• چهارشنبه / ۸ آذر ۱۴۰۲ / ۰۸:۱۹
  • دسته‌بندی: دیدگاه
  • کد خبر: 1402090805277
  • منبع : فضای مجازی

ایران می‌تواند، نمی‌خواهد...

ایران می‌تواند، نمی‌خواهد...

چندی پیش هفته نامه اکونومیست گزارش جالبی را درباره پرونده هسته‌ای ایران منتشر کرد که مضمون آن، قریب به سخن اخیر گروسی بود که گفته ایران مواد هسته‌ای مهمی در اختیار دارد.

به گزارش ایسنا، سید یاسر جبرائیلی در یادداشتی نوشت: در گزارش اکونومیست آمده بود که ایران در حال انتقال تاسیسات غنی‌سازی خود به منطقه‌ای است که قوی‌ترین بمب‌های سنگرشکن (Bunker Buster) آمریکا نیز قدرت تخریبش را ندارد. این مجله نوشته بود "ایران اینک می‌تواند فی‌الفور به بمب هسته‌ای دست یابد".

حدود دو دهه بود که دستگاه تبلیغاتی غرب با این ادعا که ایران چند سال یا چند ماه با بمب فاصله دارد،  پرونده‌ای برای ایران گشوده و موفق به ایجاد یک اجماع بین‌المللی علیه تهران شده بود.

اینک اما دو اتفاق مهم افتاده است؛امروز سخنی که گرت پورتر سالها پیش در کتاب "بحران ساختگی" اثبات کرد، بر همگان عیان شده است: ایران به دنبال دانش هسته‌ای برای مصارف صنعتی بود و غرب، به دنبال ایجاد اخلال در پیشرفت و صنعتی‌شدن ایران.

نخستین اتفاق، برملا شدن این ادعای کذب است که قصد ایران از غنی‌سازی، ساخت بمب هسته‌ای بوده است. غربی‌ها امروز باید به این پرسش پاسخ دهند که اگر قصد ایران ساخت بمب بود، اینک که ظرفیت و قابلیت این را دارد که فی‌الفور به بمب دست یابد، چرا چنین نمی‌کند؟ پاسخ روشن است! قصد ایران از غنی‌سازی هرگز دستیابی به بمب نبوده و رهبر صادق‌العهد آن، بارها بر این امر تصریح کرده است. چنانکه قصد غرب از تحریم‌ها، هرگز جلوگیری از دستیابی ایران به بمب نبوده است.

امروز سخنی که گرت پورتر سالها پیش در کتاب "بحران ساختگی" اثبات کرد، بر همگان عیان شده است: ایران به دنبال دانش هسته‌ای برای مصارف صنعتی بود و غرب، به دنبال ایجاد اخلال در پیشرفت و صنعتی‌شدن ایران.

وقتی از این زاویه به ماجرا بنگریم، خواهیم دید که مذاکره برای رفع سوء تفاهم درباره ساخت بمب تا چه اندازه، حتی در سطح ایده، مضحک و ناپخته است.
اتفاق دیگری که افتاده، تغییر در نظم جهان است. تحریم‌های شدیدی که آمریکا علیه چین در حوزه تراشه‌ها وضع کرده به بهانه اینکه ارتش چین از این تراشه‌ها استفاده نظامی می‌کند، و نیز تحریم‌هایی که علیه روسیه پیرو جنگ اوکراین وضع شد، دو عضو دائم شورای امنیت را قربانی همان سیاستی کرده است که پیش از این، ایران قربانی شده بود. تحریم علیه چین، درجه وضوح مسئله را بسیار بالا برده است. وقتی یک کشور دارای سلاح هسته‌ای، به بهانه اینکه ممکن است از تراشه‌های کامپیوتری استفاده نظامی کند، تحریم میشود، روشن است که مسئله نگرانی آمریکا  از قدرت نظامی چین نیست، بلکه جنگ اصلی، جنگ فناوری است. چنانکه جنگ با ایران نیز، جنگ فناوری بود، نه هراس از بمب هسته‌ای.
فرجام سخنان هشدارآمیز اخیر گروسی، در منتهی الیه خود، فعال‌سازی ابزارهای سیاسی و اقتصادی غرب علیه ایران است. یعنی احیای تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل از طریق مکانیسم اسنپ بک(همان سازوکار حل اختلافات در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ ) تعبیه شده در برجام.

