یکی از دلایلی که انرژی بادی در سراسر جهان به سرعت در حال رشد است و بسیاری از کشورها سرمایهگذاری زیادی روی آن میکنند، تقویت امنیت انرژی است. بلوکهای بزرگ جهان از ایالاتمتحده تا اتحادیه اروپا و چین، در حال افزایش سرمایهگذاریهای خود در انرژی بادی هستند.
انرژی باد به سرعت در حال تبدیل شدن به منبع کلیدی انرژی در جهان است؛ صنعت بادی جهانی در سال ۲۰۲۳، رکورد ۱۱۷ گیگاوات ظرفیت جدید را شکست و ۵۰ درصد افزایش نسبت به سال گذشته را نشان داد و با افزایش ردپای انرژی بادی در صنعت انرژی جهانی، اهمیت سیاسی آن نیز افزایش یافت و در حال تبدیل شدن به بازیگر کلیدی در سیاست جهانی است.
تغییر به سمت انرژیهای تجدیدپذیر در حال تغییر پویایی انرژی است و بشر را هرچند به تدریج، از اتکا به کشورهای نفتخیز و کشورهای پیشرو در فناوری بادی دور میکند. با رشد سرمایهگذاری در انرژی بادی، مسیرهای جدیدی در روابط بینالملل در حال ظهور است و استراتژیهای اقتصادی تغییر خواهد کرد. کشورها از انرژی باد برای چیزی بیشتر از منافع زیست محیطی استفاده میکنند و در حال تبدیل شدن به ابزاری برای استقلال اقتصادی و سیاسی و نویدبخش تقویت امنیت ملی نیز است. این تغییر انرژی باد را بهعنوان یک عنصر اصلی در ژئوپلیتیک جهانی ارتقا میدهد.
چشمانداز انرژی بادی
افزایش مداوم تاسیسات انرژی بادی، حرکت فزاینده و جاهطلبی سیاسی انتقال انرژیهای تجدیدپذیر، به ویژه در پاسخ به نگرانیهای امنیت انرژی که توسط تنشهای ژئوپلیتیکی شتاب گرفته است را نشان میدهد.
کشورهای سراسر جهان در حال سرمایهگذاری در ظرفیتهای بادی خشکی و فراساحلی هستند. چین پیشتاز این بسته است و سالانه ظرفیتهای جدید قابل توجهی را اضافه میکند که توسط اهداف بلندپروازانه دولتی انرژیهای تجدیدپذیر تحت برنامههای پنج ساله حمایت میشود.
اتحادیه اروپا همچنین در حال تسریع استقرار انرژی بادی خود است، در حالی که در ایالاتمتحده، مشوقهای فدرال مانند قانون کاهش تورم، سرمایهگذاریهای انرژی بادی را تقویت کرده است، به ویژه در باد فراساحلی که با تکمیل مورد انتظار طرحهای جدید در مقیاس بزرگ آماده رشد قابلتوجهی است.
باد فراساحلی به دلیل رشد سریع خود توجه زیادی را به خود جلب کرده و پیشبینیها حاکی از آن است که در ۱۰ سال آینده بیش از ۳۸۰ گیگاوات ظرفیت در سراسر جهان نصب خواهد شد. در همین حال، منطقه هند و اقیانوس آرام و آمریکای شمالی نیز در حال پیشرفتهای قابلتوجهی هستند. این گسترش بادهای فراساحلی نه تنها پیشرفت فناوری در این زمینه را نشان میدهد، بلکه بر همکاری رو به رشد بین دولتها و بخش خصوصی برای رسیدگی به چالشهای مربوط به زیرساختها و سرمایهگذاری تاکید میکند.
تأثیر انرژی بادی بر ژئوپلیتیک جهانی بهطور فزایندهای مشهود است زیرا کشورها به شدت در این منبع تجدیدپذیر سرمایهگذاری میکنند که نشاندهنده تغییر دینامیک انرژی ژئوپلیتیک سنتی با محوریت سوختهای فسیلی است. گسترش سریع انرژی بادی، به ویژه در کشورهای پیشرو مانند چین، ایالاتمتحده و کشورهای اروپایی، روابط بینالمللی و اتحادهای راهبردی را تغییر میدهد.
