترازی در آب، برق و گاز از مهم ترین چالش هایی به شمار می رود که دولت چهاردهم از روزهای آغازین کار خود با آن دست و پنجه نرم کرده است»

علی رغم عدم پاسخگویی تولید برق به نیاز کشور در فصل تابستان، دولت سعی کرد تا خاموشی ها در بخش خانگی در پایین ترین سطح خود باقی بماند. اما مانند سال های گذشته این حوزه صنعت بود که بار ناترازی ها در حوزه برق را بر دوش کشید و خاموشی را به جان خرید. رئیس جمهور نیز این قول را به مردم داد تا با افزایش چشمگیر تولید برق تجدید پذیر و عمل به تعهدات قانونی فراتر از آنچه که در برنامه پنج ساله هفتم توسعه برای یک سال آینده پیش بینی شده است، پرونده خاموشی ها در تابستان سال آینده بسته شود.

پزشکیان؛ سینه به سینه بحران ها

اما از دیگر چالش های اساسی که در نخستین روزهای دولت چهاردهم نمایان گشت، کسری بودجه برای پرداخت مطالبات گندم کاران، همسان سازی حقوق بازنشستگان و پرداخت پاداش‌های پایان خدمت بود. در کنار بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی و مطالبات عقب افتاده پیمانکاران از وزارت راه و شهرسازی و وزارت نیرو، که تامین منابع برای هر کدام از این چالش ها در سایه جنگ اقتصادی کار هر کسی نبود.

مسعود پزشکیان بارها در سخنرانی های خود در محافل مختلف تاکید کرد که « تنگناهای اقتصادی از اساسی ترین چالش هایی بود که دولت از زمان آغاز به کار خود با آن مواجه بود اما خوشبختانه با اذن مقام معظم رهبری و برداشت منابعی از صندوق توسعه ملی توانستیم بخشی از کسری ها را جبران کنیم.»

از سوی دیگر مسعود پزشکیان در دولت چهاردهم آغوش خود را به سوی اقشار مختلف به ویژه دانشگاهیان باز کرد و بار ها از دانشگاهیان در محافل مختلف درخواست کرد که به کمک اقتصاد کشور آمده و برای حل مشکلات اقتصادی و برون رفت از سایه سنگین تورم راهکار ارائه دهند. در کنار استقبال از دانشگاهیان، رئیس دولت چهاردهم در سفرهای خارجی خود دیپلماسی اقتصادی را پیش گرفت و در دیدار با روسای جمهور کشورهای مختلف سعی کرد تا بستری مناسب برای جذب سرمایه گذاران خارجی فراهم کند.

اما بر کسی پوشیده نیست که کلاف درهم گره خورده اقتصاد محال است که در عرض یک شب از هم گشوده شود و گره گشایی از تنگناهای اقتصادی کشور نیازمند ریشه یابی اصولی و اتخاذ سیاست های کارشناسی است که در بلند مدت خود را نشان خواهد داد.

پزشکیان؛ سینه به سینه بحران ها

اما چالش های بین المللی نیز هم پا با چالش های داخلی پا به پای دولت چهاردهم پیش آمدند. در ۶ مهر ماه سال ۱۴۰۳ بود که رژیم صهیونیستی با حمله به مقر حزب الله در جنوب لبنان، سید حسن نصرالله  دبیر کل حزب الله لبنان و عباس نیلفروشان از فرماندها ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به شهادت رساند. به دنبال این جنایت هولناک رژیم صهیونیستی بار دیگر خون ملت ایران و تمام آزادگان در سطح جهان به جوش آمد و دیگر خویشتن داری جایز نبود.

در کوتاه ترین زمان ممکن یعنی در تاریخ ۱۰ مهر ماه ۱۴۰۳ به دست توانای نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران عملیات وعده صادق ۲ انجام شد و سیلی محکم دیگری بر صورت رژیم صهیونیستی و هم پیمانان آن کوبیده شد.می توان اذعان داشت که در سال ۱۴۰۳ تنش بین جمهوری اسلامی ایران و رژیم جعلی صهیونیستی به بالاترین سطح خود رسید اما خوشبختانه با همدلی و انسجام داخلی و اهتمام دولت برای تحقق وفاق ملی کشور از پیچ این بحران نیز عبور کرد.