اما جهان امروز، دیگر جهان سال ۲۰۱۵ نیست. ایران در شرایطی که ذیل فصل هفتم منشور، تحت تحریم شورای امنیت است، عضو شانگهای و بریکس شد. شانگهای پیشتر اعلام کرده بود که کشورهای تحت تحریم سازمان ملل را به عضویت نخواهد پذیرفت. در قصه بریکس نیز، با توجه به نظام تصمیم‌گیری اجماعی در آن، هند در آخرین ساعات تلاش کرد که شرط تحت تحریم سازمان ملل نبودن را به عضوگیری جدید این گروه اضافه کند (و عملا ایران را از عضویت محروم سازد) که دست آخر، عقب نشست و عضویت ایران از اول ژانویه ۲۰۲۴ مصوب شد.لذا ما لااقل در مورد خاص ایران، شاهد بی‌اعتنایی جدی به جایگاه شورای امنیت سازمان ملل از سوی قدرت‌های نوظهور هستیم.
اما درباره تحریم‌ها، شاید هیچ اتتلاف نظری میان ما و تیم دولت سابق نباشد که تحریم‌های موثر بر اقتصاد ایران، نه تحریم‌های سازمان ملل، که تحریم‌های آمریکا بوده است. استفاده از نظام پرداخت دلاری به عنوان سلاح و گسترده شدن دام تحریم‌های آمریکا تا حد شمول چین و روسیه، عملا این تحریم‌ها را بی‌اثر ساخته و آثار آن را ما در افزایش حجم تجارت خارجی ایران به سطحی بیش از عصر برجام می‌بینیم. حتی امارات که از توابع واشنگتن در منطقه محسوب می‌شود و از سال ۱۹۷۳ نفت خود را به دلار معامله کرده، در سال جاری اولین معامله نفت خود با هند را به روپیه انجام داد تا از نظام پرداخت دلاری فاصله بگیرد. جهان از زیر سلطه آمریکا خارج شده است و هر محاسبه‌ای در سیاست خارجی بدون در نظر گرفتن این مولفه مهم، خطای محاسباتی است. تردید نباید کرد که این خروج از سلطه آمریکا، ثمره مقاومت است. اگر ایران در برابر تحریم‌های آمریکا مقاومت نمی‌کرد و این تحریم‌ها منجر به تغییر نظام یا تغییر رفتار در ایران می‌شد، آمریکا از ایران الگویی می‌ساخت که مایه عبرت دیگران شود. ایران، شاهد مثالی برای کارایی ابزار تحریم می‌شد و چه چین و چه روسیه و چه دیگران، فی‌الفور برای جلب رضایت واشنگتن و برداشته شدن تحریم، پشت میز مذاکره می‌نشستند.
خط و نشان‌های گروسی و اربابان گروسی دیگر محلی از اعراب ندارد. خاصیت رسیدن به نزدیکی قله این است که دست دشمن از شما کوتاه می‌شود، و شده است.
آنانکه هنوز در چارچوب نظم لیبرال مسائل جهان را تحلیل می‌کنند، دچار بیماری استبعاد از واقعیت‌اند.
قبلا هم نوشته‌ام که ما یک گام تا قله فاصله داریم و آن، خارج شدن از زیر سلطه تجویزهای آمریکاست؛ تجویزهایی تحت پوشش علم که کارکردش ایجاد یک طبقه یک درصدی متصل به طبقه یک درصدی در غرب و ریشه مصائب امروز اقتصادی ماست. چنانکه با استراتژی مقاومت بر تحریم‌های آمریکا فائق آمدیم، باید در برابر تجویزهای اقتصادی آمریکا نیز مقاومت کنیم تا شیرینی فتح قله را بچشیم. هرچند من به خاموشی شعله‌های این تجویز در ایران با ضعیف شدن منبع صدور آن، امیدوارترم.
انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۰۹:۰۵

