نقی شعبانیان در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه جنگل خدمات زیادی به بشر ارائه میدهد، گفت: یک هکتار جنگل به طور میانگین ۲.۵ تن اکسیژن تولید میکند. همچنین هر هکتار جنگل میتواند ۵۰۰ تا ۲۵۰۰ متر مکعب آب را در خود ذخیره کند و در افزایش آب نقش داشته باشد. از طرفی جنگلها میتوانند در تولید چوب و کاهش آلودگی هوا و ریزگردها نیز نقش مهمی ایفا کنند.
۴ میلیارد جنگل در دنیا داریم
وی ادامه داد: متاسفانه رفتار بشر در دنیا با جنگل خوب نبوده و نتیجه این رفتارها تخریب هایی است که شاهد آن هستیم. از زمانی که بشر وارد جنگل شد سطح جنگل ها در دنیا نصف شد. در حال حاضر ۴ میلیارد هکتار جنگل در دنیا داریم در صورتی که تا ۲۰۰ سال قبل این میزان ۸ میلیارد هکتار بود. بر اساس آمارهای فائو در سال ۱۵ میلیارد درخت از بین میرود که بسیار نگران کننده است. نتیجه تحقیق فائو نیز نشان میدهد که از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۶ میانگین سالانه ۵ میلیون هکتار جنگل در دنیا از بین رفته است. نتیجه این تخریب ها افزایش گازهای گلخانهای در دنیا و کشور ما، افزایش ریزگردها، کاهش آب، آلودگی آب و خاک و هوا است.
عمده مناطق کشور را عرصه های خشک و نیمه خشک در بر گرفته
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اضافه کرد: کشوری هستیم که از نظر پوشش جنگلی جزو کشورهای فقیر به حساب میآییم. ۱۴.۳ میلیون هکتار جنگل داریم که عملا ۸.۷ درصد از سطح کشور را می پوشانند. فقر جنگلی داریم و عمده عرصههای کشور را مناطق خشک و نیمه خشک در بر گرفته است. از طرفی دیگر باید توجه کنیم این میزان جنگلی که داریم جزو با ارزشترین جنگلهای دنیا هستند و چنین جنگلهایی در هیچ کجای دنیا نداریم. قدمت جنگل های هیرکانی بین ۲ میلیون تا ۶۰ میلیون سال برآورد میشود که در دنیا چنین چیزی وجود ندارد. همچنین از نظر تنوع گونهای جنگلهای زاگرس و هیرکانی تنوع بسیاری بالایی دارند.
وی با بیان اینکه باید برنامههای بهتر و دقیقتری برای حفظ جنگلها داشته باشیم، عنوان کرد: سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از سالهای قبل برنامههایی برای حفظ، حراست و توسعه داشته و از ابتدای سال ۱۴۰۲ نیز با هدف اصلی حفظ جنگلها طرحی را تحت عنوان طرح "مردمی کاشت یک میلیارد درخت" تدوین کرد.
شعبانیان در ادامه گفت:طرح "کاشت یک میلیارد درخت" در چهار بخش تعریف شده است. یک بخش آن احیا و غنی سازی جنگل های موجود است که حدود ۳۰ درصد طرح را به خود اختصاص داده است. یعنی ۳۰۰میلیون اصله نهال قرار است به این بخش تخصیص یابد. بخش دیگر زراعت چوب است که آن هم سهم ۳۰ درصدی از طرح دارد. توسعه فضای سبز و مقابله با ریزگردها نیز از بخش های دیگر این طرح است که هر کدام نیز سهم ۲۰ درصدی از طرح دارند.
سالانه به ۱۲ میلیون مترمکعب چوب نیاز داریم
وی علت قرار دادن زراعت چوب در طرح کاشت یک میلیارد درخت را تشریح کرد و گفت: در حال حاضر بهرهبرداری از جنگلهای کشور در راستای حفظ و حراست از آنها ممنوع است این در حالیست که نیاز سالانه کشور به چوب ۱۲ میلیون متر مکعب است. بنابراین نیاز است بخشی از نیاز کشور به چوب را از این بخش تامین کنیم. اگر چه در طرح اولیه ۳۰ درصد نهالها یعنی ۳۰۰ میلیون نهال را طی چهارسال به زراعت چوب اختصاص دادیم ولی قطعا در مسیر تغییراتی ایجاد خواهد شد و معتقدیم که باید ۵۰۰ میلیون نهال به این بخش اختصاص یابد.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت:طرح سراسری کاشت یک میلیارد درخت در روز ۱۱ آذر کلید خواهد خورد. اگر چه در برخی استانها به دلیل شرایط آب و هوایی این طرح آغاز شده است، اما به طور سراسری این طرح از ۱۱ آذر شروع میشود. گودبرداریها در تمام استان ها انجام شده، نهالها و دستورالعمل های آن آماده و در هر استان محل کاشت مشخص شده است. اطلاع رسانی برای هر استان از شبکه استانی انجام خواهد شد.
وی در پایان گفت: روز شنبه این طرح در تهران و پارک خرگوش دره اجرایی خواهد شد. در آن پارک امکانات مورد نیاز فراهم و گودبرداریها نیز انجام شده است. تجهیزات کافی و نهال نیز وجود دارد. شهروندان با مراجعه به این محل میتوانند به صورت رایگان نهال دریافت و در محل مشخص شده اقدام به کاشت کنند. تمام نهالها رایگان است. همچنین از ساعت ۱۰ صبح عملیات درختکاری شروع میشود.
انتهای پیام
نظرات