• یکشنبه / ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۱۰:۳۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403020906312
  • خبرنگار : 50091

هشدار رئیس منابع طبیعی خواف:

ایجاد بند و بندسارهای خودسرانه به حوضه آبخیزداری آسیب می‌رساند

ایجاد بند و بندسارهای خودسرانه به حوضه آبخیزداری آسیب می‌رساند

ایسنا/خراسان رضوی رئیس اداره منابع طبیعی خواف اظهار کرد: ایجاد بند، بندسارهای خودسرانه در مسیر رودخانه‌های اصلی به حوزه آبخیزداری آسیب می‌رساند و در تمامی مراحل اجرا، نگهداری و استفاده و آبخوان‌داری و آبخیزداری به افزایش آگاهی مردم در این حوزه نیاز دارد.

مهدی کریمی به ایسنا گفت: این اداره در تلاش است آگاهی مردم را در اجرای صحیح طرح‌های آبخیزداری این شهرستان افزایش دهد تا از ایجاد برخی بند و بندسارهای خودسرانه در مسیر حرکت روان آب‌ها بکاهد و امور حوضه آبخیزداری علمی و اصولی پیش برود که در این راستا از هرگونه طرح‌های ابتکاری نیز استقبال شده و مردم می‌توانند طرح‌های ابتکاری خود را ارائه نمایند.

وی مهمترین مؤلفه حوزه آبخیزداری را افزایش زمان تمرکز در حوزه آبخیزداری دانست و افزود: هرچه بتوانیم زمان تمرکز را در حوزه‌ها بیشتر کنیم، به آب فرصت بیشتری جهت نفوذ در خاک و پیشگیری از سیلاب‌ها داده‌ایم و با این کار از فرسایش خاک نیز جلوگیری کرده‌ایم.

کریمی یادآور شد: روان‌آب‌های خواف در بالاترین خط الراس که کوه‌ها و قله‌های آن‌ها است تشکیل و شروع می‌شود و به سمت خروجی یا خط القعر که پایین‌ترین نقطه منطقه از حیث ارتفاع است حرکت می‌کند.

وی تأکید کرد: ایجاد سد، بند و بندسارهای خودسرانه و غیرعلمی در حوزه آبخیزداری باعث می‌شود حقابه پایین دست حذف و گاهی سبب تشکیل تشتک آبی شده که این تشتک‌ها سرعت تبخیر آب را زیادتر می‌کند و در طول زمان موجب شوری و تلخی آب می‌شود و آن را غیرقابل مصرف برای گیاهان، جانواران و پرندگان می‌کند.

رئیس اداره منابع طبیعی خواف، پیرامون پیشگیری از خروج روان‌آب‌های خواف ایران به سمت کشور افغانستان و استفاده از این روان‌آب‌ها برای تأمین آب مصرفی معادن سنگ‌آهن سنگان گفت: حوزه‌های آبخیزداری منطبق با مرزهای سیاسی نیست گرچه پیش‌بینی می‌شود معادن سنگ‌آهن سنگان نیز به زودی به سمت حوزه آبخیزداری بیایند.

کریمی اعلام کرد: اعتبار ۱۰۰ میلیارد ریالی از بخش ۱۵ درصد حقوق دولتی از معادن سنگان در سال ۱۴۰۲ به منابع طبیعی خواف اختصاص یافت که برای ساخت بندهای خاکی و ۳۰۰۰ مترمکعب گابیون بندی در راستای باز بودن چشمه‌ها و افزایش زمان تمرکز روان‌آب‌ها هزینه خواهد شد.

وی در خصوص لایروبی برخی بندها و سدها در خواف گفت: کار و هزینه رسوب‌گیری چنین بندهایی در این شهرستان بر عهده آبخیز نشین‌ها است.

وی افزود: در شهرستان خواف یک حوزه آبخیز با ۱۴ زیر حوزه در دست مطالعه داریم که از این رقم، دو حوزه در دست اقدام و ۵ حوزه شامل خیرآباد، بغن‌آباد، لاج، فایندر و حوزه شهری اجرا شده است.

رئیس اداره منابع طبیعی خواف درباره جوان‌سازی تاغزارها بیان کرد: سال ۱۴۰۲ افزون بر ۲۸۰ هکتار با گونه تاغ نهال‌کاری شد.

کریمی افزود: آبراهه‌ها و رودخانه‌ها درجه‌بندی داشته و مدیریت رودخانه‌ها و آبراهه‌ها بر اساس درجه، بین حوزه کاری منابع طبیعی و امور منابع آب تقسیم‌بندی می‌شود.

وی پیرامون حجم روان‌آب‌های شهرستان خواف گفت: عدد دقیقی به دلیل نداشتن ایستگاه‌های هیدرومتری نداریم، اما بر پایه فرمول‌های علمی به شرط تحقق میزان ۱۷۷ میلی‌متر بارندگی در سال، پیش‌بینی می‌شود سالانه ۲۳۲ میلیون مترمکعب روان آب در وسعت ۹۷۹ هزار هکتار شهرستان خواف داشته باشیم.

شهرستان خواف با وسعت حدود یک‌میلیون هکتار در ۲۶۷ کیلومتری مشهد مرکز خراسان رضوی واقع است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha