«مهدی زارع خورمیزی» در گفتوگو با ایسنا ضمن پاسداشت دوم مهرماه روز جهانی غار پاک، گفت: شعار امسال این روز «حفاظت از غارها، حمایت از تنوع زیستی» تعیین شده است.
وی افزود: روز جهانی غار پاک یادآور اهمیت فرهنگسازی و ارتقا آگاهی مردم در مورد حفاظت از غارها و تنوع زیستی آنهاست که در استان یزد نیز با برگزاری کارگاههای آموزشی و بازدید میدانی اعضای کمیته فنی استانی کارگروه غار، این امر تحقق پیدا میکند.
زارع خورمیزی با بیان این که هر حفرهای در دل زمین که بیرون زدگی داشته باشد، غار نامیده میشود، گفت: در استان یزد حدود ۸۳ غار شناسایی و ثبت شده اما مطمئناً تعداد غارهای موجود در یزد فراتر از این تعداد است.
وی افزود: در راستای بهرهبرداری نظاممند از غارها، شناسایی و درجه بندی آنها امری واجب است که نیازمند تخصیص اعتبار لازم میباشد.
زارع خورمیزی در خصوص مهم ترین چالش استان در زمینه غارها نیز اظهار کرد: در نظر گرفتن تدابیر لازم در جهت حفاظت از غارها و استفاده نظاممند از آن ها مهمترین چالشی است که در این زمینه با آن رو به رو هستیم.
زارع خورمیزی با اشاره به این که غارها از جهات طبیعی، تاریخی، زمین شناسی، محیط زیستی و میراث فرهنگی حائز اهمیت هستند، گفت: غارها جلوههای کم نظیر و ویژگیهای اکولوژی خاصی را در خود دارند که در نتیجه میتوان آن ها را میراث طبیعی دانست و از آنها در راستای جذب گردشگر و ترویج گردشگری مسئولانه، با رعایت قوانین و مقررات استفاده کرد.
این کارشناس محیط زیست استان تصریح کرد: غارها به دلیل داشتن اکوسیستمی خاص و شکننده، تنوع زیستی جالبی نیز دارند و بسیاری از گونه های اندمیک را در خود جای دادهاند.
وی افزود: گونههایی که در غارها زندگی میکنند به سه دسته غارزی، غاردوست و مهمان غار تقسیم میشوند.
زارع گفت: گونههای غارزی شامل گونههایی مانند:خرچنگهای غار، ماهی کور و انواع قارچها و باکتریهای موجود در غار هستند.
وی ادامه داد: گونههای غار دوست نیز شامل گونه هایی همچون خرخاکیها، هزارپایان، کژدموارگان و عنکبوتان هستند.
زارع خورمیزی با بیان این که گونههای مهمان غار، گونه هایی هستند که توسط مردم بیشتر شناخته شده اند، گفت: گونه های مهمان غار بیشتر از دسته پستانداران و برخی دوزیستان هستند.
وی با بیان این که گونههایی مثل کفتار ها، خفاشان، خرسها، تشی ها و سمندرها جزو گروه مهمان غار محسوب میشوند، گفت: تاکنون در استان یزد ۱۴ گونه خفاش شناسایی شده که بیشتر آنها درون غار زندگی میکنند.
این کارشناس حیات وحش در خصوص تهدیدات وارده بر غارها و تنوع زیستی آنها، گفت: یکی از خطرات بزرگ برای غارها، گردشگری غیر مسئولانه است که میتواند نابودی محیط داخلی حساس و شکننده غارها را به دنبال داشته باشد.
زارع خورمیزی گفت: افرادی که با انگیزههای گردش، یافتن گنج یا به دنبال خرافات و پیدا کردن لانه خفاشها، وارد غار میشوند، میتوانند آسیب بزرگی به غار و موجودات غارزی وارد کنند.
وی در این باره افزود: در صورتی که افراد در نیمه دوم سال وارد غار شوند، خفاش ها از خواب زمستانی خود بیدار شده و به دلیل بالا رفتن سوخت و ساز بدن، امکان تلف شدنشان بسیار بالاست.
این کارشناس در پایان گفت: سم پاشی مزارع کشاورزی، معدن کاویها و جاده سازی ها نیز از عوامل تهدیدکننده غار و زیستمندان غار است.
انتهای پیام
نظرات