به گزارش ایسنا، شصتوپنحمین سالگرد تأسیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران که از جمله قدیمیترین سندیکاهای کشور به شمار میآید، در آخرین روز از هفته گردشگری و با حضور جمع زیادی از فعالان گردشگری ایران، تعدادی از سفیران خارجی مقیم در ایران (یمن، ویتنام، آرژانتین، عمان، اندونزی، تونس، قرقیزستان، فیلیپین سریلانکا، بولیوی، اردن، کره جنوبی، کویت) و نمایندگان شماری از وزارتخانهها و سازمانها و تعدادی از نمایندگان مجلس، استاندار کردستان و شهردار شیراز، دوشنبه دهم مهرماه در سال همایشهای برج میلاد برگزار شد.
داوود فرزانه، پیشکسوت انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران در ابتدای این مراسم مرور اجمالی درباره پیشینه این انجمن داشت و گفت: زمانی که این انجمن با عنوان سندیکا تشکیل شد، ۳۰ آژانس بیشتر در ایران نبود و اکنون ۶۵ سال است که برای بهتر شدن اوضاع کاری و پیشرفت گردشگری کمک میکند.
گردشگری ایران با ایدهآل بسیار بسیار فاصله دارد
شمسالدین فرزادیپور، رییس شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران نیز گفت: همه کیچرهایی که این اقتصاد بزرگ را شناختهاند تلاش کردهاند بستر لازم را ایجاد کنند و اگر نگاهی به اطراف بیندازیم سرعت این رشد را به خوبی احساس خواهیم کرد. کشور ما با این همه سرمایه چه سهمی را از این ثروت و داراییها برده است؟ آیا متناسب با جذابیتها بهره کافی را بردهایم یا فاصلهمان زیاد است؟ با اطمینان می گویم فاصله ما با ایدهآل بسیار بسیار زیاد است، هرچند اقدامات خوبی در سالهای اخیر ایجاد شده است، ولی به دلیل پیچیدگی صنعت گردشگری نیازمند برنامههای خاص و پیچیده هستیم.
او با تاکید بر ضرورت ایجاد تعامل، همفکری و هماهنگی بین زنجیره گردشگری، از حمل و نقل به عنوان یکی از حلقههای این زنجیره یاد کرد و افزود: حمل و نقل ایمن و ارزان بر گردشگری بسیار میتواند مؤثر باشد. آنچه اکنون گردشگران دنبال آن هستند، زمان و هزینه است. صنعت حمل و نقل هوایی این دو فاکتور را میتواند برآورده کند و سهم بالایی در گردشگری دارد و وابستگی عمیق بین دو مجموعه الزام میکند بیشتر همدیگر را بشناسیم و تعامل کنیم.
فرزادیپور بیان کرد: فکر میکنم آینده خوبی را برای وضعیت آینده گردشگری متصور باشیم، که البته به برنامهریزی و تربیت نیروی متخصص و هماهنگی بین دستگاهی نیاز دارد.
«معافیت مالیاتی در صورت تبلیغ ایران» مصوبه دائمی گرفت
علیاصغر شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز کارنامه دو ساله این وزارت در حوزه گردشگری را مرور کرد که از آن جمله به حمایت از بخش خصوصی اشاره داشت و بازگشایی مرزهای کشور با پایان نسبی همهگیری کرونا را از جمله این اقدامات برشمرد و گفت: از جمله موانع پیش روی دفاتر خدمات مسافرتی، حمایت از بازاریابی و تبلیغات بود که در این راستا، «تولید محتوای گردشگری به انگیزه تبلیغ ایران» مشمول معافیت مالیاتی شد که اکنون به عنوان مصوبه دائمی دولت ابلاغ شده و دیگر به بودجه سالانه منوط نیست.
او همچنین به پیگیریها برای معافیت مالیاتی بخش گردشگری اشاره کرد و افزود: هنوز به ایدهآل خود نرسیدهایم، اما امیدوارم با حمایت دولت، مشوق مالیاتی بیشتری لحاظ شود.
شالبافیان کوتاه شدن فرآیند صدور روادید ایران را از دیگر اقدامات این وزارتخانه دانست و گفت: این فرایند در گذشته طولانی بود و بعضاً تا ۲۰ روز طول میکشید، اما اکنون روادید ایران حداکثر تا یک هفته صادر میشود، البته به استثناء شرایط ویژهای که دستگاهها برای کشورهای خاص دارند. علاوهبر این طرح لغو یکطرفه روادید درحال پیگیری است که تا کنون برای سفرهای گروهی روسیه به اجرا گذاشته شده است و امیدوارم در بازار بزرگتری این طرح را بتوان اجرا کرد.
معاون گردشگری ادامه داد: تسهیل حمل و نقل گردشگری از دیگر موارد درحال پیگیری است؛ چراکه زیرساخت حمل و نقل به اندازه استقبال نیست و اتخاذ سیاست «آسمان باز» از جمله پیشنهادهای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی است. برخی از کشورهای همسایه درحال حاضر بهترین ناوگان حمل و نقل را دارند که در شرایط موجود برای کشور ما امکانپذیر نیست. ما با بیش از ۱۵۰ فروند هواپیمای فعال چگونه میتوانیم گردشگری و سفر به ایران را مدیریت کنیم؟
او اضافه کرد: وزیر راه و شهرسازی به درستی گفتند «بلیت متناسب با تقاضا نیست» و چگونگی عرضه این بلیتها اکنون مسأله شده و به سیاستهای دیگری نیاز دارد. یکی از سیاستهایی که کشورهای دیگر دنبال میکنند «آزادی پنجم» بوده است. موقعیت ایران این مزیت را دارد که تقاضاهایی برای این حوزه وجود داشته باشد و این پیشنهاد ماست که باید توسط مراجع قانونی بررسی شود.
معاون گردشگری با اشاره به رویکرد درباره حمل و نقل سفرهای داخلی، گفت: خوشبختانه با مصوبه دولت واردات خودرو، کشتی و ... از سود بازرگانی معاف شده است که این امکان را به فعالان گردشگری میدهد تا برخی از عقبماندگیهای حمل و نقل را جبران کنند.
شالبافیان تاکید کرد: زمانی استقبال از گردشگران داخلی و خارجی را میتوانیم شایسته پاسخ دهیم که گردشگری در اولویت سیاستگذاری دولت قرار گیرد. البته چند هفتهای است که وزارت نشستهایی را با سران قوا برگزار کرده که مطالبات بخش خصوصی را پیگیری میکند.
در بخشی از این گردهمایی، با حضور علی دارابی قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، سردار ذوالقدر، رییس پلیس مهاجرت و گذرنامه فراجا و حرمتالله رفیعی، رییس هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران از جمعی از فعالان گردشگری (امین حکمتنیا، طاهره مجیدی، لیلی صدری، طباطبایی و مینا رستگار) تجلیل شد.
در ادامه، تفاهمنامهای میان انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران و یک شرکت هواپیمایی برای برقراری سفر مصر از ایران امضا شد و همزمان تبلیغ سفر از ایران به مصر روی پلتفرمهای سالن همایش در برج میلاد به نمایش گذاشته شد.
پیشتر گفته شده بود سفر از ایران به مصر پس از بیشتر از چهار دهه قطع رابطه سیاسی بین دو کشور، از مهرماه ۱۴۰۲ از طریق عراق آغاز خواهد شد.
رفیعی پس از امضاء این تفاهمنامه گفت: با امضاء این تفاهمنامه پیشبینی این است که ظرف شش ماه این انجمن صنفی صاحب ایرلاین مختص خود میشود و کار را به بهترین نحو انجام میدهد.
دشتی اردکانی، رییس فراکسیون گردشگری در مجلس گردشگری را وابسته به میراث فرهنگی دانست و با اشاره به ثبت جهانی ۵۴ کاروانسرای ایرانی گفت: متاسفانه نتوانستم تبلیغات زیاد و گستردهای روی این اتفاق داشته باشیم.