رژیم جعلی صهیونیستی نیز دست و پاهایی برای جبران آبروی ریخته خود در زیر آوارهای توان موشکی جمهوری اسلامی ایران زد؛ اما ملت ایران در کنار دولت خود سینه به سینه ایستادند و از کنار تکاپوی رژیم صهیونیستی مانند آتش بازی چهارشنبه سوری عبور کردند. بر کسی پوشیده نیست که شعار وفاق ملی یک عامل اصلی برای افزایش انسجام داخلی بوده و همواره در طول تاریخ انقلاب شاهد بودیم که هر گاه وفاق حاصل شد، دشمن از دستیابی به اهداف خود ناکام مانده است.

پزشکیان؛ سینه به سینه بحران ها

بدون شک ترامپ نیز پدیده ای نوظهور در تاریخ معاصر جامعه جهانی است که با پیروزی در انتخابات ۵ نوامبر سال ۲۰۲۴ بار دیگر در آمریکا به قدرت رسید.  روی کار آمدن ترامپ که سیاست های خصمانه آن علیه جمهوری اسلامی ایران بر کسی پوشیده نیست، چالشی دیگر برای دولت نوپای چهاردهم به شمار می رفت. ترامپی که برجام را در دور قبلی ریاست جمهوری خود زیرپا گذاشت و سپهبد قاسم سلیمانی، فرمانده ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به شهادت رساند این بار سعی کرد با نقابی نو بر مسند کرسی ریاست جمهوری آمریکا بنشیند.

ترامپ در مناظرات انتخاباتی خود به قدرت جمهوری اسلامی ایران اذعان کرد و پای بحث مذاکره با ایران را پیش کشید. در عین حال در روزهای نخستین تکیه بر مسند ریاست جمهوری در حالی که سخن از گفت وگو با ایران می کرد، پای یادداشتی را امضاء کرد که فشار علیه ایران را چند برابر کند. قطعا رویارویی با این کابوی آمریکایی کار ساده ای نیست.

ترامپ پس از انجام مراسم تحلیف و حضور در کاخ سفید تمام تلاش خود را به کار بست تا خود را نماد صلح در جهان نشان دهد و توپ گفت وگو را در زمین ایران بیاندازد. به دنبال دست و پای زدن های ترامپ، زمزمه هایی از داخل کشور نیز به گوش می رسید که دولت را به گفت وگو با آمریکا تحت شروطی سوق می داد.

به دنبال ایجاد این فضا، حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب، با هوشمندی و تدبیر موضع صریح جمهوری اسلامی ایران را اعلام کردند. رهبر انقلاب در ۱۹ بهمن ماه سالی که گذشت در دیدار با فرماندهان ارشد نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، تاکید کردند که « مذاکراه با آمریکا هوشمندانه و شرافتمندانه نیست.مذاکره با آمریکا هیچ تاثیری در رفع مشکلات کشور ندارد. این را باید ما درست بفهمیم؛ این‌جور به ما وانمود نکنند که اگر نشستیم پشت میز مذاکره با آن دولت، فلان مشکل یا فلان مشکل حل می‌شود. نخیر؛ از مذاکره با آمریکا هیچ مشکلی حل نمی‌شود. دلیل؟ تجربه!»

مسعود پزشکیان، در جایگاه ریاست جمهوری نیز رسما اعلام کرد « ایران با گفت وگو مشکلی ندارد. اما ایران هیچ گاه در سایه زور و فشار سر خم نخواهد کرد. نمی شود از گفت و گو صحبت کرد اما سخت ترین تحریم ها را علیه ملت ایران اعمال کنند. این نشان می دهد که آنها به دنبال عزت مردم ایران نیستند.»

