به گزارش ایسنا، دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان گیاهان دارویی و طب سنتی ضمن بازدید از شرکت توسعه کاربرد پرتوهای ایران در گفتو گو با معاون رییس سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل این شرکت در خصوص زمینه های استفاده از انرژی هسته ای در حوزه گیاهان دارویی از جمله رفع آلودگی های میکروبی، قارچی و کاهش مصرف سم بحث و تبادل نظر کرد.محمدرضا شمس اردکانی که به دعوت پژمان شیرمردی، معاون سازمان انرژی اتمی ایران و مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوهای ایران در راس هیئتی در محل این سازمان حضور یافته بود، ضمن تشکر از این دعوت گفت: امروز علم و دانش در کشور متولیهایی دارد که همافزایی این مجموعه ها میتواند توسعه علمی کشور را رقم بزند. ستاد گیاهان دارویی معاونت علمی ریاست جمهوری، برنامههای خود را بر اساس سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی (مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی) در راستای آمادهسازی سامانههای مبتنی بر هوش مصنوعی در طب سنتی، حفظ میراث مکتوب طب سنتی و تقویت اقتصاد گیاهان دارویی و طب سنتی و توجه به ارتقای تکنیکهای موجود در این حوزه قرار داده است. استفاده از انرژی هستهای به عنوان یکی از تکنیکهای مطرح جهانی در رفع آلودگیهای میکروبی، قارچی و کاهش مصرف سم در تولید گیاهان دارویی نیز میتواند قابل توجه باشد.
دبیر ستاد گیاهان دارویی و طب سنتی با اشاره به بازار جهانی گسترده گیاهان دارویی که به گفته وی در سال ۲۰۵۰ به حدود پنج هزار میلیارد دلار خواهد رسید، اظهار کرد: میزان درآمدزایی بازار گیاهان دارویی در سال ۲۰۵۰ تقریبا سه برابر درآمد بازار نفت خواهد بود که برای داشتن سهمی از این بازار، باید همافزایی سازمانی تقویت شود.
وی در ادامه آمادگی ستاد گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی ریاست جمهوری را برای همکاری متقابل اعلام و پیشنهاد کرد: در این راستا تفاهمنامهای بین ستاد و شرکت، منعقد و در زمینه کاربرد پرتوها در حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی نیز مانند آییننامه عطاریها و بارانداز گیاهان دارویی با همکاری انجمنهای علمی مربوط، مستندسازی انجام شود.
دبیر فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی همچنین بر استفاده از ظرفیت فرهنگستان علوم در راستای فرهنگسازی و فواید کاربرد پرتوها در ایجاد اعتماد عمومی تاکید کرد.
شیرمردی، معاون سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوهای ایران نیز گفت: نقش پرتوها در کیفیت زندگی مردم باید بیش از پیش نمایان باشد زیرا محصولات کشاورزی، مواد غذایی، بهداشت و سلامت، محیط زیست و صنعت با حضور پرتوها کیفیت بهتری خواهند داشت. با ایجاد سامانه پرتودهی در ابتدا تنها استریل کردن وسایل و تجهیزات پزشکی انجام میشد اما با توسعه این سامانهها و اهمیت کاربرد پرتوها در کشاورزی و سلامت، سند آمایش سرزمینی تدوین شد. در نتیجه این آمایش، ۱۲ منطقه دارای اولویت تولید محصولات کشاوزی از نظر نوع محصول، تناژ تولیدی و قابلیت پرتودهی، انتخاب شده و براساس آن سند راهبردی توسعه محصولات کشاورزی در جهت توسعه صنعت هستهای تهیه شد.
وی ادامه داد: کاربرد فناوری هستهای و پرتودهی مواد غذایی یکی از شیوههای نوین مؤثر در جهت ارتقای امنیت غذایی است که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته بهطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، آژانس بینالمللی انرژی اتمی، سازمان بهداشت جهانی، سازمان تجارت جهانی و ... از سالیان گذشته به دنبال استفاده از فناوری هستهای به عنوان راه حلی مناسب و کارآمد برای کمک به امنیت غذایی و مبارزه با گرسنگی و سوء تغذیه، در سراسر جهان بوده و در این راستا همکاریهای گستردهای را آغاز کردهاند.
شیرمردی با اشاره به اینکه استفاده از پرتوها در بخش کشاورزی از دهه ۵۰ میلادی آغاز شده است، اظهار کرد: با استناد به آمار آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمان بهداشت جهانی در دنیا بیش از ۶۰ نوع مواد غذایی برای اهداف مختلف شامل کنترل و مهار جوانه زدن، تاخیر در رسیدن، کاهش میکروارگانیسمها، از بین بردن حشرات، غیرفعال کردن انگلها، جلوگیری از فساد و افزایش زمان ماندگاری و ... پرتودهی میشود. در مورد گیاهان دارویی، پرتودهی بر روی ادویه جات، دمنوش و داروهای گیاهی انجام شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به معرفی برخی محصولات شرکت مانند هیدروژل پوششدهنده زخم، پودربندآورنده خون (همواستات)، سوپرجاذب بهداشتی، سوپرجاذب کشاورزی (مؤثر در کشت دیم و مقابله با خشکسالی)، آفتزدای و خشککن مایکروویو، هیدرومالچ، سامانه پرتودهی با اشعه ایکس (کاربری کشاورزی، بیولوژی و عقیمسازی حشرات)، سامانه پرتودهی خودحفاظ گاما و ... پرداخت.
شیرمردی افزود: یکی از مهمترین محصولات شرکت، دستگاه اسانسگیر صنعتی است که مجهز به سنجه اپتیکی است و علاوه بر تولید اسانس، پایش کیفیت ذرات خروجی از دستگاه را برای افزایش خلوص انجام میدهد. اسانس گیاهان دارویی و معطر استخراج شده با امواج مایکروویو به دلیل بهرهگیری از این سنجهها دارای خلوص بالا است.
معاون سازمان انرژی اتمی بر درخواست حمایت از ستاد گیاهان دارویی و طب سنتی در معرفی محصولات و همراهی برای فرهنگسازی سودمندی کاربرد پرتوها در موارد مذکور تاکید کرد.
به نقل از معاونت علمی ریاست جمهوری، در پایان جلسه مقرر شد تا از طرف ستاد و شرکت، افرادی به عنوان رابط معرفی شوند تا طی جلسات مستمر، نقشه راه عملیاتی بهره برداری از دانش هستهای در حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی تدوین شود.
انتهای پیام
نظرات