او همچنین از بررسی طرحی برای تشویق سرمایهگذاران گردشگری در مجلس خبر داد.
رییس فراکسیون گردشگری مجلس یادآور شد: در برنامه توسعه هفتم در فصل ۱۷ دو ماده درباره وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی داریم که ماده ۸۳ حدود ۱۰ حکم خوب دارد که فصل جدیدی در گردشگری کشور است.
برای سفر مصر کسب اجازه کرده بودیم چرا بازخواست و تکذیب کردند؟
حرمتالله رفیعی، رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران سخنان خود را با یک مزاح خطاب به ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آغاز کرد و گفت: حالا که «نیمار» (همراه تیم فوتبال الهلال عربستان) به ایران آمده است، دستور دهید همان سیستم «بله» را مثل رونالدو روی سیمکارت نیمار هم نصب کنند.
او گفت: این مطلب که شوخی بود، اما شما طوری بعضی از مطالب را بیان میکنید که لذت میبریم. همه میدانند «رونالدو»، «بنزما» و «نیمار» که قرار نیست «بله» نصب کنند، ولی کی و کجا باید اینترنت و شرایط را فراهم کند؟ ما وقتی وارد خیلی از فرودگاههای بین المللی میشویم هنگام کنترل پاسپورت یک سیمکارت رایگان با اینترنت فعال در اختیار تمام مسافران میگذارند. میدانیم که اینها محدودیت است و شما معذوریت در محدودیت دارید.
رفیعی ادامه داد: صنعت گردشگری قطب اقتصاد جهان است و آمریکا بیشترین بهره اقتصادی را از این صنعت میبرد، ولی ما هنوز به این باور نرسیدهایم. درست است که با ثبت جهانی کاروانسراها و بازگشت الواح هخامنشی همراه رییسجمهور به ایران، به میراث فرهنگی توجه نشان داده است، ولی شما یک نفر هستید، دوستان شما در دولت و در گردشگری هم باید کمک کنند. چرا یک وزیر باید خود را برای ساخت سرویس بهداشتی و توالت هزینه کند؟ چرا بقیه این کار را نمیکنند؟ دیگران هم به همان میزان باید اهتمام داشته باشند. یکی از مشکلات ما این است که سرویس بهداشتی به نظر خیلیها سخیف به نظر میرسد، درحالیکه کار بزرگی بوده و از شما به خاطر پیگیری آن ممنونیم.
رییس هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران در ادامه سخنانش، از شیوه دریافت مالیات در کردشگری انتقاد کرد و گفت: معاون گردشگری گفت برای مالیات کمک کردهاند، کجا کمک کردهاند؟ اسناد و مدارک داریم که کمک نکردهاند. همین هفته گذشته برای یکی از دفاتر خدمات مسافرتی مالیات سال ۱۳۹۴ را ۲۰۰ میلیون تومان تعیین کردند، مگر آن سال یک آژانس چقدر درآمد داشت که اینقدر مالیات تعیین کردهاند، تازه ۴۰۰ میلیون هم جریمه نپرداختن آن مالیات شده است. هتل سه ستاره معاف از مالیات است، ولی مالیات فروش اتاق آن را از ما میگیرند. دوائر مالیاتی با صنعت گردشگری آشنایی ندارند و حاضر نیستند با ما سر یک میز بنشینند. دوائر مالیاتی خیلی اذیت میکنند. حق گردشگری این نیست.
رفیعی افزود: مجلس در موضوع مالیات باید همراه با وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باشد. مجلس گله ما درباره مالیات، ارزش افزوده و موضوعات دیگر را میداند. چرا از توری که به مقصد خارجی درحال برگزاری است، مالیات میگیرند؟ چرا برای هتل و پروازی که در یک کشور دیگر است مالیات میگیرند؟ با این کار فقط هزینه سفر را بالا میبرند.
او در ادامه با اشاره به سفری که به جمهوری قفقاز و روسیه در راستای لغو روادید سفرهای گروهی داشته است، اظهارکرد: ما یک هیأت هفت نفره از ایران به روسیه رفتیم، وارد هر جمهوریای که میشدیم، رسانهها و بالاترین مقام گردشگری آن منطقه از هیأت ما استقبال کردند، اما در کشور خودمان به رسانهها پول هم میدهیم حاضر به تبلیغ نیستند.
رفیعی درباره چالشهایی که پس از مذاکره با مصر برای برقراری سفر بین دو کشور ایجاد شد، اظهار کرد: من درباره مصر از شما کسب تکلیف کرده بودم و همینطور از همه دوائر نظارتی حاکم، بر حسب تجربه کسب تکلیف کرده بودم و این اجازه را داشتم، اما فقط پنج بار وزارت امور خارجه برای کاری که بیش از ۴۰ سال مغفول مانده و ابن روابط باید بین دو کشور برقرار شود، من را خواست و ماجرا را تکذیب میکرد. من بخش خصوصی هستم، سیاست نظام فقط ارتباط با یک کشور را رد میکند، آن هم کشور غاصب است. گردشگری سفیر صلح است و من این موضوع را در وزارت خارجه عنوان کردم. منِ بخش خصوصی کار میدانی میکنم، اما شما میخواهید جلو ما را بگیرید.
رییس هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران همچنین پیشنهاد تشکیل کمیتهای را داد تا هفته به هفته مشکلات گردشگری را پیگیری کند و نتیجه را به اطلاع وزیر برساند.
در ادامه این مراسم با حضور عزتالله ضرغامی، علی دارابی، حرمتالله رفیعی و دشتیاردکانی از لوح یادبود شصتوپنحمین سالگرد انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی رونمایی شد. در ادامه برخی پیشکسوتان، فعالان گردشگری و اعضای ستاد سفر با اهدای لوح تجلیل شد.
سردار ذوالقدر ـ رییس پلیس اداره گذرنامه ـ، سیداحمد پوازی ـ رییس شورای شهر لافت ـ، سرهنگ جاور صفاری ـ رییس پلیس راه استان گیلان ـ، محمد علیپور هدشی ـ رییس اداره راه گچسر (نجاتدهنده حبسشدگان تونل کندوان) ـ، اکبر سریزدی امدادگر سازمان امداد و نجات کرمان (نجاتدهنده خانم ۵۴ ساله بعد از ۵ روز گم شدن در منطقه کوهستانی با وجود اعلام پایان عملیات جستوجو)، حمید خسروی ـ دهیار بیشه لرستان ـ، محمدامین افشان ـ از سازمان امداد و نجات قم (برای احیای قلبی ریوی پسربچه ۹ ساله که در صحنه تصادف دچار خونریزی شده بود و احیای قلبی ریوی زنی ۵۸ ساله)، فریبرز راشدی ـ رییس اورژانس زاهدان، مرحوم جعفر کتال، پاکبانی از قائمشهر (که جزء منظمترین پاکبانها بود، اما در زمان تحویل سال هنگام نظافت بر اثر تصادف جانش را از دست داد)، حجتالاسلام حیرانی از ستاد اقامه نماز، محمد اصغری ـ کارشناس هواشناسی ـ، مهدی دوستی ـ رییس ستاد اجرایی خدمات سفر استان هرمزگان ـ، حجتالله غلامعلی ـ دبیر کمیته شهرداریها و دهیاریهای ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر ـ محمد محسن اسدی ـ شهردار شیراز ـ، محمددهقان بنادکی ـ فرماندار مهریز ـ ، فرزاد شریفی ـ دبیر ستاد اجرایی خدمات سفر ایلام، آرمان وطندوست ـ مسئول دبیرخانه ستاد اجرایی سفر استام کردستان ـ و خوشخو ـ معاون سازمان هواپیمایی کشوری ـ از جمله تجلیلشدگان در هفته گردشگری بودند.
انتهای پیام
نظرات