در ادامه سیاست های دولت آمریکا در قبال اوکراین و مشاجره رو در رو ترامپ با زلنسکی در کاخ سفید، حقانیت موضع ایران در قبال آمریکا را نشان داد و ثابت کرد که آمریکای ترامپ قابل گفت وگو نیست. در عین حال تاثیر سیاست های ترامپ بر اقتصاد ایران بر کسی پوشیده نیست و رئیس جمهور نیز چندی بعد پرده از چالش هایی که دولت ترامپ برای ایران رقم زده بود برداشت و تاکید کرد که« با امضای ترامپ کلی از نفتکش‌ها و کشتی‌های گاز کشور روی آب مانده و فکر می‌کنند که چطور انرژی را به مقصد برسانیم. قطر، عراق، ترکیه و سایر کشورهای بدهکار به ایران بدهی‌شان را پس نمی‌دهند. اما در عین حال دولت چهاردهم تمام تلاش خود را به کار بسته تا کشور از جنگ اقتصادی با کم ترین هزینه بیرون بیاید.»

پزشکیان؛ سینه به سینه بحران ها

اما ترامپ تنها چالش زمستانه دولت نوپای ایران نبود، بلکه با فرا رسیدن فصل سرما ناترازی گاز نیز مانند سال های گذشته گریبان گیر دولت شد. تامین گاز خانگی و صنعتی یکی از مسائلی بود که دولت را در زمستان گذشته به چالش کشید و تعطیلی های گسترده ای را به همراه داشت. ناترازی گاز از جمله مسائلی است که دولت ها در طول چند سال اخیر با آن مواجه بوده اند. با آغاز فصل سرما رئیس جمهور با حضور در مقابل دوربین رسانه های از همه مردم درخواست کرد تا به پویش دو درجه کم تر بپوندند و با کاهش دو درجه ای سیستم های گرمایشی خود، دولت را در تامین گاز یاری کنند.

رئیس جمهور این پویش را از زیر مجموعه های ریاست جمهوری آغاز کرد و به همه وزارتخانه ها دستور داد تا پویش دو درجه کم تر را از خود شروع کنند. اما  رئیس دولت چهاردهم در عین حال به مردم قول داد تا با تلاش های وزارت نفت تا سال آینده نا ترازی گاز به حداقل رسیده و دیگر شاهد موج تعطیلی ها و خاموشی ها در فصل سرد و گرم سال نباشیم. در عین حال مسعود پزشکیان بارها در سخنرانی های خود تاکید کرد که« رفع ناترازی ها بدون کمک مردم امکان پذیر نبوده و مادامی که ما از انرژی درست استفاده نکنیم، ناترازی ها باقی است»

در نهایت مردم نیز همراهی خوبی در روزهای سرد سال داشتند و دولت چهاردهم توانست پیچ سرمای زمستان را پشت سر بگذارد. محسن پاک نژاد، وزیر نفت نیز به مردم قول داد تا با قراردادهایی که به انعقاد رسیده تا سال آینده مشکل ناترازی گاز به حداقل کاهش یابد.»

پزشکیان؛ سینه به سینه بحران ها

در سایه سرمای زمستان و در شرایطی که حدود پنج ماه از عمر تیم اقتصادی دولت می گذشت، گرانی سکه و دلار از دیگر چالش های اساسی بود که به سراغ دولت چهاردهم آمد. معیشت مردم همواره یکی از عامل های مهم در رضایتمندی مردم از دولتمردان بوده و قطعا گرانی نرخ ارز و به دنبال آن گرانی کالاهای اساسی فشار را بر دولتمردان دو چندان می کند. شعار وفاق ملی یکی از راهبردهایی بود که رئیس جمهور از روزهای نخستین آغاز به کار خود برای حل مشکلات مردم به ویژه مشکلات اقتصادی؛ آن را در اولویت قرار داد.

مسعود پزشکیان بارها در سخنرانی های خود تاکید کرد که « اگر بخواهیم مشکلات مردم را حل کنیم باید دست به دست هم داده و گوش خود را به سوی حرف حق بگشاییم. با دعوا کردن مشکلی حل نمی شود. بلکه با وفاق و همدلی است که می توانیم مشکلات مردم را حل کنیم.»

