• یکشنبه / ۹ مهر ۱۴۰۲ / ۱۰:۱۱
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402070905681
  • خبرنگار : 50037

آلمانی‌ها؛ خواهان فرش دستباف بانوی اسدآبادی

آلمانی‌ها؛ خواهان فرش دستباف بانوی اسدآبادی

ایسنا/همدان عصمت مرادی، دانشجوی کارشناسی‌ارشد صنایع دستی، یکی از هنرمندان با ذوقی است که در زمینه هنر اصیل فاخر ایرانی، فرش دستباف فعالیت دارد و رج به رج دنیای زیبای قالی‌هایش که حاصل گره‌های دلدادگی سرانگشتان با ذوقش بر تاروپود این هنر فاخر ایرانی است، از فرط زیبایی و اوج هنرمندی بیداد می‌کند.

گویی رج به رج نقش و نگار قالی‌هایش مصرعی از یک غزل عاشقانه‌اند که طرح‌ها و اسلیمی‌های آن با رنگ‌های چشم‌نواز و روح‌بخشش، نگاه هر بیننده‌ای را مسحور خود می‌کند.

وی علاوه بر اینکه خود بافنده فرش دستباف است، در کنار بافندگی به آموزش این هنر اصیل ایرانی طی ۲۷ سال گذشته اهتمام داشته و ضمن مربیگری و آموزش، با کارآفرینی برای بانوان کارآموز خود در این حوزه اشتغال ایجاد کرده است و آوازه هنر این هنرمند با ذوق و شاگردانش آن‌سوی مرزها را نیز درنوردیده است. روایت هنرمندی این زن را باید از نزدیک دید تا به رج رج دنیای رنگارنگ قالی‌هایش پی‌برد.

این بانوی هنرمند کارآفرین و تولیدکننده فرش دستباف در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: دانشجوی کارشناسی‌ارشد صنایع دستی هستم و در حوزه فرش دستباف علاوه بر آموزش، در زمینه تولید و صادرات فرش دستباف نیز فعالیت دارم.

عصمت مرادی با اشاره به سابقه ۲۷ ساله خود در بحث آموزش بافت قالی، گلیم و گبه و نیز تولید فرش دستباف، افزود: از سال ۱۳۹۰ تاکنون در زمینه صادرات فرش نیز فعالیت دارم و سفارشات خود را برای بافت و تولید فرش دستباف به صورت مستقیم می‌گیرم اما قبل از سال ۱۳۸۵ معمولاً سفارشات خود را برای تولید فرش دستباف از طریق واسطه‌ها دریافت می‌کردم.

وی بیان کرد: قبل از دوران تحریم فرش‌های دستباف تولید شده خود را به صورت مستقیم به آمریکا صادر می‌کردم اما متأسفانه با اعمال تحریم‌ها، سفارشات آمریکا متوقف و کنسل شد و در حال حاضر به صورت مستقیم به کشور آلمان صادرات فرش دستباف خود را دارم.

این بافنده صادرکننده فرش دستباف تصریح کرد: در کنار آن برای تاجرانی که در کشورهای دیگر رفت و آمد دارند نیز براساس سفارشات تولید فرش دارم و برای آنها ارسال می‌کنم و این تاجران تولیداتم به نام خودشان به سایر کشورها صادر می‌کنند. در این رابطه سفارش‌پذیری و تولید دارم و تنها سفارشاتی که مستقیم از کشور آلمان می‌گیرم، به نامم به آلمان صادر می‌شود.

مرادی ادامه داد: در زمینه تولید و آموزش فرش دستباف، قبل از شیوع کرونا سه کارگاه تولید فرش در روستاهای منورتپه و صادق‌آباد شهرستان اسدآباد و روستای آبرومند شهرستان بهار داشتم که با شیوع کرونا این کارگاه‌ها را تعطیل کردم و از آن پس کارآموزان به طور غیرمتمرکز هر یک در منزل اقدام به بافت و تولید فرش دارند.

