به گزارش ایسنا، یحیی فوزی، معاون پژوهشی و تحصیلات تکمیلی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در نخستین همایش ملی روش های پژوهش در علوم انسانی و اجتماعی رویکردهای نوپدید و چالشهای پیش رو که در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد، گفت: برای برگزاری همایش ملی روش های پژوهش در علوم انسانی یک سال تلاش شده است؛ از این رو جلسات و پیش همایشهای مختلف برگزار شده است تا این همایش به خوبی شکل گیرد و نتایج و دستاوردهای کاربردی و مورد استفاده داشته باشد.
وی با اشاره به اهداف همایش روش های پژوهش گفت: جوهره پژوهش روش پژوهش است، از این رو نقاط قوت و ضعف پژوهش تحت تاثیر روش پژوهش است؛ از رو با حضور پژوهشگران و محققان مسائل اصلی حوزه روش های پژوهش در کشور در این همایش به بحث و گفتگو گذاشته می شود که موجب هم افزایی، تعامل و ارتباطات میان پژوهشگران با یکدیگر می شود و آن ها آخرین یافته تحقیقات خود را به اشتراک می گذارند. در این همایش یکی از مباحث بنیادی که مورد بحث قرار می گیرد، پارادایمهای پژوهشی است. پژوهش چند پارادایم کلان پژوهشی همانند تفسیری، انتقادی و اثبات گرایی دارد که جهت و ریلهای اصلی را نشان می دهند. هر کدام از این پارادایم های پژوهشی مبتنی بر هستی شناسی، معرفت شناسی و اسلام شناسی است که هر کدام الزامات و چارچوب هایی دارد که باید آن ها را شناخت. شناختن این بنیادهای پارادایمی دارای اهمیت است؛ چون موجب شناخت نقاط ضعف و قوت پژوهش ها در عرصه علوم انسانی می شود.
رئیس همایش روش های پژوهشی در علوم انسانی و اجتماعی گفت: استفاده از کمیت و کیفیت در روش های پژوهش دارای اهمیت است. کمی گرایان و کیفی گرایان با یکدیگر زاویه هایی دارند و یکدیگر را مورد انتقاد قرار می دهند؛ اما نگاه های عملگرایی با ایجاد روش های ترکیبی میان این دو گروه آشتی برقرار کرده اند. این موضوع نیز در همایش مورد بررسی قرار می گیرد. یکی دیگر از مباحث تکنولوژی های جدید هستند. امروزه تکنولوژی های جدید ما را وارد عرصه جدیدی رپ کرده است. استفاده از روش های دیجیتال و تکنولوژی جدید در روش های پژوهش ها اجتناب ناپذیر است. تکنولوژی داده های زیادی را در اختیار محققان و پژوهشگران قرار داده است. فناوری های جدید همانند هوش مصنوعی به پیشبرد پژوهش خیلی کمک می کند و باید این ابزارهای جدید شناسایی شوند و مورد استفاده پژوهشگران قرار گیرد. بی اطلاعی از روش های پژوهشی بعضی از حوزه ها را ضعیف و برخی دیگر را فربه کرده است.
وی یکی از مباحث این همایش را به کارگیری از ظرفیت روش های پژوهش بین رشته ای دانست و گفت: در رشته علوم انسانی، انسان مورد توجه است، میتوان از روشهای پژوهشی بین رشته ای استفاده کرد و در نهایت به یک اجماع رسید. کاربست و تحلیل و تجزیه روش های پژوهش در پژوهش های علوم انسانی نیز دارای اهمیت است. در حال حاضر پژوهش هایی گسترده ای در کشور توسط محققان و پژوهشگران صورت می گیرد یا برخی پژوهش ها برای سیاست مداران انجام می شود، خیلی از این پژوهش ها با چالش های روشی مواجه هستند که اجازه نمیدهند به عینیت و واقعیت بیرونی دست یابیم. در مجموع برگزاری این همایش به فهم عمیقتر روش تحقیق کمک کند و ادبیات روشنی را با هم افزایی پژوهشگران و محققان خواهیم داشت.
انتهای پیام
نظرات