با بالا گرفتن نرخ ارز و سکه،در سایه تحولات جهانی و تشدید جنگ اقتصادی دشمن، زمزمه استیضاح سکان دار وزارت اقتصاد از راهروهای مجلس روز به روز بلند تر از قبل شنیده می شد. استیضاحی که به گفته بسیاری از کارشناسان یک چالش جدی برای دولت نوپای ایران به شمار می رفت. در نهایت نمایندگان مجلس دوزادهم در تصمیم خود مصمم تر شده و در روزهای پایانی سال یعنی ۱۲ اسفند ماه استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد و امور دارایی را در مجلس رقم زدند.

پزشکیان؛ سینه به سینه بحران ها

مسعود پزشکیان با حضور در جلسه استیضاح وزیر اقتصاد کابینه خود خاطر نشان کرد که «جنگ اقتصادی فعلی بسیار بسیار بدتر از جنگ تحمیلی است. یارانه و حقوق شب عید را باید پرداخت کنیم و مسوول پرداخت‌ها وزارت اقتصاد است. اگر این وزارتخانه مشکل پیدا کند ۳ ماه همه چیز عقب می‌افتد تا فرد جدید وارد کار شود.»

اما در نهایت مجلس بر تصمیم خود ایستاد و به عبدالناصر همتی برای ادامه سکان داری وزارت اقتصاد اعتماد نکرد. شاید تغییر وزیر اقتصاد در کم تر از شش ماه یکی از اصلی ترین چالش هایی بود که دولت وفاق ملی در پایان سال ۱۴۰۳ با آن مواجه شد و قطعا سیاست های اقتصادی دولت را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

پزشکیان؛ سینه به سینه بحران ها

اما عبدالناصر همتی تنها عضو کابینه دولت چهاردهم نبود که به فاصله شش ماه از آغاز به کار دولت، از قطار دولت وفاق ملی پیاده شد. محمد جواد ظریف، معاون راهبردی رئیس جمهور نیز از دیگر افرادی بود که در روزهای پایانی سال ۱۴۰۳ دولت را ترک کرد. حضور محمد جواد ظریف در جایگاه معاون راهبردی رئیس جمهور، از دیگر مسائلی بود که از روزهای ابتدایی آغاز به کار دولت به یکی از چالش های ملی تبدیل شد. نمایندگان مجلس شورای اسلامی به استناد قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس، حضور ظریف را در جایگاه معاونت راهبردی رئیس جمهور غیر قانونی تلقی کردند چراکه فرزندان  وی دارای تابعیت مضاعف بودند.

در نهایت پس از ۶ ماه و در ۱۳ اسفند ماه محمد جواد ظریف ضمن استعفا از سمت خود اعلام کرد که به توصیه رئیس قوه قضاییه و برای پیشگیری از فشار بیشتر بر دولت، به دانشگاه باز می گردم.  امیدوارم با کنار گذاشتن بنده، بهانه‌ها برای سنگ‌اندازی در برابر خواست مردم و موفقیت دولت برداشته شود.

مسعود پزشکیان، یکی از معدود روسای جمهور ایران اسلامی است که در انتخاباتی زودهنگام سکان ریاست دولت را به دست گرفت. چالش های مختلف از سایه جنگ تا تشدید جنگ اقتصادی هم پای دولت نوپای ایران جلو آمد. اما هیچ کدام از این چالش ها نتوانست در عزم دولت برای رویارویی با مشکلات خللی ایجاد کند. رئیس جمهور منتخب مردم معتقد است که با وفاق می توان سینه به سینه همه بحران ها ایستاد و امید است که در سال جدید با تلاش همه ارکان نظام این وفاق به عنوان چراغ راه عبور مسیر چالش ها پرنور بماند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
دیروز ۱۰:۰۴

حقیقتش بعضی صنایع در کشور ما وجود دارد که می شود به عنوان یک موتور اقتصادی خیلی خوب و بی دردسر در سطح بین المللی روی آن حساب بزرگی بازکرد. مثل صنعت گردشگری و زیارتی رویکرد دولت دکتر رئیسی و دکتر پزشکیان به این صنعت خوب هست ولی حجم سرمایگزاری کم.