وی با بیان اینکه مواد اولیه و مصالح لازم بافت فرش را خانه به خانه تحویل این بافندگان می‌دهیم و پس از تولید تحویل می‌گیریم، گفت: این کارآموزان آموزش لازم در زمینه بافت فرش را از بنده فراگرفته‌اند و براساس شناختی که از آنها داشتم، در حال حاضر این کارآموزان که در بافت فرش مهارت پیدا کرده‌اند، با بنده در بحث تولید فرش فعالیت دارند.

مرادی با اشاره به فعالیت خود در زمینه تولید، آموزش و صادرات فرش دستباف، گبه و گلیم، گفت: در کنار تولید گبه و گلیم، فرش‌های دستبافت ۹ متری، شش متری، زرع و نیم و دو زرع و تابلو فرش از جمله تولیدات فرش دستباف ما بوده و به طور میانگین سالانه حدود ۳۰۰ مترمربع تولید فرش دستباف از تابلو فرش تا ابعاد بزرگتر داریم.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر دارای ۱۵۰ بافنده فرش فصلی‌کار و ۶۰ بافنده فرش به صورت دائم هستم، گفت: علاوه بر این تعداد بافنده، تعدادی نیروی کار نیز از جمله راننده و سایر با ما در حال فعالیت هستند و در مجموع برای ۲۲۰ تا ۲۳۰ نفر اشتغال ایجاد شده است.

وی فرش‌های زیرپایی یک زرع و نیمی تا شش متری، ۹ متری و ۱۲ متری را بسته به ذائقه بازار از ابعاد تولیدات فرش دستباف خود دانست و بیان کرد: در حال حاضر بافندگان فرش دستباف از بنده که خود مربی آنها بوده‌ام، ماهانه ۱.۵ تا ۳.۵ میلیون تومان حقوق دریافت می‌کنند و برای تعدادی از این نیروهای فعال نیز بیمه تأمین اجتماعی واریز می‌کنم. 

این بانوی کارآفرین هنرمند تابلوفرش ادامه داد: در بحث تولید فرش دستباف، بازارپسندی فرش مهم بوده و خودسرانه هیچ طرحی را با سلیقه خود تولید نمی‌کنیم چرا که در فروش و بازاریابی با مشکل مواجه خواهیم شد.

وی با اشاره به اینکه در بحث بازار فرش مشتریان خارج از کشور بیشتر خواستار فرش‌های دستباف در ابعاد و سایزهای بزرگ هستند، مطرح کرد: طی دو سه سال گذشته به علت قیمت بالای مصالح و مواد اولیه فرش دستباف و افزایش دستمزد بافندگان و گرانی فرش دستباف و کاهش قدرت خرید مردم، میزان مشتریان کم شده و اکثریت در داخل کشور خواستار فرش‌های دستبافت در ابعاد کوچک هستند.

مرادی با بیان اینکه ۹۹ درصد تولیدات فرش دستباف ما برای صادرات با توجه به سفارشات سایزهای بزرگ و در ابعاد بزرگ بافته می‌شوند، خاطرنشان کرد: در بحث صادرات به غیر از کشور آلمان اگر از هر کجای دنیا هر گونه تولیداتی اعم از تابلوفرش، فرش، گلیم، گبه و قالی در هر سایز و با هر نوع موادی از ما بخواهند، برای تولید هیچ‌گونه مشکلی نداریم چراکه تحصیلات بنده مرتبط در این حوزه بوده و بافندگانم مهارت بالایی در این رابطه دارند و دغدغه‌ای در تولید نداریم.

وی با بیان اینکه از ابتدای صادرات فرش دستباف به آلمان تاکنون ۱۱۵ تخته سفارش مستقیم دریافت کرده‌ام و سفارشات آنها را تولید و برایشان صادر کرده‌ام، خاطرنشان کرد: کشور آلمان در بحث فرش دستباف ایرانی بیشتر خواستار و متقاضی فرش درشت‌بافت تمام پشم در ابعاد بزرگ شش متری و ۹ متری است که این سفارشات را تولید و برای آنها ارسال می‌کنم.

مرادی با بیان اینکه از سراسر کشور دارای مشتری هستیم و معمولاً مشتریان کار ما را به یکدیگر معرفی می‌کنند و از این طریق بازاریابی خوبی داریم، تصریح کرد: طی این مدت فعالیت در بحث تولید، آموزش و صادرات فرش دستباف، تنها دو بار در نمایشگاه شرکت داشته‌ام چرا که متناسب با هزینه و وقتی که در نمایشگاه می‌گذاریم، نتیجه‌ای که از فروش انتظار داریم حاصل نمی‌شود.

وی با اشاره به اینکه تابلوفرش در داخل کشور به نسبت خارج از کشور بیشتر مشتری و خواستار دارد، اظهار کرد: به جزء چند مورد، موارد چندانی در بحث صادرات تابلوفرش به خارج از کشور نداشته‌ایم چرا که تابلوفرش برای خارج از کشور چندان بازارپسند نیست ضمن اینکه طرح این چند مورد تابلوفرش صادراتی را نیز خود مشتریان ارائه داده‌اند.

مرادی تمام ابریشم، تمام پشم، کرک و ابریشم را از انواع فرش‌های دستباف تولید شده خود و بافندگانش دانست و مطرح کرد: متأسفانه تولیدات فرش دستباف به نسبت سال گذشته ۵۰ درصد کاهش داشته چرا که قدرت خرید مردم پایین آمده است.

آلمانی‌ها؛ خواهان فرش دستباف بانوی اسدآبادی

وی اضافه کرد: قیمت فرش دستباف و دستمزد بافندگان فرش و مواد اولیه و مصالح فرش دستباف قبلاً متعارف بود اما طی دو یا سه سال اخیر قیمت مواد اولیه و دستمزد بافندگان بسیار افزایش یافته و همین امر در بحث افزایش قیمت فرش دستباف تأثیر مستقیمی دارد و سفارشات فرش نیز به علت افزایش قیمت فرش و کاهش قدرت خرید مردم داخل کشور با کاهش مواجه شده است.

این بانوی کارآفرین که مربی آموزش بافت قالی، گلیم و گبه در فنی‌وحرفه‌ای شهرستان اسدآباد هم است، تصریح کرد: در بحث تولید و صادرات فرش دستباف قصد توسعه کار خود را دارم و در این رابطه بافندگان بسیاری که در نزدم آموزش دیده‌اند را دارم و نیازمند حمایت دولت برای ایجاد اشتغال دوچندان در این حوزه هستم.

وی گفت: برای توسعه کار خود و نیز ایجاد اشتغال بیشتر در حوزه قالیبافی به منظور حمایت مسئولان در این رابطه چندین‌بار از مسئولان درخواست حمایت و پرداخت تسهیلات داشته‌ام اما متأسفانه به من می‌گویند چون شما شاغل و کارمند پیمانی اداره فنی‌وحرفه‌ای هستید، تسهیلات به شما تعلق نمی‌گیرد و این یک درد بزرگی است.

وی با بیان اینکه این توانایی را در خود می‌بینم که نسبت به توسعه و ایجاد اشتغال دوچندان اقدام کنم اما نیاز به حمایت مسئولان در ارائه تسهیلات بانکی دارم، یادآور شد: در صورت حمایت مسئولان تعداد اشتغال ایجاد شده در بحث تولید فرش دستباف را به ۵۰۰ نفر خواهم رساند و در خارج از شهرستان نیز می‌توانم نیروهای خود را افزایش دهم.

مرادی با بیان اینکه  از کودکی به بافت فرش علاقمند بودم و بافت فرش دستباف توسط مادرم در منزل در این علاقه بی‌تأثیر نبود، یادآور شد: در سن ۱۰ تا ۱۳ سالگی در کنار مادر قالیبافی را فراگرفتم و از ۱۳ سالگی به بعد در کنار ادامه تحصیل به صورت مستقل از مادر در منزل فرش می‌بافتم.

