اعظم روانشاد در گفتوگو با ایسنا در خصوص نقش رسانهای زنان در تحقق عدالت اجتماعی، اظهار کرد: عدالت اجتماعی ابعاد گوناگونی دارد که بخشی از آن ناظر بر عدالت جنسیتی است به این معنا که فرصتهای بین زنان و مردان بهصورت منصفانه توزیع شود و یکی از این فرصتها حضور در رسانه است.
وی با بیان اینکه زمانی که زنان در رسانههای جمعی حضور داشته باشند و فرصت برای حضور آنها فراهم باشد، این نوعی از عدالت محسوب میشود، بیان کرد: حضور زنان در رسانهها به تحقق عدالت اجتماعی کمک میکند.
این دکترای جامعهشناسی با بیان اینکه در طول تاریخ زنان همیشه نقش مهمی در تغییر و تحولات اجتماعی داشتهاند، تصریح کرد: در تاریخ اسلام زنانی همچون حضرت خدیجه(س)، حضرت فاطمه(س) و حضرت زینب (س) نمونهای از این زنان هستند.
روانشاد با اشاره به حضور تاثیرگذار زنان در جامعه گفت: زمانی که زنان در عرصه رسانه حضور داشته باشند بهتر میتوانند روایتگر نقش خود در طول تاریخ باشند؛ از اینرو حضور آنان منجر به حقیقتگویی در حوزه زنان میشود و آشکار کردن حقیقت نوعی از عدالت اجتماعی محسوب میشود.
وی ادامه داد: مورد دیگر مسائلی است که زنان تجربه میکنند مثال باروری و نقشمادری که در این زمینه زنان ممکن است با مسائل و مشکلاتی مواجه شوند از اینرو حضور آنان در عرصه رسانه به دو شیوه میتواند باعث ایجاد عدالت شود، بانوان با آگاهیبخشی به جامعه میتوانند اعضای جامعه بهویژه جامعه زنان را بهتر با این مسائل آشنا کنند، که در نهایت میتواند این تلاشها سبب رفتارهای بهتر برای مراقبت از زنان شود.
این جامعهشناس اضافه کرد: از طرف دیگر آنان میتوانند با آشکار کردن این مسائل در رسانهها، آگاهیبخشی به سیاستمداران و حتی فشار به آنها، باعث شوند که حقوق زنان بیشتر در عرصه قانونگذاری و سیاستگذاری حفظ شود.
روانشاد با اشاره به پایگاه یا جایگاه امن خانواده و تهدیدات رسانهای، تصریح کرد: خانواده یکی از نهادهای اجتماعی است که پایه نظم فردی و اجتماعی است و از سازوکارهای آن میتوان به اجتماعی کردن فرزندان و قاعده بخشی به رفتارهای جنسی اشاره کرد.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته جامعه از چندین ناحیه همچون تهدیدات رسانهای مورد هجمه قرار گرفته است، افزود: البته رسانه به خودی خود تهدید نیست، اما زمانیکه مسائلی از طریق آن بر ضد نهاد خانواده و جامعهپذیری مؤثر فرزندان اشاعه پیدا میکند منجر به تهدید میشود؛ به عنوان مثال در سالهای گذشته دسترسی به فضای مجازی و استفاده از آن در میان کودکان و نوجوانان و حتی اعضای بزرگتر خانوادهها همچون والدین رو به فزونی و استفاده از این فضا با آسیبهای اجتماعی همراه بوده است.
این دکترای جامعهشناسی گفت: انتظار بر این است که خانواده بتواند در برابر این تهدیدات مقاومت کند و آسیبهای آن را بکاهد.
روانشاد با بیان اینکه البته تعدادی از خانوادهها هستند با وضع قواعد صحیح توانستهاند از تهدیدات این فضا بکاهند، گفت: برای مثال آنها به فرزندان خردسال خود اجازه استفاده از این فضا و تلفن همراه را نمیدهند و یا بهصورت محدود اجازه استفاده از این فضا را میدهند و یا با آشنا کردن فرزندان خود با تهدیدات این فضا میتواند سپری امن برای آنان ایجاد کند.
وی با بیان اینکه تعدادی دیگر از خانوادهها هستند زمانی که متوجه تهدید رسانه و فضای مجازی بر زندگی خود میشود استفاده از این فضا را محدود و یا آن را از زندگی خود حذف میکنند، یادآور شد: پس خانوادههای آگاه به تهدیدات رسانهای از آنجایی که میدانند برخی از محتویات منتشرشده در این فضا به ضرر خانواده است، آن را محدود و یا به شیوهای صحیح از آن استفاده میکنند.
انتهای پیام
نظرات