• جمعه / ۸ دی ۱۴۰۲ / ۰۷:۲۴
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 1402100604023
  • خبرنگار : 71662

چرایی کم‌بارشی در ایران نسبت به برخی کشورهای همسایه

چرایی کم‌بارشی در ایران نسبت به برخی کشورهای همسایه

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور با تاکید بر اینکه امکان تغییر انرژی سامانه‌های بارشی توسط انسان وجود ندارد و کم‌بارشی بر تمام نقاط خاورمیانه و آسیای میانه حاکم است، گفت: اخبار منتشر شده درباره عقیم‌سازی سیستم‌های بارشی و تغییر مسیر آن‌ها به کشورهای دیگر شایعه است و از نظر هواشناسی صحت ندارد.

به گزارش ایسنا، ایران در سال جاری وارد چهارمین سال خشکسالی و کم‌بارشی شد. به‌گونه‌ای که بر اساس داده‌های هواشناسی، از ابتدای سال آبی جاری تنها ۳۶ میلیمتر بارندگی دریافت کرده است که با توجه به بارش‌های ۶۳.۲ میلیمتری بلندمدت ۴۲.۲ درصد کاهش بارندگی دارد. در برخی شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها دلایلی از جمله تاثیر هارپ، ( پروژه تحقیق از یونوسفر با استفاده از ارسال امواج فرکانس بالا به این لایه و بررسی برهمکنش این امواج با لایه یونوسفر زمین) انتقال ابرها و سامانه‌های بارشی به کشورهای همسایه برای کم‌بارشی ایران منتشر شده است اما به گفته رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور به دلیل گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی، سامانه‌های بارشی مجال تقویت و بارندگی را پیدا نکرده‌اند و این شرایط در تمام نقاط آسیای میانه و خاورمیانه حاکم است همچنین سیستم‌های جوی انرژی بسیار بالایی دارند که انسان توانایی تاثیرگذاری بر آن‌ها را ندارد.

احد وظیفه در گفت و گو با ایسنا در واکنش به اخبار منتشر شده مبنی بر تغییر مسیر ابرها، «هارپ» به عنوان علل تفاوت بارش ایران و کشورهای همسایه اظهار کرد: طی روزهای گذشته اخباری منتشر شده است که در کشورهای همسایه شمال غرب ایران برف وجود دارد ولی در کوه‌های ایران برفی نیست اما نکته قابل توجه این است که کم‌بارشی و خشکسالی در تمام مناطق آسیای میانه و خاورمیانه حاکم است. تمام کشورهای ایران، سوریه، عراق و حتی ترکیه همچنین کشورهایی که در شمال شرق ایران در منطقه آسیای مرکزی قرار دارد نیز دچار کم‌بارشی و کمبود آب شده‌اند. این مسئله که برخی کشورهای اطراف ایران بارش برف بیشتری  را نسبت به ایران تجربه می‌کنند کاملا به تفاوت‌های اقلیمی کشورها مربوط است.

وی با ذکر مثالی ادامه داد: عامل اصلی خیزش گرد و غبار و توسعه بیابان‌ها در ترکمنستان کم‌بارشی و مصرف بی‌رویه آب است. نکته بسیار مهم این است که به‌هیچ وجه نباید شرایط جوی و میزان بارندگی‌ کشورها را با یکدیگر مقایسه کرد. میانگین بارش‌های بلندمدت ترکیه حدود ۵۵۰ تا ۶۰۰ میلیمتر است اما میزان میانگین بارندگی‌های بلندمدت ایران به حدود ۲۰۰ میلیمتر رسیده است بنابراین می‌توان گفت که بارش‌های کشور ترکیه به‌طور کلی بین ۲.۵ تا ۳ برابر از ایران بیشتر است.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور افزود: در برخی اخبار به بارندگی‌های مناسبی در عربستان اشاره شده که ایران آن را تجربه نمی‌کند این در حالیست که این کشور در دهه‌های اخیر به‌طور میانگین شش میلیمتر کاهش بارندگی نسبت به بلندمدت داشته است. بر اساس آمارها میانگین بارندگی‌های سالانه این کشور حدود ۶۰ میلیمتر ثبت شده که از بارندگی‌های ایران  بسیار کمتر است.