وی مطرح کرد: از سال ۸۵ در منزل تولید فرش را آغاز کردم و سفارشات را در منزل تولید و تحویل می‌دادم که در سال ۹۳ با راه‌اندازی کارگاه بافت فرش دستباف کار خود را گسترش داده و برای برخی از بانوان به ویژه بانوان بی‌سرپرست و آسیب‌پذیر نیز اشتغال ایجاد کردم و در حال حاضر نیز نیروهای بافنده‌ام در منزلشان نسبت به تولید فرش دستباف اقدام می‌کنند و پس از اتمام کار، فرش‌های تولید شده از آنها تحویل گرفته می‌شود.

مرادی هدف خود در تولید فرش دستباف را علاوه بر حفظ این شاهکار و هنر فاخر ایرانی اصیل، ایجاد اشتغال برای زنان بی‌سرپرست، بدسرپرست و آسیب‌پذیر عنوان کرد و گفت: فرش دستباف به عنوان شناسنامه و پرچم دوم کشور شناخته شده و هیچ کالایی مثل فرش دستباف حامل فرهنگ، هنر و تمدن ایرانی در جهان نیست.

سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت اسدآباد هم در گفت‌وگو با ایسنا، تعداد فرشبافان شهرستان را در مجموع ۲۲۰۰ نفر نفر عنوان و اظهار کرد: برخی قالیبافان به صورت فصلی نسبت به بافت فرش اشتغال دارند و برخی از بافندگان فرش دستباف در شهرستان زیرمجموعه کمیته امداد و بهزیستی هستند.

مهدی نوری، خشتی چنار و ماهی درهم را از جمله طرح‌ها و نقشه‌های مهم و معروف فرش دستباف شهرستان اسدآباد برشمرد و گفت: بیشتر فرش‌های دستباف تولید شده شهرستان از نوع سایز کوچک بوده و فرش‌های دستباف زرع و نیم و کناره شهرستان بازارپسندانه‌تر از سایر ابعاد فرش دستباف این شهرستان به شمار می‌رود.

سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت اسدآباد با اشاره به وجود چهار واحد پشتیبان فرش دستباف در شهرستان اسدآباد بیان کرد: در حال حاضر در این تعداد واحدهای پشتیبان فرش دستباف، ۴۲ نفر در بحث بافت فرش فعالیت دارند.

وی با اشاره به حمایت دولت از بافندگان فرش دستباف در شهرستان، تصریح کرد: طی چهار ماه نخست امسال افزون بر دو میلیارد تومان تسهیلات ارزان‌قیمت به ۳۲ نفر از بافندگان فرش دستباف و کارگاه‌های خیاطی متقاضی تسهیلات پرداخت شده که ۸۰۰ میلیون تومان آن به قالیبافان مستقل و ۲۵۰ میلیون تومان به یکی از پشتیبانان پرداخت شده است.

نوری با بیان اینکه در حال حاضر ۵۰۰ نفر از قالیبافان اسدآبادی متقاضی تسهیلات ارزان‌قیمت بوده و در نوبت دریافت این تسهیلات هستند، یادآور شد: از مجموع ۲۲۰۰ نفر بافندگان فرش دستباف در شهرستان، ۲۰۵ نفر بیمه تأمین اجتماعی هستند.

به گزارش ایسنا، فرش دستباف از گذشته‌های دور به عنوان یک کالای ملی باارزش محسوب می‌شود که در بازارهای جهانی معرف فرهنگ غنی ایرانی بوده و با اقتصاد برخی از مردم عجین شده است.

دست‌نگاره‌های پرشور نخ بر دار قالی، نشان از اصیل بودن این هنر زیبای ایرانی دارد که با هیچ محصولی قابل قیاس نیست چرا که فرش‌های ایرانی سراسر شور و روح بوده و بر تار و پودش، گره عشق خورده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha