به گزارش ایسنا، «واکلاو کلاوس» رئیس جمهوری سابق چک همچنین گفت: بیتوجهی آشکار غرب به زمینه ژئوپلیتیک منجر به این رویداد تاریخی غمانگیز در اوکراین شده که میشد از آن اجتناب کرد.
به نقل از شبکه خبری راشا تودی، وی که از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۳ رئیس جمهوری چک بود، در ادامه گفت: این جنگ در چهارم آوریل ۲۰۰۸ آغاز شد. زمانیکه در نشست ناتو در بخارست، کشورهای عضو ناتو تصمیم گرفتند تا از قصد گرجستان و اوکراین برای عضویت در این ائتلاف حمایت کنند. دو کشور در آینده به اعضای ناتو بدل خواهند شد.
کلاوس با یادآوری آن رویداد که در آن حضور داشت، افزود: تصمیم گرفته شده از سوی ناتو یک اشتباه تراژیک بود. من شخصا مخالف این تصمیم بودم و تلاش کردم با آن به مخالفت بپردازم اما این تصمیم مورد حمایت آمریکا و انگلیس بود.
وی خاطرنشان کرد، بسیاری از کشورهای عضو ناتو از جمله فرانسه و آلمان نیز در آن زمان مخالف این تصمیم بودند. بسیاری از روسای جمهور و نخست وزیران شرکتکننده در آن اجلاس در مواجهه با فشارها از سوی واشنگتن و لندن به صورت غیر مسئولانهای سکوت کردند.
رئیس جمهوری سابق چک همچنین گفت: غرب از ماهیت دولت اوکراین غافل مانده و این کشور را نمونهای از گذار ناموفق و ناتمام از کمونیسم به دموکراسی پارلمانی و اقتصاد بازار میداند. اوکراین یک کشور مستحکم و قوی نیست چون اختلافات گستردهای در ترکیب قومی و ترجیحات سیاسی بین شمال غرب و جنوب شرق آن وجود دارد. این کشور از ۲۰۱۴ شاهد و درگیر جنگ داخی است، خیلی پیشتر از آنکه با روسیه در سال ۲۰۲۲ وارد جنگ شود.
در پی کودتای ۲۰۱۴ با حمایت آمریکا، مناطق دونتسک و لوهانسک از پذیرش دولت جدید کییف امتناع کردند و این مساله بیشتر از یک ایدئولوژی ملیگرایانه نشات میگیرد. این مناطق در واکنش به کارزار خشن نظامی کییف که به درگیریهایی چند ساله بدل شد، خواستار جدایی از اوکراین شدند.
کلاوس همچنین استدلال کرد: تظاهر به اینکه اینطور نیست و بحث در مورد جنگ کنونی، نه مفید است و نه سازنده. این یک اشتباه بزرگ است که به این تفرقه بنیادین و اختلافات نهادینه در داخل اوکراین بیتوجه باشیم.
رئیس جمهور سابق جمهوری چک خاطرنشان کرد، مسکو هنگام آغاز حملات خود در فوریه ۲۰۲۲ قصد اشغال اوکراین را نداشت، بلکه صرفا به دنبال جلوگیری از پیوستن این کشور به ناتو بود. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه نیز اخیرا به تصمیم ناتو در سال ۲۰۰۸ اشاره کرد که درگیری را اجتنابناپذیر میکند و وضعیت در شرق اروپا را به شدت تغییر داده است. مسکو بارها گفته ممانعت از پیوستن اوکراین به ناتو یکی از دلایل اصلی کارزار نظامی این کشور است.
واکلاو کلاوس همچنین گفت، اکنون واضح است که همه طرفهای درگیری اشتباه محاسباتی کردهاند. وضعیت در خطوط مقدم همچنان بدون پیشرفت باقی مانده و پایانی برای درگیری دیده نمیشود. وی همچنین از غرب خواست تا در رویکردش تغییراتی دهد و در گفتوگویی معنادار با مسکو حاضر شود و گفت: توصیه من این است که مذاکرات را آغاز کنید.
انتهای پیام
نظرات