سرهنگ پاسدار محمدرضایی در نشست خبری تشریح برنامههای روز اصفهان (یادآور حماسه تشییع ۳۷۰ شهید والا مقام عملیات محرم، که روز چهارشنبه (۲۴ آبانماه) در سالن کنفرانس کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: ۴۱ سال پیش در شامگاه ۱۰ آبانماه سال ۱۳۶۱، رزمندگان اسلام در عملیات محرم در منطقه عملیاتی شرهانی و درب عینخوش، عملیاتی رقمزدند که لشکر ۱۴ امام حسین (ع) بهعنوان لشکر خطشکن نیز در این عملیات حضور داشتند. در تاریخ دفاع مقدس و حتی جبهه مقاومت، اصفهان و مردم اصفهان، لشکرهای ۱۴ امام حسین (ع) و ۸ نجف اشرف، یگانهای ارتش استان اصفهان و یگانهای مردمی در همه عملیاتها همیشه در خط مقدم جبهه و مجموعههای پشتیبانی نقش بیبدیلی داشتند.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان اصفهان با بیان اینکه عملیات محرم یکی از عملیاتهای ماندگار در تاریخ دفاع مقدس و اصفهان است، بیان کرد: در طول عملیات از لشکر ۱۴ امام حسین(ع) بهعنوان لشکر خطشکن بیش از ۱۲۵۰ نفر از سراسر استان اصفهان به شهادت رسیده و از ۱۱ آبانماه وارد استان شدند. نقطه عطف تشییع شهدا روز ۲۵ آبان ۱۳۶۱ است که ۳۷۰ شهید به روی دستان نجیب و غیرتمند مردم اصفهان تشییع شد و بلافاصله همان روز و روزهای بعد علاوه بر اعزام کاروانهای نیرو و کاروانهای پشتیبانی به منطقه عملیاتی، دیگر شهدا نیز تا پایان آبانماه در اصفهان و شهرستانها تشییع و خاکسپاری شدند.
او ادامه داد: ۲۵ آبانماه در طول دوران دفاع مقدس، در اصفهان ماندگار شده و امام(ره) نیز در این خصوص بیان کردهاند «در کجای دنیا میتوانیم شهری مثل اصفهان پیدا کنیم که در یک روز ۳۷۹ جوان شهید تشییع شده و ما در همان روز پشتیبانی داریم». لازم به ذکر است که با مستقر شدن دولت حجتالاسلام والمسلمین ابراهیم رئیسی و مجموعه انقلابی و شجاع مسئولین استان، این روز به عنوان روز اصفهان در دستور کار قرار گرفت و ما نیز پیرو روز ۲۵ آبان در سطح استان اصفهان ستادی به نام شورای هماهنگی مناسبتهای دفاع مقدس داشته که فعالیتهای خود را از دوماه گذشته برای برنامههای ۱۴۰۲ آغاز کرد. از جمله مناسبتهای استانی دفاع مقدس در استان اصفهان، روز ۲۵ آبان است که بهعنوان روز و همچنین آغاز هفته حماسه و ایثار استان اصفهان نامگذاری شده است.
دبیر ستاد برنامههای ۲۵ آبانماه اصفهان یادآور شد: در شهر اصفهان چند برنامه محوری به همین مناسبت برگزار میشود که برنامه گرامیداشت ۲۵ آبان که پنجشنبه (۲۵ آبان) ساعت ۳ بعدازظهر در گلستان شهدا و با حضور سردار سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و همراه با چند برنامه جانبی با حضور مردم و خانواده شهدا و خصوصاً شهدای عملیات محرم و تعدادی از مهمانان و خانواده شهدای جبهه مقاومت برگزار میشود از آن جمله است، همچنین برنامههای جانبی شامل رونمایی از آرم کنگره ۲۴ هزار شهید استان اصفهان و ۲۵ عنوان کتاب دفاع مقدس با محوریت اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان و با همراهی مجموعههای مختلف ازجمله شهرداری و نهاد کتابخانهها در موضوعات مختلف دفاع مقدس مانند تاریخ شفاهی و اسناد به چاپ رسیده، تجلیل از خانواده شهدای جبهه مقاومت و غبارروبی گلستان شهدا، برنامه تجلیل از بانوان تأثیرگذار شهر با حضور بانوان اصفهانیِ تأثیرگذار در دوران دفاع مقدس یکی دیگر از برنامههایی است که ۲۹ آبانماه در دانشگاه اصفهان برگزار خواهد شد.
