به گزارش ایسنا به نقل از آزمایشگاه مرجعان خاتم، اندازه گیری مقدار مایکوتوکسینها شامل آزمون آفلاتوکسین B، G و M، اکراتوکسین، اندازه گیری دی اکسی نیوالنول، پاتولین، زیرالنون در انواع خوراک انسان و دام با کمک به روزترین دستگاه HPLC در آزمایشگاه مواد غذایی مرجعان خاتم دارنده مقام بهترین آزمایشگاه مواد غذایی کشور برای محصولات غذایی داخلی و محصولات غذایی صادراتی امکان پذیر می باشد. لازم به ذکر است که نتایج آزمونهای آزمایشگاه مرجعان خاتم منطبق با نتایج آزمایشگاههای معتبر اروپایی از جمله یوروفینز (Eurofins) آلمان میباشد.
انواع آفلاتوکسین های متداول در مواد غذایی
آفلاتوکسین یکی از مهم ترین ترکیبات سمی قارچی هستند که با رشد کپک یا قارچ در طیف وسیعی از محصولات کشاورزی تولید و طی فرآوری محصولات بطور کامل از بین نمی روند.
آفلاتوکسین B۱ و B۲:
آفلاتوکسین B تحت تأثیر نور فرابنفش، نور آبی (Blue) منتشر می کند، به همین دلیل این آفلاتوکسین با حرف B مشخص شده است. آفلاتوکسین B۱ از نظر ساختاری شبیه آفلاتوکسین B۲ است با این تفاوت که آفلاتوکسین B۱ دارای یک پیوند دوگانه بیشتر (روی کربنهای ۸ و ۹) می باشد. آفلاتوکسین B۱ و B۲ توسط برخی از گونه هایی آسپرژیلوس تولید می شود که متداول ترین آنها آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس است.
آفلاتوکسین G۱ و G۲:
آفلاتوکسین G تحت تأثیر نور فرابنفش، نور سبز (Green) منتشر می کند، به همین دلیل این آفلاتوکسین با حرف G مشخص شده است. آفلاتوکسین G۱ از نظر ساختاری شبیه آفلاتوکسین G۲ است با این تفاوت که آفلاتوکسین G۱ دارای یک پیوند دوگانه بیشتر (روی کربنهای ۸ و۹ ) می باشد. آفلاتوکسین G۱ و G۲ توسط برخی از گونه های آسپرژیلوس تولید می شود که متداول ترین آنها آسپرژیلوس پارازیتیکوس است. بطور کلی پذیرفته شده است که قارچ آسپرژیلوس فلاووس فقط آفلاتوکسین های B۱ و B۲ را تولید می کند و توانایی تولید آفلاتوکسین G۱ و G۲ را ندارد ولی در سال ۲۰۱۹ سویه های کره ایی از این قارچ پیدا شد که توانایی تولید آفلاتوکسین های G را هم داشتند.
آفلاتوکسین های B۱ و G۱ نسبت به B۲ و G۲ خطرناکتر و سمی تر هستند به علت اینکه، آفلاتوکسین های B۱ و G۱ دارای پیوند دوگانه روی کربنهای ۸ و ۹ هستند که اجازه تشکیل آفلاتوکسین اپوکساید (ساختار مثلثی شکل شامل دو اتم کربن و یک اتم اکسیژن) را در کبد می دهد که باعث جهش ژنتیکی DNA شده و با اتصال به RNA و پروتئین باعث مهار تولید پروتئین و در نتیجه اختلال در عملکرد سلول ها می شود.
آفلاتوکسین M۱ و :M۲
بعد از مصرف غذای آلوده به آفلاتوکسین B۱ و B۲، در اثر فعالیت آنزیمی که بیشتر در کبد یافت می شود، آفلاتوکسین M۱ و M۲ تولید می شود که البته سمیت کمتری نسبت به آفلاتوکسین B دارند. آفلاتوکسین M در شیر و محصولات لبنی دیده می شود. سازمان ایمنی غذای اروپا (EFSA) تخمین زده است که میزان انتقال آفلاتوکسین از گاو به شیر به طور متوسط ۲-۱درصد است در حالی که در گاوهای با شیردهی زیاد می تواند تا ۶ درصد افزایش پیدا کند.
محصولات غذایی مختلف با کدام نوع آفلاتوکسین بیشتر آلوده می شوند؟
در مورد آلودگی های محصولات می توان گفت که آفلاتوکسین های B و G در غلات، حبوبات، خشکبار، ادویه جات و... علاوه بر این، روی محصولات تجاری مانند کره بادام زمینی، روغن های خوراکی، ماکارونی، انواع چای و دمنوش، محصولات لبنی، لوازم آرایش و گیاهان دارویی نیز گزارش شده است. خوراک دام و طیور مانند ذرت، جو، گندم، یونجه و ... و حتی غذای حیوانات خانگی و اسب هم می تواند به آفلاتوکسین آلوده باشند. این سموم پس از مصرف خوراک آلوده توسط دام و طیور، علاوه بر آسیب به بدن آنها باعث کاهش تولید شیر و تخم مرغ می شوند. آفلاتوکسین M در شیر، شیر خشک و محصولات لبنی دیده می شود.
