مرتضی سخایی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به جنایات انگلیسیها در گیلان و به ویژه شهر رشت، اظهار کرد: سربازان انگلیسی در جریان اشغال رشت در سبزهمیدان جنایتهای زیادی از جمله غارت اموال مردم تا بیرون کشیدن گوشواره از گوش دختر بچهها را مرتکب شدند و مردم بیگناه را به گلوله بستند و در جریان این وقایع یک نوجوان نیز در بین کشتهشدگان حضور داشت.
وی با اشاره به ماموریت سربازان انگلیسی در رشت، افزود: عمده سربازان قوای انگلیسی را سربازان نپال و هند و از کشورهای مستعمره تشکیل میدادند که مأموریت آنها ویران کردن خانههای افراد معروف در شهر رشت بود.
پژوهشگر نهضت جنگل، یکی از ساختمانهای شاخص در نزدیکی سفارت انگلیس در سبزهمیدان را سینما خورشید برشمرد و گفت: علاوه بر ساختمان سینما، منازل مسکونی مردم و مسجد مستوفی توسط قوای انگلیسی به آتش کشیده شد و اکنون مخروبهای از بقایای این سینما بر جای مانده است.
سخایی با محکوم کردن جنایات انگلیس، تصریح کرد: در جریان اشغال رشت میرزا محمد راد معلم تاریخ و جغرافیای مدرسه احمدی واقع در سبزه میدان که اصالتاً اهل تهران بود به دست سربازان گورک (اهل کشور نپال) قوای انگلیسی در ۲۵ خرداد ۱۲۹۷ خورشیدی به شهادت میرسد.
تصویر میرزا محمد راد معلم:
وی با اشاره به سندهای تاریخی موجود که میرزا کوچک خان جنگلی دشمن اصلی خود را معرفی میکند، تاکید کرد: میرزا کوچک خان بر اساس سند، دشمن اصلی خود را میرزا کریمخان رشتی (اهل روستای امشه سنگر) که جاسوس انگلیس بوده و در معرفی رضاخان به انگلیسیها نقش مهمی داشته معرفی میکند به طوری که بعدها رضاخان به عنوان شاه ایران منصوب میشود.
پژوهشگر نهضت جنگل با بیان اینکه با قرار دادن تکههای پازل در کنار هم میتوان گفت دشمن اصلی نهضت جنگل، انگلیسیها بودند، افزود: فکر و جریان شهادت میرزا کوچک خان به انگلیسیها برمیگردد و ننگ جنایات انگلیسیها را نمیتوان از یاد مردم شریف ایران زمین پاک کرد.
سخایی با اشاره به دست پنهان و دشمن اصلی نهضت جنگل از نگاه میرزا کوچک خان جنگلی، تصریح کرد: [میرزا کوچک خان] تصور میکند که اقداماتی که دولت راجع به جنگل انجام میدهد حتماً بنا به تصویب میرزا کریمخان است که این سند برگرفته از « کتاب عظیمی، رقیه سادات. ۱۳۷۷. نهضت جنگل به روایت اسناد وزارت امور خارجه. تهران: مرکز چاپ و انتشارات وزارت امور خارجه. صص ۲۲۸ تا ۲۳۲» است.
وی با اشاره به حمله هوایی انگلیسیها در نقاط مختلف گیلان، گفت: بر اساس اسناد و مدارک دو طیاره انگلیسی در پنج روز طی دو مرحله در ۴ تیرماه و ۷ الی ۱۲ مرداد ماه سال ۱۲۹۷ صبح و بعد از ظهر هر بار تا ۱۸ بار بمباران کردند که در شهر گوراب زرمیخ دو کشاورز به شهادت رسیدند.
پژوهشگر نهضت جنگل با اشاره به بمباران مریضخانه در کسما، تاکید کرد: جنایات انگلیسیها در شهرهای احمدگوراب، پسیخان، فومن، بندرانزلی و رشت انجام و مغازههای بسیاری خراب شد و مردم رشت متحمل ضرر و زیان بسیاری شدند.
سخایی، مرکز کنسولگری انگلیس در سبزه میدان رشت را اتاق فکر و مرکز فتنه و فساد بر علیه مردم گیلان دانست و تاکید کرد: بر اساس گواه تاریخ، مردم رشت و گیلان شاهد جنایتهای بسیاری از انگلیسیها بودند.
انتهای پیام
نظرات