متاسفانه نویسنده این مطلب، تقریبا یک‌طرفه به موضوع نگاه کرده‌اند. درست است که غرب و به‌ویژه آمریکا ظالم هستند و خود را برتر از همه می‌دانند و تا جای ممکن باید با آنها مبارزه کرد ولی کشورها و قدرتهای نوظهور دیگر مانند چین و روسیه و حتی کشورهای عربی و اسلامی هم به فکر منافع خودشان هستند و به راحتی حق را زیر پا می‌گذارند و ایران را قربانی مطامع خودشان می‌کنند. آقای جبراییلی این همه هزینه که ما داده‌ایم و زیر فشار کمرشکن اقتصادی، خرد شده‌ایم را نمی‌بینند البته ایشان احتمالا با درآمد بالا در رفاه اقتصادی هستند. نکته این است که هنوز هم معلوم نیست چند سال یا چند دهه دیگر غرب و دنباله‌هایش واقعا قدرت جهانی خود را از دست بدهند که ملتهایی مانند ما بتوانند روی خوش زندگی و رفاه را ببینند.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۲۳:۴۱

براوو

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۹ ۰۵:۱۳

کاملا درسته

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۰ ۱۱:۴۴

احسنت

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۰ ۲۲:۳۹

اتفاقا این شمایید که یکطرفه نگاه میکنید وجریان فکری برتری مطلق غرب بر ذهنتان سایه افکنده سیر تحولات جهانی ودر این برهه شتاب فزاینده تر از ذهنیات شما دارد

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۰ ۲۳:۱۶

آفرین ودرود بر شما . عالی جواب دادین

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۱ ۰۴:۲۵

دقت لازم رو خرج نکردید .مقاومت زمان نداره بستگی به ایرانیهایی داره که تجویز نسخه های اونا رو تو ایران لازم بدونن یا نه ولی حتما نتیجه برد با مقاومته . مثل اینکه بگید فلسطین تا کی باید کشته بده شما تو آرامش نشستید .هر پیروزی هزینه هایی داره که باید خرج کرد و خیس شد

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۱ ۰۴:۲۵

دقت لازم رو خرج نکردید .مقاومت زمان نداره بستگی به ایرانیهایی داره که تجویز نسخه های اونا رو تو ایران لازم بدونن یا نه ولی حتما نتیجه برد با مقاومته . مثل اینکه بگید فلسطین تا کی باید کشته بده شما تو آرامش نشستید .هر پیروزی هزینه هایی داره که باید خرج کرد و خیس شد

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۱ ۲۱:۲۲

هرچی که باشه بازم ایران بهترین کار ممکن انجام داده اگر ایران جلو زورگویی آمریکا غرب سرخم میکرد شک نکنید که ایران امروز همین غزه بود شاید خیلی بدتر از غزه می‌شدیم تمام

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۱۶:۱۹

گروسی جاسوس سازمان سی آی ای آمریکا و موساد رژیم نجس صهیو نیستی هست و به هیچ عنوان خودش وبازرسان آژانس حق ورود به خاک ایران را ندارند....

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۲۲:۲۳

منتظر دستور شما بودن

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۹ ۰۰:۰۸

بعد از وقایع جنگ جهانی دوم « پیروزی یهودیان افراطی » و یاران یهود ، تمام ارکان مهم اقتصادی و سیاسی جهانی تحت کنترل و سیطره یهودیان افتاد ... نه تنها گروسی که هر مهره دیگری باید با خواست همین جریان جهانی انتخاب شود

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۹ ۰۵:۵۶

آقا خواهش می کنم کوتاه بیا بگذار همین یک دفعه رو بیان

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۱۶:۳۵

پیشرفت صنعتی برای آمریکا و اروپا و برخی کشورهای منطقه ناخوشاینده

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۱۷:۳۴

باید یک اجماع جدی بین کشورهای اسلامی ایجاد شودموشکهای ایران ونفت کشورهای خلیج فارس ابزاری قوی برای پایان سلطه غربیهاست

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۱۹:۰۵

سلام.تحلیل خوبیست راستش همه این دست آوردها درسایه مقاومت بوده وازآنجا که سیاست اقتصادمقاومتی ساخته وپرداخته ذهن بیدار رهبرانقلاب است وایشان کاملآ هشیارند عمده مشکلات امروزی جامعه ناشی از عدم کفایت مسئولان است .دشمنان خارجی و داخلی از بیداری رهبری واهمه دارند.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۱۹:۵۷

گروسی قطعا جاسوس ودلال اروپای ریاکار وآمریکا مستکبر است آمدن او برای ایران خسارت است با ساخت بمب اتم برای همیشه گروسی ها گورشان کم می‌کنند واستکبار مایوس می شود ایران قدرتمند بدن بمب اتم بی معنی است قوانین حاکم برجهان اهرم آمریکا است وسازمانهای بین المللی حافظ منافع قدرت ها بویژ آمریکا است!! پیش بسوی بمب اتم

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۲۱:۱۴

معلوم وپر واضح !گروسی جاسوس امریکاواسرائیل است بمب اتمی بر سر مردم عادی خالی نمی کرد ۳ عضو دائم چون حمایت می شود جامع جهانی بر علیه غرب ابزار قدرت دلار را از صنحه جهانی کند جایگاه سازمان ملل وشورای امنیت از کشور امریکا باید خارج شود

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۸ ۲۱:۴۷

امریکا وغرب وفرزندناخلفشان منطق حالیشان نیست فقط مانند خودشان با زبان زورمانند بایست باهاشون رفتارکرد

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۹ ۰۰:۱۷

ایران در منطقه مهم و حساسی واقع شده که در طول تاریخ هرگاه به لحاظ نظامی و دفاعی قوی و قدرتمند نبودیم و از این مهم غافل شدیم مورد هجوم و حمله نظامی دشمنان خویش بوده ایم که چشم طمع به آب و خاک و ثروت های خدادادی این سرزمین داشتند ، ایران باید به لحاظ نظامی دفاعی قوی و قدرتمند بشود ، هر نوع تسلیحاتی که دشمنان ما ایرانیان دارند و تجهیز هستند ما نیز باید بهترین آن را به دست بیاوریم داشته باشیم تولید کنیم ..

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۹ ۰۲:۱۹

رفاه ودنیا دوستی وماشینی کردن هم روی دیگر استعمار برای ایجاد حقارت وغم و ناامیدی جوامع وایجاد بن بست روانی واحساس درد ورنج دائمی ناشی از مقایسه با ظواهر دنیای استکباراست....

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۹ ۰۵:۴۵

کاملا درسته غرب ایران پیشرفته وابر قدرت رو نمی خواد غرب به دنبال ایرانی است که محافظ منافع غرب در منطقه باشد و باصطلاح ژاندارم غرب در منطقه باشد نه کشوری مستقل ومقتدر خوش بختانه امروز ایران ما هم مستقل است هم مقتدر

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۹ ۰۸:۱۶

آقای جبرییلی واقع بین باش مانه یک گام بلکه ده ها گام ( حداقل صد سال) با آمریکا فاصله داریم انشا.... که برای خوشآمد گویی روسا این مقاله را ننوشته باشی من دست دانشمندانمان را می‌بوسم که تا کنون با دست خالی ایران را به چنین توانمندی های رساندند اما فاصله ما با جهان زیاد است

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۹ ۰۹:۳۲

گروسی روباه مکار و خودفروخته آمریکا و اروپا استو شخصی کاملا جاسوس و امکان دارد بازرسان آژانس هم جاسوس باشند نبایستی به آنها بها داد و ایران بایستی کار خودش را بکند.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۹ ۱۱:۲۹

بمب اتمی ساختن برای ایران کاری نداره طی 1 یا 2 ماه میسازد اما غرب ترس زیادی دارد ک ایران ارانیوم 90 تا 100 درصد را پیدا کند اگر بمب اتمی هم بسازیم با ان حمله ای نمی‌کنیم زیرا مردم بی گناه کشته میشن و این داخل سرشت ایرانی و آریایی نیست در تاریخ هم چنین چیزی نبود قوم یهودی قومی بیشرف هستند آنها یک روز 500 هزار ایرانی کشتند سالگرد همان روز بجای خجالت کشیدن از کارشان جشن میگیرند

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۰ ۰۹:۰۴

سلام تمام این برنامه ها برای مقابله با زیاده خواهی آمریکا بر علیه ایران را رهبر فرزانه ایران با قدرت وصلابت ودفاع از علم وپیشرفت ایران قدرتمند به پیش برد