اهمیت اندازه گیری آفلاتوکسین ها در مواد غذایی
در صورت آلوده بودن مواد غذایی به میزان بالاتر از حد مجاز استانداردها، علاوه بر اثرات مضر روی سلامت مصرف کنندگان، باعث به بار آمدن خسارتهای اقتصادی برای تولید کنندگان و منع ورود محصولات غذایی به بازارهای داخلی و بازارهای جهانی می شوند. حد مجاز استانداردهای ایران و اروپا در مورد آفلاتوکسین های مختلف در مواد غذایی مختلف در وبسایت مرجعان خاتم در دسترس می باشد. آزمایشگاه مواد غذایی مرجعان خاتم به کمک مصرف کنندگان و تولید کنندگان آمده و با انجام آزمایشها و اندازه گیری آفلاتوکسین های مختلف در مواد غذایی، آنها را از ضررهای جانی و مالی حفظ می کند.
اثر آفلاتوکسین روی سلامت انسان
بالای ۴.۵ میلیون انسان در کشورهای در حال توسعه در معرض خطرات آفلاتوکسینها از طریق مصرف غذاهای آلوده هستند. قرار گرفتن طولانی مدت بدن با آفلاتوکسینها باعث آسیب به کبد، کلیه، قلب و عروق، سیستم عصبی، سرطان زایی(سرطان کبد) و با جهش زایی احتمال بروز بیماری های ژنتیکی(ناقص الخلقه زایی) و در کودکان باعث کمبود وزن و کوتاهی قد می شود. مرکز جهانی تحقیقات سرطان(IARC)، آفلاتوکسینها را در گروه سرطان زا برای انسان قرار می دهد. متأسفانه ریسک ابتلا به سرطان کبد در افرادی که هپاتیت نوع B دارند و از مواد غذایی آلوده به آفلاتوکسین تغذیه می کنند، بیشتر است. به دلیل سرطان زا بودن، حد مجازی برای میزان دریافت قابل تحمل روزانه آفلاتوکسین برای انسان وجود ندارد و بهتر است هیچ مقداری از آن در مواد غذایی وجود نداشته باشد. به هر حال قرار گرفتن در معرض آفلاتوکسین با مقدار ۰.۰۰۱ تا ۰.۰۰۲ میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن در روز در مناطقی که هپاتیت B شایع نیست، می تواند کم خطر باشد. قرار گرفتن در معرض روزانه ۲۰ تا ۱۲۰ میکروگرم آفلاتوکسین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن برای انسان خطرات جدی همراه دارد. تحقیقات نشان داده که مقدار ۲۰ میکروگرم آفلاتوکسین در مدت ۲۴ ساعت، قادر به کشتن یک اردک است.
بهترین آزمایشگاه مواد غذایی کشور
آزمایشگاه مرجعان خاتم به عنوان بهترین آزمایشگاه مواد غذایی کشور، قادر به انجام آزمایشهای مختلف مواد غذایی از جمله اندازه گیری باقیمانده سموم شیمیایی، آزمون سموم قارچی یا مایکوتوکسینها، اندازه گیری فلزات سنگین، آزمون میکروبی، آزمون های شیمی عمومی و ... مرتبط با خوراک انسان و دام می باشد. این آزمایشگاه های مواد غذایی در شش شعبه داخل کشور و یک شعبه خارجی در کشور روسیه آماده ارائه خدمات به متقاضیان می باشد.
اما چرا آزمایشگاه مواد غذایی مرجعان خاتم؟
برترین آزمایشگاه کل کشور در سال ۱۴۰۲
کسب رتبه اول در آزمون ارزیابی عملکرد در بخش باقیمانده سموم بین بیست و هشت آزمایشگاه کشور
کسب رتبه A در آزمون ارزیابی عملکرد در بخش شیمی عمومی بین سی و شش آزمایشگاه کشور
سرعت اعلام نتایج: در مدت زمان کمتر از ۲۴ ساعت
دقت در نتایج: مطابق با نتایج یوروفینز آلمان
مجهز به دستگاههایی با تکنولوژی بالا
مشاوره فنی و تخصصی
کارشناسان حرفه ای
دارای گواهینامه ۱۷۰۲۵
همکار اداره استاندارد، غذا و دارو و دامپزشکی کشور
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات