• چهارشنبه / ۳ آبان ۱۴۰۲ / ۱۰:۱۵
  • دسته‌بندی: خانواده
  • کد خبر: 1402080302031
  • خبرنگار : 71584

نگرانی درمانگران اعتیاد از آیین‌نامه‌های جدید؛ نشت متادون در بازار

نگرانی درمانگران اعتیاد از آیین‌نامه‌های جدید؛ نشت متادون در بازار

چندی پیش وزارت بهداشت درحالی از ابلاغ دو دستورالعمل جدید در حوزه درمان اعتیاد و تغییر نام مراکز درمان از (MMT) به (SUD) خبر داد که ستاد مبارزه با مواد مخدر به دلیل وجود اشکالاتی بر لزوم بازبینی این دستورالعمل تاکید کرده بود و وزارت بهداشت بدین منظور فرصتی یکماهه از ستاد خواسته بود اما حالا رئیس کانون سراسری انجمن‌های صنفی مراکز سرپایی درمان اعتیاد ضمن اشاره به مخالفت درمانگران اعتیاد با آئین‌نامه‌ها نسبت به نشت متادون به بازار و افزایش تعداد مراکز درمان اعتیاد ابراز نگرانی می‌کند.

به گزارش ایسنا، ابتدای امسال بود که دکتر سعید کریمی- معاون درمان وزارت بهداشت، درباره وضعیت توزیع داروی متادون در مراکز MMT و همچنین تعیین روش‌های جدید درمان و ترک اعتیاد، گفته بود:‌ «در گذشته به مراکز درمان اعتیاد MMT ( MAITANANC THARPY METHADON) می‌گفتند، نام‌گذاری این مراکز به نوعی بود که گویا وظیفه این مراکز تنها این است که به صورت مداوم متادون تجویز کنند. این درحالی است که ماموریت این مراکز فراتر از این بوده و باید به سمتی روند که تعدادی از مبتلایان به اعتیاد را ترک دهند. البته برای تعدادی از معتادان نیز کاهش خطر وجود دارد، اما بسته خدماتی‌شان متنوع بوده و داروهایی که دارند، فقط متادون نیست، بلکه انواع و اقسام داروست. بنابراین نام این مراکز از MMT به SUD که مخفف عبارت (Substance Use Disorder) است، تغییر یافت.

وی با اشاره به وجود حدود ۸۰۰۰ مرکز ترک اعتیاد در کشور، بیان کرده بود: ۲۰ سال است که این مراکز کار می‌کنند و تغییر آنچنانی در آن‌ها نبوده است. بر این اساس طبق تصمیمات ستاد ملی مبارزه با مواد مخدر، وزارت بهداشت وظیفه داشت تمام دستورالعمل‌های این مراکز را بازبینی کند که این اقدام انجام شد. دو دستورالعمل که یکی برای مراکز و یکی درباره نحوه درمان و روش‌های جدید درمان است، ‌ابلاغ و در معاونت درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر مطرح و اقدامات مربوط به آن انجام شده است. بعد از بررسی و جمع‌آوری نظرات همه اعضا، از طریق ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز ابلاغ و نهایی می‌شود.

پس از آن اما، مجید قربانی- مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه در تایید آیین نامه و دستورالعمل ابلاغی وزارت بهداشت اختلاف‌نظر وجود دارد، به ایسنا گفت: اگر قرار است هر تغییری در زمینه اسناد مربوط به درمان اعتیاد در کشور ایجاد شود، باید توسط ستاد به عنوان دستگاه بالادستی که وظیفه نظارت، هماهنگی و سیاست‌گذاری را دارد به تصویب برسد. در این تغییر نام مراکز درمان اعتیاد می‌خواهند بگویند تمرکز ما صرفا بر روی دارو نیست. در حال حاضر هم در مراکز درمان با داروهای آگونیست پزشک، روانشناس بالینی و پرستار و مددکار و خدمات آموزش به خانواده وجود دارد اما آنچه که از سمت وزارت بهداشت ابلاغ شده، تمرکز بیشتری بر خدمات روانشناختی دارد و این اقدام مطلوبی است.

وی افزوده بود: هرچند معتقدیم به اقتضای شرایط و روش‌های درمانی جدید، هر چند سال یکبار باید آئین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها بازنگری و بروزرسانی شوند، اما همکاران حوزه معاونت درمان وزارت بهداشت نه تنها مصوبه کمیته درمان بلکه، مصوبه بالادستی جلسات ستاد مبارزه با مواد مخدر را هم نداشته‌اند. کارگروه و مصوبه بالادستی چه در کمیته درمان و چه در جلسات ستاد مبارزه با موادمخدر که بالادست‌ترین دستگاه سیاستگذاری در این حوزه است، وجود نداشته است. 

مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر صراحتا این شیوه ابلاغ آیین نامه اجرایی را مخالف اسناد بالادستی ستاد اعلام و بیان کرده بود: هرگونه ابلاغ یا تدوین یا هر برنامه‌ای ابتدا باید در کمیته درمان مطرح و سپس توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر به تصویب برسد و ستاد طی چند مکاتبه اهمیت این موضوع را اعلام کرده است.

قربانی همچنین در شهریورماه نیز در مصاحبه‌ای دیگر در این باره به ایسنا گفت که در جلسه کمیته درمان کاهش آسیب و حمایت‌های اجتماعی که در وزارت بهداشت برگزار می‌شود، دستورالعمل تاسیس و نگهداری مراکز درمان مورد بررسی قرار گرفت و مصوب شد که دستورالعمل تاسیس و بهره‌برداری مراکز درمان سرپایی به همراه اصلاحات برای ستاد مبارزه با مواد مخدر ارسال شود تا ستاد ضمن مطابقت دستورالعمل با اسناد بالادستی و در صورت عدم وجود مغایرت با اسناد، آن را برای دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر یا برای طرح جلسه ستاد جهت ابلاغ ارسال کند. یکی از اشکالات دستورالعمل این بود که باید این روند را طی می‌کرد تا در کمیته تصویب و برای ستاد ارسال شود و در صورت نداشتن مغایرت با آئین‌نامه اجرایی، برای دبیرکل یا طرح در جلسه ستاد جهت ابلاغ ارسال شود. البته دستورالعمل یاد شده دارای برخی اشکالات محتوایی نیز بود؛ جزییات این اصلاحات در آخرین جلسه کمیته درمان، کاهش آسیب و حمایت‌های اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت و مصوب شد تا این اصلاحات اعمال شود.

بنابر گفته مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر، در راستای اصلاحات انجام گرفته مقرر است دستورالعمل مذکور به تایید و امضای سه دستگاه وزارت رفاه و تامین اجتماعی، وزارت بهداشت و دبیرخانه ستاد برسد.

قربانی در همان زمان اعلام کرد که هنوز نسخه اصلاح شده نهایی برای ستاد مبارزه با مواد مخدر ارسال نشده است و در همین راستا وزارت بهداشت برای اعمال آخرین تغییرات یک ماه فرصت خواسته است. پس از اینکه این اصلاحات برای اداره کل درمان ستاد ارسال شود، آن را به دفتر حقوقی ارسال می‌کنیم تا با اسناد بالادستی مطابقت داده شود.

با این تفاسیر اما، روز گذشته تعدادی از درمانگران اعتیاد با حضور در مقابل وزارت بهداشت خواستار اصلاح آیین‌نامه‌های ابلاغی وزارت بهداشت شدند. علی غلامی- رئیس کانون سراسری انجمن‌های صنفی مراکز سرپایی درمان اعتیاد کشور، در گفت‌وگو با ایسنا از تغییر آئین‌نامه‌ها از سوی وزارت بهداشت و حذف سامانه ثبت اطلاعات بیماران و مراکز درمان اعتیاد طی پنج ماه اخیر انتقاد کرد و ابلاغ آئین‌نامه تاسیس و بهره‌برداری درمان اعتیاد توسط این وزارتخانه را نیز قانونی نخواند و گفت: طبق قانون، این آئین‌نامه‌ها باید با تایید سه وزارتخانه بهداشت، وزارت رفاه و وزارت کشور تدوین و توسط دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ابلاغ شود.

به گفته وی، در آیین‌نامه ابلاغی وزارت بهداشت به عرضه داروهای آگونیست توسط داروخانه‌ها، تغییر نام مراکز به SUD و صدور مجوز مراکز جدید درمان اعتیاد اشاره شده است.

غلامی با اشاره به علت مخالفت درمانگران اعتیاد با آئین‌نامه مذکور تصریح می‌کند: سالهاست مراکز درمان اعتیاد تحت عنوان مرکز درمان سوء مصرف مواد با ارائه ۹ نوع خدمت مختلف از جمله MMT، DMT، OMT، خانواده درمانی، سم‌زدایی، گروه‌درمانی و... در سطح کشور فعالیت می‌کنند و این درحالیست که معاونت درمان گمان می‌کند مراکز درمان اعتیاد تنها در زمینه متادون درمانی یا همان MMT فعالیت می‌کنند و از همین رو وزارت بهداشت بدون نظر کارشناسان و درمانگران اعتیاد، تصمیم به تغییر نام و تاسیس مراکز (SUD) گرفته است.

