حجتالاسلام والمسلمین حمیدرضا ویژه در گفتوگو با ایسنا، در خصوص اعتدالگرایی و سیاست اخلاقی در سیره امام رضا(ع)، اظهار کرد: اعتدال، ریشه اصلی کلمه عدل است و این مفهوم به انسان چنین توانمندی را میدهد که در حوزه گفتار، رفتار، اعتقادات، مناسبات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و ... اعتدال را رعایت کند، بدین معنا که از افراط و تفریط پرهیز کند.
وی با بیان اینکه یکی از شاخصههای مهم اهل بیت(ع) و امام رضا(ع) این است که هیچگاه حالات افراط و تفریط در آنها دیده نمیشود، افزود: امیرالمومنین علی(ع) دلیل اصلی افراط و تفریط را جهل میدانند و اگر قرار است اعتدالگرایی را از ائمه معصوم(ع) الگوگیری و در زندگی خود پیاده کنیم، باید برای رسیدن به آن به علم و معرفت دست پیدا کنیم؛ زیرا امیرالمومنین علی(ع) میفرمایند «انسان جاهل است که افراط و تفریط میکند».
این کارشناس مذهبی ادامه داد: بنابراین هرچه شناخت و علم ما نسبت به موضوعات و شرایط فردی، مناسبات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بیشتر باشد طبیعتا بهتر میتوانیم آن حالت اعتدال را رعایت کنیم و این مسائل در سیره امام رضا(ع) کاملا مشهود بود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه انسانها در حوزه فردی اعتقاداتی دارند و هیچگاه نباید گرفتار افراط و تفریط شوند، چراکه ممکن است عقاید واهی در وجود آنها نمایان شود.
ویژه با اشاره به اینکه در حوزه فردی مباحث گفتاری و رفتاری وجود دارد، عنوان کرد: این مباحث کاملا در نگاه و سیره امام رضا(ع) مشهود است که در حوزه اعتقادات به دور از افراط و تفریط هستند و به شدت حقمدار عمل میکنند. امام رضا(ع) در مناظرات و مباحث علمی و کلامی خود پرهیز از افراط و تفریط را در حوزه اعتقادی برای سران مختلف تبیین و بیان میکردند. گاهی اوقات با شیعیان چنین مباحثی را به راحتی مطرح میکردند تا افراط و تفریط در آنها اتفاق نیفتد.
ویژه گفت: این مسائل نشان میدهد که اگر انسان بتواند در حوزه اعتقادی درون خود اعتدال را داشته باشد قطعا میتواند به تدریج آن را به دیگران نیز انتقال دهد و این مسئله کاملا در سیره امام رضا(ع) وجود دارد. امام رضا(ع) در مناسبات فردی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، ارتباطات، علمی، ولایتعهدی و ... کاملا اعتدال را رعایت میکردند و در هیججا از رفتارهای ایشان افراط و تفریط دیده نمیشود. درنتیجه باید سیره امام رضا(ع) را سرمشق خودمان قرار دهیم تا بتوانیم به یک اعتدال فردی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و ... دست پیدا کنیم.
این کارشناس مذهبی با بیان اینکه زندگی امام رضا(ع) به گونهای بود که خود را از مردم جدا نمیدانستند و خدمت و عدالت اجتماعی را نیز رعایت میکردند، خاطرنشان کرد: یکی از شاخصترین اعتدالگریهای امام رضا(ع) نفی قدرتطلبی و عدم ثروتاندوزی است که در سیره زندگی ایشان به وضوح دیده میشود.
انتهای پیام
نظرات