وی با تاکید بر اینکه تغییرات اقلیمی جهانی است و تاثیرات مهمی بر گردش سامانه‌ها و الگوهای جوی گذاشته است، گفت: گرمای کم‌سابقه‌ حاکم بر خاومیانه، شمال افریقا و شرق مدیترانه یکی از دلایل اصلی نفوذ نکردن سامانه‌های جوی به این مناطق است و عملکرد سامانه‌ها نسبت به گذشته ضعیف‌تر است. عقیم‌سازی سیستم‌های بارشی و یا انتقال آن‌ها به مناطق دیگر شایعه است و این موضوعات بر اساس علم هواشناسی صحت ندارد. سیستم‌های جوی بسیار پرانرژی هستند و قدرت بالایی دارند و بشر توانمندی تاثیرگذاری بر این سامانه‌های جوی را ندارد. درست است که انسان در محیط زیست دخالت‌های زیادی کرده و آسیب‌های بسیار زیادی به آن زده است اما در زمینه عقیم‌سازی سیستم‌های بارشی خوشبختانه توانایی ندارد و نباید به این شایعات توجه کرد.

وظیفه در پایان ضمن تاکید بر اینکه همه مناطق جهان با نوسان بارندگی مواجه هستند، گفت: میانگین بارندگی‌های ایران حدود ۲۳۰ میلیمتر ثبت شد این درحالیست که در سال‌های ۹۷ و ۹۸  میزان بارندگی‌ها به حدود ۳۲۰ میلیمتر رسیده بود اما طی سال‌های اخیر که با کم‌بارشی، خشکسالی و گرمایش جهانی مواجه هستیم، کاهش یافته است. این شرایط اقلیمی میزان بارندگی‌ها را تغییر می‌دهند. تغییرات اقلیمی به‌خصوص دخالت‌های انسانی موجب تشدید پدیده‌های حدی به اشکال مختلف همچون خشکسالی و کم‌بارشی و وقوع بارش‌های شدید و سیل‌آسا شده و تخریب محیط زیست، جنگل‌زدایی و گسترش بیابان‌ها را در پی داشته است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۱۰-۰۸ ۰۸:۴۷

باسلام و احترام، بنده مدتی بعنوان کارشناس در پروژه های برق در نقاط مختلف کشور کار کردم ، ایران اقلیم استثنایی داره ، این مشکل قابل حل هست،

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۰۸ ۰۸:۵۷

یک‌راننده‌رفته‌بودمرزترکیه‌می‌گفت‌انطرف‌مرزبیش‌ازیک‌متربرف‌امده‌ولی‌اینطرف‌زمین‌خشک‌بود

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۰۸ ۱۳:۵۵

سلام. ۳۲ سال اتریش هستم. مرکز اسکی دنیا. ۱۰ سالی است در وین اصلا برف. نیامده . امسال فقط یک روز برف آمد. ممکنه علت را دوستا ن منفی باف نا آگاه بفرمایند. چرا .

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۰۸ ۱۳:۵۹

این کم بارشی از برکات پای مسولین درستکاره

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۰۸ ۱۴:۱۱

انسان تاثیر مستقیمی روی اقلیم داره همین گرمایش زمین بخاطر استفاده از سوختهای فسیلی هست همین سد سازی های بی رویه و بدون مطالعه اقلیم شناسی باعث تغیر شرایط اب و هوایی و خشک شدن دریاچه ها شده همین بقول خودتون جنگل زدایی باعث شرایط بد آب و هوایی تغییر اقلیم گرمایش زمین و عدم بارش وسیل شده پس شاید هارپ نباشه اما سیاستهای غلط و ناکارامدی دولتها باعث تغییرات اقلیمی شده

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۰۸ ۱۴:۵۳

باسلام امواج بالایه یونوسفرزمین ارتباط داردوباعث فرارابرها میشوداین ازنظرعلمی ثابت شده است ولی کم بارشی وخشکسالی ایران بایدتحقیق وبررسی شودتانتیجه قطعی نگرفتیم نمیشوداظهارنظرکرد

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۰۸ ۱۵:۱۱

با سلام بالاخره غیر عادی است درحالیکه کشورهای همسایه ما خشکسالی ندارند ،بالاخره الکی که نیست حتما یه دستکاری کاری شده

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۰۸ ۱۶:۴۷

چرا فقط به شدت کتمان می کنید؟!؟!

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۰۸ ۱۸:۱۲

سلام. علاوه بر گرمایش جهانی میزان کربن و تغییر اقلیمی در سطح جهان در سطح ملی توسعه سطوح شهری نسبت به روستاها کاهش سطح سبز خصوصا مناطق جنگلی و مراتع و حتی سطوح فضای سبز شهری که در محاصره آپارتمان ها قرار گرفته همه و همه دلیلی بر کاهش نزولات جوی هستند.از طرف دیگر تغییر الگوی مصرف و بالا رفتن سطح درآمد مردم الگوی مصرف را از کم آب به پر آب تغییر داده الان سرانه مصرف گوشت مرغ و ماهی و برنج را با 10ستل قبل مقایسه کنید. که بیشتر آب مجازی زیادی دارند. و یا میزان سرانه مصرف برنج با بدرمناطق روستا ها و