وی اضافه می‌کند که در پی این آئین‌نامه و تاسیس مراکز موسوم به SUD ؛ ۲۳ هزار نفر پشت صف برای دریافت صدور مجوز این مراکز هستند. براساس آمارها بین ۲ میلیون و ۸۰۰ تا ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار معتاد در کشور وجود دارد و همین میزان مراکز برای درمان اعتیاد در کشور کافی است.

رئیس کانون سراسری انجمن‌های صنفی مراکز سرپایی درمان اعتیاد کشور، این را هم می‌گوید که تولید متادون بیش از نیاز مراکز و نبود بیمار واقعی، نشت به بازار و تخریب عملکرد مراکز را در پی خواهد داشت.

با وجود این اظهارات و به دنبال ابلاغ دو دستورالعمل جدید در حوزه درمان اعتیاد و تغییر نام مراکز درمان اعتیاد از (MMT) به (SUD) توسط وزارت بهداشت، ستاد مبارزه با مواد مخدر که چندی پیش به‌عنوان دستگاه بالادستی در حوزه مبارزه با مواد مخدر، بر لزوم بازبینی این دستورالعمل تاکید کرده بود و از سوی دیگر با توجه به اینکه وزارت بهداشت برای اعمال آخرین تغییرات و اصلاحات، از ستاد مواد مخدر یک ماه فرصت خواسته بود، خبرنگار ایسنا از ستاد مبارزه با مواد مخدر پیگیر آخرین وضعیت امر مذکور شد، اما تا زمان ارسال این گزارش پاسخی دریافت نکرد؛ لذا این خبرگزاری آماده انتشار نظرات مسئولان و کارشناسان ستاد در این خصوص است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۴ ۰۰:۴۸

لطفا بررسی بیشتری باید برروی این مراکز انجام شود این مراکز فقط ازمتادون استفاده می کنند بجای اینکه سلامتی افراد مد نظر باشد اعتیاد به متادون گسترش می یابد.ضمنا ۹۹درصد عطاری ها هم قرص وشربت متادون دراختیار جوانانقرار می دهند که جوونای مردم وازچاله به چاه هدایت می کنند.

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۴ ۰۶:۲۴

ترک اعتیاد خوبه ولی در مراکزی باشه ک کاملا نظارت بشه و بعضی از مراکز دیده و شنیده شده متادون رودازاد می‌فروشند چون گاهی بیماران سر موقع برای دریافت متادون ب مرکز مراجعه نمیکنن در نوبت بعدی مشخص نیست سهمیه مددجو چی میشه کدجای رسیدگی و تأمل داره

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۴ ۰۸:۰۸

من تریاک میکشیدم خیلی راحت بودم تا یک روز خسته شدم گفتم ترک کنم رفتم موسسه های ترک اعتیاد بهم متادون تجویز کردن از یک چاه یک متری در آمدم افتادم داخل یک چاه تاریک الانم میخوام ترک کنم به موسسه گفتم شماها منو بیچاره کردید حداقل ترک تریاک رحتر از متادون هست هیچ داروی هم ندارن بهمون بدن فقط تشویق به خوردن متادون دارن

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۴ ۰۹:۳۴

سلام اگر می‌خواهید معتادان درمان شوند خودتان اول دست بکار شوید وکارهای ترک اعتیاد به بیماران بدهید وآنها را تشویق به ترک کنید وقتی دارویی برای ترک وجود ندارد آنها هم مجبورن به این کار ادامه دهند وهم به چامعه وهم به خانواده آسیب بزنند

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۴ ۰۹:۴۶

این آقایان مثلا دکتر ترک اعتیاد اکثر غریب به اتفاق کارشان گرفتن سهمیه دارو و قرص و فروش آن به صدها برابر قیمت به عطاری ها و عطاری‌ها که مثل قارچ توی هر کوچه و خیابان می‌رویند کارشان فروش دارو قرض مخدر این آقایان

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۴ ۱۱:۰۷

متادون از هروهین هم اعتیاد آور تره

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۴ ۱۱:۱۴

فقط متادون میدن و پول میگیرن نه مشاوره ای نه ویزیتی نه چک اپی من احمق فکر میکردم خوب چون دکتر میگه اوکی الان کلیه کبد عروق اسپرم همه از کار افتادن تازه فهمیدم ک ب خاطر متادونه بعد 18 سال اخه !!! تراژدی جریان اینجاست ک من معتاد بیمارستانی بودم و مسکن چند ماه تو بیمارستان گرفته بودم عملا بدبختم کردن

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۴ ۱۱:۲۰

در مراکز ترک اعتیاد اکثرا به فکر تجویز متادون هستند تا درمان فرد معتاد و نظارتی نیست به علاوه آن عطاری ها هم می فروشند متادون و قرص بی دو و ....و در زندان ها هم متادون مجانی داده می شود و زندانیان از طریق نخوردن متادون و پس زدن آن شربت متادون را جمع می کنند و به یکدیگر می فروشند و هیچ نظارتی نیست پس اکثر معتادان مواد مخدر به سوی متادون روی آوردند و خود مشکلی بزرگ است و خطرناک .....

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۴ ۱۱:۳۹

درمان اعتیاد باید تدریجی و با داروی مناسب انجام شود متاسفانه اکثر افراد در این حوزه اعتیاد را نمی شناسند درمان اعتیاد باید در سه ضلع انجام شود جسم، روان و جهان بینی که در هیچ کدام از کلینیک ها انجام نمیشود و به چشم مشتری و کسب درامد به مصرف کننده نگاه میکنند؟ چون هیچ شناختی از اعتیاد ندارند

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۴ ۱۲:۱۴

ایا تا بحال درمانگران اعتیاد توانسته اند بیمار معتادی را درمان کنند؟ شما نگاه کنید ببیند چند درصد جامعه روان بیمارشون رو با دخانیات درمان می کنند!هر کسی هم سیگار را با مشاوره ها ترک کرده در ظاهر ترک کرده و اعتیاد به مسایل جنسی،امور مذهبی،ورزش،... رو اورده و در درون دچار روانپریشی ناشی از هجوم افکار شده. شما فقط یک نفر پیدا کنید که روانپزشکان و روانشناسان موفق شده باشند اعتیاد او را ترک کرده باشند.

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۴ ۱۲:۳۸

شربت وقرص در بازار وعطاریها به نرخ چند برابر فروخته میشه به بیماران .چرا هزینه اضافی به جیب کی میره .پس مراکز درمانی اعتیاد جوابگوی بیماران نیست ومجبورن از عطاریها بخرن .البته این مراکزخودشون میفرستن بازار که گرونتر بفروشن.

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۴ ۱۴:۲۷

سلام همه مراکز دزدی می‌کنند از داروهای وزارت بهداشت و حق داروی بیماران را میدزدند و جالب اینه که دولت دارو را بیمه ای کرده cc508تومان بعد یه هفته600تومان هفته بعد 750تومان و هفته بعد 800تومان مگه دارو در یک ماه 4قیمته است در زاهدان و یزد وکرمان

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۵ ۰۰:۲۷

سلام دقیقا درست میگه آقا رضا مراکز فقط فکر کاسبی و درآمد خودشان هستند و معتادان را به چشم یک افرادی زیر دست و نفهم و الاغ ویا گوسفند می‌بینند واصلا دوست دارند معتاد پروری کنند پسرم خ ش ۱۲ سال است متادون میخوره دوز متادون هرسال میره یک پله بالاتر چرا چون مراکز درمانش نمی‌کنند فقط متادون می‌فروشند. تو را خدا در این مراکز. ا تخته کنید. مرگ بر متادون ننگ است متادون. به جای متادون روان درمانی و روانپزشک را زیاد کنید. ای خدا. کمک کن مملکت را معتاد گ رفته.

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۵ ۰۰:۳۲

سلام منو متادون بیچاره کرد فقط دنبال پول هستند کسی میتونه اعتیاددرمان کنه که صورت مسئله‌ اعتیاد بدونه جسم روان جهان بینی اگرجهان بینی نباشه شخص به درمان نمی رسه یه پزشک که اصلا نمیدونه خماری نعشگی چیه چگونه نمیتونه درمان کنه

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۵ ۰۱:۵۵

مراکز متادون چند برابر قیمت به مصرف کننده میده دارو جاش تو داروخونه هست نه مرکز این بساط مافیایی باید جمع بشه دست وزارت بهداشت و سازمان غذا دارو درد نکنه که قراره متادون بدن داروخانه ها

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۵ ۰۳:۰۹

عملکرد مراکز بسیار عالی بوده است و بسیاری از بیماران این مراکز کاهش دوز داروی مصرفی و ترک کامل داشته اند و در تمام دنیا از این روشها استفاده میشود و موفق بوده است

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۶ ۰۳:۱۷

سلام به همگی خماری متادون وبی۲خیلی بدتر از تریاکه این که ترک نیست جایگزینی خطرناکه

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۰۶ ۰۶:۱۵

اونا نمی خوان دست زیاد شه.به فکر مردم وحشت نیستند بلکه به فکر کاسبی خودشون هستند.