سرمایهگذاری چین در انرژی بادی در مقیاس بزرگ، بخشی از اهداف گستردهتر انرژیهای تجدیدپذیر این کشور، نه تنها وابستگی آن را به نفت وارداتی کاهش میدهد، بلکه آن را بهعنوان رهبر در بخش انرژیهای تجدیدپذیر جهانی قرار میدهد. این حرکت از نظر راهبردی مهم است و بهطور بالقوه اهرم راهبردی کشورهای صادرکننده سنتی نفت را کاهش میدهد.
در اروپا، فشار به سمت انرژی بادی به دلیل نیاز به تضمین استقلال انرژی، به ویژه با توجه به تنشهای ژئوپلیتیک اخیر و اختلالات در تامین سوخت فسیلی از روسیه، تسریع شده است. سرمایهگذاری اتحادیه اروپا در انرژی بادی نیز بخشی از استراتژی گستردهتر برای کربن زدایی شبکه انرژی آن است که بر موضع ژئوپلیتیک و روابط آن با کشورهای واردکننده و صادرکننده انرژی تأثیر میگذارد.
علاوه بر این، تغییر به سمت انرژی بادی مشارکتهای بینالمللی جدیدی را ترویج میکند که شامل ابتکارات دانشگاهی مانند آکادمی انرژی بادی اروپا و همکاریهای سیاسی و اقتصادی میشود. این تغییر بخشی از روایتی بزرگتر است که در آن انتقال انرژی نه تنها ضرورتی برای کاهش آب و هوا بلکه بهعنوان اهرمی استراتژیک در سیاست جهانی دیده می شود.
انرژی بادی فقط نحوه تولید نیرو را تغییر نمیدهد؛ بلکه تجارت جهانی، امنیت و روابط دیپلماتیک را تحت تأثیر قرار میدهد و آیندهای را شکل میدهد که در آن عرضه انرژی امنتر، پایدارتر و عادلانهتر باشد.
موانع رشد انرژی بادی
با وجود این پویاییها، انرژی باد لزوماً با صعودی هموار روبرو نیست و رشد آن با موانع متعددی مواجه است. انتقال برق از مزارع بادی دورافتاده به مراکز شهری نیز نیازمند زیرساختهای پرهزینه است. در سطح بینالمللی، اهمیت فزاینده انرژی بادی باعث ارزیابی مجدد سیاستهای انرژی و زیستمحیطی میشود که نیاز به همکاری فرامرزی برای مقابله با زنجیره تامین و مسائل بازار دارد. این پیچیدگیها چالشها و پتانسیل انرژی بادی را در کمک به آینده انرژی پایدار و ایمن نشان میدهد.
نقش دگرگونکننده انرژی باد در تغییر شکل ژئوپلیتیک و اقتصاد جهانی غیرقابل انکار است. از آنجایی که کشورها بهطور فزایندهای به سمت راهحلهای انرژی پایدار پیش میروند، انرژی بادی به دلیل ظرفیت خود برای افزایش امنیت انرژی، پیشبرد رشد اقتصادی و ایجاد همکاریهای بینالمللی جدید برجسته است.
چالشهایی مانند پیشرفتهای فناوری، یکپارچهسازی شبکه و توسعه زیرساختی همچنان پابرجا هستند، اما مزایای استراتژیک پذیرش انرژی بادی بسیار بیشتر از این موانع است.
فشار جهانی به سمت انرژی بادی نه تنها نشاندهنده تغییر قابلتوجهی در نحوه رویکرد کشورها به تولید و مصرف انرژی است، بلکه با تلاشهای گستردهتر برای دستیابی به پایداری زیستمحیطی و انعطافپذیری اقتصادی همسو میشود.
منابع
clouglobal.com
linkedin.com
weforum.org
انتهای پیام
نظرات