• پنجشنبه / ۶ مهر ۱۴۰۲ / ۱۳:۴۳
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1402070603975
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

نگاهی به تاریخچه جایزه بین‌المللی مصطفی(ص)

نگاهی به تاریخچه جایزه بین‌المللی مصطفی(ص)

ایسنا/اصفهان نام جایزه «مصطفی»، از القاب حضرت محمد(ص)، به معنای «برگزیده» و «انتخاب شده» گرفته شده و سعی بر آن است که در این رویداد از اندیشمندان و پژوهشگران منتخب جهان اسلام، تجلیل شود.

در آستانه برگزاری «جایزه مصطفی(ص)» به سر می‌بریم، رویدادی که پیشتر چهار دوره از آن در سال‌های ۱۳۹۴، ۱۳۹۶، ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ برگزار شده است و امسال پنجمین دوره از این رویداد بین‌المللی در شهر اصفهان برگزار می‌شود. نزدیک شدن به هفته جایزه مصطفی(ص) بهانه‌ای شد تا در این مطلب از حیث علمی بودن این جایزه، کمی به این رویداد بپردازیم و برگزیدگان ایرانی این جایزه در سال‌های پیش را به اختصار معرفی کنیم.  

نام جایزه «مصطفی»، از القاب حضرت محمد (ص) پیامبر اسلام به معنای «برگزیده» و «انتخاب شده» گرفته شده و سعی بر آن است که در این رویداد از دانشمندان و پژوهشگران منتخب جهان اسلام، تقدیر و تجلیل شود. از این‌رو، هر دو سال یک بار در هفته وحدت اسلامی در طی برگزاری «آیین اعطای جایزه مصطفی(ص)» به منظور قدردانی از دانشمندان انتخاب شده در حوزه علم و فناوری، مبلغ ۵۰۰ هزار دلار از سوی دولت ایران به آن‌ها اعطا می‌شود.  

در سال ۲۰۱۶، برای اولین بار، ژورنال Science، از این جایزه به عنوان «نوبل مسلمانان» نام برد. از این جایزه همچنین به عنوان ‌ «نشان عالی علم و فناوری جهان اسلام» یاد می‌کنند. اهدای این جایزه به چهار بخش «علم و فناوری اطلاعات و ارتباطات»، «علم و فناوری زندگی و پزشکی»، «علوم نانو و فناوری نانو» و نیز «تمام حوزه‌های علم و فناوری» تعلق می‌گیرد. این چهاربخش شامل زمینه‌های آموزشی یونسکو می‌شود و حوزه‌های  علوم طبیعی، ریاضیات و آمار، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مهندسی، تولید و ساخت و ساز، کشاورزی، جنگلداری، شیلات و دامپزشکی، بهداشت و رفاه و همچنین علوم شناختی، اقتصاد اسلامی و بانکداری را شامل می‌شود.

در چهار دوره گذشته، این جایزه به دانشمندانی از کشورهای مختلف اعطا شده است که در میان آن‌ها، اسامی پنج دانشمند شناخته شده ایرانی با نام‌های امین شکراللهی، علی خادم الحسینی، حسین بهاروند، محمد عبدالاحد و کامران وفا به چشم می‌خورد.  

امین شکراللهی، ریاضی‌دان ایرانی- آلمانی است که در زمینهٔ ریاضیات محاسباتی، نظریه کد گذاری و نظریه پیچیدگی محاسباتی به عنوان استاد دانشکده علوم کامپیوتر و اطلاعات در دانشکدهٔ ریاضی دانشگاه EPFL مشغول به کار است. شهرت او بیشتر به دلیل کار بر روی روش‌های رمزگشایی بر مبنای گراف است که به موجب آن جایزه مقاله نظریه اطلاعات IEEE در سال ۲۰۰۲ را کسب کرد.

علی خادم الحسینی، دانشمند ایرانی-آمریکایی در زمینه مهندسی پزشکی، بیومتریال و مهندسی بافت و عضو هیئت علمی دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس است که در گذشته در دانشگاه هاروارد تدریس می‌کرده و ریاست مرکز درمان‌های کم تهاجمی(C-MIT) در دانشگاه لس آنجلس کالیفرنیا را بر عهده داشته است. این دانشمند نیز در زمینه بیومواد و پزشکی احیا کننده، به ویژه برای توسعه هیدروژل‌ها برای مهندسی بافت و چاپ زیستی مشارکت داشته است. به دلیل تاثیرگذاری این دانشمند در علم و فناوری، او از سال ۲۰۱۴، هر سال توسط رویترز به عنوان یکی از تاثیرگذارترین ذهن‌های جهان انتخاب و معرفی می‌شود.

حسین بهاروند، پژوهشگر برجسته ایرانی، در حوزه زیست‌شناسی پژوهشگاه رویان است. او در سال ۱۳۸۲ برای اولین بار سلول‌های بنیادی جنینی انسانی، و موشی را در ایران تولید کرد و در سال ۱۳۸۷ به همراه پژوهشگران دیگر موفق به تولید سلول‌های بنیادی پرتوان القایی انسانی و موشی شد. در سال گذشته، google scholar  تعداد بیست هزار استناد به پژوهش‌ها و مقاله‌های این دانشمند را گزارش کرد. او همچنین تاکنون بیش از ۳۶ جایزه ملی و بین‌المللی در زمینه علم و فناوری در کشورهای مختلف را از آن خود کرده است.  

کامران وفا، استاد ایرانی-آمریکایی  در دانشگاه هاروارد و از فیزیک‌دانان برجسته در زمینه نظریه ریسمان (string theory) است که در سال ۲۰۰۸ میلادی موفق به دریافت مدال دیراک (Dirac Medal) شد. همچنین در سال ۲۰۱۷، او به همراه پژوهشگران دیگر، به پاس پیشبرد دانش در نظریه ریسمان، گرانش کوانتومی و نظریه میدان‌های کوانتومی،   برنده جایزه فیزیک بنیادی (Fundamental Physics) در ایالت کالیفرنیا شد.

برگزیدگان امسال نیز پنج دانشمند با نام‌های امید فرخ زاد، احمد حسن، سامیا خوری، مورات اویسال و احمد فوزی اسماعیل به عنوان دانشمندان تاثیرگذار جهان اسلام انتخاب و معرفی شده‌اند.  

با توجه به توصیه پیشوایان اسلامی و پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص) بر اهمیت دانش و علم آموزی، امید می‌رود که برگزاری این رویداد گامی مفید در جهت ترویج و تشویق به علم آموزی در میان تمام جوامع انسانی و اسلامی باشد.  

به گزارش ایسنا، که روز جمعه هفتم مهرماه، اولین روز و افتتاحیه از «پنجمین دوره جایزه مصطفی(ص)» در سالن اجلاس شهر اصفهان برگزار می‌شود.  

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha