به گزارش ایسنا، اختتامیه سومین دوره مسابقات تخصصی مناظره تعاون ظهر امروز با حضور معاونین فرهنگی جهاد دانشگاهی و امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین گروه های اجتماعی در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد. در این مراسم دو گروه فینالیست مناظرات دانشجویی در خصوص گذاره توسعه تعاون در ایران هیچ گاه اولویت سیاست گذار نبوده است» در دو گروه موافق و مخالف به مناظره پرداختند.
گروه سردار جنگل به عنوان موافق این گذاره و همچنین گروه خط اعتدال به عنوان مخالف به بحث و اعلام مواضع خود پرداختند.
در این مناظره گروه سردار جنگل به عنوان گروه موافق گذاره فوق تأکید کرد: ما در دوره های مختلف کشور هیچ گاه شاهد این نیستیم که تعاون جزو اولویت قرار بگیرد. در واقع در دوره قبل از انقلاب تعاون اولویت اقتصاد دولتی محسوب می شد و پس از پیروزی انقلاب نیز در دولت موقت همین رویکرد حاکم شد. در دوره ۵۷ تا ۶۷ اولویت کشور امنیت قرار گرفت و باز هم اقتصاد دولتی حاکم شد و گاهی هم از آن به عنوان ابزار استفاده می شد. همچنین در دوره سازندگی، اقتصاد خصوصی در کشور به عنوان اولویت سیاسی مورد توجه مسئولان قرار گرفت.
این گروه تأکید کرد: در دوره اصلاحات نگاه و اولویت کشور بر توسعه سیاسی بود و در دولت عدالت محور اولویت نیز رفع محرومیت و عدالت اجتماعی بود و از سال ۹۲ به بعد نیز در رأس تصمیم گیری های دولت قرار گرفت و از سال ۹۲ تاکنون نیز تمرکز اصلی بر تحریم ها خارجی بود.
این گروه در ادامه خاطر نشان کرد: در برخی کشورها نظیر هند و مصر تعاون را هدف توسعه خود قرار دادند ولی در ایران ابزار اصلی برای تعاون محرومیت زدایی بوده است نه خود توسعه. در واقع ما رشد تعاون را در کشور شاهد بودیم اما به توسعه تعاون دست نیافتیم به گونه ای که قبل از پیروزی انقلاب ۱۰۷۲ شرکت تعاونی در کشور وجود داشت و این آمار امروزه به ۱۰۱ هزار افزایش یافته است. در حالی که ما بین رشد و توسعه تعاون عدالتی نمی بینیم.
در ادامه این بررسی ها عنوان شد: قوانین بالادستی تنها بخشی از سیاست گذاری ها در حوزه تعاون محسوب می شود و تمام سیاست گذاری نیست و اگر قانون در این زمینه تدوین شده اما در حوزه اجرا با مشکلاتی روبرو شدیم. بر همین اساس در برنامه ریزی های پس از انقلاب، تعاون اولویت کشور محسوب نمی شود و همواره اقتصاد دولتی یا خصوصی مورد توجه و اولویت مسئولان بوده است. اگرچه منکر حمایت از این حوزه نیستیم.
در مقابل گروه خط اعتدال به عنوان مخالف این گذاره با طرح سه سوال به بیان عقاید و نظرات خود پرداخت و عنوان کرد: اساسا منظور از اولویت در کشور چیست؟ سیاست گذار چه کسی است و در هیچ زمانی در هیچ برهه ای از تاریخ ایران تعاون اولویت سیاست گذار نبود هاست؟
این گروه در پاسخ به سوال های مطرح شده خود گفت: اولویت یک مفهوم ذهنی است و در قوانین بالادستی همواره این اولویت ها تعیین می شود و سیاست گذار نیز همان قانون گذار و به نوعی دولت، رهبری، مجلس و... محسوب می شوند.
این گروه معتقد بوده است که در حوزه قانون گذاری، تعاون به عنوان اولویت مسئولان قرار گرفته و در این راستا برنامه های توسعه ای، سند چشم اندازی و... نیز تدوین شده است. پس نمی توانیم لفظ هیچ گاه را در این گذاره به کار ببریم ضمن اینکه در صحبت های مسئولان نظام همواره تعاون جزو مباحث مهم مورد توجه به شمار می رفت.
این گروه با تأکید بر اینکه هدف تعاونی ها کسب سود نیست بلکه عدالت است، تأکید کرد: تعاونی ها در اقتصاد ایران سهم ۸ درصدی را دارند. اگرچه برخی از گروه ها این سهم را ۴ درصد عنوان می کند اما اهمیت آن در قانون اساسی و اسناد بالادستی ما ذکر شده است. پس در این شرایط نمی توانیم عنوان کنیم که این اولویت وجود نداشته است و این توجه در اسناد بالادستی و قانون گذاری نشان از نگاه توسعه ای به جای رشد کمی تعاون در کشور دارد به طوری که رهبری در تمامی صحبت های خود از بخش تعاون به عنوان مهمترین بخش اقتصاد تأکید دارند.
در پایان این مناظره هیأت داوران گروه سردار جنگل را با کسب ۳۲۳ امتیاز به عنوان نفر اول مناظرات دانشجویی و گروه خط اعتدال را با کسب ۳۲۱ امتیاز به عنوان گروه دوم مناظرات دانشجویی معرفی کرد.
انتهای پیام
نظرات