علی اکبری، روانشناس و مشاوره خانواده در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه همه افراد در زندگی ترس را تجربه میکنند، اما این ترس در کودکان ملموستر است و معمولا بیشتر ترس خود را بروز میدهند، گفت: علت ترس کودکان ریشه در سالهای اولیه زندگی آنها دارد چرا که وابستگی بیشتری به والدین خود دارند و از اینکه گاهی تنها باشند میترسند یا حتی در موقعیتهایی که مادر یا پدر، فرزند را به طریقی گول میزنند تا بتواند تنهایی بیرون برود ممکن است کم کم ترس در کودک ایجاد شود که شاید دوباره مادر یا پدر این عمل را تکرار کند و این ترس ممکن است در کودک ماندگاری پیدا کند.
وی بیان کرد: گاهی اوقات ترس کودکان ممکن است ریشه در ترسهای خانواده داشته باشد، برای مثال وقتی میبیند که خواهرش از الاکلنگ میترسد او هم میترسد و آن رفتار را تکرار میکند و گاهی نیز کودک با دیدن آسیبی که فرد دیگری میبیند ترس در او ایجاد میشود برای مثال هنگامی که میبیند مادرش از پله افتاد و پایش صدمه دید از آن پس هنگام پایین رفتن از پلهها میترسد.
روانشناس و مشاوره خانواده گفت: ترس از تاریکی نیز از ترسهایی است که معمولتر است، زیرا کودک نمیتواند هیچ چیزی را ببیند و ناخودآگاه این ترس در او به وجود میآید در بعضی مواقع نیز علت ترس کودکان میتواند گوشه گیری و اجتماعی نبودن آنها باشد گاهی میبینیم کودکانی معمولا تنها در خانه هستند هنگام رفتن با جمعی به جز جمع خانواده خود دچار اضطراب میشوند یا به نوعی ترس از غریبه دارند.
وی با بیان اینکه والدین نقش مهمتری در از بین بردن ترس کودک دارند، گفت: رفتار کودک خصوصا در سالهای اولیه متاثر از رفتار والدین و پس از آن نیز با رفتن کودک به مدرسه گروه همسالان و معلم نیز روی رفتار کودک تاثیر میگذارد، بنابراین پدر و مادر ابتدا باید بعضی موقعیتهایی که کودک باید در آن احتیاط کند را برای او شرح دهند اما به گونهای نباشد که کودک دچار ترس شدید شود و از کارهای خود باز بماند.
اکبری افزود: گاهی اوقات والدین دچار وسواس بیش از حد معمول هستند و این روی کودک تاثیر میگذارد و میتواند باعث بروز ترس در آنها شود، بنابراین والدین باید به بهترین نحو به مدیریت این شرایط بپردازند.
روانشناس و مشاور خانواده تصریح کرد: والدین نباید به احساسات کودک خود بیتوجه باشند یا اینکه مثلا ترس از رفتن به جایی دارد او را سرزنش نکنند بلکه با گوشکردن به حرفهای کودک و جویا شدن علت ترس او، کودک خود را راهنمایی کرده و بهتر است در موقعیتهایی که کودک دچار ترس میشود کنار او بوده و سعی در آرام کردن و توجیه او کنیم تا کودک بتواند ترس و اضطراب خود را پشت سر بگذارد.
اکبری با بیان اینکه گروه همسالان نیز در ترس کودکان نقش دارند، گفت: معلمان باید این مواردی که در ترس کودکان موثر است را برای والدین شرح دهند و به آنان کمک کنند تا در موقعیتهایی که کودک دچار ترس میشود به او آموزش داده شود که احتیاط لازم را داشته باشد تا خطری او را تهدید نکند البته بعضی ترسهای کودکان خیالی است که باید توضیحات لازم را به آنها بدهیم که دچار این ترس نشوند.
این روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه یکی از مواردی که والدین باید رعایت کنند این است که، در فیلمهایی که کودک تماشا میکند دقت لازم را داشته باشند، گفت: بعضی فیلمها و انیمیشنها باعث ایجاد ترس و وحشت در کودک شده و تاثیرات منفی روی کودکان میگذارمد، لذا در بعضی شرایط که کودکان دچار ترس میشوند والدین میتوانند شرایط را مدیریت کنند و میتوان با نقاشی یا بازی ترس کودک را از بین ببریم برای مثال کودکی که از خرگوش میترسد مادر میتواند با عروسک خرگوشی با او بازی کند تا ترس کودک را از بین ببرد.
وی یادآور شد: بهتر است که والدین شرایط را برای کودک توضیح دهند البته در مواردی که کودک قانع نمیشود بهتر است از یک روانشناس کودک کمک بگیرند.
انتهای پیام
نظرات