به گزارش ایسنا، شایان ترکمانی، دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران با حضور در میزگرد "مطالبه دانشجوی امروز" که در خبرگزاری ایسنا برگزار شد به وضعیت جنبشهای دانشجویی اشاره کرد و تاکید کرد: واقعیت این است که روز دانشجو نقش اثرگذار دانشجویان را به ترسیم می کشد به گونه ای که وقتی حاکمیت هم در جهت مخالف فعالیت جنبش های دانشجویی قرار می گیرد، نقش و تاثیرگذاری این جنبش بیشتر می شود. اما اگر در حال حاضر نقش جنبش دانشجویی را بررسی کنیم خواهیم گفت که اهمیت و جایگاه آن در خاطر ما کم رنگ شده است و متاسفانه این وضعیت را به خودمان یادآوری نمی کنیم اگر چه نمیتوانیم بگوییم که جنبشهای دانشجویی در حال حاضر نقش انفعالی دارند و یا در گذشته کاملا کنشگر بودند.
این دانشجوی دانشگاه تهران به نقش حلقه های میانی جنبش های دانشجویی اشاره کرد و گفت: این حلقه ها ماهیت اصلی دانشجویان و جنبشهای دانشجویی محسوب می شود به طوریکه حلقه های میانی باید بتوانند پل ارتباطی از امام به امت باشند و امت را بر اساس منویات و راهبردهای امام رهبری کنند. نقش جنبش های دانشجویی به عنوان حلقه های میانی به گونه ای بود که در زمان پیروزی انقلاب توانستند اقشار مختلف را با خود همراه میکردند و عموما متفکران اصیل انقلاب نظیر آیت الله شهید بهشتی، شهید مطهری، امام خمینی (ره) و رهبری پایگاه اصلی فعالیتهای خود را در دانشگاهها قرار دادند و بعد از انقلاب نیز رهبری به صورت هفتگی در دانشگاهها حضور پیدا میکنند.
ترکمانی ادامه داد: اهمیت و جایگاه جنبش های دانشجویی در تحولات مختلف را در سیره عملی و کلامی امامین انقلاب نیز ببینیم؛ بطوریکه اگر قرار بود بحث و نظری جدید گفته شود، ابتدا در دیدارهای رهبری با دانشجویان گفته میشد و یک نگاه خاصی به این حوزه صورت میگرفت که حتی جنبش نرم افزاری اولین بار در دیدار دانشجویان با رهبری مطرح شد.
*تلاشهایی صورت گرفت تا نقش جنبشهای دانشجویان را ضعیف کنند
وی با بیان اینکه متاسفانه تلاشهایی صورت گرفت تا نقش جنبشهای دانشجویان را ضعیف کنند، افزود: بالاخره نقطه قوتی در فعالیت این جنبش ها وجود دارد به گونه ای که انقلاب و اسلام از فعالیتهای دانشجویی بهره بردند. در این میان قطعا دشمن نقطه قوت انقلاب که همان جنبشهای دانشجویی به عنوان حلقه میانی امت و امام هستند را نشانه خواهد گرفت. اگر چه عدهای نیز به دلیل آگاهانه و یا عدهای نیز ناآگاهانه جنبشهای دانشجویی در داخل را تضعیف کردند.
*تفکر سیاست زدایی از تشکل های دانشجویی
این فعال دانشجویی ادامه داد: هشت سال به صورت آگاهانه جایگاه جنبش دانشجویی ضعیف شدند؛ اگرچه یک سری نفسهای تازهای نیز به آن تنیده شده است اما در مقایسه با گذشته مقداری از فضای فعالیت های دانشجویی فاصله گرفتیم. علت آن به تفکر سیاست زدایی از دانشگاهها و تشکلهای دانشجویی برمی گردد و تلاش می شود هویت اصیل دانشجویان را بگیرند که دانشجو صرفا به خواندن درس و گرفتن مدرک اکتفا کند.
*نقش دشمنان خارجی در تضعیف جایگاه جنبش های دانشجویی
دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران در خصوص سیاست زدایی از فعالیت دانشجویان و جنبش های دانشجویی نیز گفت: این بحث در چند مسیر اتفاق افتاد که بخشی از آن به غرض ورزی و بخشی نیز از مصلحت اندیشی و اهمال برخی دولت ها نشات می گیرد. اگر چه نقش دشمنان خارجی در تضعیف جایگاه این جنبش ها بی تاثیر نیست.
وی ادامه داد: بخش قابل توجهی از دلایل ضعف جایگاه جنبش های دانشجویی که از نظر ما مغفول واقع شده است نیز به خود جنبش های دانشجویی برمی گردد، اینکه تا چه اندازه ما دانشجویان بر اساس رسالتی که داریم در این زمینه مستحکم تر بودیم. همچنان که شهید بهشتی می فرمایند: " تشکیلات دانشجویی باید بازوی اجرایی رهبر باشد". بر این اساس تشکل جامعه اسلامی باید بازوی اجرایی رهبر در این دانشگاه باشد. سوال این است ما تا چه اندازه به این فضا نزدیک هستیم تا چه اندازه دغدغه رهبر و امت، دغدغه ما تشکل های دانشجویی است.
*به جای سیاست ورزی، سیاست بازی کردیم
ترکمانی خاطرنشان کرد: اینکه ما نوکر ولایت شویم هیچ تناقضی با اینکه خادم امت یا ملت باشیم، ندارد؛ چرا که اساسا حکومت و امت دو چیز جدا از هم نیستند. ما جنبش های دانشجویی نیز اگر مقداری از رسالت خود فاصله گرفتیم به این دلیل است که از دغدغه امام که همان دغدغه ملت است، دور شدیم و عملا خواسته یا ناخواسته دنبال یک سری فعالیت های خاص رفتیم یا اینکه فعالیت هایی به ما تحمیل شده است. به بیان دیگر ما به جای سیاست ورزی، سیاست بازی یا خاک بازی کردیم. به طوریکه این وضعیت را امروزه در فعالیت تشکل های دانشجویی که یا به سینما تبدیل شدند یا زمینه ای برای گردهمایی گروه های مذهبی قرار گرفتند؛ اگر چه برخی جاها یک سری فعالیت های مقطعی از سوی تشکل های دانشجویی انجام شده اما هیچ حرکت گسترده و پیوسته ای صورت نگرفته است.
این دانشجوی دانشگاه تهران علت دور شدن جنبش های دانشجویی از رسالت اصلی خود را به دو عنصر داخلی و خارجی پیوند زد و گفت: عنصر خارجی این موضوع همان نگاه مسئولان به جنبش دانشجویی است به طور مثال ما دوره ای را داشتیم که متاسفانه مسئولان به دلیل اینکه از فعالیت این جنبش ها زخم خورده بودند، آن را تضعیف کردند. اما شرایطی که امروزه با آن مواجه هستیم و ممکن است کمی دردناک تر هم باشد، همان بحث مصلحت اندیشی مسئولان دانشگاه و نظام است. لغو سخنرانی سخنگوی دولت در دانشگاه شریف نمونه ای از این مصلحت اندیشی محسوب می شود و مسئولان تحت فشارهای مختلف سعی می کنند دوره مدیریت آنها دوره آرامی باشد. این نوع رفتارها بر فعالیت جنبش های دانشجویی تاثیر منفی می گذارد.
*چه اشکالی دارد در دانشگاه زد و خورد سیاسی و گفتمانی داشته باشیم؟
این فعال دانشجویی با طرح این سئوال که چه اشکالی دارد ما در دانشگاه زد و خورد سیاسی و گفتمانی داشته باشیم، خاطرنشان کرد: برخی مسئولان تصور می کنند اگر صدایی را در دانشگاه خاموش و خفه کنند برای همیشه آن صدا خاموش می ماند. در حالی که این صداها در جامعه اشاعه می یابد و این دانشجوی معترض و منتقد در بیرون از دانشگاه به اغتشاشگر تبدیل می شود.
وی با بیان اینکه به نظر من یک منیت تشکیلاتی در جنبش دانشجویی ایجاد شده که تشکل ها تلاش می کنند خودشان را در معرض دید قرار بدهند، افزود: این وضعیت بخشی هم افزایی بین نیروهای جبهه انقلاب را می کاهد. ضمن اینکه ما دچار عمل زدگی بین فعالیت تشکل ها هستیم به گونه ای که یک سری کارهای کاریکاتوری و مصنوعی را برای دیده شدن انجام می دهیم و تصور ما این است که در کناری کاری که انجام می دهیم رشد هم می کنیم. در صورتی که این حباب است و کار اساسی صورت نگرفته است.
دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران بر ضرورت انجام فعالیت های تشکیلاتی به منظور اثرگذاری بیشتر تاکید کرد و افزود: متاسفانه برخی منیت ها و تکبرهای تشکیلاتی در کنار یک سری دست های خارجی اجازه نمی دهد ما متشکل عمل کنیم و برخی مسئولان داخلی به دلیل ناآگاهی جایگاه جنبش های دانشجویی را نمی دانند و به نوعی از آن فراری هستند. بخشی مسئولان نیز به طور عمد در مسیر فعالیت های این تشکل ها مانع تراشی می کنند. در کنار آن هجمه هایی از خارج به فعالیت تشکل ها وارد می شود.
*قرارگاه مشترک بین تشکل های دانشجویی تشکیل شود
وی همچنین تشکیل قرارگاه مشترک بین تشکل های دانشجویی را لازم دانست و گفت: متاسفانه تشکل های دانشجویی دور هم جمع نمی شوند تا قرارگاهی را تشکیل بدهند تا در این قرارگاه با استفاده از ظرفیت های یکدیگر و فارغ از منیت های موجود، مطالبه رهبری انقلاب را پیگیری نمایند در حالی که جای این قرارگاه در فعالیت تشکل های دانشجویی خالی است.
ترکمانی خاطر نشان کرد: به دلیل اینکه ما در تشکل های دانشجویی یک عنصری آرمان خواه هستیم که آرمان های انقلاب را مطالبه و هویت بخشی می کند، تلاش می شود با این عنصر مخالفت ها و تقابل هایی صورت بگیرد. اما باید با این جبهه واپس گرای ضد انقلاب مقابله کرد چرا که این جبهه حرکت به سمت قله ما را در زمینه های مختلف بر نمی تابد. ما باید با تمام قوا جلوی آن به صورت یک تشکیلات واحد تحت عنوان انقلاب و اسلام داشته باشیم.
به گفته وی، ما باید در تشکل های دانشجویی خودمان را در قامت جبهه انقلاب ببینیم چرا که در هر جایی مومنین بر کفار برتری دارد. اگر ما جایی می بینیم دست پایین تری از ضد انقلاب داریم به این معنا است که ما از اسلام فاصله گرفتیم. همچنان که مشاهده می کنیم امروز حتی به دانشگاه اسلامی به مفهوم اصلی نرسیدیم و باید بازنگری در نهاد دانشگاه و جنبش دانشجویی صورت بگیرد تا ببینیم کجای راه را اشتباه رفتیم.
*اسلام و روحانیت را از مجموعه های خود حذف کردیم
این فعال دانشجویی در پایان یادآور شد: ما در جنبش های دانشجویی اسلام و روحانیت را از مجموعه های خود حذف کردیم و نقشی که روحانیت اصیل باید داشته باشد از آن فاصله گرفتیم، این امر موجب شده یک سری پایگاه های مردمی و اثرگذاری هایی که داریم را از دست بدهیم. به این جهت که ما بعضا دغدغه ها را اشتباه متوجه می شویم و در تحلیل های خود خطا محاسباتی می کنیم و با امت و ولی خود انس نداریم. راهکار این است که ما باید به امر ولی خود بازگردیم و به معنای واقعی وحدت داشته باشیم.
برپایه این گزارش میزگرد "مطالبه دانشجوی امروز" در آستانه روز دانشجو با حضور دبیران دو تشکل بسیج دانشجویی و جامعه اسلامی دانشجویان چهار دانشگاه کشور (تهران، صنعتی امیرکبیر، خواجه نصیرالدین و علامه طباطبایی) برگزار و در خصوص نقش مطالبه گری دانشجویان و تشکلهای دانشجویی حاضرین در این نشست به بحث و گفتوگو پرداختند؛ شما میتوانید از طریق این لینک به متن گزارش اجمالی این میزگرد دسترسی داشته باشید.
انتهای پیام
نظرات