به گزارش ایسنا، جواد کریمیثابت، معاون سازمان انرژی اتمی ایران در سخنرانی با موضوع «زیرساختهای مگاساینس» در دومین نشست تخصصی جشنواره جوانان روسیه، با اشاره به تاریخچه سیر رشد فناورانه گفت: تاریخچه سیر رشد فناورانه جوامع بشری نشان داده است که فناوری هیچگاه به انتها نمی رسد بلکه از موجی به موج دیگر منتقل میشود و در هر موج، ویژگیهای خاصی از منظر فرهنگی، اقتصادی، زیرساختی و اجتماعی فراگیر میشود.
وی تاکید کرد: ویژگی بارز موج حاضر فناوری در دنیا «بزرگی در عین کوچکی» است؛ یعنی بزرگترین دادهها و بیشترین پیچیدگیهای صنعتی و فناورانه درون کوچکترین بسترها تجلی مییابد که یکی از ملزومات اصلی توسعه این علوم و فناوریهای نوین و پیشرفته، «زیر ساختهای مگاساینس» است.
رییس انجمن هستهای ایران با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران به خوبی این موضوع را درک کرده است، افزود: جمهوری اسلامی ایران با درک لزوم توجه ویژه به موج فناوری کنونی نه تنها درصدد ایجاد زیر ساختهای مگاساینس در کشور بهمنظور ارتقای سطح کمی و کیفی حوزههای مختلفی شامل امنیت غذایی، محیط زیست، بهداشت، درمان و در نهایت توسعه پایدار در کشور است؛ بلکه بحث مشارکت و حضور فعال و موثر در چنین پروژههایی را با جدیت بالا در دستور کار خود قرار داده که عضویت در پروژه PIK در همین زمینه است.
وی در ادامه با تاکید بر این نکته که نگاه به پروژهها و زیرساختهای مگاساینس در هر کشوری باید به صورت یک نهاد فراملی باشد، تصریح کرد: بهمنظور ایجاد یک همکاری پایدار باید نظامها و چهارچوبهایی که تضمین کننده همکاری پایدار و طولانی مدت هستند را تدوین کرد؛ به عبارت دیگر باید بتوانیم اثرات ژئوپلیتیکی ملی چنین پروژههایی را به سطح اثرات ژئوپلیتیکی منطقهای (منظور کشورهای منطقهای که عضو پروژه هستند) یا جمعی ارتقا دهیم زیرا در چنین حالتی همکاریهای بسیار پایدار شکل خواهد گرفت.
رییس مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردهای اتمی ایران در ادامه با اشاره به عضویت ایران در پروژه راکتور هستهای تحقیقاتی PIK روسیه عنوان کرد: این پروژه میتواند مبنای همکاری علمی و فناوری مسکو ـ تهران در «پروژههای مگاساینس» باشد؛ زیرا با توجه به فعالیت سابقهدار صنعت هستهای ایران در حوزه پزشکی هستهای و برنامه جامع ایران در حوزه کاربرد فناوری هستهای در حوزه سلامت، امنیت غذایی، انرژی و محیط زیست و قابلیتهای موجود در مجتمع PIK میتواند مکمل مناسبی برای ایران در این حوزهها باشد.
کریمیثابت ضمن ارایه پیشنهادهای مدیریتی مبنی بر ارتقای سطح همکاری ایران و روسیه در پروژه PIK به شراکت راهبردی، اظهار کرد: شرایط تحقق این پیشنهاد با توجه به وجود منابع مکمل، اهداف مشترک و بازارهای هدف متفاوت کاملا مهیا است.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران خاطرنشان کرد: پروژههای «مگاساینس»، پروژههای علمی بزرگ مقیاس و بلندمدت محسوب میشوند و اغلب نیازمند سرمایهگذاری قابل توجه و همکاریهای بینالمللی هستند. این پروژهها بهطور کلی از قابلیت تاثیرگذاری بر جنبههای مختلف اقتصاد ملی و اجزای کلان آن نظیر رشد اقتصادی، توسعه سرمایه انسانی، پیشرفتهای فناورانه، وجهه ملی و قدرت نرم و نیز همکاری بینالمللی برخوردارند.
وی تاکید کرد: میزبانی موفقیتآمیز یا شرکت در پروژههای مگاساینس میتواند تصویر یک کشور را در صحنه جهانی ارتقا دهد و موجب ارتقای دستاوردهای علمی آن شود.
کریمیثابت در این نشست پیشنهاد ایجاد مکانیزم «حکمرانی تعاملات علمی و فناورانه» به صورت «سیستماتیک» بین دو کشور را با تمرکز بر پروژههای «مگاساینس» بهمنظور شکلگیری یک همکاری پایدار ارایه کرد و گفت: اجزای مختلف همچون نظام بانکی، نهادهای تامین مالی، شرکتهای خصوصی، بازار نهادهای تنظیمگر، نهادهای قانونگذار، دولت، صنعت مرتبط و بقیه اجزای نظام حکمرانی در کشور باید بتوانند به صورت هماهنگ و در راستای دستیابی به هدف اصلی که نیل به تعاملات علمی و فناورانه در پروژههای مگاساینس در سطح مشارکت راهبردی است، عمل کنند.
انتهای پیام
نظرات