سرهنگ رضایی اضافه کرد: تولیدات متعدد هنری، ادبی و تولیدات قابل انتشار در فضای مجازی، پوستر، عکس، اینفوگرافی و موشن گرافیهای متعدد با محوریت ۳۷۰ شهید عملیات محرم ۲۵ آبان، رونمایی از ۴۱ عنوان کتاب دفاع مقدس به مناسبت چهل و یکمین سالگرد شهدای عملیات محرم که دربرگیرنده ۶ کتاب صوتی و ۲ کتاب دیجیتال دفاع مقدس است، برخی دیگر از برنامههای درنظرگرفته شده به مناسبت روز حماسه و ایثار مردم اصفهان است. ضمن اینکه به دلیل نامگذاری این هفته بهعنوان هفته کتاب در روز ۳۰ آبانماه در منطقه ۸ شهرداری اصفهان نیز اجرای تئاتر و گروههای مختلف سرود با موضوعات ۲۵ آبان و به خصوص مقاومت مردم مظلوم غزه و همچنین یادوارههای مختلف شهدا از اقشار و اصناف مختلف ذیل کنگره ۲۴ هزار شهید استان اصفهان خواهیم داشت. برنامههای متعدد در محلات و مساجد که با همراهی و حمایت مادی و معنوی شهرداری اصفهان برگزار خواهد شد از دیگر فعالیتهایی است که در این هفته موردتوجه است.
رسالت اصلی ما آشنایی نسل جدید با ارزشهای دفاع مقدس است
در ادامه این نشست کمال حیدری، معاون فرهنگی شهردار اصفهان گفت: لفظ شهید، تداعیکننده جاودانگی در ذهن ما بوده و گره خوردن روز اصفهان با این واقعه ناشی از جاودانگی است که امروز بیش از هر زمان متوجه آن میشویم و اگر این مقاومتها نبود ما در این امنیت نبودیم. رسالت اصلی ما بعد از گذشت ۴ دهه از این واقعه، آشنایی بیشتر نسل جدید با این ارزشها است و به همین خاطر بیشترین تمرکز برنامههایی که به مناسبت روز حماسه و ایثار مردم اصفهان آماده شده بر قشر نوجوان تمرکز دارند.
او اضافه کرد: به یاد ۳۷۰ شهید استان، بیش از ۳۷۰ برنامه تدارک دیدهشده که در جایجای محلات شهر اصفهان در حال برگزاری است، همچنین پویشی به نام شهید درنظرگرفته شده که با مشارکت مردم و به منظور شناسایی و تکمیل اطلاعات شهدا و با هدف نامگذاری معابر انجام میشود. نصب تابلوهای مزین به نام شهدا نیز اقدامی است که بهصورت گسترده انجام شده است.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان در ادامه و پیرو صحبتهای ارشاد احراری، خبرنگار افغان حاضر در این جلسه مبنی بر حضور شهدای افغان در ۸ سال دفاع مقدس افزود: ما در دفاع مقدس به غیر از رزمندگان ایرانی، دو گروه رزمندگان غیر ایرانی را داشتیم، شامل رزمندگان افغانستانی و رزمندگان عراقی که به اسارت درآمده و توبه کرده بودند. همچنین این موضوع در جبهه مقاومت گسترش پیدا کرد.
او افزود: در جبهه مقاومت عیناً شاهد این موضوع بودیم و استان اصفهان دومین یا سومین استانی است که بیشترین شهید مدافع حرم افغانستانی را داشته و همچنین در شهر اصفهان به غیر از شهدای مسلمان، ۶ رزمنده ارمنی نیز به شهادت رسیدند.
او در خصوص بانوان شهید دوران دفاع مقدس نیز خاطرنشان کرد: ما ۲۵۸ زن شهیده در اصفهان داشتهایم و این موضوع در دستور کار دو کمیتۀ نامگذاری معابر و المانهای کنگره ۲۴ هزار شهید استان اصفهان قرار دارد که در همه شهرستانها فعالشده و شهر اصفهان نیز در این موضوع پیشتاز بوده و قرار بر این است که امسال ذیل کنگره ۲۴ هزار شهید استان، المانهای دفاع مقدسی بانوان را نیز داشته باشیم. ضمن اینکه لازم به ذکر است که همه زحمات بهواسطه این است که بتوانیم روحیه مقاومت، ایثار و شجاعت را با استفاده از مباحث هنری به نسلهای آینده منتقل کنیم.
انتهای پیام
نظرات